|
Obiektywne jak i subiektywne opinie mile widziane |
| Autor |
Wiadomość |
darth.vader
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: poszukuje
|
Wysłany: 2012-11-11, 13:01 Obiektywne jak i subiektywne opinie mile widziane
|
|
|
Jestesmy rodzinka z dwojka niezbyt duzych dzieci. Planujemy zakup kampera i wczytujemy sie w forum szukajac porad i rozwazajac co jest dla nas bardziej korzystne.
Chcemy kupic kampera ktorego rowniez bedziemy chcieli uzytkowac podczas wyjazdow weekendowych (np. do rodzinki na 1 lub 2 dni - rowniez w zime), a takze na "codzien" (raz lub 2 razy w tygodniu) do przejazdow po kraju dla jednej osoby (sporadycznie po miescie).
Czy w takim przypadku polecilibyscie kampera z alkova czy polintegrala z opuszczanym lozkiem.
Wczytujac sie w forum zauwazylem ze podstawowe wymieniane roznice pomiedzy kamperem np. 7,4m a kamperem 6,99 to tylko oplata za mosty i promy. (czy da sie poruszac normalnie po miescie takim kamperem i parkowac, czy raczej nalezy rozgladac sie za dlugoscia 5,99 m, ktore to byla jak zuwazylismy bardzo promowana w tym roku dusseldorfie przez kilka marek).
Natomiast roznica jaka zauwazyslimy czytajac forum,pomiedzy alkova a polintegralem to szybkosc przemieszczania sie oraz komfort prowadzenia (na rzecz polintegrala).
Prosze o wyrazenie kazdej opinii co byscie kupili i dlaczego.
Z gory za wszelkie uwagi bardzo dziekuje.
Darth |
|
|
|
 |
Nomad
weteran

Twój sprzęt: sprzedany;;E-mail 25020roman@gmail.com
Nazwa załogi: Nomad
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Lut 2011 Piwa: 51/22 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2012-11-11, 14:03
|
|
|
Jak wybierzesz z aklową,to możesz go "skrócić" czyli kupić krótszy.Im krótszy tym łatwiej w mieście i taniej jak zauważyłeś- ja np.parkuję na każdym miejscu ,bo mam ledwo 5m.Jeżeli chcesz więcej komfortu i doczekać aż dzieciaki Ci dorosną wraz z Twoim kamperem,to ze "skrócenia" nici.
Piszesz,że chcesz śmigać też samemu po kraju,to wygodnieszy byłby jakiś podobny do dostawczaka,jakiś półintegral ....
Sam musisz wymyśleć |
_________________ http://www.camperteam.pl/...d6e80cd41000112
i sporo innych |
|
|
|
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-11-11, 14:16
|
|
|
Z doświadczenia powiem że jezdżąc z małymi dziećmi musisz mieć troche wolnej przestrzeni w środku. Tzn. odpadają blaszaki bo dzieci żeby się przebrać czy nałożyć buty muszą mieć dużo miejsca wokół siebie. A przeważnie jedno robi to samo co drugie. Inna sprawa to stół : musi być wygodny i duży aby pomieścić podczas jazdy rysunki, kredki, pluszaki itp. Alkowa jest o tyle wygodniejsza że auto jest krótsze i w ciągu dnia służy za składzik na pościel, krzesełka, małe rowerki itp. Za to półintegralem i blaszakiem jeżdzi się lepiej. Najlepiej pooglądaj pare typów, posiedź sobie troche w nich i będziesz wiedział czego szukasz.
I najważniejsze : ile kasy chcesz wydać na auto ... |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
Agostini
weteran

Twój sprzęt: Hymer ML-T 580
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Sty 2011 Piwa: 245/114 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2012-11-11, 14:42
|
|
|
Kolega, który także przymierza się do zakupu kampera odrzuca opcję integrala, półintegrala, ze względu właśnie na dzieci.
Lubią one przebywać i bawić się w alkowie. A dzieci szczęśliwe, to my też zadowoleni z wyjazdu.
Trudno będzie Ci doradzić. Zbyt dużo każdy ma własnych preferencji. |
_________________ Basia i Andrzej
 |
|
|
|
 |
gotic1
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: fiat ducato 2,5TD hymercamp 94r alkowa
|
Wysłany: 2012-11-11, 18:33
|
|
|
| Jeżeli dużo jeździ się alkową to ja nie widzę róznicy w prowadzeniu auta w porównaniu z integralem,lub półintegralem.Różnicę może powodować moc silnika,luzy w zawieszeniu(starsze auta) małe umiejętności kierowcy |
|
|
|
 |
makdrajwer

|
Wysłany: 2012-11-11, 18:39
|
|
|
Tu masz uniwersalne rozwiązanie
 |
 |
|
|
|
 |
gotic1
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2012-11-11, 18:49
|
|
|
| Anglicy to wszystko przerobią i zarejestrują,u nas byłyby pewnie problemy,ze niby unia zabrania |
|
|
|
 |
makdrajwer

|
Wysłany: 2012-11-11, 18:50
|
|
|
| gotic1 napisał/a: | | Anglicy to wszystko przerobią i zarejestrują,u nas byłyby pewnie problemy,ze niby unia zabrania |
To badziej "nasze" bo drzwi po białej stronie mocy. |
 |
|
|
|
 |
gotic1
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2012-11-11, 18:56
|
|
|
| Dużym utrudnieniem dla kampera powyżej 5m długości jest jego parkowanie w mieście,często trzeba się dużo najeżdzić żeby coś znaleźć. |
|
|
|
 |
Duduś
stary wyga

Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Paź 2008 Piwa: 29/6 Skąd: ze stawu
|
Wysłany: 2012-11-11, 19:00
|
|
|
Wracając do tematu mając dwoje nie za dużych dzieci to dobrze pomyśleć o łóżku piętrowym. Ja miałem kampera którego po zatrzymaniu trzeba było przerabiać na sypialnie. Teraz ma takiego że nie potrzebuje nic rozkładać a każdy ma swoje miejsce do spania (jest nas czwórka) i w każdej chwili możemy zasiąść do stołu.
Kiedyś chciałem kupić takiego ale był robaczywy
http://moto.allegro.pl/fi...2783269204.html |
_________________ " ..jak zwykle słucham niemodnej muzyki
jak zwykle jest mi wszystko jedno
jak zwykle piszę beznadziejne teksty
jak zwykle trafiam w sedno..."
 |
|
|
|
 |
gotic1
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2012-11-11, 19:03
|
|
|
[quote="makdrajwer"] | gotic1 napisał/a: | | Anglicy to wszystko przerobią i zarejestrują,u nas byłyby pewnie problemy,ze niby unia zabrania |
To badziej "nasze" bo drzwi po białej stronie mocy.[/quot
Przyczepę "Lunar" odwrócili tyłem do przodu,połaczyli z autobusem na podwoziu Ducato z ramą alko,tylną ścianę z przyczepy(dół ze światłami) dali na koniec tego jamnika i cudo wyszło |
|
|
|
 |
gotic1
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2012-11-11, 19:14
|
|
|
| Duduś napisał/a: | Wracając do tematu mając dwoje nie za dużych dzieci to dobrze pomyśleć o łóżku piętrowym. Ja miałem kampera którego po zatrzymaniu trzeba było przerabiać na sypialnie. Teraz ma takiego że nie potrzebuje nic rozkładać a każdy ma swoje miejsce do spania (jest nas czwórka) i w każdej chwili możemy zasiąść do stołu.
Kiedyś chciałem kupić takiego ale był robaczywy
http://moto.allegro.pl/fi...2783269204.html |
Dlatego dla 4 osób jezeli chcemy mieć komfort stale rozłożonego stołu(wszyscy śpią a ja o 6 rano robię śniadanie)kupujemy kampera 6 osobowego |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2012-11-11, 22:29
|
|
|
ja buduje ale jakbym mial kupic to tylko z pietrowymi dla dzieci. troche zaluje bo mialem do wziecia odpowiednie lmc i zrezygnowalem .
jak chcesz sobie tak tu i tam jezdzic to kup maly bo sie zameczysz jak do np.650-tki zalozysz rowery i bedziesz chcial sie wbic w miasto i zaparkowac |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
darth.vader
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: poszukuje
|
Wysłany: 2012-11-12, 02:26
|
|
|
A co sadzicie o zabudowie typu "fiberglass wall" z pianka w srodku w stosunku do zabudowy z drewnem w srodku miedzy scianami.
Czy warto zwracac na to uwage przy zakupie kampera (chodzi o zakup nowego kampera), czy tez nie warto zaprzatac sobie tym zbytnio glowy ? |
|
|
|
 |
|
|