|
|
Ford Galaxy mod |
Autor |
Wiadomość |
nehalem
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Galaxy <Galaktyka>
Nazwa załogi: <sex onboard>
|
Wysłany: 2013-01-10, 16:23 Ford Galaxy mod
|
|
|
Witajcie ponownie, w moim ulubionym dziale.
Ostatnio nie mam czasu sklecić aparatu z ładowarką i akumulatorem w jednym miejscu, więc nie bijcie, że nie ma zdjęć.
Jak już wspominałem w przywitalni, na codzień upalam Forda galaxy. 7 osobowe maleństwo służy do wożenia mnie do pracy, a także zapewnia dach nad głową w różnych ciekawych sytuacjach. Głównie nocuję w mieście, gdzie radzi sobie doskonale (ciemne szyby, technologia stealth). Jednak pytanie, jakie do Was kieruję dotyczy totalnego odludzia, bez prądu, wody, gazu... Bywa, że latem w ląduję w takim miejscu galaktyką w 2 osoby, więc potrzebne są wszystkie media. Część mam ogarniętą, część półśrodkami, a część wcale.
Woda: Baniaki 5l w ilości zależnej od dł. pobytu.
Prysznic: Baniak z wodą 5l z podziurkowanym korkiem.
Gaz (gotowanie, prysznic): Palniczek campingaz na wymienne butle easyclick.
Naczynia: Mikro patelnia na 1 jajko, jednorazowe naczynia/metalowe miski oraz nóż wojskowy.
Oświetlenie: Wewnętrzne samochodowe, lampy led.
Prąd: 2 przetwornice, 2 aku użytkowe 70, 90AH
WC: Krzaki.
Spanie: Zależnie od długości pobytu: rozłożone fotele z tyłu wygładzone utykając co pod ręką/ 3 siedzenia na pokładzie i materac domowy 200x90.
AV: 2 pary 2 drożne, 2x elipsy w klapie sprzężone ze środkowymi, radio z DVD
Modyfikacje jakie chcę wprowadzić, to:
-Trumna na dach 600l na lekkie ale duże graty np ciuchy, jedzenie, (woda?)
-Sterowanie akumulatorami pstryczkiem, nie podmienianie pod maską
-zabudowa zlew+kuchenka w tylnym schowku, handmade w stylu sharana westfalia
-składany taboret z oparciem i dziurą w siedzisku
-oświetlenie led RGB z pilotem
-ukryty komputer podłączony do nagłośnienia samochodowego i ekranu LED +-19"
-lepiej ogarnięte spanie, zachowując możliwość jazdy w 7 osób
Co sądzicie, czy gra warta świeczki czy lepiej sprzedać galaktykę i przesiąść się na np. nissana patrola, blaszaka w wydaniu skromnym ($) lub coś jeszcze innego?
Dodam, że mam przyczepę 4 osobową tabert do remontu bez papierów i rozważam jej ciąganie, jednak jestem strasznym wrogiem manewrów po mieście z przyczepą. |
|
|
|
 |
kit
trochę już popisał

Twój sprzęt: TransKiT
Nazwa załogi: kit
|
Wysłany: 2013-01-11, 17:23
|
|
|
My od pewnego czasy używamy do wycieczek Vito i sprawdza sie całkiem nieźle w roli wielozadaniowego auta, na co dzień do roboty a po 10min jest przystosowany do podróżowania oczywiście nie ma mowy o super komfortach ale nadrabia mobilnością ekonomiką i brakiem jakichkolwiek ograniczeń Minimalnym nakładem pracy i $ stworzyłem takie coś http://forum.karawaning.p...ry/page__st__60 , http://forum.karawaning.p...ry/page__st__75 |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2013-01-15, 09:24 Re: Ford Galaxy mod
|
|
|
nehalem napisał/a: |
Woda: Baniaki 5l w ilości zależnej od dł. pobytu.
Prysznic: Baniak z wodą 5l z podziurkowanym korkiem.
Gaz (gotowanie, prysznic): Palniczek campingaz na wymienne butle easyclick.
Naczynia: Mikro patelnia na 1 jajko, jednorazowe naczynia/metalowe miski oraz nóż wojskowy.
Oświetlenie: Wewnętrzne samochodowe, lampy led.
Prąd: 2 przetwornice, 2 aku użytkowe 70, 90AH
WC: Krzaki.
Spanie: Zależnie od długości pobytu: rozłożone fotele z tyłu wygładzone utykając co pod ręką/ 3 siedzenia na pokładzie i materac domowy 200x90.
Co sądzicie, czy gra warta świeczki |
Wiadomo, że wszystko zależy od kasy, jak to w życiu. Ale... to co planujesz chyba lekko bez sensu. Jak na razie po prostu śpisz w aucie, pewnie prawie każdy kiedyś spał na fotelach. Zdarzało mi się to nie raz, ale nie jest to specjalnie godne polecenia
Moim zdaniem albo kontynuuj dotychczasowy system bez specjalnych inwestycji, albo pomyśl o czymś większym. Jeżeli koniecznie chcesz nadal spać w centrum miast przy parkomacie to chyba maxymalny rozmiar auta to VW t5/ Renault Traffic. Gdyby trafić wersję z podnoszonym dachem (w mieście nie podniesiesz, ale na kempingu to już zwiększa kubaturę) to masz już jako tako kampera |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
nehalem
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Galaxy <Galaktyka>
Nazwa załogi: <sex onboard>
|
Wysłany: 2013-04-23, 20:11
|
|
|
Witam po dość długiej przerwie, trochę się pozmieniało...
Fiord galareta już nie jest jedynym wozidłem, przybyło mi jeszcze jedno autko z LPG do upalania na co dzień, dlatego padła decyzja o wywaleniu z gial siedzeń na tyle, z przyczepy tabert przytuliłem stół z 2 stopniami wysokości i na ten zestaw wjechał materac. Niestety stół nie pokrywa całej powierzchni materaca więc tymczasowo resztę podpiera stary blat biurka na 2 kratach od piwa...
Rozwiązanie bardzo tymczasowe, bo nie dość, że szpetne-nie dało mi miejsca pod materacem a także odpada opcja posadzenia kogoś legalnie/bezpiecznie na tyle samochodu. Może macie jakieś ciekawe sugestie w jaki sposób można zorganizować tak niewielką przestrzeń, aby jednocześnie służyła do spania jak i przechowywania pod spodem wody/kuchenki itp.
Dodatkowo w planie zdecydowałem się na radykalne ruchy tj oskubanie galaktyki z tapicerki. Idąc od frontu, ocieplenie i wygłuszenie boczków w przednich i tylnych drzwiach, natomiast plastiki z tyłu niepotrzebnie zabierają miejsce (nagrzewnica tylna mogłaby się zmieścić pod materacem) a z prawej jest po prostu nieporęczny schowek.
Przy okazji ocieplania przeorałem pół forum i tyle co camperów tyle opinii... Szukam TANIEGO materiału do przerobienia gial na termos Spanie tej zimy przy -20* na zew. i -8* w samochodzie wymagało zbyt wielu kocy i skarpet.
Pozdrawiam, liczę na ciekawe sugestie. |
|
|
|
 |
Tatko Niedzwiedz
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Black long & high
Nazwa załogi: P&A
|
Wysłany: 2013-04-23, 21:26
|
|
|
Zastanów się zanim rozbierzesz Gala...sprzedaj...kup t4 lub t5....zacznij mysleć przerabianiu... jezeli jednak nadal upierasz sie przy swoim to proponuje wełne min. Zspakuj szczelnie w worki zakleić i poutykać w szczeliny....czy tani to sposób...? No raczej...
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|