Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Naiwne pytania..
Autor Wiadomość
TomekM 
stary wyga

Twój sprzęt: Blaszana Choinka Jumper L3H3
Piwa: 25/24
Wysłany: 2011-08-21, 13:37   Naiwne pytania..

Jak już kiedyś pisałem podczas powitania w wątku "Nasi ludzie" jestem zielony (a teraz to już lekko zielonkawy) w temacie kamperów, ale bardzo chciałbym (chcielibyśmy z całą rodzinką) coś takiego mieć.
Poczytałem sobie forum CamperTeam i widzę, że jest pełne ludzi "pozytywnie zakręconych" w temacie tej formy turystyki. Mam nadzieję, że pomożecie mi ukierunkować moją wiedzę tak, abym dokonał w przyszłości dobrego wyboru.
Mam pięcioosobową rodzinę tzn. 2+3 i dzieci w wieku 12, 10 i 1 rok i potencjalnie 2 miesiące w roku do wykorzystania na podróże.
Chciałbym aby nasz pojazd był dobrany jak najlepiej na miarę, czyli wygodny ale też aby nie był Milką (i tu pełny szacunku ukłon dla Jej Budowniczych!). W zasadzie nie mam nic przeciwko salonom na kólkach ale jednak ... powiedzmy nie mam prawa jazdy innego niż B :) .
Moi drodzy, po tym wstępie bardzo proszę o odpowiedź na kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi na tym forum (może źle szukałem, ale szukałem!):
1. Czy dobrze rozumiem, że alkowa jest najbardziej optymalnym wyborem w stosunku : gabaryty/wygoda/cena?
2. Jak to jest z klimatyzacją? Czy jest to rzecz niezbędna w podróżach po krajach południowej Europy, czy jest to tylko fanaberia typu 1/2 wkładu w zmywarkach?
3. Czy lepiej kupić możliwie nowy kamper i brać go z całym dobrodziejstwem inwentarza oraz kredytem czy starszy, kilkunastoletni do remontu, który go "spersonalizuje"?
4. Czy przy wyborze wersji do remontu trzeba unikać jakiś konkretnych usterek czy generalnie wszystkie elementy wyposarzenia da się naprawić domowym sposobem + bezproblemowy zakup kilku części, czy raczej niektóre elementy są nie do dostania (mówię o kamperze europejskim).
5. Czy przy kupnie starszego (kilkunastoletniego) kampera jest ważny jego wiek (dwa lata w tę czy w tę) czy tylko stan "budy"?
To na razie tyle, choć szczegółowych pytań mam tysiące, ale postaram się "wkręcić" na jakiś zlot i wtedy będe Was, męczył :)

pozdrawiam,
Tomek.
Postaw piwo autorowi tego posta

pagand 
weteran

Twój sprzęt: Hymer BC 584
Piwa: 22/6
Wysłany: 2011-08-21, 14:23   

Na temat wyboru rodzaju zabudowy, wyższości albo i nie alkowy na integrą też już wiele postów jest. Tak samo jest z dylematem czy nowszy czy starszy...Proponuję dobrze poczytać i... zastanowić się czego oczekujecie...

My ze względu na skład rodziny 2+2 wybraliśmy campera większego, tak by mieć dla siebie niezależną sypialnię i nie składać za każdym stolika by położyć się spać...

Natomiast z całą pewnością ważniejsze jest by część sypialna była sprawna, dobrze urządzona i ... chroniła przed deszczem, niż wygląd pojazdu z zewnątrz...

A z klimą jest tak... ten kto ma powie, że jest niezbędna, ten kto nie ma to powie, że spokojnie można sobie poradzić... nie będę pisał do której grupy ja się zaliczam... ważniejsze jest to czego wy oczekujecie... a argumentów za czy przeciw jest sporo...

Miłej lektury stron tego forum

Santa 
weteran

Twój sprzęt: dreamliner
Nazwa załogi: ROMULUSI
Piwa: 236/171
Wysłany: 2011-08-21, 15:42   

Tak się przyjęło, że to raczej panowie zastanawiają się jakim kamperkiem uszczęśliwić rodzinę a ja radzę, aby dokonywać wyboru z panią domu/kampera :szeroki_usmiech bo to ona, będzie musiała "ogarnąć" rodzinę podczas podróży - mając do dyspozycji kilka metrów kawadratowych. Moim zdaniem najważniejsze jest, aby kamperek był praktyczny.
Podczas podróży kamperkiem (a wcześniej z przyczepami), czuję się tak, jakbym bawiła się domkiem dla lalek :mrgreen: Jeśli jeździ się z dziećmi, to kamperek powinien być trochę większy. Warto zadbać o to, aby nie chodzić sobie po głowach, aby wszystko było łatwo dostępne i w zasięgu ręki. Super rozwiązaniem jest alkowa - łatwiej z nią zapanować nad bałaganem :szeroki_usmiech a dzieci uwielbiają, takie inne niż na co dzień rozwiązania.
Sprzęty - stolik, krzesełka, materace na plaże, parasolki - powinno się pakować w schowki zewnętrzne, nie wnosić do środka. Buuuuuuty..... :szeroki_usmiech - najlepiej zabrać minimalną ilość.
Jeden nieskładany stolik (lub jakaś większa półka) obok kuchni - takie rzeczy ułatwiają i uprzyjemniają podróż :szeroki_usmiech
Bez klimy da się żyć - mamy przecież ciągle schłodzone soki w lodówce :szeroki_usmiech

Ale absolutnie niezbędnym "elementem" wyposażenia kampera jest mąż, który jakimś tylko sobie znanym sposobem, potrafi na poczekaniu dokonać usprawnień, ulepszeń, udogodnień i sprawi, że podróżowanie kamperem będzie jedną wielką przyjemną, życiową przygodą :szeroki_usmiech

Resztę niech napiszą panowie :!:

TomekM 
stary wyga

Wysłany: 2011-08-21, 16:13   

I o takie mniej wiecej odpowiedzi mi chodziło.
Oczywiste jest, ze Kolezanka Małżonka jest wciagnieta w proces wyboru. W końcu ona finansuje polowe a i ogarnąć będzie to to musiała:)
Jaki to jest kamper "trochę większy"? Jakieś wymiary 7,8,9 m?
Wolał bym taki na dwóch osiach i o ile to możliwe tylne koła pojedyncze (autostrady).
Ale nie upieram się.

Grzech-u 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2011-08-22, 20:16   

Tomek 25 08 br. zaczyna sie najwieksza wystawa kamperów w Europie w Niemczech. Jutro wyjeżdzam aby spokojnie dać sobie odpowiedzi na powyższe Twoje pytania. Wyrosłem z przyczepy i chcę zacząc przygodę z kamperem. Mając dużą praktykę z przyczepą kampingową łatwiej jest udzielić sobie jedynej słusznej odpowiedzi. Forum świetna rzecz ; też pomaga ale decyzja należy do NAS !!!!
pozdrawiam :spoko
Grzech-u

TomekM 
stary wyga

Wysłany: 2011-08-22, 22:00   

Wystawa fajna rzecz, ale nie dam rady się wybrać. Zresztą to chyba nie do końca dobry pomysł, bo nowego nie kupię (cena) a jak sądzę starsze są nieco inne.
Potrzebuję opinii, najlepiej kogoś, kto ma rodzinę 2+3 jakim sprzętem podróżuje i czy jest z niego zadowolony czy nie.
Wiem, że dla wygody wypoczynku lepiej mieć dużego kampera a nie małego, ale znawu do jadzy po miastach, tunelach czy autostradach warto chyba mieć bardziej kompaktowy pojazd.
Czy mam rację? Pomóżcie.

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 568/306
Wysłany: 2011-08-23, 00:36   

Musisz zastanowic się nad tym co lubicie robić. Dla mnie ważniejsze jest to, że mogłem wjechać na Stelvio 2758 mnpm i objechać uliczki Catanii od zabrania wygodniejszego leżaka czy większego telewizora. Wszystko zależy od upodobań w spędzaniu wolnego czasu.
W skrócie: dynamiczne wakacje-kamper mały, Polegiwanie i pełen komfort - kamper duży. :spoko

Aulos 
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Piwa: 62/37
Wysłany: 2011-08-23, 01:06   

TomekM napisał/a:
Potrzebuję opinii, najlepiej kogoś, kto ma rodzinę 2+3 jakim sprzętem podróżuje i czy jest z niego zadowolony czy nie.

My mamy rodzinę 2+3 jeszcze przez około miesiąc :wyszczerzony:
Gdy kupowaliśmy naszego kamperka chciałem, aby był możliwie jak najmniejszy, ale zapewniał wygodę i podstawową funkcjonalność rodzince z trójką dzieci. Niewielki miał być dla kierującego (czyli mnie :drive: ) - prawo jazdy B i żadnych doświadczeń z większym sprzętem, poza tym łatwość manewrowania i parkowania w miastach na stanowiskach dla samochodów osobowych. Wygoda rodziny wymaga jednak większej przestrzeni w środku i dobrego jej rozplanowania. Jak pogodzić ogień z wodą? To Wasze i niestety trudne zadanie. My oglądaliśmy wiele kamperów (używanych - nowy nie wchodził w grę). Gdy trafiliśmy na układ, który nam odpowiadał, musiały znaleźć się środki.
TomekM napisał/a:
1. Czy dobrze rozumiem, że alkowa jest najbardziej optymalnym wyborem w stosunku : gabaryty/wygoda/cena?
2. Jak to jest z klimatyzacją? Czy jest to rzecz niezbędna w podróżach po krajach południowej Europy, czy jest to tylko fanaberia typu 1/2 wkładu w zmywarkach?
3. Czy lepiej kupić możliwie nowy kamper i brać go z całym dobrodziejstwem inwentarza oraz kredytem czy starszy, kilkunastoletni do remontu, który go "spersonalizuje"?
4. Czy przy wyborze wersji do remontu trzeba unikać jakiś konkretnych usterek czy generalnie wszystkie elementy wyposarzenia da się naprawić domowym sposobem + bezproblemowy zakup kilku części, czy raczej niektóre elementy są nie do dostania (mówię o kamperze europejskim).
5. Czy przy kupnie starszego (kilkunastoletniego) kampera jest ważny jego wiek (dwa lata w tę czy w tę) czy tylko stan "budy"?

Ad 1
Według mnie, faktycznie alkowa optymalnie godzi te trzy parametry. Jednak "coś za coś" - podnosi środek ciężkości i całkowitą wysokość kampera, zwiększa opór powietrza. Dla mnie to nie był wielki problem - na wakacjach się nie ścigam. U nas alkowa stała się "sypialnią rodziców", naszych chłopców ułożyliśmy na łóżku piętrowym (na tylnej ścianie) - najstarszego na górze, młodszych na dole - spali w dwie strony, każdemu zrobiłem małą lampkę z LED-ami, aby łatwiej oswoił swój kącik. Ale chłopaki rosną i wyrastają z dotychczasowego rozwiązania. Właściwie to udawało nam się spanie całą rodziną, bez konieczności składania stolika i rozkładania środkowgo łóżka. Dla nas to było rozwiązanie optymalne.
Ad 2
Oczywiście klimy nie posiadamy - nie liczyłem na klimatyzację w tym roczniku (95). Ucieszyłbym się gdybym ją miał, ponieważ głównym celem naszej turystyki jest Europa Południowa, a szczegółnie Włochy. Życie pokazało, że "jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma" Bez klimy można podróżować do gorących krajów - kamper ma znaczną kubaturę i jest wysoki, a gorące powietrze, jak uczyli nas na fizyce, unosi się do góry. My pod samym sufitem tylko sypialiśmy, ale w nocy nie jest już tak gorąco - alkowa ma luft dachowy i boczne okienko - da się przeżyć.
Ad 3
Jaki by nie był i tak go spersonalizujesz, bo to będzie Twój drugi (a może i pierwszy) DOM. Podobno pierwszy dom buduje się dla wroga, drugi dla przyjaciela, a dopiero trzeci dla siebie. Jeżeli dopuszczasz myśl, że po roku, czy dwóch zmienisz kampera, aby wreszcie kupić ten docelowy, bo teraz już wiesz, czego oczekujesz (choć w rzeczywistości to iluzja) - kup starszy i tańszy, sprzedasz go z mniejszą stratą, a potencjalnie częstsze usterki podpowiedzą Ci w przyszłości, na co zwracać uwagę przy zakupie i jak sobie radzić z ewentualnymi awariami. Jeżeli jednak chcesz kupić od razu kampera "na wieki" dobrze by było, aby jego stan techniczny umożliwił Wam długą i beztroską eksploatację - wówczas raczej młodszy rocznik. Nie biorę pod uwagę pasji renowacji starych aut, bo sam takich umiejętności nie posiadam, chociaż u innych ten dar szczerze i zazdrośnie podziwiam.
Ad 4
Generalnie to trzeba unikać wszelkich usterek :wyszczerzony: Niestety naprawa urządzeń napotyka na wiele problemów: części są drogie i nie zawsze dostępne (szczególnie do starszych kamperków), warsztatów też jest niewiele, chociaż już są. Każdy Ci powie (sam też już to z pewnością wiesz), że bardzo istotna jest szczelność zabudowy, bo woda nie jest sprzymierzeńcem naszych budek.
Ad 5
Zabrzmi to trochę jak motto męskiego szowinisty: wiek nie jest bez znaczenia, ale ważniejsze w jakim jest stanie i ile Cię będzie kosztowało doprowadzenie do stanu, który Cię satysfakcjonuje. :wyszczerzony: Jeżeli chodzi - jak pisałeś - o dwa lata w tę, czy w tamtą, to nie ulegaj magii rocznika. Przyjrzyj się budce, sprawdź wszystkie urządzenia, obejrzyj samochód, porównaj z innymi ofertami, a rocznikiem sie tak bardzo nie przejmuj. Jeżeli spędzicie w Waszym kamperze fantastyczne wakacje, z których przywieziecie moc niezapomnianych wspomnień, to jakie znaczenie będzie miał wiek pojazdu. Podróżujecie kamperem - nie rocznikiem.

Przepraszam, że się trochę powymądrzałem, bo sam dopiero uczę się kamperowania, ale tą "rodziną 2+3" trochę wywołałeś mnie do odpowiedzi. Dla nas to już niestety trochę echo przeszłości, bo rodzinka nam się powiększa i kamper też będzie musiał urosnąć. Pozdrawiam serdecznie :spoko

Wyświetl szczegóły
bogdanka
początkujący forumowicz

Wysłany: 2011-08-23, 08:07   

Witam wszystkich. Przymierzamy się z mężem do zakupu kampera ale zanim to uczynimy pewnie jeszcze trochę upłynie czasu
Grzech-u możesz napisać gdzie dokładnie ta wystawa jest

TomekM 
stary wyga

Wysłany: 2011-08-23, 21:31   

Nooo, Aulos, to 2+3 było m.in. po to by ciebie wywołać do tablicy!
Przeczytałem wcześniej twoje ogłoszenie o sprzedaży auta i tak mi jakoś "spasowałeś".
Twoje odpowiedzi wiele mi wyjaśniają i są bardzo cenne. Dziękuję i mam nadzieję kiedyś to zrobić osobiście, gdy już dołączę do klubu "posiadaczy".
Kiedy budowałem dom też zadawałem dziesiątki pytań na forum budowlanym i to pozwoliło mi uniknąć wielu błędów. Teraz przymierzam się do zakupu kampera, więc chcę wiedzieć jak najwięcej.

pagand 
weteran

Twój sprzęt: Hymer BC 584
Piwa: 22/6
Wysłany: 2011-08-23, 23:29   

Aulos napisał/a:

Życie pokazało, że "jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma"

Chciałbym zwrócić na brak logiki cytowanego powiedzenia, gdyż... jeżeli lubię jeździć Ferrari Testarossa, ale go nie mam, to wcale nie oznacza, że mam kochać "malucha" którego posiadam...

Aczkolwiek, a propos camperów, a zwłaszcza klimatyzacji to trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że stosunkowo łatwo sobie poradzić bez "klimy", zwłaszcza gdy zakłada się bardziej stacjonarny sposób wykorzystania campera nawet na południu Europy.

Natomiast warto rzeczywiście przemyśleć czego się oczekuje i pomyśleć troszkę "do przodu" by cieszyć się, a nie denerwować z podróżowania z dziećmi...

TomekM 
stary wyga

Wysłany: 2011-08-24, 06:13   

To na co należy zwrócić uwagę podróżując z dziećmi? Co oprócz miejsca do spania i jazdy jest dla nich niezbędne a co się po prostu przydaje i warto to mieć, aby dzieci (przy okazji rodzice) miały lepiej?
Ufff, długie zdanie.....

Endi 
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Piwa: 315/493
Wysłany: 2011-08-24, 07:17   

bogdanka napisał/a:
...możesz napisać gdzie dokładnie ta wystawa jest...

Grzechu już pewnie tam jest - http://www.caravan-salon.de/

W tym roku obchodzą 50-lecie a więc szykuje się wielka feta. Jak możecie jechać - bogdanka to szczerze polecam. Nie po to żeby zaraz kupować / chociaż kto wie ??? / ale tak...poobcierać się, przytulić , pogłaskać :spoko

TomekM 
stary wyga

Wysłany: 2011-08-31, 11:07   

Czytam, czytam, czytam i...
powiedzcie mi moi drodzy, czy "Franika" i inne podobne nazwy to typ zabudowy? Przeanalizowałem wszystkie moje potrzeby i wiem, że muszę się rozglądać za czymś co ma alkowę i łóżko piętrowe + rozkładane ze stolika na przyszłość. Czy wobec tego muszę szukać konkretnej nazwy zabudowy czy przeglądać mozolnie każde ogłoszenie?

Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 278/1300
Wysłany: 2011-08-31, 11:59   

TomekM napisał/a:
"Franika"
to nazwa fabryki tak jak i Hymer czy FFB

Tadeusz
Byle do przodu