|
|
Budowa kampera (Ducato) |
Autor |
Wiadomość |
perfex
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Teraz: Rimor Katamarano 3
Nazwa załogi: WielkaPiątka
|
Wysłany: 2011-10-21, 11:00 Budowa kampera (Ducato)
|
|
|
Witajcie,
Mam takie pytanko.. czy ktoś z tu obecnych podjąłby się budowy kampera z blaszaka (Ducato)? Ew. może zna kogoś kto by to wykonał ? Nie chodzi mi o firmy typu Camperia, EBA itd - ceny są tam hmm... odpowiednie
Myślę o jakimś rzemieślniku mającym pojęcie któremu dostarczyłbym auto i możliwie wszystkie/większość potrzebnych elementów. Chodzi mi o porządne ocieplenie, wstawienie okien i szyberdachów, poprowadzenie instalacji elektrycznej i wod-kan, zrobienie mebli i łazienki wg. mojego widzimisię No miło by też było gdyby taki ktoś miał działalność z wpisem do ewidencji umożliwiającym adaptację pojazdów (tak aby to potem zarejestrować na 5-6 osób). Sprawy mechaniczne, lakiernicze, siedzeniowo-tapicerskie i audio-TV to już bym wykonał we własnym zakresie. Macie może jakiś pomysł na taką osobę/firmę ? Najchętniej woj. mazowieckie.
Pozdrawiam, |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2011-10-21, 12:56
|
|
|
perfex napisał/a: | ceny są tam hmm... odpowiednie |
Nie bardzo mogę skapowac o co Ci chodzi z tą ceną
Jedna ze znanych mi firm kampingowych w PL zabrała się za zrobienie kampera na blaszaku od podstaw, robiło go 3 ludzi przez 3 miesiace
zakladając tylko samo wynagrodzenie 2.500,- x3osoby x3 miesiące = 22.500,
jest to ok polowy tego co sobie specjalistyczne firmy winszują
do tego materiały, urządzenia,
o narzędziach, amortyzacjach, kosztach firmy, Zus-ach i podatkach nie wspomnę.
W swoich pobożnych życzeniach użyłeś słowa "porządnie " a kto jak nie
wykwalifikowany specjalista ma pojęcie o fachowym wykonaniu
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
perfex
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-10-21, 13:45
|
|
|
papamila napisał/a: |
W swoich pobożnych życzeniach użyłeś słowa "porządnie " a kto jak nie
wykwalifikowany specjalista ma pojęcie o fachowym wykonaniu |
Mam nadzieję, że znalezienie w Polsce jakiegoś fachowca umiejącego coś zrobić porządnie nie jest jeszcze pobożnym życzeniem A co do ceny - jestem gotowy takiego fachowca wynagrodzić na poziomie chyba odpowiadającym obu stronom.
Oczywiście jeżeli nie uda się znaleźć kogoś takiego to udam się do firm - mam nadzieję, że są one w stanie spełnić moje zachcianki/marzenia, nie interesuje mnie "gotowiec" Szkoda tylko że w Warszawie i okolicy to jest chyba tylko NeoTraveller.
Pozdrawiam, |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2011-10-21, 13:55
|
|
|
perfex napisał/a: | mam nadzieję, że są one w stanie spełnić moje zachcianki/marzenia |
No i niestety za to trzeba płacić |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
prezes1960
zaawansowany

Twój sprzęt: Burstner 580 mobil
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Maj 2011 Piwa: 6/1 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2011-10-21, 14:01
|
|
|
perfex, witam
Myślę że lepszym rozwiązaniem jest kupienie gotowca i ewentualnie wyremontowanie go .Przerabiałem temat remont,a raczej odbudowę i wiem jakie to nastręcza problemy.Od maja poszukuję części łazienki!,i mimo że na allegro jest ich trochę to nie mogę ich dopasować!Wyobrażam sobie problem z budową od początku ,te instalacje!!!,po pacz na posty kolegów którzy remontowali od podstaw swoje auto domki ,po zdjęciach widać ile to roboty a oni mieli wyposażenie którego nie trzeba "zdobywać"!!!,no i na koniec najważniejsze to kasa ,w całości taniej niż same elementy!!!.Kiedyś też myślałem o budowie na dostawczaku ale po co kiedy można poszukać okazji i kupić na przykład takiego jak ja.Do Ciebie należy wybór ,ale trzeba to mocno przemyśleć i raczej próbować samemu naprawiać ,to lepsze dla zdrowia i kasy .
PS.
Jestem z okolic Warszawy mogę pomóc jeżeli zajdzie taka potrzeba!
_MG_0395.JPG po remoncie |
 |
Plik ściągnięto 15236 raz(y) 53,99 KB |
_MG_0396.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 15236 raz(y) 55 KB |
_MG_0393.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 15236 raz(y) 67,29 KB |
_MG_0400.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 15236 raz(y) 65,74 KB |
_MG_0810.JPG W takim stanie kupiłem |
 |
Plik ściągnięto 15236 raz(y) 59,14 KB |
IMG_0784.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 15236 raz(y) 33,14 KB |
_MG_0812.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 15236 raz(y) 47,98 KB |
_MG_0810.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 15236 raz(y) 59,14 KB |
|
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2011-10-21, 14:04
|
|
|
nie ma w moich slowach sarkazmu,
nie odbieraj tego w ten sposób,
może i znajdziesz kogoś kto się tego podejmie, może będzie miał
manualne (np; stolarskie) zdolności
ale do budowy kampera potrzeba niestety specyficznej wiedzy,
znajomości m.in. klejów materiałów itp i dostępu do nich,
Niby to proste a np: elektrycy samochodowi "wymiękają" przy naszych instalacjach,
Ktoś kto się tego podejmie ( dobry fachowiec ale bez doświadczenia w naszej materii) będzie się uczył za Twoje pieniądze a wszystkie popełnione błędy
konstrukcyjne, techniczne, wykończeniowe pozostaną na zawsze w Twoim aucie-
(bo ich poprawienie stanie się niewykonalne badż nieopłacalne
po co więc wyważać otwarte drzwi?
Piszesz że nie interesuje Cię gotowiec- np. w EBAC ustalasz wszelkie szczegóły i projekt zabudowy, standart wykonania przed wykonaniem. |
|
|
|
 |
jakub2001
trochę już popisał

Twój sprzęt: Hymer Eriba 544 "92
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Sie 2011 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Złotów
|
Wysłany: 2011-10-21, 14:16
|
|
|
Perfex.
Też chciałem przerabiać blaszaka. Zakładając zakup bazy za około 10 tys pln.
Zrobiłem budżet i nijak to nie ma sensu jak nie zrobisz wszystkiego sam. Tani samochód bazowy też jest do prac blacharsko lakierniczych a często jeszcze ma duży przebieg i silnik do roboty i skrzynia może być słaba itd..... Wnętrze nawet jak kupisz z przyczepy i tak nie unikniesz wielu przeróbek.
Wszystko zależy od oczekiwań i budżetu. Jeśli masz ograniczony to moim zdaniem zdecydowanie lepiej kupić starsze auto, tym bardziej że chcesz blaszaka. Ja właśnie przywiozłem transita Rhodos '94. Do poprawy ma blachy na dole i tapicerki siedzeń. Ale mam już siedzenia obrotowe z pasami, rozkładaną kanapę do spania i podróży, markizę, lodówkę, toaletę, kuchenkę, oświetlenie, wygłuszenie, instalacje, szafki i wszystko praktycznie sprawne. I za trzy dni jak zarejestruję to mam zabawkę a remontować mogę powoli. Nie martwię się o żadne elementy wyposażenia a w razie kłopotu wielu może doradzić. Jak zrobisz sam to rób dokładne schematy by potem szukać usterek. Dołączam poglądowe foty.
Pozdrawiam.
!!qtTfLgBW0~$(KGrHgoH-DYEjlLl5L7,BKhWjBC7Ug~~_19.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 15224 raz(y) 12,46 KB |
!!qtTgKg!W0~$(KGrHgoH-DYEjlLl3iGJBKhWkJR1,!~~_19.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 15223 raz(y) 18,34 KB |
|
|
|
|
 |
antwad
stary wyga
Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Pomógł: 5 razy Dołączył: 22 Sty 2007 Piwa: 17/66 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-10-21, 19:10
|
|
|
perfex napisał/a: | Mam takie pytanko.. czy ktoś z tu obecnych podjąłby się budowy kampera z blaszaka (Ducato)? Ew. może zna kogoś kto by to wykonał ? |
A popatrz tutaj: http://www.camperteam.pl/...p=142331#142331 |
_________________ "Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat przy każdej okazji" - św. Tomasz z Akwinu |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2011-10-21, 19:19
|
|
|
Witaj
skontaktuj się z Adasiem ,chłopak ma pojęcie i nawet mu to wychodzi tel. 509 954 777.........pooglądaj sobie fotki dział na zaprzyjaźnionym forum
powodzenia
http://forum.karawaning.p...budowa-kampera/ |
_________________ Darek |
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2011-10-21, 19:56
|
|
|
Jeżeli budujesz kampera metodą "na leniuszka" to musi wyjść drogo, z drugiej strony nie wiem co może robić przez 3 miesiące 3 ludzi na powierzchni 6m2, skoro przez ten czas można porządnie wykończyć poddasze nowego domu bo to akurat znam z autopsji Ale może kamper-blaszak to rzeczywiście jakaś czarna dziura |
|
|
 |
gebi6
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: VW T4/z długą nazwą zabudowy/
Nazwa załogi: GASTAN
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 04 Maj 2009 Piwa: 6/3 Skąd: KATOWICE
|
Wysłany: 2011-10-21, 20:30
|
|
|
Wbrew pozorom ,Kolego nie ma porównania między budową kampera na blaszaku a wykańczaniem poddasza.Tych trzech facetów napewno miało co robić przez 3 misiące,zwłaszcza jeżeli meble wykonywali własnoręcznie .Wiem co piszę bo my swojego tez budowaliśmy dokładnie tyle i to świątek ,piątek i niedziela.Ale meble mielismy gotowe ,tylko trzeba było troszkę dopasować.Wyszło chyba dobrze bo kilka osób już naszego kamperka widziało i chyba nie wszyscy uzierzyli,że to nasze rękodzieło.
Ciekawa jestem jaką kwotę za taką usługę założyciel tego wątku uważa za rozsądną? |
_________________ Praktyka czyni mistrza. |
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2011-10-21, 22:04
|
|
|
Gratuluję sukcesu oraz zaparcia choć nie widziałem
Co do kwoty to też się zgadzam, bo przede wszystkim należałoby od tego zacząć... co do organizacji budowy to wnętrze kampera najpierw powinno urodzić się w głowie, później na desce kreślarskiej lub AutoCadzie, a potem... należy sprawdzić bankowe konto
...co do mebli to polecam hurtownie stolarskie gdzie można zamówić wszystko, każdy mebelek w 2D, ale warunkiem szybkiego ich montażu w 3D jest dokładne zebranie, wyliczenie i podanie wszelkich wymiarów... |
|
|
 |
perfex
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-10-22, 12:10
|
|
|
jakub2001 napisał/a: | Perfex.
Też chciałem przerabiać blaszaka. Zakładając zakup bazy za około 10 tys pln.
Zrobiłem budżet i nijak to nie ma sensu jak nie zrobisz wszystkiego sam. Tani samochód bazowy też jest do prac blacharsko lakierniczych a często jeszcze ma duży przebieg i silnik do roboty i skrzynia może być słaba itd..... Wnętrze nawet jak kupisz z przyczepy i tak nie unikniesz wielu przeróbek.
Wszystko zależy od oczekiwań i budżetu. Jeśli masz ograniczony to moim zdaniem zdecydowanie lepiej kupić starsze auto, tym bardziej że chcesz blaszaka. |
Mnie interesuje ten aktualny Ducato, w wersji max wysoki, max długi i z silnikiem 3.0.
Zakup gotowego jest o tyle trudny, że praktycznie nie ma blaszaków z 5 miejscami do jazdy i spania. Gdyby auto miało być 4 miejscowe prawdopodobnie kupiłbym gotowca. Zrobię sobie jakiś projekcik - tylko że nie mam specjalistycznych programów ani 2D ani 3D - i popytam fachmanów co oni na to Myślę, że na zabudowę auta trzeba by przeznaczyć ok 40 tys. zł. Ale dokładne kalkulacje wyjdą w praniu.
Zakup używanego nie-blaszaka (czyli jak dla mnie alkowy) specjalnie mnie nie interesuje. (Ale... nigdy nie mów nigdy )
Pozdrawiam, |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1600/2331 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2011-10-22, 12:27
|
|
|
perfex napisał/a: | Zakup używanego nie-blaszaka (czyli jak dla mnie alkowy) specjalnie mnie nie interesuje. (Ale... nigdy nie mów nigdy ) |
Jesli potrzebujesz 5-cio osobowego to i tak skończy się na klasycznym kamperze.
To nie znaczy, że zniechęcam Ciebie do przeróbki blaszaka. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-10-22, 14:07
|
|
|
Tadeusz napisał/a: | Jesli potrzebujesz 5-cio osobowego to i tak skończy się na klasycznym kamperze. |
Niekoniecznie. Moja kaczka ma 5 miejsc siedzacych i 5 spań. A co do budowy : można popytać w klubach zeglarkich o jakiegoś fachowca. Widziałem parenaście jachtów zrobionych pod indywidualny projekt i cenowo wychodziło to ok. Szczególnie ze idzie zima i żeglarze zaczynają nie mieć pretekstu aby uciec od żony. Kiedyś praktycznie wszystki łódki robiło sie samemu. A oprócz instalacji elektrycznej i ocieplenia idea budowy jest taka sama : na jaknajmniejszej przestrzeni zrobić jaknajlżejsze wyposazenie wg potrzeb inwestora. |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|