Ogrzewanie i/lub funkcja grzania w klimatyzacji |
Autor |
Wiadomość |
RadaR
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: W planach budowa Ducato MAXI XL
|
Wysłany: 2012-08-25, 15:40 Ogrzewanie i/lub funkcja grzania w klimatyzacji
|
|
|
Witam, podejmując dalej temat budowy Kampera, czytam i czytam i staram sie ogarnąć co musze nabyć i zamontowac w blaszaku aby stał sie wygodnym i komfortowym domem podróżnym
Przyszła kolej na chłodzenie i grzanie wnętrza. Abstrahując od tego czy klima potrzebna czy nie, czy wnętrze będzie docieplone itp. Chciałbym spytac czy ktoś używa, uzywał bądź też ma jakiekolwiek zdanie na temat klimatyzatorów z funkcją grzania.
Chcę mieć auto w którym bez problemu będzie można spać w chłodne jesienne dni, a może w zimie też.. czy to już przesada :P ?
W kazdym bądź razie przeglądam internet w poszukiwaniu podzespołów i znalazłem np. takie coś http://sklep.klaja.pl/pl/...ic-HB-2500/1112
Wcześniej myślałem aby montować klimę osobno i Webasto osobno, tylko nie dotarłem jeszcze do info czy da sie Zamontować Webasto tak aby grzało cały czas i utrzymywało zadaną temperaturę i ile to kosztuje
Uzywam Webasta w autach "normalnych i tu działa to tak że grzeje na full przez godzine i sie wyłacza.
JAk myślicie wystarczy kupić klime z funkcją grzania? O ile jest mi w stanie podnieść temperature we wnetrzu i jakim kosztem |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2012-08-25, 16:41
|
|
|
RadaR Cytat: | Uzywam Webasta w autach "normalnych i tu działa to tak że grzeje na full przez godzine i sie wyłacza. |
Chyba niezbyt starannie przeczytałeś instrukcję obsługi Webasto. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
RadaR
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2012-08-25, 16:49
|
|
|
lepciak, uogólniam nie chodzi mi o to tylko o klime z funkcją grzania |
|
|
|
 |
Sławuta
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Pracuje nad tym
|
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2012-09-03, 18:29
|
|
|
Klimatyzacja działa tylko na 230V a nie zawsze jesteś podłączony pod prąd. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/90 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2012-09-03, 20:20
|
|
|
kimtop napisał/a: | Klimatyzacja działa tylko na 230V a nie zawsze jesteś podłączony pod prąd. |
Ale jak jesteś podłączony: to cool i hot, wydajnie i dość oszczędnie w opłatach za prąd. |
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Sławuta
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Pracuje nad tym
|
Wysłany: 2012-09-03, 22:05
|
|
|
No podobno z ich firmowym, sinusoidalnym DC - 3 kit'em będzie grało także podczas jazdy.
Tylko te zaporowe ceny |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2012-09-04, 07:55
|
|
|
W poprzednim kamperku miałem klimę dachową z możliwością grzania.Grzanie byle jakie bo klima była u góru ,a wiemy że ciepłe powietrze jest lżejsze.
Co do pracy na przetwornicy (miałem Dometica 1500W),to klima pobiera tyle prądu,że czerpie go z alternatora i akumulatora.Tylko kwestią czasu jest ile wytrzyma akumulator. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
RadaR
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2012-09-04, 13:16
|
|
|
kimtop napisał/a: | Grzanie byle jakie bo klima była u góru |
ano właśnie dlatego rozpatruje dolną skrzynkę |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|