Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Budowa kampera (Ducato)
Autor Wiadomość
perfex 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Teraz: Rimor Katamarano 3
Nazwa załogi: WielkaPiątka
Wysłany: 2011-10-21, 11:00   Budowa kampera (Ducato)

Witajcie,
Mam takie pytanko.. czy ktoś z tu obecnych podjąłby się budowy kampera z blaszaka (Ducato)? Ew. może zna kogoś kto by to wykonał ? Nie chodzi mi o firmy typu Camperia, EBA itd - ceny są tam hmm... odpowiednie :wyszczerzony:
Myślę o jakimś rzemieślniku mającym pojęcie któremu dostarczyłbym auto i możliwie wszystkie/większość potrzebnych elementów. Chodzi mi o porządne ocieplenie, wstawienie okien i szyberdachów, poprowadzenie instalacji elektrycznej i wod-kan, zrobienie mebli i łazienki wg. mojego widzimisię :wyszczerzony: No miło by też było gdyby taki ktoś miał działalność z wpisem do ewidencji umożliwiającym adaptację pojazdów (tak aby to potem zarejestrować na 5-6 osób). Sprawy mechaniczne, lakiernicze, siedzeniowo-tapicerskie i audio-TV to już bym wykonał we własnym zakresie. Macie może jakiś pomysł na taką osobę/firmę ? Najchętniej woj. mazowieckie.

Pozdrawiam,
Postaw piwo autorowi tego posta

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2011-10-21, 12:56   

perfex napisał/a:
ceny są tam hmm... odpowiednie

Nie bardzo mogę skapowac o co Ci chodzi z tą ceną :shock:

Jedna ze znanych mi firm kampingowych w PL zabrała się za zrobienie kampera na blaszaku od podstaw, robiło go 3 ludzi przez 3 miesiace
zakladając tylko samo wynagrodzenie 2.500,- x3osoby x3 miesiące = 22.500,
jest to ok polowy tego co sobie specjalistyczne firmy winszują
do tego materiały, urządzenia,
o narzędziach, amortyzacjach, kosztach firmy, Zus-ach i podatkach nie wspomnę.

W swoich pobożnych życzeniach użyłeś słowa "porządnie " a kto jak nie
wykwalifikowany specjalista ma pojęcie o fachowym wykonaniu
:spoko

Wyświetl szczegóły
perfex 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2011-10-21, 13:45   

papamila napisał/a:

W swoich pobożnych życzeniach użyłeś słowa "porządnie " a kto jak nie
wykwalifikowany specjalista ma pojęcie o fachowym wykonaniu

Mam nadzieję, że znalezienie w Polsce jakiegoś fachowca umiejącego coś zrobić porządnie nie jest jeszcze pobożnym życzeniem :wyszczerzony: A co do ceny - jestem gotowy takiego fachowca wynagrodzić na poziomie chyba odpowiadającym obu stronom.
Oczywiście jeżeli nie uda się znaleźć kogoś takiego to udam się do firm - mam nadzieję, że są one w stanie spełnić moje zachcianki/marzenia, nie interesuje mnie "gotowiec" :-P Szkoda tylko że w Warszawie i okolicy to jest chyba tylko NeoTraveller.

Pozdrawiam,

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2011-10-21, 13:55   

perfex napisał/a:
mam nadzieję, że są one w stanie spełnić moje zachcianki/marzenia

No i niestety za to trzeba płacić

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

prezes1960 
zaawansowany

Twój sprzęt: Burstner 580 mobil
Piwa: 6/1
Wysłany: 2011-10-21, 14:01   

perfex, witam
Myślę że lepszym rozwiązaniem jest kupienie gotowca i ewentualnie wyremontowanie go .Przerabiałem temat remont,a raczej odbudowę i wiem jakie to nastręcza problemy.Od maja poszukuję części łazienki!,i mimo że na allegro jest ich trochę to nie mogę ich dopasować!Wyobrażam sobie problem z budową od początku ,te instalacje!!!,po pacz na posty kolegów którzy remontowali od podstaw swoje auto domki ,po zdjęciach widać ile to roboty a oni mieli wyposażenie którego nie trzeba "zdobywać"!!!,no i na koniec najważniejsze to kasa ,w całości taniej niż same elementy!!!.Kiedyś też myślałem o budowie na dostawczaku ale po co kiedy można poszukać okazji i kupić na przykład takiego jak ja.Do Ciebie należy wybór ,ale trzeba to mocno przemyśleć i raczej próbować samemu naprawiać ,to lepsze dla zdrowia i kasy .
PS.
Jestem z okolic Warszawy mogę pomóc jeżeli zajdzie taka potrzeba!

_MG_0395.JPG
po remoncie
Plik ściągnięto 15236 raz(y) 53,99 KB

_MG_0396.JPG
Plik ściągnięto 15236 raz(y) 55 KB

_MG_0393.JPG
Plik ściągnięto 15236 raz(y) 67,29 KB

_MG_0400.JPG
Plik ściągnięto 15236 raz(y) 65,74 KB

_MG_0810.JPG
W takim stanie kupiłem
Plik ściągnięto 15236 raz(y) 59,14 KB

IMG_0784.JPG
Plik ściągnięto 15236 raz(y) 33,14 KB

_MG_0812.JPG
Plik ściągnięto 15236 raz(y) 47,98 KB

_MG_0810.JPG
Plik ściągnięto 15236 raz(y) 59,14 KB

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2011-10-21, 14:04   

nie ma w moich slowach sarkazmu,
nie odbieraj tego w ten sposób,
może i znajdziesz kogoś kto się tego podejmie, może będzie miał
manualne (np; stolarskie) zdolności
ale do budowy kampera potrzeba niestety specyficznej wiedzy,
znajomości m.in. klejów materiałów itp i dostępu do nich,
Niby to proste a np: elektrycy samochodowi "wymiękają" przy naszych instalacjach,
Ktoś kto się tego podejmie ( dobry fachowiec ale bez doświadczenia w naszej materii) będzie się uczył za Twoje pieniądze a wszystkie popełnione błędy
konstrukcyjne, techniczne, wykończeniowe pozostaną na zawsze w Twoim aucie-
(bo ich poprawienie stanie się niewykonalne badż nieopłacalne
po co więc wyważać otwarte drzwi?

Piszesz że nie interesuje Cię gotowiec- np. w EBAC ustalasz wszelkie szczegóły i projekt zabudowy, standart wykonania przed wykonaniem.

jakub2001 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Hymer Eriba 544 "92
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-10-21, 14:16   

Perfex.
Też chciałem przerabiać blaszaka. Zakładając zakup bazy za około 10 tys pln.
Zrobiłem budżet i nijak to nie ma sensu jak nie zrobisz wszystkiego sam. Tani samochód bazowy też jest do prac blacharsko lakierniczych a często jeszcze ma duży przebieg i silnik do roboty i skrzynia może być słaba itd..... Wnętrze nawet jak kupisz z przyczepy i tak nie unikniesz wielu przeróbek.
Wszystko zależy od oczekiwań i budżetu. Jeśli masz ograniczony to moim zdaniem zdecydowanie lepiej kupić starsze auto, tym bardziej że chcesz blaszaka. Ja właśnie przywiozłem transita Rhodos '94. Do poprawy ma blachy na dole i tapicerki siedzeń. Ale mam już siedzenia obrotowe z pasami, rozkładaną kanapę do spania i podróży, markizę, lodówkę, toaletę, kuchenkę, oświetlenie, wygłuszenie, instalacje, szafki i wszystko praktycznie sprawne. I za trzy dni jak zarejestruję to mam zabawkę a remontować mogę powoli. Nie martwię się o żadne elementy wyposażenia a w razie kłopotu wielu może doradzić. Jak zrobisz sam to rób dokładne schematy by potem szukać usterek. Dołączam poglądowe foty.
Pozdrawiam.

!!qtTfLgBW0~$(KGrHgoH-DYEjlLl5L7,BKhWjBC7Ug~~_19.jpg
Plik ściągnięto 15224 raz(y) 12,46 KB

!!qtTgKg!W0~$(KGrHgoH-DYEjlLl3iGJBKhWkJR1,!~~_19.jpg
Plik ściągnięto 15223 raz(y) 18,34 KB

antwad 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Piwa: 17/66
Wysłany: 2011-10-21, 19:10   

perfex napisał/a:
Mam takie pytanko.. czy ktoś z tu obecnych podjąłby się budowy kampera z blaszaka (Ducato)? Ew. może zna kogoś kto by to wykonał ?

A popatrz tutaj: http://www.camperteam.pl/...p=142331#142331

ARCADARKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Piwa: 85/99
Wysłany: 2011-10-21, 19:19   

Witaj
skontaktuj się z Adasiem ,chłopak ma pojęcie i nawet mu to wychodzi tel. 509 954 777.........pooglądaj sobie fotki dział na zaprzyjaźnionym forum
powodzenia

http://forum.karawaning.p...budowa-kampera/ :bigok :bigok :bigok :bigok

matro 
weteran
musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Piwa: 71/111
Wysłany: 2011-10-21, 19:56   

Jeżeli budujesz kampera metodą "na leniuszka" to musi wyjść drogo, z drugiej strony nie wiem co może robić przez 3 miesiące 3 ludzi na powierzchni 6m2, skoro przez ten czas można porządnie wykończyć poddasze nowego domu bo to akurat znam z autopsji Ale może kamper-blaszak to rzeczywiście jakaś czarna dziura :wyszczerzony: :spoko

...może i integra bardziej przypomina dom za to alkowa bardziej przypomina kamper... ! ;)

gebi6 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW T4/z długą nazwą zabudowy/
Nazwa załogi: GASTAN
Pomogła: 1 raz
Piwa: 6/3
Wysłany: 2011-10-21, 20:30   

Wbrew pozorom ,Kolego nie ma porównania między budową kampera na blaszaku a wykańczaniem poddasza.Tych trzech facetów napewno miało co robić przez 3 misiące,zwłaszcza jeżeli meble wykonywali własnoręcznie .Wiem co piszę bo my swojego tez budowaliśmy dokładnie tyle i to świątek ,piątek i niedziela.Ale meble mielismy gotowe ,tylko trzeba było troszkę dopasować.Wyszło chyba dobrze bo kilka osób już naszego kamperka widziało i chyba nie wszyscy uzierzyli,że to nasze rękodzieło.
Ciekawa jestem jaką kwotę za taką usługę założyciel tego wątku uważa za rozsądną?

matro 
weteran
musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Piwa: 71/111
Wysłany: 2011-10-21, 22:04   

Gratuluję sukcesu oraz zaparcia choć nie widziałem :spoko
Co do kwoty to też się zgadzam, bo przede wszystkim należałoby od tego zacząć... co do organizacji budowy to wnętrze kampera najpierw powinno urodzić się w głowie, później na desce kreślarskiej lub AutoCadzie, a potem... należy sprawdzić bankowe konto :mikolaj
...co do mebli to polecam hurtownie stolarskie gdzie można zamówić wszystko, każdy mebelek w 2D, ale warunkiem szybkiego ich montażu w 3D jest dokładne zebranie, wyliczenie i podanie wszelkich wymiarów...

...może i integra bardziej przypomina dom za to alkowa bardziej przypomina kamper... ! ;)

perfex 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2011-10-22, 12:10   

jakub2001 napisał/a:
Perfex.
Też chciałem przerabiać blaszaka. Zakładając zakup bazy za około 10 tys pln.
Zrobiłem budżet i nijak to nie ma sensu jak nie zrobisz wszystkiego sam. Tani samochód bazowy też jest do prac blacharsko lakierniczych a często jeszcze ma duży przebieg i silnik do roboty i skrzynia może być słaba itd..... Wnętrze nawet jak kupisz z przyczepy i tak nie unikniesz wielu przeróbek.
Wszystko zależy od oczekiwań i budżetu. Jeśli masz ograniczony to moim zdaniem zdecydowanie lepiej kupić starsze auto, tym bardziej że chcesz blaszaka.

Mnie interesuje ten aktualny Ducato, w wersji max wysoki, max długi i z silnikiem 3.0.
Zakup gotowego jest o tyle trudny, że praktycznie nie ma blaszaków z 5 miejscami do jazdy i spania. Gdyby auto miało być 4 miejscowe prawdopodobnie kupiłbym gotowca. Zrobię sobie jakiś projekcik - tylko że nie mam specjalistycznych programów ani 2D ani 3D - i popytam fachmanów co oni na to :wyszczerzony: Myślę, że na zabudowę auta trzeba by przeznaczyć ok 40 tys. zł. Ale dokładne kalkulacje wyjdą w praniu.
Zakup używanego nie-blaszaka (czyli jak dla mnie alkowy) specjalnie mnie nie interesuje. (Ale... nigdy nie mów nigdy :wyszczerzony: )

Pozdrawiam,

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1600/2331
Wysłany: 2011-10-22, 12:27   

perfex napisał/a:
Zakup używanego nie-blaszaka (czyli jak dla mnie alkowy) specjalnie mnie nie interesuje. (Ale... nigdy nie mów nigdy )

Jesli potrzebujesz 5-cio osobowego to i tak skończy się na klasycznym kamperze. :ok
To nie znaczy, że zniechęcam Ciebie do przeróbki blaszaka. :ok

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Piwa: 50/75
Wysłany: 2011-10-22, 14:07   

Tadeusz napisał/a:
Jesli potrzebujesz 5-cio osobowego to i tak skończy się na klasycznym kamperze.

Niekoniecznie. Moja kaczka ma 5 miejsc siedzacych i 5 spań. A co do budowy : można popytać w klubach zeglarkich o jakiegoś fachowca. Widziałem parenaście jachtów zrobionych pod indywidualny projekt i cenowo wychodziło to ok. Szczególnie ze idzie zima i żeglarze zaczynają nie mieć pretekstu aby uciec od żony. Kiedyś praktycznie wszystki łódki robiło sie samemu. A oprócz instalacji elektrycznej i ocieplenia idea budowy jest taka sama : na jaknajmniejszej przestrzeni zrobić jaknajlżejsze wyposazenie wg potrzeb inwestora.

Odpowiedz do tematu