|
|
|
99 % zabezpieczonej podłogi, 1 % zgniłej - pytanie czy brać |
| Autor |
Wiadomość |
ted
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato Dethleffs
|
Wysłany: 2013-05-29, 21:18 99 % zabezpieczonej podłogi, 1 % zgniłej - pytanie czy brać
|
|
|
Oglądałem dziś bardzo ciekawego fiata ducato w zabudowie Hymer. Suchy, szczelny i pachnący. Zastanawia mnie jednak podłoga.
Na 99 % powierzchni podwozia (tj. podłogi od spodu) jest zabezpieczenie w postaci takiego czarnego mazidła (masa bitumiczna (?) Wszystko szczelnie zamalowane, co do centymetra. Podłoga jest sztywna.
Jedynie fragment w samym prawym rogu, na samym końcu podłogi jest niezbezpieczony i zgniły.
Sprzedawca nie wie nic o naprawie, nie potrafi odpowiedzieć na pytania.
...a pytania mam trzy:
1. czy to możliwe, że cała podłoga jest zgniła, tylko fragment jest niezabezpieczony
2. czy może jednak wszystko zostało zabezpieczone, oprócz jednego zgniłego fragmentu
3. i w konsekwencji - czy tylko taki fragment podłogi można naprawić? Bez konieczności rozbierania nie-wiadomo-jak dużej powierzchni
Jeżeli odp. na 2 i 3 to tak, to biorę. |
|
|
|
 |
inhalt
zaawansowany

Twój sprzęt: znowu tylko namiot
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Piwa: 9/3 Skąd: Kaszuby
|
Wysłany: 2013-05-29, 21:24
|
|
|
ad. 3. - da się naprawić fragment podłogi bez rujnowania całości, ale ta pozostała całość musi być zdrowa (a tego nie wiesz).
Podłoga sama z siebie nie zgniła - coś podcieka i bez stwierdzenia co konkretnie, będzie trudno ocenić jak mocno uszkodzona jest zabudowa drewniana. Woda może wpływać dość daleko od miejsca, w którym wypływa. Ale po drodze niszczy szkielet. |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

Twój sprzęt: Laika na Transicie
Nazwa załogi: jarki
|
Wysłany: 2013-05-29, 22:20
|
|
|
to zaproponuj układ:
Zdrapujesz to mazidło w kilku miejscach, jak pod spodem jest zdrowy to go bierzesz.
Jak nie - to nie. Chyba że nie jesteś zdecydowany.
A jak Sprzedający nagle się ożywi i kategorycznie zabroni drapać - pożegnaj się grzecznie i szukaj dalej...
no i generalnie: jak jest zamalowany to był robiony. Raczej nie dla zabicia czasu właściciela tylko z konieczności. Co oczywiście go nie skreśla, ale warto się upewnić JAK to zostało zrobione... |
_________________ 2+2+Pies Kudłaty
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
ted
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato Dethleffs
|
Wysłany: 2013-05-29, 23:20
|
|
|
| Hmmmm... a czujnik wilgotności? Czy zamiast zdrapywać mazidło, czujnik nie spełniłby zadania? |
|
|
|
 |
AndyS
doświadczony pisarz Andrzej
Twój sprzęt: Ducato II Granduca Junior
|
Wysłany: 2013-05-30, 23:07
|
|
|
Może miał jakąś przygodę i odpadło tylko na tym kawałku. Mój znajomy miał nieszczelny kanister z benzyną w "bagażniku" - rozpuściło wszystko w promieniu pół metra. Tu też mogło coś rozlać od środka, przeniknąć na łączeniu pod spód i rozpuścić tą masę bitumiczną. Zależy jak dawno temu to było.
A nie da się jednak pomimo trudności obejrzeć tego miejsca od środka? Ale wilgoć będzie stopniowo posuwać się dalej. To pewne. |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2013-05-31, 05:16
|
|
|
jeśli w środku ściana łącząca z tym narożnikiem jest ok
to tylne narożniki gniją najszybciej, głownie ze względu na wode/błoto lecące z pod kół
oglądałem ostatnio kilka kamperów, szukamy czegoś dobrego dla kolegi i...nawet świeże roczniki,właśnie w tylnej części, podłogi mają podgnite..
jesli tylko od spodu, spokojnie do naprawienia, parę już zrobiłem..+ patent, aby to się nie powtarzało za rok czy dwa |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|