|
VW T5 - przeróbka |
| Autor |
Wiadomość |
hubson
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Transit 1994
|
Wysłany: 2012-02-20, 20:26 VW T5 - przeróbka
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie.
To mój pierwszy post na tym forum, więc być może było. Wtedy proszę o wyrozumiałość.
Planuję kupno campera. Ze względu na charakter planowanych podróży (postój w miejscach nie przeznaczonych dla camperów oraz używanie auta również na co dzień) wybrałem małego Volkswagena Californię.
Biorąc pod uwagę wysokie ceny tych aut, wybrałem T4, którą chciałem sprowadzić z Zachodu.
Ostatnio zastanawiam się nad kupnem nowszego auta: Vw Transportera T5 i przerobienia go na Californię. Wydaje mi sie, że to bardziej sie opłaca. W szczególności zależy mi na dachu przerobionym na sypialnię (otwieranym, jak w oryginalnej Californi) i ogrzewaniu postojowym.
Co o tym sądzicie?
Czy znacie firmy godne polecenia w kraju lub za granicą?
Dziękuję za pomoc.
Luc |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2012-02-20, 22:31
|
|
|
| Również Cię gorąco witamy na forum. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
YAN
weteran

Twój sprzęt: Trafic 2,0 115 dci 2007
|
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2012-02-23, 00:20
|
|
|
Kiedyś jak wychodziłem ze sklepu od nich to widziałem taki dach za 13 000 , potem za jakiś miesąiąc ,jak wpadłem po coś to dach staniał już do 9000. Jak dla mnie to i tak chora cena bo szkutnik wylaminuje taki dach za pół ceny i jeszcze będzie sie kłaniał w pas przez rok . Taki dach jak widziałem jest zrobiony na kopycie z maty i laminatu ,więc nie widzę przeszkód aby pokusić się o wykonanie go przez szkutnika. A reszte pieniążków przeznaczyć na doposażenie wnętrza |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2012-02-23, 09:55 Re: VW T5 - przeróbka
|
|
|
| hubson napisał/a: |
Planuję kupno campera. Ze względu na charakter planowanych podróży (postój w miejscach nie przeznaczonych dla camperów oraz używanie auta również na co dzień) wybrałem małego Volkswagena Californię.
|
Pamiętaj tylko, że jeżeli auto ma być kamperem powinno mieć jakąś łazienkę, a na pewno umywalkę, wc i prysznic zewnętrzny. Ciężko zrobić łazienkę w VW o niskim dachu. Podnoszony dach to tylko rozwiązanie pozwalające na spanie na pięterku i możliwość wyprostowania się przy gotowaniu. No i zakładam że myślisz o aucie na 2 osoby ?
Wiem, że kuszące jest posiadanie kampera o wysokości poniżej 200 cm - ale... na zachodzie i tak coraz częściej na parkingach np. przed marketami i w innych miejscach gdzie nie chcą kamperowców jest ograniczenie wysokości do ok. 180cm (i wisi belka) także nic nie da posiadanie auta o wys. 195 Myśląc o kompaktowym aucie dla 2 osób możliwym do w miarę normalnego wykorzystywania na codzień zdecydowanie wybrałbym:
1. Ducato (aktualny model, także jako Boxer, Jumper)) krótki i podwyższony, długość jest w granicach 500cm, wysokość wewnątrz 193 i szerokość wnętrza 187cm (a w miejscu łóżka w okolicach 195cm). I można mieć wygodne 2 osobowe łóżko z tyłu, normalną kamperową kuchnię i łazienkę. A że wysokość auta to 252cm ? A w czym to przeszkadza ? Wystarczy unikać garaży podziemnych
2. Renault Trafic/Opel Vivaro krótki, wysoki - powody jak powyżej, z tym że nieco mniejsza szerokość wnętrza - ale to już zależnie od gustu i wzrostu. Takie coś można wyrzeźbić http://neo-traveller.eu/active.htm
3. ewentualnie nowy Transporter długi i podwyższany dach, ale to wg mnie za małe i za drogie auto na kampera. Transporter z podnoszonym dachem to tylko autko do drzemki, 1 nocy między hotelami lub kempingami na których trzeba obok postawić spory namiot. |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
YAN
weteran

|
Wysłany: 2012-02-23, 10:36 Re: VW T5 - przeróbka
|
|
|
[quote="Bajaga"]
2. Renault Trafic/Opel Vivaro krótki, wysoki - powody jak powyżej, z tym że nieco mniejsza szerokość wnętrza - ale to już zależnie od gustu i wzrostu. Takie coś można wyrzeźbić http://neo-traveller.eu/active.htm
Tej firmie ładnie to wyszło tylko zwróć uwagę że jeszcze dodatkowo podwyższyli autko ponad to co fabryka oferuje. |
_________________ Yan
Mam swój mały świat hen za morzem smutków, za górami marzeń tam.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11537 |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
|
Wysłany: 2012-02-23, 10:45 Re: VW T5 - przeróbka
|
|
|
[quote="jans"] | Bajaga napisał/a: |
Tej firmie ładnie to wyszło tylko zwróć uwagę że jeszcze dodatkowo podwyższyli autko ponad to co fabryka oferuje. |
Wiem, że podwyższyli - ale dlatego że to Trafic 4 osobowy, trzeba było iść w górę Przy 2 osobach (a do tego on się bardziej nadaje) fabryczne podwyższenie starczy. Tak czy siak jest to już kamper, mały bo mały - ale nie wyrób "kamperopodobny" |
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
YAN
weteran

|
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
|
Wysłany: 2012-02-23, 14:08
|
|
|
Ja "ciut" większą blaszanką będę powoził - Boxer L4H3 |
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
YAN
weteran

|
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
|
Wysłany: 2012-02-24, 08:44
|
|
|
| jans napisał/a: | | Eeeee to już mamut. |
Słonik Musi pomieścić więcej niż 2 osoby wygodnie i śmigać 150km/h autostradą |
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
Notker
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: VW LT35
|
Wysłany: 2012-02-25, 23:20
|
|
|
| Warunki podane spełnia Sprinter z nadbiegiem, spalanie masz w nim minimalnie większe niż w T5. Możesz zapomnieć o wygodnym nocowaniu w warunkach kamuflażu w T4 lub T5. |
|
|
|
 |
michałp
zaawansowany

Twój sprzęt: VW LT 35 02r Sam zrobiłem
|
Wysłany: 2012-02-26, 05:50
|
|
|
| Ponieważ mam LT średniego i nie przeszkadzają mi jego gabaryt do codziennego użytkowania a mieszkam w centrum Krakowa postawiłbym na LT 2,5 TDI |
|
|
|
 |
Notker
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: VW LT35
|
Wysłany: 2012-02-26, 10:48
|
|
|
Ja też mam LT średniego, ale kolega chciałby śmigać 150/h przelotowo - LT da się jechać komfortowo i w miarę ekonomicznie góra 130/h, a nie słyszałem o wersji z 6stym nadbiegiem.
Potwierdzam, że średni LT jest jeszcze ok do manewrowania i parkowania w warunkach miejskich i wchodzi w obrys miejsc parkingowych dla osobówek w przeciwieństwie do wersji "lang"
Też miałem taki dylemat - czy LT czy T4/5 i uważam że popełnił bym błąd kupując T4/5 z powodów taktycznych.
Tu jest dyskusja n/t LT vs Sprinter:
http://www.camperteam.pl/...d0018c1e#269020 |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
|