|
|
problemy z ładowaniem akumulatora/samoczynne rozładowywanie |
Autor |
Wiadomość |
bormann
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fendt
|
Wysłany: 2012-04-06, 22:25 problemy z ładowaniem akumulatora/samoczynne rozładowywanie
|
|
|
Witam,
Proszę o pomoc. Jestem świeżo po zakupie kampera i wiele tematów jest mi jeszcze obcych.
Ale problem który się pojawił nie pozwala na jego użytkowanie.
Akumulator zabudowy nie naładowuje się do 100% bez względu czy podłączone jest ładowanie z zewnątrz czy doładowywany jest podczas jazdy.
Po 2-3 dniach postoju (bez jego używania) wyładowuje się w zasadzie do zera.
Wymieniłem akumulator zabudowy na nowy ale nie pomogło.
Samochód został doposażony w solar. Nie wiem na ile to istotne, ale po uruchomieniu silnika dioda sygnalizująca ładowanie akumulatora na solarze nie gaśnie. |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 473/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2012-04-07, 09:50
|
|
|
Zatem coś wysysa prąd. Wyłącz wszystkie urządzenia, solary i energoblok. Odłącz ktemę +, miedzy klemę a wolny słupek akumulatora włącz amperomierz ustawiony na zakres 10A. Z tego co piszesz wynika że gdzieś ucieka prąd rzędu 1-2A więc amperomierz wytrzyma. Kolejno wyciągaj bezpieczniki z energobloku aż prąd spadnie do zera. Z opisu bezpiecznika dowiesz się dokąd ucieka prąd. Jeżeli wyciągniesz wszystkjie bezpieczniki a prąd dalej będzie płynął - przyczyny będzie trzeba szukać w elektronice energobloku. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
bormann
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-04-07, 11:34
|
|
|
Dzięki.
Dodam tylko, że przy pracy silnika mam takie wskazania: ładowanie akumulatora silnikowego na poziomie 13,9 czyli ok,natomiast zabudowy 13,1. Przy wyłączonym silniku odpowiednio 12,9 i 12,0. Podłączenie solara nie wpływa na wskazania dotyczące akumulatora zabudowy.
Coś nie pozwala należycie ładować akumulatora zabudowy. |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 473/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2012-04-07, 12:51
|
|
|
0,8V różnicy może wynikać zarówno z ciągłego pobierania energii z aku nadwoziowego, jak i spadku napięcia na separatorze wykonanym na diodach krzemowych, tak więc nie jest to argument rozstrzygający. Wykonaj pomiary i znajdź włączony odbiornik. Może się okazać że gdzieś w bagażniku, szafie czy pod podwoziem masz włączoną jakąś lampkę.... Może okap kuchenny...... |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
Student
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hymercamp 57 Ducato 92' 2,5TD
|
Wysłany: 2012-04-07, 14:20
|
|
|
Sprawdz dokładnie masy .U mnie był problem w zeszłym roku i różnica napięcia ładowania między akumulatorami była o 1,4V na niekorzyść zabudowy co kończyło się niedoładowaniem tego akumulatora.A winna była masa za akumulatorem rozruchowym.Miernik w ręce i szukaj gdzie masz spadki napięcia. |
|
|
|
 |
Notker
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: VW LT35
|
Wysłany: 2012-04-08, 13:24
|
|
|
Tak jak napisano; Amperomierz i pomiar prądu przy wyłączonym silniku i odłączonych odbiornikach. Jeśli przy tych wartościach napięcia ładowania jakie podałeś aku główny daje radę to nie jest to wina kiepskiego ładowania.
Należy też odłączyć ukłąd solara aby wyeliminować błędy z nim związane. Jak dojdziesz do ładu, to wtedy powtórz procedurę pomiarową z załączonym solarem - w nocy i w dzień.
Podstawa to systematyczne poszukiwania , a nie w "ciemno", bo inaczej jest to toto-lotek. |
|
|
|
 |
gustaw
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato Dethleffs 1,9 td
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Sie 2009 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2012-04-11, 19:25
|
|
|
Witam i podbijam temat
U mnie było tak:
2 tygodnie temu podłączyłem kampera do prądu na cały dzień, po około 12 godzinach ładowanie zielona lampka paliła się nadal, nie przywiązywałem do tego żadnej wagi , odłączyłem i zapomniałem.
Wczoraj-akumulatory prawie rozładowane
Dzisiaj o 6,00 rano podłączyłem do prądu
o 18,00 zielona lampka (od ładowania) dalej się paliła
odłączyłem , ale nie zapomniałem
Zastanawiam się co było przyczyną takiego stanu rzeczy
W związku z tym że z elektryki jestem zielony jak trawa przychodzą mi na myśl takie rzeczy:
-coś kradnie prąd
-aku do wymiany
-jakieś zwarcie
Tylko czemu ta zielona lampka nie gaśnie po 12 godzinach ładowania
(zawsze gasła)
z.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 81 raz(y) 35,02 KB |
|
_________________ Wszyscy jedziemy na tym samym wózku.....
 |
|
|
|
 |
scuter0
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 3.0 180km
Nazwa załogi: scuter-squad
|
Wysłany: 2012-04-11, 20:28
|
|
|
Witam,napisze jak bylo u mnie.Jak kupilem auto to w zabudowie byl aku zelowy 210ah.Bezpieczniki byly powyciagane i nie mial on polaczenia z aku w aucie.Ladowal go tylko solar.Po wpieciu bezpiecznikow okazalo sie ze aku w zabudowie rozladowywuje aku samochodowy.Nie wiem gdie lezala przyczyna ,czy duzej roznicy pomiedzy akumulatorami(sam. ma 75ah).Dodam ze aku w zabudowie byl na wykonczeniu.Teraz mam w zabudowie aku100ah i wszystko jest ok. |
|
|
|
 |
bormann
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-04-16, 09:00
|
|
|
Wracam do tematu. Jeszcze raz dzięki. Inauguracyjne piwka się należą.
Wiadomo już, że ogrzewanie zabiera prąd, tyle że pompa jest wyłączona.
Pod bezpiecznik od ogrzewania nie jest nic więcej podpięte.
Zastanawiam się nad sprawdzeniem poboru energii przy samej pompie, żeby sprawdzić czy problem tkwi w niej czy prąd gdzieś ucieka dalej.
Co myślicie? Może ktoś miał podobny problem |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|