Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kazimierz Dolny i okolice
Autor Wiadomość
Brat 
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Piwa: 189/898
Wysłany: 2012-08-21, 16:51   Kazimierz Dolny i okolice

Nie znalazłem, po tytułach, tematu w tym dziale (21 stron!) pod który mógłbym się podczepić (nb. mało precyzyjne formułowanie tytułów wątków to grzech główny wszystkich forów, tego także - niestety), założyłem zatem nowy ...

Postanowiliśmy (znaczy – mnie decyzję KC przekazano … ;) ) że weekend w Kazimierzu Dolnym i okolicach. No to wyjechaliśmy. Do Kazimierza dojeżdżamy ze ślubną i nową córeczką (10 tygodni, wabi się Chica (Czika – znaczy, że my niby tacy obcojęzyczni ;) , przeurocza, ale sika tam, gdzie uważa za stosowne). Poniżej - moja załoga:

Brałem pod uwagę oczywiście rekomendację któregoś z kolegów, polecącego kemping Ireny i Grzegorza Pielaków, ten tutaj
Cytat:
24-120 Kazimierz Dolny
Ul. Puławska 82
Tel. 081 887 15 11
Mobil 691 047 409
ale przejechałem obok, postanowiłem potraktować to miejsce jako rezerwowe. Wszyscy peany pochwalne pieją, na pewno zasłużone, ale jak człek wiekowy jestem i nie chce mi się – bez uzasadnionej konieczności - dymać ponad 1 km do rynku. Jedziemy zatem do rynku, ruch jak na Marszałkowskiej 1 września, skręciłem w prawo ale ulica mi się na wysokości tyłu kościoła Zwiastowania NMP skończyła ... Zawróciłem, dojechałem do stacji Orlenu, parking zapchany (20 zł od busa – pewnie nie mniej od kampera) jadę dalej i widzę oto sympatycznego gościa z dużym znakiem P w ręku, sugerującego grzecznie, by skręcić w prawo, w ul. Nadwiślańską). No to skręcam … no risk no fun … a tam następny pan pokazujący wjazd na teren ZESPOLU SZKÓŁ ! (LO, technikum ZSZ, wydział UMCS). Wjeżdżamy. Okazuje się, że spory plac za budynkami, od strony nadwiślańskiego deptaku, szkoła urządziła parking ! Oczywiście dla aut osobowych, brak jakiejkolwiek infrastruktury dla nas ale po co mi ona … 10 zł stała opłata, niezależnie od długości pobytu.
Adres zatem:
Internat Zespołu Szkół im. J. Koszczyca Witkiewicza
Ul. Nadwiślańska 9
24-120 Kazimierz Dolny

Teren ogrodzony, pilnowany, deptak nadwiślański za płotem. Polecam to miejsce na spokojny wypoczynek, z wykorzystanie własnej infrastruktury oczywiście. W niedzielę rano tak to wyglądało:

Miasto wszystkim chyba znane … Kościół farny w remoncie niestety.

Oglądanie – wersja standard, wieczorem kolacja i koncert zespołu klezmerskiego z Lublina w restauracji „U Fryzjera”. Restauracja taka sobie ale klezmerzy – zespół NeoKlez – znakomici ! 2 godziny bez przerwy dawali czadu, przy czym ich muzyka to nie typowa klezmerka tylko – no właśnie – Neo ! Mieszanka stylów w bardzo dobrym stylu :oko .
W niedzielę rano – promem do Janowca. Jadąc do przeprawy mijamy kemping, odradzany przez któregoś z kolegów:
Cytat:
Odradzam natomiast camping PTTK przy ul. Krakowskiej w Kazimierzu Dolnym. Koszmarny dojazd około 2,0km drogą wybrukowaną ;kocimi łbami; (kierunek przeprawa promowa do Janowca). Sam camping obok hotelu;Spichlerz usytuowanym w starym spichlerzu. Teren zadrzewiony ale zaniedbany. Trawa nie strzyżona. Wysokie krawężniki utrudniające wjazd i ustawienie przyczepy. Teren co prawda ogrodzony, ale brama nie jest zamykana ani w dzień ani w nocy.
Nie wiem, czy rzeczywiście jest tak źle, obiekt z daleka wygląda, że się tak wyrażę, normalnie ... ; Oczywiście dramatycznie wąska ulica na terenie miasta stresu przysparza mnóstwo, nie ma tam szans na minięcie się kampera z innym autem.
Organizacja przeprawy sprawna, parking pod zamkiem w Janowcu 3 PLN (bez względu na czas postoju), ruiny imponujące.

Z Janowca do Puław, na krótką wizytę u Czartoryskich. Niestety główny budynek IUNG niedostępny, obiekty parkowe prawie wszystkie w remoncie, park robi wrażenie, do grot trzeba było żonę siłą zaciągać a drzewo rosło sobie wbrew prawom fizyki …

Powrót niedzielnym popołudniem drogą 801 (Nadwiślanka) przez Dęblin i Maciejowice. Ruch niewielki, bo też droga w nienajlepszym stanie ale widoki rekompensują niedogodności.
Pierwsza podróż z nowo pozyskanym szczeniakiem. Suczka przeżyła podróź rewelacyjnie, żadnych sensacji, wzbudzała jedynie uczucia – najczęściej macierzyńskie – u wszystkich napotkanych ludzi, bez względu na wiek … Żona orzekła, że NIE MA MOWY bym kiedykolwiek z psem jedynie, BEZ NIEJ, się się wybrał gdziekolwiek (branie takie miałem :oops: ) Tak z bliska wygląda ta śliczna (przyszły obrońca kamperowiczów ;) ), do której płeć piękna garnęła się stadami :lol:
Postaw piwo autorowi tego posta

przemo.d 
zaawansowany

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 27/128
Wysłany: 2012-08-21, 21:24   

Witam,
Super miejsce na postój na pewno się przyda :spoko
Także lubię takie parkingi.
Pozdro.
Postaw piwo autorowi tego posta