Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ku przestrodze - umowa dżentelmeńska
Autor Wiadomość
michał263 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Adria!
Piwa: 1/2
Wysłany: 2013-03-06, 19:39   Ku przestrodze - umowa dżentelmeńska

Cytat:
Kamper należy do Rysia Simplu,

Otóz oglądałem wczoraj to autko i w pierwszej chwili( nawet po powrocie wczoraj pisałem) nie przypasowało mi.
Jednak po przemyśleniu przez noc stwierdziłem, że to jest to! Zadzwoniłem rano, miło pogadaliśmy z Panem Rysiem, że autko zadbane, on z chęcią odda w dobre ręce, jest bardzo majętny, należy do najlepszego klubu kamperowego w Szczecinie cieszy się że moje malutkie dzieci będa miały bezpiecznego, zadbanego kamperka itd itp.
Troche jeszcze stargowałem zawarliśmy dźentelmeńską umowę = sprzedany mi - poprosiłem o nr konta do przelania ZADATKU i jutro przyjeżdżam. Właściciel powiedział, że słowo jego najważniejsze - autko na mnie czeka a wieczorem zadzwoni na jakie konto jutro robimy przelew.
Zerwałem lokaty bankowe dogadałem się z kolegą - kierowcą, pokazałem córeczce nowy domek po który jadę jutro.....
Dzwoni wieczorem Pan Rysiu i mówi, że sprzedał jednak - przyjechał klient i dał gotówkę, podobno 15k więcej!!!!??? Jestem TOTALNIE ZDEGUSTOWANY - jednak kasa to kasa, choc wątpie czy tyle na gorkę któś dał. Nawet gdyby to powinienem miec szanse ofertę choćby wyrównać! Z calym szcunkiem dla tego Pana - są jakieś zasady.
Przepraszam ale jestem zbulwersowany. :evil:

A dla was niech to będzie przestroga
Postaw piwo autorowi tego posta

BŁĘKITNY Team 
zaawansowany
BŁĘKITNY - Tomasz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Sunlight A70
Nazwa załogi: Be Young Team
Piwa: 24/12
Wysłany: 2013-03-06, 19:47   

Takie są zbójeckie prawa wolnego rynku. :box2

PS. a słowo dane.. liczy się tylko kasa

Przykre :(

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2013-03-06, 19:51   

no lipa.zaraz sie odezwa ludzie bronacy postaw rynkowych ale jednak w dzisiejszych czasach slowo nic nie znaczy :placze2

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2013-03-06, 19:55   

dzentelmeni rozmawiaja tylko ze soba :spoko :spoko :spoko widac Rysio wykumal paple :diabelski_usmiech

Thom 
zaawansowany

Twój sprzęt: Weinsberg Orbiter XXX 631G (2005)
Piwa: 8/2
Wysłany: 2013-03-06, 20:08   

Wcale się nie dziwię Twojego zbulwersowania bo tak się nie postępuje o ile jest
się BIZNESMENEM!!! Prawdziwym biznesmenem bo są zasady właśnie tzw.
Dżentelmeńskie...

Bywają sytuacje, że po konkretnych ustaleniach pojawia się nowa, obca i zazwyczaj
wyższa oferta... to w takiej sytuacji daje się szanse renegocjacji i kontroferty pierwszemu
oferentowi.

Poczyniłeś kroki i poniosłeś koszty i co??? I nikogo to nie obchodzi... to jest bardzo
niewłaściwe zachowanie tego Pana Rysia... :gwm

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Piwa: 50/75
Wysłany: 2013-03-06, 20:37   

Ja oczywiście nie popieram takiego rozwiązania ale ...
Sprzedawałem kiedys auto na alle. Za grosze ale zawsze. Wystawiłem, dałem "Kup teraz". Za godzine dzwoni facet że kliknął "kup teraz" , mieszka daleko i musi się zorganizowac. Moze wpłacić zaliczke w wysokości 10% wartości auta. OK, podałem konto, przelew doszedł, umówiliśmy się na odbiór za tydzień.
Za tydzień gość dzwoni ze się nie wyrobi i czy moze jeszcze postać auto u mnie. Miałem kolejne dwa auta więc z miejscem troche był problem ale ok. w między czasie pare osób dzwoniło lub pytało "z ulicy" o to auto, czy nie chce sprzedać. No w sumie to już sprzedane. "Panie dam pińcet więcej" . No nie : umowa to umowa.
Mija kolejny tydzień , gosć dzwoni ze chory , ale za pare dni będzie. Ok, mówie ale oc jejst jeszcze 2 tygodnie i do tego czasu musze sprzedać.
Reasumując : po ponad miesiacu gość zadzwonił że odpuszcza auto bo tak. I żebym mu oddał zaliczke. Ja mu na to że prawie ta jego zaliczka pójdzie na wykupienie skończonego oc i pokrycie kosztów wystawienia ponownego na alle oraz prowizji alle. O tym że auto stało ponad miesiąc w garażu ( już nie moje więc nie daj Boże przyszedł by grad czy inne nieszczęście ).
Samochód wystawiłem ponownie i oczywiście jak wcześniej było duzo ofert to teraz wydało się to podejżane : niby sprzedał a znowu wystawia. Coś nie tak.
Bujałem się ze sprzedażą chyba ze dwa miesiace.
Taka oto jest moja historia :spoko

Argo 
weteran

Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Piwa: 31/1
Wysłany: 2013-03-06, 20:51   

Forum czyta dużo Gości i nie ma co się dziwić, ze nie zdążymy z zakupem. Zasada w handlu jest jedna, kto wykłada pieniądze ten kupuje, zero sentymentów.

michał263 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-03-06, 21:14   

Cytat:
dzentelmeni rozmawiaja tylko ze soba :spoko :spoko :spoko widac Rysio wykumal paple :diabelski_usmiech

Między sobą, między..

DAKOTA 
stary wyga

Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Piwa: 12/20
Wysłany: 2013-03-06, 21:22   Re: Ku przestrodze - umowa dżentelmeńska

[quote="michał263"]
Cytat:
Kamper należy do Rysia Simplu,

Otóz oglądałem wczoraj to autko i w pierwszej chwili( nawet po powrocie wczoraj pisałem) nie przypasowało mi.

Witam
wcale sie nie dziwie panu Ryskowi, a co by bylo gdybys zas przemyslal do wieczora i stwierdzil ,ze jednak to auto nie jest to ,no i naturalnie p.Rysio by zostal na kamperku siedziec??

A wiec, nie ma sie czym bulwersowac.
Znam osobiscie kolege co tez szukal zawsze pomocy na forum i co sie zapytal o kampera na forum to zamochod znikal -kupiony
jakie motto?? zapytaj sie zony, o przepraszam corki, bierz kase i jechaj kupowac jak cos wyczaisz i nie chwal sie przed kupnem w sezonie zakupow.

pozdrawiam
DAKOTA

PS.ja przez takie czekanie , przetrzymywanie, rezerwacje stracilem 15 kafli

eurokafli

Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie

AtomDrops 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Eura Mobil 585
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2013-03-06, 21:35   

Przykra sytuacja, bo już czułeś się prawie właścicielem kamperka.
Szkoda, że słownych, honorowych ludzi coraz mniej - a hasło wolny rynek, to wytrych do nieeleganckich zachowań.
Pozostaje Ci stosować umowę przedwstępna i wysoki zadatek.
:spoko

michał263 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-03-06, 21:35   

Cytat:
Witam
wcale sie nie dziwie panu Ryskowi, a co by bylo gdybys zas przemyslal do wieczora i stwierdzil ,ze jednak to auto nie jest to ,no i naturalnie p.Rysio by zostal na kamperku siedziec??

Jak bym sie odmyslil!!?? :shock: Zawarliśmy umowę dźentelmeńską, to cos znaczy dla mnie. I chciałem wpłacić - zadatek a nie zaliczkę = z korzyścią dla sprzedającego by mu dać do zrozumienia że jestem odpowiedzialny tylko własciciel mial zadzwonić do księgowej czy na konto firmowe mozna. Dzwonilem po 2h by spytac na jakie konto to powiedzial , że słowo dane ważniejsze od papierka i nie mam nic przelewać a wieczorem poda konto w jakim banku - do tranzakcji- nie ważne, było minęło. Nauczka

HarryLey4x4 
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
Piwa: 29/24
Wysłany: 2013-03-06, 22:01   

Do Makdrajwera : nie ma o czym gadać. Jak gość kupił przez kup teraz , to auto było sprzedane. Jak jeszcze wpłacił kasę, to już w ogóle pozamiatane. Było tylko iść do sądui odebrać swoją kasę.

A co do wątku , no cóż. Ja czekałem tylko na tych co poprą pana Rysia. To są tzw. życiowi :haha:

Powiem tylko ,że wręcz plaga jest działania handlarzy na aukcjach, którzy właśnie nie kupują przez kup teraz, tylko wpłącają 10 % i... nie odbierają auta. Polega to na tym,że są tacy małokapitałowcy,którzy wyszukują ofertę, targują przez telefon, potem wpłacają 10% i szukają od tego momentu kupca na ten pojazd. Czasem z góry już go mają tylko przekonują owego przyszłego nabywcę ,że ta właśnie oferta jest de best. Wówczas jak urobią klienta biorą od niego zaliczkę , ale to jest zazwyczaj ok. 30% i wówczas jadą po odbiór auta. Zysk jest wtedy jak się uda, Czasem się nie udaje, ale znam kilka osób, co już tak zarobili handlarzowe 10%.

Do autora wątku. Niestety kolego musisz się nauczyć ( a to chyba była największa nauczka), że obecnie słowo pana Rysia jest właśnie tyle warte ile zobaczyłeś. Przykro mi mówić, bo sam jestem zdania ,że powinno być inaczej. Zapewniam,że gdybym ja Ci dał takie słowo to bez wątpienia kupiłbyś to auto. Musisz jednak przyjąć zasadę,że póki nie masz w ręce papiera to sprawa nie jest zaklepana. Twoim błędem było wstępne wahanie. Gdybyś na mijescu się wahał dla stargowania ceny i na koniec rozmowy dobił targu to inna sprawa, ale ,że zostawiłeś gościa z taką myślą ,że jednak nie kupisz, to mysłę ,że oboje mieliście równe szanse. Współczuję... ale pamiętaj na pewno trafisz lepszą ofertę i nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :bigok

(na pewno był przegnity...)

Ostatnio zmieniony przez HarryLey4x4 2013-03-06, 22:11, w całości zmieniany 1 raz  

HarryLey4x4 
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
Piwa: 29/24
Wysłany: 2013-03-06, 22:10   

AtomDrops napisał/a:
Przykra sytuacja, bo już czułeś się prawie właścicielem kamperka....

I to był największy błąd

AtomDrops napisał/a:
....Szkoda, że słownych, honorowych ludzi coraz mniej - a hasło wolny rynek, to wytrych do nieeleganckich zachowań.
Pozostaje Ci stosować umowę przedwstępna i wysoki zadatek.

święte słowa...

Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 13/9
Wysłany: 2013-03-06, 22:16   

Zawsze trzeba się postawić w sytuacji drugiej osoby. Byłeś, obejrzałeś i ... i nic. W oczach sprzedawcy stałeś się mniej wiarygodny bo skoro na żywo się nie przekonałeś to równie dobrze możesz zmienić zdanie jeszcze raz. Niepisana zasada w handlu jest taka, że jak trafi się klient z gotówka tu i teraz to się sprzedaje bo to jest pewne a inne sytuacje mogą się zmienić np. z przypadków losowych. I zrozumienie, ze tak się nie robi itd nie ma tu nic do zwykłego interesu. Smutne ale prawdziwe. Miałem podobny przypadek ( może mniej drastyczny ). Umówiłem się że zadzwonię wieczorem po 19-ej bo facet nie mógł rozmawiać jak już zadzwoniłem to już było po sprawie. Życie

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2013-03-06, 22:17   

A cóż dziś wart jest honor?
Gdzie go szukać, kogo wskazać?
Kto w ogóle wie co to za cecha?
No dobra, Ty, On, tamten, no i ten też. Reszta już nie.
Dla mnie honor to priorytet, tylko... nie ma wobec kogo być honorowym, ludzi którzy na to zasługują jest co raz mniej, więc mam świadomość że i ja nie zawsze jestem.
.
Nie martw się, kamperek ładny, dobra cena , ale się popsuje.
Szukaj więc innego.

Odpowiedz do tematu