Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zabudwa Elcamp
Autor Wiadomość
OlekBolek
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-01-08, 22:31   Zabudwa Elcamp

Panowie i panie,
Czy ktoś oglądał może zabudowy firmy Elcamp?
Jak one wyglądają i jakiej są jakości?

Na forum znalazłem dobre recenzje jeśli chodzi o ich podejście do klienta i sprzedaż części, ale nic na temat samych kamperów, które wykonują?
Może ktoś oglądał ich pokazowy model Challenge?

Będę wdzięczny za info.
Postaw piwo autorowi tego posta

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2013-01-09, 11:16   Re: Zabudwa Elcamp

OlekBolek napisał/a:
Panowie i panie,
Czy ktoś oglądał może zabudowy firmy Elcamp?
Jak one wyglądają i jakiej są jakości?

Może ktoś oglądał ich pokazowy model Challenge?

Będę wdzięczny za info.

Oglądał, oglądał a nawet kupował :wyszczerzony:
Odradzam Challenge bo to jest jeszcze "stara" elcampowska konstrukcja. Teraz po połączeniu z Neo-Traveller ich flagowym autem jest Voyager.
Wygląd i jakość - moim zdaniem na najwyższym poziomie. Jest to znacznie lepiej obmyślone i wykonane niż produkty zachodnich firm "renomowanych".

Bajaga&Instruktori

OlekBolek
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-01-09, 11:30   Re: Zabudwa Elcamp

Hej,
Widziałem ofertę na Voyager.
Ja nie chcę mieć "fancy" campera ;-)
Spędzam czas w górach przede wszystkim.

Co masz namyśli odradzam "starą" konstrukcję?
Jest zła? Źle wykonana? Skrzypi? Psuje się? Jest za ciężka?
Podzespoły (ogrzewanie etc.) zapewne podobne tylko środek z innych materiałów.

Mi się osobiście nowy Voyager mało podoba.
Brak tylnich drzwi i taki designerski wygląd nie dla mnie ;-)

Mało ta wypowiedź mi mówi o jakości i trwałości wykonania.
Voyager zapewne nie sprawdzony w bojach jeszcze.

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/84
Wysłany: 2013-01-09, 11:46   

Powiem krótko nauka kosztuje, Elcamp na Chalenge uczył się i zdobywał doświadczenie w budowie campera. Wykonany jest z materiałów sprowadzonych z Hymera ,a więc bardzo dobrych. Pomysł na rozplanowanie wnętrza też był powielany z istniejącej zabudowy fabrycznej . Tylko wykonanie z racji niewielkiego doświadczenie najętych fachowców pozostawia troche do życzenia.Plan był bardzo ambitny( meble gięte, materiał wysokiej jakości ) ,a wyszło jak wyszło. Warto jest podjechać do Elcampu i oglądnąć ich pierwsze dziecko. Jedyne co mozna powiedzieć to ,to że jednak jest dużo tańszy niż Voyager. Jak to mówią "każda potwora,znajdzie swojego amatora" Warto pytać bo cena może być miłym zaskoczeniem. :spoko

OlekBolek
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-01-09, 12:22   

WINNICZKI napisał/a:
Tylko wykonanie z racji niewielkiego doświadczenie najętych fachowców pozostawia troche do życzenia.

Winniczki... Z przeglądanych postów wynika, że tam pracujesz, ale nie mam z tym problemu. Może sie myle i tak nie jest.

Tak czy siak co masz na myśli mówiąc o tym, że kamper pozostawia trochę do życzenia?
Co jest w nim nie tak i co by nadawało się do poprawy?

Na rynku jest kilka sztuk w sprzedaży, a ja szukam podobnego rowziązania.
Byłem w Camperia, EBAC i jeszcze do Duni chcę zajechać i może tej nowej firmy z Pruszkowa.

Bajaga 
Kombatant

Wysłany: 2013-01-09, 13:48   

OlekBolek napisał/a:
WINNICZKI napisał/a:
Tylko wykonanie z racji niewielkiego doświadczenie najętych fachowców pozostawia troche do życzenia.

Winniczki... Z przeglądanych postów wynika, że tam pracujesz, ale nie mam z tym problemu. Może sie myle i tak nie jest.

Tak czy siak co masz na myśli mówiąc o tym, że kamper pozostawia trochę do życzenia?
Co jest w nim nie tak i co by nadawało się do poprawy?

Na rynku jest kilka sztuk w sprzedaży, a ja szukam podobnego rowziązania.
Byłem w Camperia, EBAC i jeszcze do Duni chcę zajechać i może tej nowej firmy z Pruszkowa.

Auto tej "nowej firmy z Pruszkowa" czyli chodzi ci chyba o Doch - było robione przez Neo-Traveller, a więc po obecnych zmianach - przez Elcamp :wyszczerzony:
Co do Challenga - chodzi mi o to że to auto było robione przez innych ludzi i w innym miejscu, nie tych którzy aktualnie produkują m.in Voyagera (i są w tym dobrzy).
Myślę, że powinieneś skontaktować się z p. Jackiem Jaskotem tu są namiary w dziale kontakt http://www.neo-traveller.eu/index.htm
Nie wiem czy oni robią już tylko Voyagery czy inne modele również. Kiedyś p. Jacek mówił że chce produkować "seryjnie" jedną linię modelową, ale nie wiem jak jest teraz.
W każdym razie była to firma (Neo-Traveller) która mogła wycudować Wszystko zgodnie z indywidualnym widzimisię klienta :kciukgora Camperia i EBAC nie chcieli podjąć się roboty innej niż takie które już robili.

Bajaga&Instruktori

malyzpolic 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Sprinter 312
Nazwa załogi: BiedroNetto
Piwa: 1/1
Wysłany: 2013-01-09, 23:12   

pewnie nie pomogę ale...
oglądałem tego voyagera i mam mieszane uczucia
oczywiście proszę wziąć pod uwagę subiektywną ocenę
co zauważyłem ot tak:
drzwi dzielące sypialnię od reszty nie mają prowadnicy w podłodze więc lataj jak stare gacie w modelu który widziałem były wygięte przez co nie chciały pasować między szczelinę w ścianie więc żeby dobrze je zamknąć to tu ręką tam noga i jakoś poszło;
łóżko nad "szoferką" (jakoś bawi mnie to określenie) nie ma wejścia, albo skaczemy tam po szawce kuchennej, albo dostaniemy drabinkę tylko jakoś nie wiem gdzie ją schować na czas jazdy zresztą pan który pokazywał autko też nie miał na to pomysł;
moim zdaniem nie wykorzystana przestrzeni pod autem jakoś tak mi się rzuciło w oczy i ogólnie duży z zewnątrz, a mały w środku
ale to tylko moje spostrzeżenia
a i lodówka za nisko zamontowana w tym miejscu jest wąsko i kucanie do niej raczej jest takie sobie
ale wygląda fajnie moim zdaniem :wyszczerzony:

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/84
Wysłany: 2013-01-10, 00:57   

OlekBolek napisał/a:
Masz rację mylisz się nie pracuję w Elcampie. Oglądałem to autko,rozmawiałem z załogą Elcampu (dobrze sie znamy ) podglądałem podczas prac związanych z zabudową,widziałem po pierwszym wykonaniu,po poprawkach i....po następnych poprawkach. I sam nie wiem co mam więcej napisać, że drzwiczki od szafek wiszących nadal krzywo sie składają. A cóż Ci to da, jak chcesz faktycznie kupić to wsiadaj w auto i dymaj do Elcampu i oglądaj. Skąd mam wiedzieć co Tobie odpowiada ,a co Cię razi w wykonaniu co, jak, co jednostkowym auta. Drugiego takiego nie ma. :bigok

cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Piwa: 82/77
Wysłany: 2013-01-10, 07:54   

OlekBolek, Iveco DUNI może Ci się spodobać, wg mnie auto ładniejsze od Challenge
http://www.duni.pl/eagle/eagle.html

Jest chyba w ofercie sprzedaży na otomoto, ostatnia cena jaką widziałem to 107000zł.

www.cirrus-travel.pl

OlekBolek
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-01-10, 11:19   

cirrustravel napisał/a:
OlekBolek, Iveco DUNI może Ci się spodobać, wg mnie auto ładniejsze od Challenge

Jest chyba w ofercie sprzedaży na otomoto, ostatnia cena jaką widziałem to 107000zł.

Hej,
Dzięki za info.
Przyglądam mu się również.

Mi nie chodzi jedynie o wygląd, ale przede wszystkim o jakość i trwałość.
Kwestie funkcjonalne też mają znaczenie.

YAN 
weteran

Twój sprzęt: Trafic 2,0 115 dci 2007
Piwa: 35/22
Wysłany: 2013-01-10, 12:42   

OlekBolek napisał/a:
może tej nowej firmy z Pruszkowa

Jakieś namiary na tą firmę.

Bajaga 
Kombatant

Wysłany: 2013-01-10, 12:56   

JJJB napisał/a:
OlekBolek napisał/a:
może tej nowej firmy z Pruszkowa

Jakieś namiary na tą firmę.

Pewnie chodzi o to
http://www.doch.com.pl/
Ale to auto które mają na stronie (od wieków znajdującej się w "budowie") nie jest ich produkcji. Oni są tylko jakby marką z nadzieją na sprzedawanie takich aut na zachodzie. Więc nie ma sensu raczej się z nimi kontaktować w temacie zabudowy busa. Tzn. oni tylko dołożą swoją prowizję do ceny wykonania.

Bajaga&Instruktori

Bajaga 
Kombatant

Wysłany: 2013-01-10, 13:03   

OlekBolek napisał/a:
cirrustravel napisał/a:

Hej,
Dzięki za info.
Przyglądam mu się również.

Mi nie chodzi jedynie o wygląd, ale przede wszystkim o jakość i trwałość.
Kwestie funkcjonalne też mają znaczenie.

Nie jestem pewien, ale coś mi wygląda że ten Eagle jest produkcji Neo-Traveller :) Mogę sie mylić ale patrząc na pewne rozwiązania i detale stylistyczne to mi tak wychodzi.
A to rozwiązanie z piętrowym łóżkiem z tyłu jest słaaabe. Po pierwsze przestrzeń jak w trumnie a po drugie szerokość takiego Iveco raczej nie pozwala na pełnowymiarowe łóżko "w poprzek". EBA też takie coś lubi robić (oni mają górne łóżko elektrycznie opuszczane).

Bajaga&Instruktori

cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Piwa: 82/77
Wysłany: 2013-01-10, 13:55   

Właśnie otrzymałem najnowszy numer "Polskiego Caravaningu", w którym jest obszerny test Eagle w warunkach zimowych i letnich.
Ciekawa lektura :) polecam :)

www.cirrus-travel.pl

Odpowiedz do tematu