First Minute 2012 |
Autor |
Wiadomość |
Jary70
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Transit GiottiVan 60FT
Nazwa załogi: DOJARKA
|
Wysłany: 2011-12-29, 20:05 First Minute 2012
|
|
|
Zachęcony promocjami biur podróży w TV, zdecydowałem się na wykup Last Minut na urlop 2012 - biuro podróży Dojarka (czyli mój kamperek) a tak to wykombinowałem:
W ubiegłych sezonach korzystałem z opcji last minut w biurach turystycznych i wiązało się to z zamrożeniem jakiejś kwoty i w różnych opcjach gwarantowało jakiś poziom, czy cenę za usługę.
Więc zaplanowałem wstępnie urlop i miejsce z szacunkowymi kosztami i kilometrami, co roku w okresie jesiennym pozytywnie wpływa to na mój nastrój (przeglądanie zdjęć, czytanie forum, planowanie tras).
Negatywnie wpływają na mnie czarne wizje cen paliwa i sytuacji politycznych roztaczanych przez EKSPERTÓW i WIZJONERÓW też na naszym forum. Na powyższe czynniki nie mam wpływu, ale mam marzenia więc zamierzam zainwestować ok.20% spodziewanych kosztów urlopu jako wpłatę first minut: nabywam jutro drogą zakupu 200 litrów ONa zbijając co nieco przy tej transakcji z ceny na słupku i traktując ten zakup jako lokatę i gwarancję dojazdu na wymarzony urlopik ukochanym autkiem, z kochaną rodziną i podwyżkom, blokadom, kryzysom najwyżej nie wrócę |
_________________ Zawsze w stronę słońca
 |
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2011-12-29, 20:11
|
|
|
będziesz jechać jak w Mad Maxie 2, na paliwie |
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2011-12-29, 20:22
|
|
|
hmmmm mój znajomy kiedyś jechał do Grecji Octawią i zrobił podobnie.... tylko że zamiast bagażu zapakował beczki 20-sto litrowe i chował w krzakach po drodze na powrót do domu zapisując punkty GPS ....... połowy nie odnalazł .... masz jakiś inny sposób na transport 200 litrów ?? jak tak to ide w Twoje slady |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
Jary70
stary wyga

|
Wysłany: 2011-12-29, 20:48
|
|
|
W tym sezonie miałem skitrane 120 l w różnych jednorazowych pojemnikach 5 l (po płynach, wodzie, oleju itp) i więcej, po wylaniu ON pojemniki zostawały w koszu i jechałem w nocy i nie miałem z sobą pełnych zbiorników np z wodą czystą - traktowałem to jako test, zabawę, adrenalinkę- lanie w ON w Austrii (ale do Wenecji dojechałem na Polskiej ON).
Jednak chcę sprzedać też idee. Zakup bardziej przybliży mnie do wyjazdu, a ON traktuję jako inwestycję, jak będzie potrzeba będę korzystał z paliwka w osobówcę, ale skrzętnie notował oszczędności w budżecie. Np. na ten moment staramy się z Małżonką jeździć do pracy jednym samochodem co powoduję oszczędności, które przeznaczamy na przyszłe skonsumuje podczas urlopu.
Nie macie możliwości inwestycji w ON może to być złotko, wino, numizmat, czy cukier, chodzi mi o wcześniejsze przygotowanie środków i spieniężenie ich z zarobkiem jak się uda przed sezonem.
Przykład first minut gdzie sukcesywnie dokonuje się wpłat, a przed urlopem ostatniej i mniej boli
Zapindalam cały rok i urlop mi się należy jak psu kiełbasa nawet przy cenach ropki po 20 zł, bo zdecydowałem się na taki sposób spędzania czasu wolnego i mnie się to okropelnie podoba |
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2011-12-29, 20:55
|
|
|
maksymalizowałbym przyszłe zyski kupując tańsze paliwo od mobilków |
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2011-12-29, 21:06
|
|
|
Jary70 napisał/a: | Zapindalam cały rok i urlop mi się należy jak psu kiełbasa nawet przy cenach ropki po 20 zł, bo zdecydowałem się na taki sposób spędzania czasu wolnego i mnie się to okropelnie podoba |
już Cie "Kocham"..... piwko witual stawiam |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
Jary70
stary wyga

|
Wysłany: 2011-12-29, 21:08
|
|
|
Jakoś nie mam szczęścia, bo jak pytam o oszczędności na CB to mi każą Konia kupić. No to jak z zakupem od pasera chyba. |
 |
|
|
|
 |
artanek
weteran

|
Wysłany: 2011-12-29, 21:08
|
|
|
Ja na razie tak samo skupuje ON. Na razie udało mi sie skupic 120 litrów po promocyjnej cenie 3.50 zł.To jak by nie było 1400 km do wiosny powinno sie jeszcze do kupic drugie tyle.Jakos to będzie kon ma wielką głowe niech sie martwi. |
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2011-12-29, 21:09
|
|
|
sys napisał/a: | maksymalizowałbym przyszłe zyski kupując tańsze paliwo od mobilków |
Po co kupować? Mało ich stoi po nocach na parkingach? |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2011 Otrzymał 37 piw(a) Skąd: zielona gora
|
Wysłany: 2011-12-29, 21:28
|
|
|
hej,hej
ja tysz kupiłem paliwko coby moc sie przemieszczać
przyszłośc nie napawa optymizmem ,ale co tam, my harcerze....
http://fakty.interia.pl/s...kow-a,1740324,4
nie martwić się chopy,jakoś bydzie |
_________________ szymek1967 |
|
|
|
 |
Jary70
stary wyga

|
Wysłany: 2011-12-29, 23:18
|
|
|
Czy Ktoś z Szacownego Grona badał możliwości podpisania umowy z jakąś siecią stacji europejskiej na karty flotowe dla chętnych z CT- jesteśmy niezłą grupą zakupową myślę że można by wynegocjować niezłe rabaty, lepsze to jak protesty: nie kupujemy paliwa, czy protest z podpisami przeciwko podyżkom akcyzy itp. |
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/85 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-12-29, 23:35
|
|
|
A w czym problem z przewozem paliwa? W tym roku miałem ze sobą 70 litrów 3X20 +10 w plastikowych kanistrach.Jak kończyło mi sie paliwo to stawałem na parkingu i z kanistra dolewałem do auta.Pare razy stała nie daleko policja,widziała co robię i nawet nie podeszli do mnie. Dolewałem na Węgrzech i w Serbii ,bez problemu. W Macedonii zatankowałem zbiornik + 70 litrów w kanistrach i pojechałem do Grecji.Nikt nigdy nie pytał się mnie o paliwo ile mam. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/85 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-12-29, 23:37
|
|
|
szymek1967 napisał/a: | ja tysz kupiłem paliwko coby moc sie przemieszczać | Żeby tylko nie było tak ,jak z cukrem Moja koleżanka do tej pory słodzi najdroższym cukrem w Europie |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2011-12-30, 00:30
|
|
|
Chciałbym Tomku - żebyś miał rację,ale ja do tej pory Wielki Optymista staję sie powoli Cholernym Pesymistą jeśli chodzi o ceny Oleju napędowego!! |
|
 |
szymek1967
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2011 Otrzymał 37 piw(a) Skąd: zielona gora
|
Wysłany: 2011-12-30, 09:04
|
|
|
WINNICZKI napisał/a: | szymek1967 napisał/a: | ja tysz kupiłem paliwko coby moc sie przemieszczać | Żeby tylko nie było tak ,jak z cukrem Moja koleżanka do tej pory słodzi najdroższym cukrem w Europie |
no ale za to jak jej ta słodzona smakuje,o !
|
_________________ szymek1967 |
|
|
|
 |
|