Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: gino
2015-01-19, 13:37
Ivo - budowa kampera na bazie Iveco Maxi
Autor Wiadomość
kodi 
weteran

Nazwa załogi: kodin@poczta.onet.pl
Piwa: 35/9
  Wysłany: 2013-03-26, 12:50   Ivo - budowa kampera na bazie Iveco Maxi

Witam Panie i Panowie.
Myślę, że jestem gotowy, aby w pewnym sensie się przedstawić i ujawnić.

Jak to było w "Rejsie" urodziłem się nie w Małkini ale w Gdyni. Obecnie mieszkam wraz z żoną Beatą, synem Arturem i córką Nadią poza miastem w gminie Żukowo. Dokładnie do granic trójmiasta mam jakieś 6km.
Swoją przygodę z karawaningiem zacząłem stosunkowo późno bo w 2010r, kiedy to kupiłem przyczepę kempingową. Do tej pory bardziej obecny byłem na forum.karawaning.pl, ale od pewnego czasu bliżej mi do Was :) .
W przyczepie spędzałem fantastyczne wakacje, ale od momentu kiedy zobaczyłem jak adoptuje się blaszaki na kampery - postanowiłem i ja spróbować.
Jako, że na tradycyjnego kampera mnie nie stać a takiego który pochodzi z lat 80-tych mieć po prostu nie chcę, pomysł stworzenia go od podstaw wydaje się najbardziej uzasadniony i realny. Dodatkowo co ważne dla mnie to koszty które można rozłożyć w czasie.

Tak oto narodził się pomysł i w tym momencie nadszedł żmudny czas realizacji. Jestem na samym początku tej wyboistej drogi. Mam pewne obawy i lęki ludzkiej natury, czy poradzę, czy umiem czy dam radę.
Plan mam taki by przed czterdziestką zakończyć dzieło. Czasu mam zatem sporo bo do grudnia 2014r. :)

Na dzień dzisiejszy mam auto, które kupiłem pod Lublinem w lutym tego roku. Temat auta rozbierałem na czynniki pierwsze i zostało, że musi to być Iveco. Za te pieniądze nic większego, lepszego się nie kupi. Są piękne VW, Mercedesy ale te duże zaczynają się od 50-60tys. a to jest kwota jaką nie dysponuję.

Jako, że jest to auto 10-letnie to wiadomo, że jest parę rzeczy do zrobienia przy samym aucie. Głównie chodzi o blacharkę podwozia. Chcę to zrobić bardzo sumiennie, bo już później się do niej nie dostanę (przynajmniej od wewnątrz). Pewne sprawy już poczyniłem i tutaj bardzo pomocny okazał się kolega No name, którego w tym momencie serdecznie pozdrawiam. Jest jeszcze jedna osoba, którą chciałem serdecznie pozdrowić to kolega Mariusz (Cirrustravel). Znam tylko te dwie osoby z forum, ale mam nadzieję, że przyjdzie moment kiedy i resztę będę miał okazję poznać.

W tym roku planuję zrobić parę rzeczy a głównie to doprowadzić auto do super stanu, wstawić okna dachowe, boczne, zrobić ocieplenie i obrotowe fotele. Na więcej nie starczy mi funduszy. Moim zasobem finansowym jest przyczepa którą będę chciał sprzedać.

I co ważne nie chcę się spieszyć. Całe życie gdzieś gonię, spieszę się, nigdzie nie mogę zdążyć. Kampera chcę budować spokojnie i z rozwagą.
Wątek będzie zapewne "umierał" wielokrotnie, ale co jakiś czas dam znać o sobie i wkleję parę fotek.

Pozdrawiam zatem wszystkich serdecznie, liczę na Waszą pomoc i zrozumienie.

P3033061.jpg
Plik ściągnięto 275 raz(y) 65,34 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 278/1296
Wysłany: 2013-03-26, 13:07   

kodi, witaj wsrod zakręconych opisy przebudowy znajdziesz na forum

Tadeusz
Byle do przodu

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2013-03-26, 14:15   

Witaj witaj... jakie ładne IVECO ... gdzieś już widziałem to auto , myślę ... gdzie to było ? :wyszczerzony:

Fajnie , że wybrałeś właśnie ten model , największy , więc i mozliwości więcej ...

Właśnie przeczytałem sobie pierwszy post w temacie mojej budowy ... ale człowiek miał wtedy werwy i ochoty ... niesamowite ... jak odkrywanie hameryki od początku :lol:

:spoko :spoko :spoko
Ostatnio zmieniony przez CORONAVIRUS 2013-03-26, 14:29, w całości zmieniany 1 raz  

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 196/158
Wysłany: 2013-03-26, 14:26   

No name napisał/a:
Witaj witaj... jakie ładne IVECO ... gdzieś już widziałem to auto , myślę ... gdzie to było ? :wyszczerzony: ............

Chyba nie .........ten ma ładniejszy .........kolor :-P

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

BiG Team 
Kombatant

Nazwa załogi: Beata I Grzegorz
Piwa: 53/40
Wysłany: 2013-03-26, 14:30   

Witaj :spoko

piotrul
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato-Adria(była) Iveco 4x4 w budowie
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2013-03-26, 15:03   

Witaj w klubie. O czymś takim rozmyślam ale 4x4. Pozwolę sobie kibicować, a może jak pozwolisz to zrobię wizję lokalną. :spoko Blisko mam.

marmur 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato MAXI w budowie
Nazwa załogi: marmur
Piwa: 3/7
Wysłany: 2013-03-26, 15:20   

Też jestem w trakcie budowy. Będę kibicował.

Marek

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 196/158
Wysłany: 2013-03-26, 16:23   

A ja dojrzewam do zakupu i przebudowy więc......będę też kibicował :-P

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

jarko_66 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 3
Piwa: 42/27
Wysłany: 2013-03-26, 19:29   

powodzenia i wytrwałości życzę :spoko

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Piwa: 50/75
Wysłany: 2013-03-26, 19:34   

Ja będe kibicował i podziwiał. A że cierpliwości nie mam to jestem skazany na gotowca .

keler 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Opel Combo Active, Niewiadów N126
Wysłany: 2013-03-26, 19:51   

Witaj

Jako, że też szykuje się do zakupu i przebudowy IVECO będę śledził wątek i kibicował, podaj może na początku trochę informacji odnośnie bazy, tzn. model, rok.

dyha
zaawansowany

Piwa: 16/14
Wysłany: 2013-03-26, 20:26   

Witaj Kodi!
W spełnianiu marzeń - czasu ,wytrwałości i pln. życzę
Bo "Człowiek nie jest stary dopóki żalem nie zastąpi marzeń" :spoko

piotr1 
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
Piwa: 17/18
Wysłany: 2013-03-26, 20:36   

Witam i będę kibicował. :spoko

kodi 
weteran

Nazwa załogi: kodin@poczta.onet.pl
Piwa: 35/9
Wysłany: 2013-03-26, 21:15   

Witam.
Dziękuję za miłe słowa.
Widzę, że takich co myślą o przebudowie, bądź tych co budują jest więcej.
Na forum choć w ukryciu jestem już jakiś czas, więc mniej więcej orientuje się o co chodzi.

No name - to Ty poprzez relację na forum.karawaning.pl rozpaliłeś w ludziach marzenia o własnym "m" :)
Marmur - pisałem o Cirrustravel, ale Ciebie też oczywiście kojarzę i śledzę czy to Twoje wyprawy, czy teraz budowę na Ducato.

Panowie - długo by opowiadać. Plan był prosty. Zarobić pieniążki na auto tak powiedzmy do 20tys. Następnie sprzedać przyczepę i kasę wsadzić w środek auta. Pierwszy krok poczyniony. Przyczepę będę sprzedawał chyba po wakacjach. Chciałbym spędzić w niej kilka miłych chwil.

Co do samego auta - to jest to typowy Iveco maxi. Długość paki to jakieś 4,6m a jak wywalimy ścianę grodziową to pewnie dojdzie jeszcze z 1m. Po szerokości jest od 175-180. Oczywiście krzywizny do jest minus, ale oby tylko takie problemy były. Co do wysokości to jest to "tylko" max czyli 196cm. Są jeszcze wyższe coś w okolicy 215cm, ale trafić znacznie trudniej.
Tak na marginesie to auto szukałem blisko pół roku. Nie wiem czy kupiłem bardzo dobrze, czy można było kupić lepiej. Wiem że kupić nie jest prosto. jest masa Iveco, ale albo sa za drogie, albo za stare, albo za krótkie, albo za niskie a jak już jest taki jaki chcemy to okazuje się że jest na bliźniakach.
i po tej selekcji okazuje się, że nie ma co kupić. Trafił się jednak taki jaki chcę i co począć. Kupiłem go. Środek zadbany, mechanicznie ok. Przebieg znośny choć czy prawdziwy? - na ten moment już mnie to nie interesuje. co ważne to most ok. i silnik pszczółeczka. 2,8 diesel 130 koników to wystarczy. Jednostki bardzo udane i trwałe. Przejechałem w pierwszy dzień blisko 600km i wrażenia bardzo dobre. Nigdy wcześniej nie jechałem dostawczakiem, więc nie mam porównania, ale jest ok. A jak wszystko wygłuszę, zabuduję to może być tylko lepiej. Jedyny minus auta to miejscami skorodowana blacharka, ale nie takie rzeczy się robi.
Trzymajcie kciuki.
Pozdrawiam

inhalt 
zaawansowany

Twój sprzęt: znowu tylko namiot
Piwa: 9/3
Wysłany: 2013-03-26, 21:34   

Jak będziesz po formalnościach związanych z rejestracją auta na 4 osoby to opisz proszę jak to szło. Czy robiłeś w Żukowie czy gdzieś indziej ... i takie tam lokalne sprawy. Na pewno więcej osób to zainteresuje, bo temat liczby pasażerów ważny.

Odpowiedz do tematu