Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Muzeum Polskiej Motoryzacji XX wieku
Autor Wiadomość
cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Piwa: 82/77
Wysłany: 2013-02-23, 12:54   Muzeum Polskiej Motoryzacji XX wieku

Krótka, sobotnia, zimowa wycieczka do miejscowości Podgaje koło Buska Zdroju...
W rozmowie ze znajomym przypadkiem dowiedziałem się, że właśnie tam, kilka kilometrów od Buska Zdroju, znajduje się Muzeum Polskiej Motoryzacji XX wieku "Polska na Kołach".
Nie słyszeliście o takim muzeum? Hmmm... Ja też nie. Z radością skorzystałem z zaproszenia właścicieli i założycieli muzeum i wybrałem się w odwiedziny.

Zapraszam zatem w podróż do przeszłości...

Muzeum Polskiej Motoryzacji XX wieku "Polska na Kołach" w Busku-Zdroju powstało w rezultacie uzgodnień z Ministrem Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Jest pierwszym w Polsce i jedynym Muzeum poświęconym wyłącznie polskiej motoryzacji - eksponaty dokumentują dokonania polskiej myśli technicznej w minionym stuleciu.
W Muzeum jest miejsce dla wszelkich pojazdów, często już zabytków ruchomych techniki, których historia ma bezpośredni związek z polskim przemysłem motoryzacyjnym minionego stulecia. Znajdują się w nim wyłącznie eksponaty powstałe w polskich fabrykach w okresie od 1901 roku do 2001 roku w oparciu o myśl techniczną polskich inżynierów, jak również o pojazdy licencyjne. Właściciele starają się odnajdywać i odbudowywać eksponaty produkowane masowo lub przewidziane do produkcji masowej, przeznaczone na użytek publiczny głównie dla odbiorców krajowych.
Polska motoryzacja XX wieku to nic innego, jak pewien wycinek polskiej kultury, obraz Polski takiej, jaką była przez te sto lat, obraz potu z czoła genialnych polskich inżynierów, obraz radości i zwykłych szarych dni polskiego społeczeństwa.

"Polska Na Kołach" to również burzliwa biografia polskiej motoryzacji – od powolnych narodzin w „przydomowych szopach”, poprzez czasy świetności - gdy z podniesioną głową mogliśmy stać w szeregu potęg światowych, aż do czasów początków powolnej agonii rodzimego przemysłu.

Zobaczmy zatem te perełki polskiej motoryzacji...

Motocykle: Sokół 125, SHL M-04, WFM OSA M-52, SFM Junak M10 oraz B-20

Samochody osobowe i specjalne: FSO Warszawa 201 i 223, FSO Syrena 103 oraz 104, FSM Syrena 105L, FSO Polonez 1500, WSK Mikrus MR-300, Jelcz 003, Star A25P, FSO Warszawa 223 (sanitarka), FSO 125p (sanitarka), Jelcz 315 (cysterna)

Oczkiem w głowie właścicieli są autobusy: San H-27A, San H-100A, Autosan H9-03 (najstarszy znany egzemplarz), Jelcz RTO 043 oraz przyczepa autobusowa Jelcz P-01

Muzeum "Polska na Kołach" stara się ocalić namacalną część polskiej myśli technicznej w postaci oryginalnych eksponatów, odnajdywanych i pozyskiwanych z terenu całej Polski, a niejednokrotnie poza granicami kraju.
Eksponaty są w różnym stanie technicznym i ogromnym nakładem sił i środków są przywracane do stanu oryginalnego i idealnego pod względem technicznym i wizualnym.

Każdy odbudowywany pojazd rozebrany zostaje w najdrobniejszych szczegółach, a następnie misternie - z dbałością o detale oraz technologie montowany w całość. W ten sposób pojazdy uzyskują dawny blask i niepowtarzalny urok.
Jeśli ktoś chciałby finansowo wesprzeć muzeum, wie o ciekawych polskich pojazdach lub chciałby taki pojazd ofiarować lub odsprzedać do Muzeum, wszelkie informacje znajdzie na stronie http://www.polskanakolach.pl
Serdecznie dziękuję Muzeum za wszelkie materiały i informacje oraz udostępnienie kolekcji.
Zapraszam nie tylko do wirtualnej wycieczki do tego ciekawego miejsca w Polsce.

Muzeum Polskiej Motoryzacji XX wieku
"Polska na Kołach"
28-100 Busko Zdrój, Podgaje 9
rach. bankowy: 04 1090 2835 0000 0001 2047 2412

www.cirrus-travel.pl
Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
Jerzyk 
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymermobil z gwiazdą
Piwa: 130/6
Wysłany: 2013-02-23, 14:39   

REWELACJA!!! wielkie dzięki !!!! jak ktoś ma duszę zaplątaną pomiędzy starociami, to czuje ten klimat... Mam w garażu jedną z pierwszych WFM. jeszcze z gumową trąbką - sygnałem. Czeka na natchnienie.

cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Piwa: 82/77
Wysłany: 2013-02-23, 14:49   

8 lutego 2013 roku prywatna kolekcja przeistoczyła się w Muzeum. Decyzją Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego na bazie zbiorów powstało pierwsze w Polsce Muzeum poświęcone wyłącznie dokumentowaniu polskiej motoryzacji. Chyba największe w Polsce, jeśli chodzi o ilość eksponatów.
Stąd zmieniło się logo - poniżej nowe (na pierwszym zdjęciu było pokazane stare logo-naklejka na jednym z autobusów)

www.cirrus-travel.pl

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Piwa: 50/75
Wysłany: 2013-02-23, 15:34   

Rewelacja!
Nie musze pisać że to moje klimaty. Szukam teraz jakiegoś ładnego maluszka albo poloneza :spoko

donald 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Piwa: 32/46
Wysłany: 2013-02-23, 22:16   

Podobny klimat jest w Otrębusach pod Warszawą....ale i do Buska trzeba bedzie zawitać... :bigok fajna sprawa..

marekoliva 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter Rimor Sailer 700
Piwa: 40/19
Wysłany: 2013-02-23, 22:39   

Oj super zdjęcia, miło było popatrzeć, odwiedzić mus :spoko

"Ty możesz zwlekać ale czas nie będzie "

eeMeeL 
trochę już popisał

Twój sprzęt: o mało co, VW T3 ale jeszcze nie...
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2013-02-24, 22:00   

Rewelacyjny temat, wiosną napewno sie tam wybiorę.
To moje klimaty!!!

Ze swojej strony goraco polecam muzea motoryzacji:

Muzeum Motoryzacji w W-wie:
http://www.facebook.com/m...77844031&type=3
Na uwagę zasługuje Cadillac opancerzony sprowadzony dla Piłsudskiego, ciekwe polskie prototypy i wiele innych eksponatów.

oraz prywatne Muzeum VW w Pępowie pod Gdańskiem
http://www.facebook.com/m...&type=3&theater

Mam nadzieję, że widać. jeśli jest problem z linkiem daj cie znać.
Pozdrawiam,
Marcin

Odpowiedz do tematu