Bagażnik rowerowy |
Autor |
Wiadomość |
LupekT
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-03-03, 20:31 Bagażnik rowerowy
|
|
|
Szanowni koledzy mam problem, chcę zabudować na tylną ścianę mojej 3 letniej Adrii 573 Sport bagażnik rowerowy. Jak zlokalizować wewnętrzną drewnianą konstrukcję ściany. Sprzedawca Adrii mówił coś o urządzeniu, które może zlokalizować wewnętrzne belki. Czy nie wiecie jaki to sprzęt a może ktoś z Was ma podobną Adrię i wiedział by poradzić.
Za radę dziękuję.
Dodaję tutaj foto auta z tyłu.
auto xc.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 76 raz(y) 176,71 KB |
|
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2012-03-03, 20:35
|
|
|
Jeżeli pokrycie jest z tworzywa sztucznego nie z blachy aluminiowej to da się zobaczyć oświetlając silnym światłem. Taka ściana jest lekko przezroczysta. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2012-03-03, 21:31
|
|
|
w chłodny dzień nagrzać ostro w srodku na zewnątrz powinło byc widać zarys szkieletu niewiem jak teraz ale w zimie widać |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2012-03-03, 21:51
|
|
|
Obstukaj od wewnątrz twardym przedmiotem - w miejscu gdzie jest listwa jest wyraźnie inny dźwięk. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
przemo.d
zaawansowany
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 24/113 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2012-03-03, 21:59
|
|
|
witam,
każdy sposób jest doby Użyć zawsze możesz bagażnika z regulowaną długością i wiercić w listwę tą poprzeczną nad oknem (tam zawsze jest stelaż )
Pozdro. |
|
|
|
 |
1506edi
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5D z 85r.HEKU 580
Nazwa załogi: Anna-Edward
Dołączył: 03 Gru 2010 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Siemianowice Śl.
|
Wysłany: 2012-03-04, 07:45
|
|
|
Wszystko pięknie i ładnie,ale konstrukcja ścianki składa się z różnych listew i nie które nie dochodzą do końca ścian tylko są dołączone do listew pionowych.Każda zabudowa innej firmy ma różne budowy szkieletowe.Po za tym przez te bagażniki to tylko nieszczelności się z czasem tworzą bo ciężar i praca ciężaru na dziurach robi swoje.Nie myślałeś o platformie z ramy samochodu może i na skuter,bez ingerencji w ścianę.Masz tu dużo wiadomości na forum na ten temat.
ALE to moje zdanie i można sie z nim nie zgodzić mnie od drabinki zalało tylną ścianę. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj

|
Wysłany: 2012-03-04, 10:49
|
|
|
Załóż hak, bagażnik na hak i po kłopocie
bagażnik 001a.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 3337 raz(y) 38,17 KB |
|
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
vincent
zaawansowany

Twój sprzęt: Carthago
|
Wysłany: 2012-03-04, 14:31
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Załóż hak, bagażnik na hak i po kłopocie |
SlawekEwa, ten twój bagażnik to własna konstrukcja, czy jakiś gotowy? i czy tylko do rowerów?
bo zastanawiam się też nad czymś takim do skutera, ktoś się z takimi bagażnikami na alledrogo wystawiał.
wrzuć jakieś dokładniejsze fotki jeśli możesz. |
_________________ pozdrawiam
vincent - Paweł z załogą |
|
|
|
 |
Bürsti A572
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Fiat Ducato LMC 641
|
Wysłany: 2012-03-04, 14:57
|
|
|
...ja mam cos takiego, na tej samej zasadzie jak hak holowniczy...osobiscie bym Campera "nie dziurowal" ...
MD004677.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 83 raz(y) 201,58 KB |
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj

|
Wysłany: 2012-03-04, 15:14
|
|
|
vincent napisał/a: | SlawekEwa, ten twój bagażnik to własna konstrukcja, czy jakiś gotowy? i czy tylko do rowerów? |
Jest to bagażnik na rowery f-my THULE symbol 9402- na dwa rowery. Jedyna zmiana moja to modyfikacja tylnej belki ze względu na konieczność dołożenie czujników cofania, po uszkodzeniu świateł podczas zawracania w nocy gdzieś we Francji w okolicach Mentonu |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Andrzej_M
trochę już popisał

Twój sprzęt: Roller Team, Transit
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Paź 2009 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-03-05, 11:11 Re: Bagażnik rowerowy
|
|
|
LupekT napisał/a: | Sprzedawca Adrii mówił coś o urządzeniu, które może zlokalizować wewnętrzne belki. |
3-4 lata temu przymierzałem się do założenia bagażnika rowerowego na tylną ścianę. Zadzwoniłem do "sprzedawcy Adrii" (poważnie) w Warszawie i powiedział mi, że ma takie "urządzenie, które może zlokalizować wewnętrzne belki". Podjechałem do nich. Z wyglądu to jest pudełko wielkości +/- zszywacza tapicerskiego. Przykłada się to dłuższym, węższym bokiem do ściany i pewnie powinno piszczeć albo błyskać jak wykryje belkę pod spodem. U mnie na ścianie nie działało. Pewnie sklejka po wewnętrznej stronie ściany ogłupia to urządzenie (a może cała konstrukcja ściany, tj. laminat, styropian, albo jeszcze coś innego?). Dość, że skończyło się na opukiwaniu reką ściany (połączonym z wytężonym nasłuchiwaniem) i podsumowywującym stwierdzeniu, że "w sumie gdzie się nie przykreci, to będzie dobrze". |
|
|
|
 |
Mikołaj
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Na zdjęciu nasz były kamperek
|
Wysłany: 2012-03-05, 15:49
|
|
|
Witam,
ja bym próbował zawiesić na tej listwie co jest nad oknem
i cos dołaczyć od dołu do podwozia żeby nie naruszać tylniej ściany
ale to pewnie by musiała być własna konstrukcja ... |
|
|
|
 |
LupekT
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-03-05, 21:05 Re: Bagażnik rowerowy
|
|
|
Andrzej_M napisał/a: | LupekT napisał/a: | Sprzedawca Adrii mówił coś o urządzeniu, które może zlokalizować wewnętrzne belki. |
3-4 lata temu przymierzałem się do założenia bagażnika rowerowego na tylną ścianę. Zadzwoniłem do "sprzedawcy Adrii" (poważnie) w Warszawie i powiedział mi, że ma takie "urządzenie, które może zlokalizować wewnętrzne belki". Podjechałem do nich. Z wyglądu to jest pudełko wielkości +/- zszywacza tapicerskiego. Przykłada się to dłuższym, węższym bokiem do ściany i pewnie powinno piszczeć albo błyskać jak wykryje belkę pod spodem. U mnie na ścianie nie działało. Pewnie sklejka po wewnętrznej stronie ściany ogłupia to urządzenie (a może cała konstrukcja ściany, tj. laminat, styropian, albo jeszcze coś innego?). Dość, że skończyło się na opukiwaniu reką ściany (połączonym z wytężonym nasłuchiwaniem) i podsumowywującym stwierdzeniu, że "w sumie gdzie się nie przykreci, to będzie dobrze". |
Andrzeju_M,
i czym się zakończyła sprawa montażu bagażnika na twojej Adrii (jaki masz model). Bagażnik zamontowali na chybił trafił. Mój bagażnik jest na 4 rowery, czyli obciążenie około 60 kg maksymum. Jeżeli bagażnik zamontujemy w miejscu bez poprzeczki, czy takie obciążenie i różne siły dynamiczne mogą ścianę deformować ( wgniecenia). Ile ty wozisz rowerów a jak się zachowuje ściana. Czy panowie z Adrii ścianę z wewnątrz jakoś usztywnili nprz dali blaszanne podkładki alo coś podobnego.
Dziękuję za odpowiedz Lupek |
|
|
|
 |
1506edi
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5D z 85r.HEKU 580
Nazwa załogi: Anna-Edward
Dołączył: 03 Gru 2010 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Siemianowice Śl.
|
Wysłany: 2012-03-06, 06:15
|
|
|
To jest odkryta moja ścinka po zalaniu od drabinki,jak widzisz listwy nie są szczególnie grube ani samo użebrowanie nie jest bogate,Jeżeli zacznie pracować bagażnik na listwie okiennej to bardzo szybko roszczelinisz okno o ile nie zacznie pękać laminat zewnętrzny,dlatego twierdzę,że ważną żeczą jest rozeznanie swojej zabudowy poszycia,albo bagaznik z ramy.Dałem zrobić krótki bagażnik z ramy z pełnego profilu do tego sa gotowe 2 pałąki stojące do mocowania górnej części roweru.
1 (1).JPG
|
 |
Plik ściągnięto 3077 raz(y) 98,97 KB |
P1030446.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 3075 raz(y) 103,72 KB |
|
|
|
|