Antena satelitarna SAMY 65 |
Autor |
Wiadomość |
Irel
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9TD 1994r CI Riviera 1000
Nazwa załogi: Ela i Irek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Gru 2011 Piwa: 54/7 Skąd: Jura Pólnocna
|
Wysłany: 2012-03-21, 08:57 Antena satelitarna SAMY 65
|
|
|
Może ktoś ma instrukcję obsługi anteny satelitarnej SAMY 65. Kupiłem niedawno używaną, ale niestety bez instrukcji, której poprzedni właściciel nie posiadał. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy ta antena sama ustawia się po znalezieniu sygnału. Nigdy nie miałem takiego sprzętu i jest to dla mnie czarna magia. |
|
|
|
 |
aroo59
zaawansowany 602517332

Twój sprzęt: Peugeot J5 Eura Mobil
Nazwa załogi: aroo & doris
|
Wysłany: 2012-03-21, 14:41
|
|
|
Według mojej wiedzy to trzeba dostroić ją ręcznie, sama składa się po uruchomieniu silnika. |
_________________ Pozdrawiam Arkadiusz.
www.ardox.pl
-------------------------------------------------------
Życie jest jak płatek śniegu ... piękne ale krótko trwa. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2012-03-21, 15:44
|
|
|
Daj jakieś zdjęcia to pomożemy |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
piotr51
stary wyga

Twój sprzęt: fiat ducato joint
Nazwa załogi: Piotr Krystyna
|
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2012-03-21, 16:34
|
|
|
w aukcji jest napisane ze...
Talerz podnosi się automatycznie a za pomocą urządzenia sterującego ustawia się ręcznie kierunek i kąt nachylenia anteny |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Irel
zaawansowany

|
Wysłany: 2012-03-21, 17:25
|
|
|
To jest własnie antena, która kupiłem. Po włączeniu zachowuje się tak jakby szukała sygnału ( obraca się dookoła własnej osi i samoczynnie w każdym cyklu ustawia kąt ustawienia lustra anteny). W jej podstawie znajdują się jakieś układy elektroniczne. Dołączony do anteny panel sterujący posiada układ do precyzyjnego dostrajania (można minimalnie zmieniać kąt nachylenia i obracać nią w lewo lub prawo). Na panelu sterującym są jeszcze trzy przyciski nie wiem do czego służące. Dlatego potrzebuję jakiejś instrukcji lub informacji od osób posiadających takie anteny, jak ją obsługiwać. |
_________________ „Logika zaprowadzi cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi cię wszędzie” Albert Einstein
http://jura.travel.pl/ |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Irel
zaawansowany

|
Wysłany: 2012-03-21, 20:10
|
|
|
Dzięki za informację. Bardzo mi pomogła. Stawiam ( na razie wirtualne) piwko. |
_________________ „Logika zaprowadzi cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi cię wszędzie” Albert Einstein
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2012-03-21, 22:19
|
|
|
Cieszę się, że trochę pomogłem. Dzięki za piwko
Nie zapomnij napisać tutaj o swoich sukcesach w montażu i ustawianiu.
|
|
|
|
 |
Irel
zaawansowany

|
Wysłany: 2012-03-23, 20:22
|
|
|
Dzięki pomocy forumowiczów mam pełne wyjaśnienie problemu o który pytałem. Po ustaleniu, że jest to antena firmy Ten Haft, która specjalizuje się w produkcji satelitarnych anten mobilnych, dotarłem do przedstawiciela tej firmy w Polsce. Jest to „Elkamp” (znany z naszego forum). W miłej korespondencji prowadzonej z tą firmą dowiedziałem się, że antena, którą zakupiłem jest urządzeniem analogowym, które jednak można przezbroić na system cyfrowy. Może to jednak wykonać tylko producent - konieczna jest wysyłka do Niemiec. Koszt takiej operacji wyniesie w sumie ok. 1500 € (trzeba dołożyć bądź wymienić wiele kosztownych komponentów). W moim przekonaniu wysoka cena wynika prawdopodobnie z tego, że nie jest to antena dla przeciętnego zjadacza chleba, tylko kamperowa, a więc dla ludzi z pieniędzmi. Końcowa kwota, którą musiałbym zapłacić za w pełni automatyczną antenę, wyniosłaby około 30% wartości przeciętnego używanego kampera. Montowanie tak drogiego gadżetu jest bezprzedmiotowe. Ponieważ antenę można ustawić z panelu manualnie, pozostanę przy tej opcji. Będzie to bardziej uciążliwe, ale znacznie tańsze.
|
|
|
|
 |
Irel
zaawansowany

|
Wysłany: 2012-03-23, 21:56
|
|
|
Może któryś z forumowiczów jest w stanie przezbroić takie urządzenie za przystępną cenę Przecież " Polak potrafi". |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2012-03-24, 06:29
|
|
|
Skontaktuj się z P.Piotrem z Wrocławia z Firmy Nachtman tel jest podany w temacie antena satelitarna trochę poszukaj |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
Irel
zaawansowany

|
Wysłany: 2012-03-24, 09:26
|
|
|
Przedstawię moje doświadczenia odnośnie szukania innych możliwości niż naprawa serwisowa. Komunikowałem się pocztą elektroniczną w kilkoma firmami zajmującymi się serwisowaniem, montażem i ustawianiem anten satelitarnych. W korespondencji pisałem, że jest to antena mobilna i podawałem jej typ oraz producenta. A teraz ciekawostka. Każda z otrzymanych odpowiedzi brzmiała podobnie-przyjedziemy do Pana i ustawimy antenę. Skłania mnie to do stwierdzenia, że ludzie którzy odpisywali na moją korespondencję, mają problemy odnośnie czytania prostych tekstów ze zrozumieniem. Oczywiście mógłbym skorzystać z oferowanej usługi, ale nie wiem czy ci monterzy mają na tyle czasu, aby podróżować ze mną i na każdym postoju ustawiać mi antenę. |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2012-03-24, 11:52
|
|
|
A moze chcieli stroić elektronikę,żeby reagowała na sygnał z danego satelity ,a nie kręcić ręcznie czaszą anteny. Teurgus napisał/a: | mają problemy odnośnie czytania prostych tekstów ze zrozumieniem | Teraz tylko pytanie kto ma problem z czytaniem tych tekstów |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
Irel
zaawansowany

|
Wysłany: 2012-03-24, 15:25
|
|
|
Napisałem skrótowo i wyszło z tego niewielkie nieporozumienie. Oni nie chcieli stroić elektroniki, tylko ustawić antenę na odbiór sygnału. |
|
|
|
 |
|