hobby 550 ak Co o nim sądzicie |
Autor |
Wiadomość |
bartek
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: ducato hobby 550 ak
|
Wysłany: 2013-06-24, 13:29 hobby 550 ak Co o nim sądzicie
|
|
|
Obecnie posiadam l-300 z zabudową EURA, ale zastanawiam sie nad zakuem dukato zabudowanego przez HOBBY madel 550 ak z początku lat 90. potrzebuje trochę wiekszego sprzętu, dla tego wybór padł na taki samochód. W zabudowie tej podoba mi się to że wykonana jest z pneli plastikowych a nie z blachy łaczonej narożnymi listwami często dającymi się we znaki swym właścicielom i wyglądającymi "średnio". Myślę ze taki rodzaj zabubowy jest łatwiejszy do uszczelnienia (panele zachodzą znacznie więcej na siebie). Przy okazji taki pojazd jest zdecydowanie ładniejszy od mojego niezawodnego miśka. Kolejnym plusem dla mnie jest fakt że do dukato zdecydowanie łatwiej o częsci mechaniczne. Proszę o podpowiedż czy dobrze kombinuje głównie w temacie zabudowy bo reszta moim zdaniem jest bezdyskusyjna.
hobby-550-ak-1370683_b_79514856[1].jpg zdjęcie przykładowe |
 |
Plik ściągnięto 11446 raz(y) 53,61 KB |
|
|
|
|
 |
tadek27
zaawansowany

Twój sprzęt: adria coral 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Piwa: 2/3 Skąd: Świecie
|
Wysłany: 2013-06-24, 13:33
|
|
|
i jeszcze jedno zabudowa na fiacie jest znacznie obszerniejsza a miejsca nigdy za wiele |
_________________ Pozdrawiam
tadek
 |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2013-06-24, 13:37
|
|
|
Zabudowa cieknie na laczeniach, zwlaszcza felernie jest wymyslone lączenie alkowy z resztą zabudowy, bynajmniej nie na zakładke.Jest klasyczna listwa laczaca robica jednoczesnie za rynne. Równie czesto przeciekają okienka w alkowie (tutaj zresztą ktos temat ogarnął na "gładko" ). Poza tym fajna solidna zabudowa. Moim zdaniem ciekawsze są wersje 620 ale co tam kto potrzebuje. Ta ze zdjecia ma chyba nietypowy uklad wnetrza. |
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
bartek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-06-24, 13:49
|
|
|
Ten fiacik na zdjęciu to tylko fotka przykładowa, ale ten którego chcę kupić jest identyczny. Dzięki eMWu nie zwróciłem uwagi na łączenie alkowy będe miał to na uwadze ale mimo wszystko chyba przy tego tyu zabudowie łatwiej ogarnąć przecieki. |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

|
Wysłany: 2013-06-24, 14:02
|
|
|
troche latwiej.... ale cieknie rowno jak reszta. Ale - bardzo solidna zabudowa i trwale wypozazenie - warto sie zainteresowac tymi autami. |
|
|
|
 |
Sławuta
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Pracuje nad tym
|
Wysłany: 2013-06-24, 22:56
|
|
|
Znaczy cała buda jest posklejana jak pingpong niewiadowski z gotowych elementów? A podłoga też jest od spodu z laminatu? I jaka konstrukcja nośna - nieimpregnowana sośninka, czy chociaż wkleili ją i oblaminowali na sztywno w połacie paneli? |
|
|
|
 |
bartek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-06-25, 07:45
|
|
|
Podłoga to zwykly drewniany stelaż, ściany też wyglądaj na tradycyjną konstrukcję z "patyków". Nie sądze ze wstawili jakieś laminatowe wzmocnienia |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

|
Wysłany: 2013-06-25, 11:34
|
|
|
calosc to klasyczny sandwhich ale olaminowany. Podobnie mam z tylu w knausie... i wole knaua bo alkowa nie jest przekombinowana. |
|
|
|
 |
koonanreal
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Peugeot J5 Hobby 550 AK
|
Wysłany: 2013-07-08, 21:14
|
|
|
jestem szczęśliwym posiadaczem 550AK na Peugeocie J5 (280l).
ogólnie zabudowa wygodna i porządnie zrobiona. warto przy zakupie zwrócić uwagę na stan podłogi (drewniana płyta) - pozdrawiam
jeśli ktoś ma jakieś instrukcje do elektryk lub ogólnie do tejże zabudowy - to chętnie przyjmę.
pozdrawiam
Wojtek |
Ostatnio zmieniony przez koonanreal 2013-07-09, 14:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
piotr1
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
|
Wysłany: 2013-07-08, 21:18
|
|
|
Witam. Kolega miał Hobby w podobnej zabudowie i był bardzo zadowolony , Hobby to porządna zabudowa |
|
|
|
 |
bartek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-03-29, 23:17
|
|
|
Wracam do tematu po dwoch szczesliwie przejechanych sezonach. Przygotowujac dziadka do zimowania odkrylem miekka podloge w tylnej czesci pod kibelkiem. Po kilku godzinach rozbierania odkrylem sprawce, czyli okienko dachowe. Maly przeciek po tylnym rogu i do wymiany tylna kantowka kawal sklejki, nasiakniety styropian i kawalek podlogi (20x60 cm). Nic strasznego ale czasochlonne. Mam nadzieje ze reling jest dobrze izolowany bo jego mocowanie wkretami do dachu to slaby pomysl. Jak na wiek tego sprzetu to patyki z ktorych jest polepiony w stanie swietnym, pomijajac te zalane. Uwaga dla kupujacych, mimo przecieku i zaawansowanej zgnilizny zadnego przykrego zapachu. Teraz sobie kombinuje jak musialy wygladac sciany w tych smierdzielach ogladanych przed zakupem tego camperka. |
Ostatnio zmieniony przez bartek 2015-03-29, 23:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|