Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Do czego sluzy ten otwor wentylacyjny?
Autor Wiadomość
piobar 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Był ADRIA CORAL 630 .. teraz szukam nowego.
Piwa: 1/1
Wysłany: 2012-05-05, 20:44   Do czego sluzy ten otwor wentylacyjny?

Witam
Czy ktos wie do czego sluzy ten otwor wentylacyjny umieszczony nad stopniem przy drzwiach? Generuje on u mnie straszny halas w czasie jazdy wiec go zaklejam tasma (ulga dla uszu!), jednak nie wiem czy dobrze robie. Obok mam lodowke ale ma oba otowory na sciane bocznej kampera na zewnatrz. Czy aby ten otwor nad stopniem nie ma cos z nia jednak wspolnego? Podczas tych majowych upalow spadla mi wydajnosc lodowki dosc drastyczne w polaczeniu ze zwiekszonym smrodem spalin gazowych jaki wydobywa sie z jej otworu wentylacyjnego.
Ktos cos wie?
Pozdrawiam.

DSC_0506.JPG
Plik ściągnięto 174 raz(y) 31,88 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

łoś 
Kombatant
szary stary łoś

Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
Piwa: 79/24
Wysłany: 2012-05-06, 01:36   

wydaje mi się, że jakąś odpowiedź znajdziesz, gdy oglądniesz autko od spodu :bigok

piobar 
trochę już popisał

Wysłany: 2012-05-06, 23:24   

No kratka zaslania po prostu otwor na wylot, nic nie jest tam podlaczone. Zastanawia mnie tylko wlasnie czemu on sluzy, bo jak na razie to w zimie z niego ciagnie jak cholera, a w czasie jazdy jest halas jakby drzwi byly otwarte. Kombinowalem ze moze tam cos bylo kiedys, a nie ma. Jezeli to jest zwykly otwor wentylacyjny to strasznie durno skonstruowany.
Jezeli to zabezpieczenie przed czadem jak podejrzewam to z tego co czytalem to tlenek węgla jest lzejszy od powietrza i gromadzi się w górnych częściach pomieszczenia (dlatego mamy kominki). Poczytalem o czadzie i jestem zaskoczony bo w powaznych wydawalo by sie poradnikach i instrukcjach raz pisza ze jest lzejszy i idzie do gory, a raz ze jest wlasnie ciezszy i opada na dol (?!?). Jade z tym go gazownika bo sie wytraszylem, a kratke przerobie jakos na zamykana na jazde, otwierana na postoj. Czujnik trzeba sobie kupic.

ARCADARKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Piwa: 85/99
Wysłany: 2012-05-06, 23:30   

Kratka ,kolego dla twojego bezpieczeństwa ,,,,, :spoko ,,,,,,,do czadu na pewno nie ,bo takowego nie ma w kamperku :shock: ,pomyśl ,rozejrzyj się po zabudowie 8-) ,a dojdziesz po co ta wentylacja :bigok :bigok :bigok
pozdrawiam

piobar 
trochę już popisał

Wysłany: 2012-05-07, 00:06   

No pomylil mi sie czad z gazem. :ups Fakt, czadu nie powinno byc w kamperku jednak w katalogach kamperowych czujniki czadu tez oferuja wiec tym sie zasugerowalem. P-b rzeczywiscie jest ciezszy i kratka oczywiscie ma sens tylko czemu nie izolowana jakos od tego halasu :(

ARCADARKA 
Kombatant

Wysłany: 2012-05-07, 09:07   

piobar napisał/a:
No pomylil mi sie czad z gazem. :ups Fakt, czadu nie powinno byc w kamperku jednak w katalogach kamperowych czujniki czadu tez oferuja wiec tym sie zasugerowalem. P-b rzeczywiscie jest ciezszy i kratka oczywiscie ma sens tylko czemu nie izolowana jakos od tego halasu :(

:niewiem: :niewiem: :niewiem:

zbigi 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hobby Siesta A 55 GS/Ford Transit
Nazwa załogi: Danuśka i Zbyszko
Postawił 11 piw(a)
Wysłany: 2012-05-07, 18:43   

Halo,
ninijsza kratka jest Ci potrzebna azebys mial czym oddychac jak sa wszystkie okna pozamykane.Mam cos podobnego i tez mnie nieraz zaskakuje szum przejazdu przez kaluze.Niezaklejaj jej na noc bo zabraknie Ci powietrza do oddychania,nic to niema wspolnego z lodowka.W lodowce cos sie wylalo i przelecialo przez otwor w tylnej sciance do pojemnika nad kompresorem ,ktory sie nagrzewa i dlatego tak ladnie pachnie.Odkrec kratke dolna i wyszysc pojemniczek splywowy.Napisz czy pomoglo.Duzo radochy na wyjazdach.

łoś 
Kombatant
szary stary łoś

Wysłany: 2012-05-07, 19:08   

piobar napisał/a:
Czy aby ten otwor nad stopniem nie ma cos z nia jednak wspolnego? Podczas tych majowych upalow spadla mi wydajnosc lodowki dosc drastyczne w polaczeniu ze zwiekszonym smrodem spalin gazowych jaki wydobywa sie z jej otworu wentylacyjnego.

Zrób porządny przegląd instalacji gazowej i wyprowadzenia spalin z lodówki. W wyprowadzeniu spalin z lodówki gromadzi się różne ścierwo i przydusza wtedy płomień w lodówce. Miałem coś podobnego. Sprężonym powietrzem przedmuchałem wylot po zdemontowaniu kratki z zewnątrz. Wcześniej miałem problem z odpaleniem i też czułem "spaliny". To nie są spaliny tylko nie wypalony dodatek zapachowy do propan butanu.
To taki nie szkodzący smród ostrzegający. Każda butla po wyczerpaniu gazu ten smrodek wydziela.
A kratka to powinna być zbędna. Może tylko służyć do nieszczelnej instalacji gazowej do czego nie można dopuścić, bo tylko propan jest cięższy od powietrza i być może ktoś takie zabezpieczenie zastosował. :spoko :spoko

HarryLey4x4 
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
Piwa: 29/24
Wysłany: 2012-05-07, 21:31   

piobar napisał/a:
Witam
Czy ktos wie do czego sluzy ten otwor wentylacyjny umieszczony nad stopniem przy drzwiach? ...

Ja tam się nie znam, ale jak dla mnie propan- butan jest cięższy od powietrza. Niniejsza kratka w stopniu znjaduje się w najnizszym miejscu podłogi w kamperze i jak się trafi jakaś nieszczelność instalacji gazowej , to jest szansa,że tą oto kratką gaz wypłynie na zewnątrz

Wyświetl szczegóły
ARCADARKA 
Kombatant

Wysłany: 2012-05-07, 21:36   

HarryLey4x4 napisał/a:
piobar napisał/a:
Witam
Czy ktos wie do czego sluzy ten otwor wentylacyjny umieszczony nad stopniem przy drzwiach? ...

Ja tam się nie znam, ale jak dla mnie propan- butan jest cięższy od powietrza. Niniejsza kratka w stopniu znjaduje się w najnizszym miejscu podłogi w kamperze i jak się trafi jakaś nieszczelność instalacji gazowej , to jest szansa,że tą oto kratką gaz wypłynie na zewnątrz

Maćku stawiam piwko :bigok :bigok :bigok

HarryLey4x4 
weteran

Wysłany: 2012-05-07, 21:40   

Z Tobą zawsze ;-) :ok

łoś 
Kombatant
szary stary łoś

Wysłany: 2012-05-07, 21:43   

Albo się ma sprawną instalację, albo kratki na nie wiem po co :?:

HarryLey4x4 
weteran

Wysłany: 2012-05-07, 21:46   

Ja tam twierdzę ,że wszystko jest sprawne dopóty , dopóki się nie zepsuje. A najprostsze rozwiązania są Panie kolego najlepsiejsze.

łoś 
Kombatant
szary stary łoś

Wysłany: 2012-05-07, 22:21   

Jak chcecie pisać o propan butanie to pomyślcie o ryzyku w innych sytuacjach.
Prawidłowa obsługa wszystkich urządzeń nie powoduje nic niebezpiecznego.
Wyciek gazu propan butan to nie zatrucie, ale wybuch w przypadku nagromadzenia w zamkniętym i słabo wentylowanym pomieszczeniu.
Jak wcześniej napisałem to właśnie specjalnie dodany zapach ostrzega przed ulatniającym się gazem.
I nawet mała ilość tego gazu może spowodować okazały wybuch.

Wyświetl szczegóły
ARCADARKA 
Kombatant

Wysłany: 2012-05-07, 22:36   

łoś napisał/a:
Jak chcecie pisać o propan butanie to pomyślcie o ryzyku w innych sytuacjach.
Prawidłowa obsługa wszystkich urządzeń nie powoduje nic niebezpiecznego.
Wyciek gazu propan butan to nie zatrucie, ale wybuch w przypadku nagromadzenia w zamkniętym i słabo wentylowanym pomieszczeniu.
Jak wcześniej napisałem to właśnie specjalnie dodany zapach ostrzega przed ulatniającym się gazem.
I nawet mała ilość tego gazu może spowodować okazały wybuch.

Boguś ,super ,stawiam piwko ,,, :bigok ,,,,,,,ale już nie stukaj mondraliński :haha: :haha: :haha:

Odpowiedz do tematu