|
|
Potrzebna pomoc |
Autor |
Wiadomość |
prezes1960
zaawansowany

Twój sprzęt: Burstner 580 mobil
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Maj 2011 Piwa: 6/1 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2011-10-20, 09:37 Potrzebna pomoc
|
|
|
Witam
Poszukuję mechanika zajmującego się staruszkami typu 2.5 d ,chodzi o wymianę rozrządy ,wtrysków, regulacja zaworów, itp. , najchętniej w okolicy zachodniej strony Warszawy.Czy koledzy(Z OKOLIC WARSZAWY) mają jakis namiar? |
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/111 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2011-10-20, 10:00
|
|
|
halo, pisałeś wcześniej temat, że miałeś okazję kupić 2,5TD... kupiłeś czy remontujesz oryginała?
...poleciłbym Ci swoich ale to 400km |
|
|
 |
prezes1960
zaawansowany

|
Wysłany: 2011-10-20, 10:22
|
|
|
sys, potrzebuje mechanika aby ocenił co jest lepsze w mojej sytuacji .Mam nowe wtryski do 2.5 d ,mam rozrzad,mam też nowy wydech.To wszystko nie koniecznie pasuje do nowego 2.5 td .Silnik całkowicie nowy fabrycznie nowy okazał się silnikiem 2.5 tdi bez pompy i turbiny koszt 5000 zł ,nie wiem czy to dużo czy mało ,wydaje się być okazją.Muszę ocenic stan mojego 2.5 d bo nie znam się na tych silnikach.W dni powszednie eksplatuje mercedesa cdi i to osobowego ,o ,o nim to mogę pogadać!,natomiast fiat to staruszek którego poznałem w maju tego roku i jak dotychczas nie jest żle .Po małych naprawach zaliczyłem 1000 km ,trochę okopcił mi listwę zabudowy ,ale nie wzioł oleju ,a jechałem do 100km/h spalił 10-10.5 l "ropy".Nie wiem czy to żle czy dobrze?!
P.S.
Chcę przygotować auto do dalszych wyjazdów,że by wyeliminować jak najwięcej niespodzianek?.Niektórzy na forum twierdzą ze mam dobry motor i żeby nie ruszać ,ale ,no właśnie zawsze jest jakieś ale! |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2011-10-20, 11:05
|
|
|
w zeszłym tygodniu wymieniałem rozrząd w swoim + wszelkiej maści uszczelki , nawet tą słynną pod pierwszą miską olejową co wiązało się z wytarganiem całego silnika z "kasty"- okazało się że na dwóch panewkach mam lekko wyczuwalną rysę, ale silnik póki co ładnie pracował więc kazano mi się nim nie przejmować... do tego wymiana wszystkich płynów jak filtrów(po nich stwierdzono, że silnik mam już nieco nowszy a głowicę z 90roku)... trochę mnie to wyniosło - części ok 900zł + robocizna (jeszcze nie wiem bo dziś będą go odpalać )...
...wcześniej tylko jeździłem VW , Fiat i jego 2,5d nie napawał mnie optymizmem. Nie chodzi o osiągi, ale o wytrzymałość - potem pogadałem po okolicy z użytkownikami takich samochodów jak i także tych 2,5td i zaczął poprawiać mi się humor. 2,5D to wołki robocze w których trzeba pilnować wodę i olej a zawiozą Cię bezawaryjnie na księżyc (oczywiście te w dobrym stanie) - okazało się, że kolega miał taki silnik w ducato autopomocy i zrobił bez poważniejszych napraw 500tys, a potem rozbił - dosłownie płakał
...one wszystkie kopcą, jak są zimne, jak przyspieszasz ostro - tak po prostu mają... ze Szklarskiej Poręby jechałem za kolegą co ma w swym integralu 2,5TD i też mu dymił poza tym mówił mi, że jak jedzie ostro i przekracza 90km/h to olej bierze - prawdopodobnie turbina, z mojego natomiast wyciekło 2,5 l (stąd ten remont)więc ciężko mi ocenić czy i ile bierze
Ale są też plusy silnika TD, potrafił rozpędzić się do 130km/h(integral) , a mój to 105km/h (alkowa), zużycie paliwa wyszło u niego ok 8,5l ON a moje to blisko 11, choć też jak pierwszy raz jechałem to po autostradzie wziął 13,5
...2,5 D to mniejsza moc , ale i prostota i wytrzymałość... jeżeli nie masz wycieków to za 1000zł zrobisz porządny przegląd wraz z wymianą rozrządu. |
|
|
 |
prezes1960
zaawansowany

|
Wysłany: 2011-10-20, 13:23
|
|
|
sys, no chyba tak zrobię ,ze wymienię to co mogę .mam nowe wtryski to powinno wpłynąc na leprze spalanie,tyle tylko że n ie mam mechanika pod ręka ,wszyscy jakos sceptycznie podchodzą kiedy powiem że to staruszek z 93ri ma przejechane 240tyś.Ogólnie wydaje mi się ze poprzednicy dbali o silnik ,bo po długim postoju(2007 wyrejestrowany u niemca)po naprawie rozrusznika odpalił bez jakiegoś kłopotu i tak jest dalej,nie ma też jakiś większych wycieków,po wymianie uszcelki pod pokrywą zaworów.Wiem z doświadczenia (niedawnej wymiany )że nowe wtryski poprawiają spalanie ,pewnie i rozruch.O nowym silniku pomyślę jak sprawdzę kompresje ,ale znów ten mechanik!.W mojej okolicy nie bardzo chcą się bawić tymi, jak to mówią starociami,każdy przestawił się na nowsze bo więcej może (na)liczyć od klienta!!! |
Ostatnio zmieniony przez prezes1960 2011-10-20, 13:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2011-10-20, 13:26
|
|
|
Witaj przyjacielu
wydaje się mi ,że Gino ,może ci pomóc ,dryndnij do niego 691678140,,również Roger jest specem 518-018-227
pozdrawiam |
_________________ Darek |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2011-10-20, 15:59
|
|
|
prezes1960 napisał/a: | .Silnik całkowicie nowy fabrycznie nowy okazał się silnikiem 2.5 tdi bez pompy i turbiny koszt 5000 zł ,nie wiem czy to dużo czy mało ,wydaje się być okazją. |
Okazji tu nie widzę. Jak zaczniesz kupować wszystkie potrzebne części do przekładki na TDI to dopiero Ci koszt wyjdzie. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
prezes1960
zaawansowany

|
Wysłany: 2011-10-20, 18:34
|
|
|
SlawekEwa, dlatego nie podchodzę do tematu,w pierwotnej wersji miał to być 2.5 td.Dzisiaj usłyszałem ,ale jestem sceptycznie nastawiony ,że można wykorzystać ten silnik i zmontować zwykłe td.Niestety nie wiem ile w tym prawdy?! |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2011-10-20, 21:49
|
|
|
sys napisał/a: | rozpędzić się do 130km/h(integral) ,, zużycie paliwa wyszło u niego ok 8,5l ON |
sys,
przestań wierzyć w bajki,
kolega cię ładuje ile wlezie z tymi 8 l/100 |
|
|
|
 |
matro

|
Wysłany: 2011-10-21, 17:37
|
|
|
papamila napisał/a: | sys napisał/a: | rozpędzić się do 130km/h(integral) ,, zużycie paliwa wyszło u niego ok 8,5l ON |
sys,
Wątpię, razem tankowaliśmy do pełna na jednym Orlenie a potem w drodze powrotnej znów do pełna... Na własne oczy widziałem.
Całą trasę jechaliśmy w jedną stronę w "szczerej" nocy, nie przekraczaliśmy 90 a większość drogi 80 , na kawałku odcinka drogi ekspresowej ponoć pojechał 130 (i tu może mnie "przykitował" bo ja tylko 105).
...ale dziękuję za ostrzeżenie |
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
ekosmak.dabrowska
weteran

Twój sprzęt: Ford Transit 94' Rimor
Nazwa załogi: Dziubki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Sty 2009 Piwa: 26/115 Skąd: toruń
|
Wysłany: 2011-10-21, 20:14
|
|
|
papamila napisał/a: | sys,
Jarku- są integrale cuda i może 8 l to nie bajka
sys napisał/a: | Wątpię, razem tankowaliśmy do pełna na jednym Orlenie a potem w drodze powrotnej znów do pełna... Na własne oczy widziałem. |
A ja: nie watpię, choć na własne oczy nie widziałem
A 130/h i spalanie nawet 10L to bzdura. |
_________________ Jak chcesz rozśmieszyć Pana Boga to opowiedz Mu
o swoich planach |
|
|
|
 |
bogdanpiotr
zaawansowany
Twój sprzęt: Fiat Talento EURA MOBIL
|
Wysłany: 2011-10-22, 21:21 Ubytki oleju silnikowego i spalanie oleju napędowego
|
|
|
Ostatnio zaproponowałem temat "olej silnikowy".
Z wypowiedzi wynikało, że ubytki oleju silnikowego 0,5 litra na 1000 km są normą. Fabryka w instrukcji podaje 70-80 gram na 100 km.
Spalanie oleju napędowego przy prędkości 70-80 km/godz wynosi średnio 10l/100km.
Przy słabym zapalaniu i dymieniu pomaga wymiana świec.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2011-10-23, 08:34
|
|
|
bogdanpiotr napisał/a: | Z wypowiedzi wynikało, że ubytki oleju silnikowego 0,5 litra na 1000 km są normą. Fabryka w instrukcji podaje 70-80 gram na 100 km. |
BMW podaje, ze przy ekstremalnym uzywaniu autka/z duzymi mocnymi silnikami/..moze wziąśc oleju nawet 1,5 l na 1000km |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
prezes1960
zaawansowany

|
Wysłany: 2011-10-23, 09:53
|
|
|
gino, wiem od ARKADARKA że możesz pomóc w przeglądzie mojego fiacika,ale nie śmiałem zadzwonić z tym do ciebie .Są to moje problemy i nie chcę kogoś nimi obarczać ,ale jeśli nie jest to problem to może wysłał byś namiar na mechanika który nie boi się naszych staruszków .Mieszkam w Pruszkowie więc w twoje okolice nie jest tak daleko.Jak pisałem na początku ,potrzebuję wymienić pasek rozrządu itp.
PS.
Ja to ten co skopiował zderzak na twój wzór!
pozdrawiam |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2011-10-23, 10:08
|
|
|
prezesik...no problem
w moim awatarku masz nr. do mnie..dzwoń po niedzieli, jakos sie umówimy... |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|