|
|
Kamera cofania |
Autor |
Wiadomość |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2022-03-11, 14:25 Kamera cofania
|
|
|
Witajcie .Nie miałem problemów z campervanem bo go sam zbudowałem ,ale po latach użytkowania zachciało się przesiąść na campera .
W zakupionym camperze jest instalacja kamery cofania jednak na monitorze obraz jest bardzo ciemny ,podejrzewam że monitor jest do wymiany .
Kamera jest zakończona wtyczką 4 pin skręcaną ,z kamery idzie przewód przedłużacz na 4 pin i ten przedłużacz zmienia się w wiązkę rozgałęźnik do której dochodzi napięcie i można podpiąć drugą kamerę a do monitora idzie wtyczka 6 pin niestety przeglądając internet nie znalazłem żadnej przejściówki która by umożliwiała do tej wtyczki 6 pin do monitora przepiąć na wtyczkę z cinch którą można spotkać w monitorach do kamer cofania .
Czy ktoś ma pomysł jak rozwiązać tan problem ?
Dlaczego monitor ma 6 pin .Czy dlatego że można w nim podpiąć 2 kamery .
Chciałbym to jakoś przerobić jedna kamera i monitor na cinch .
Ale jak
20220309_122344.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 1,33 MB |
20220309_122400.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 1,38 MB |
|
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 538/420 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-03-11, 18:37
|
|
|
Kiedyś miałem identyczny problem z tymi kablami.
Ostatetecznie najtaniej i najprościej u mnie wyszła wymiana kamery, kabla i monitora na jeden współczesny standard na cinch. Obawiałem się głównie przeciągania kabla od tyłu do przodu ale zrobiłem to od kamery czyli w szafce i dalej w dół pod autem w kierunku kabiny i deski rozdzielczej. Dasz radę |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2022-03-12, 12:38
|
|
|
I druga metoda. Może warto wykorzystać już istniejący kabel ale to oznacza dużo kombinowania. Musisz najpierw określić co chcesz zostawić a co zmienić i na co? Jeśli wymiana monitora, to na jaki: zwykły jedno wejście video, czy dwa wejścia video / dwie kamery/ czy jeszcze więcej. Temat monitorów był już gdzieś na forum opisywany. Druga sprawa to Twoje przyzwyczajenia czy używasz kamery tylko do cofania czy też montujesz drugą aby mieć ciągły obraz z tylu pojazdu / polecam /. Ja przewód dodatkowej kamery ciągnąłem góra przez dach, aż do okablowania solara a potem pod szafkami. Ale jak zakładałem czujniki cofania kable szły pod podwoziem i to zdecydowanie łatwiejsze rozwiązanie. Zwykle w tylnich słupkach są przestrzenie na kable do zasilania oświetlenia kampera trzeba się tam dostać i przy odrobinie szczęścia dotrzemy do kamery a wtedy mamy to co najtrudniejsze czyli poprowadzenie kabli przez całego kampera. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|