|
Ładowanie dodatkowego akumulatora .. a przy okazji .... |
| Autor |
Wiadomość |
ResoRak
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Transit 2,5D +zabudowa niemiecka
|
Wysłany: 2013-06-23, 21:05 Ładowanie dodatkowego akumulatora .. a przy okazji ....
|
|
|
Witam,
Jako że jestem zupełnie zielony jeśli chodzi o camperowanie jak i pojazdy zwane camperami muszę Was o coś zapytać.
Sprawa zaczęła się od tego, że lodówka nie działa na 12v ... (sprawdziłem na 230 i tu działa a gazu jeszcze nie tykałem). Mam pod maską takie ustrojstwo z napisem "Separatore Automatico Batterie Mod. CSB 40 (zdjęcie w załączniku jak mi się uda dodać). No i pomierzyłem, że tu już nie ma napięcia na bezpieczniku od lodówki (płatek śniegu - zakładam, że to lodówka). Pomyślałem, że może musi działać silnik ... aby pojawiło się tu napięcie, ale po odpaleniu silnika nie ma tu prądu.... sprawdziłem również, że nie ma ładowania drugiego akumulatora - tego kabinowego. (główny ma ładowanie).
Po tym długim wstępie w końcu mogę zadać pytanie .
Czy ładowanie dodatkowego aku i prąd na lodówkę powinien pojawić się zaraz po uruchomieniu silnika czy może trzeba troszkę poczekać, aż się podładuje główny aku.
Czy drugi aku w ogóle jest ładowany od silnika (w moim mniemaniu powinien być) ?
Gdzieś już na tym forum doczytałem, że prąd musi być wystarczająco mocny, aby automat włączył lodówkę ... może powinienem jakieś styki poczyścić ... czy gdzieś indziej pomierzyć napięcie.
Z góry przepraszam za brak wiedzy w tych materiach .... i dziękuję za przyszłe nakierowanie na rozwiązanie problemu.
Pozdrawiam serdecznie
IMAG0503_1.jpg obudowa automatycznego separatora |
 |
| Plik ściągnięto 43 raz(y) 210,46 KB |
IMAG0500.jpg płytka automatycznego separatora |
 |
| Plik ściągnięto 39 raz(y) 181,23 KB |
|
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2012 Piwa: 96/125 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2013-06-23, 21:13
|
|
|
| Powiem Ci, że lodówka na 12v , przynajmniej u mnie nie załapuje od razu nawet jak jest włączony przełącznik 12v . Jak już chodzi silnik, zdarza się, że muszę wyłączyć i włączyć jeszcze raz , wtedy załapie i przełącznik świeci na czerwono... |
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu' |
|
|
|
 |
ResoRak
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-06-23, 21:17
|
|
|
| U mnie właśnie przełącznik nie chce zaświecić ..... a napięcia na bezpieczniku i tak brak .. i tu właśnie szukam przyczyny. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 246/618 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2013-06-23, 21:20
|
|
|
| ResoRak napisał/a: | | Z góry przepraszam za brak wiedzy w tych materiach .... i dziękuję za przyszłe nakierowanie na rozwiązanie problemu |
Mam takie "ustrojstwo"w swoim kamperku i schemat - ale tylko opis po niemiecku, włosku i francuski. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

|
Wysłany: 2013-06-23, 21:22
|
|
|
Na pewno ktoś z forum Ci pomoże. |
'Lao Tzu' |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2343 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2013-06-23, 21:34
|
|
|
ResoRak, szkoda, że nie podałeś w awatarze więcej danych o sobie, między innymi - gdzie przyszło Ci mieszkać. W naszym gronie jest paru dobrych elektryków i moglibysmy skierować Ciebie do tego najbliższego od miejsca zamieszkania.
Z takiego opisu niesprawności wynika, że awarii można szukać w wielu miejscach. Oddaj sprawę we wprawne dłonie i zaufaj doświadczeniu.
Pozdrawiam. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
ResoRak
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-06-23, 21:43
|
|
|
Uzupełniłem trochę informacji w awatarze.
Co do tego czy ładowany jest dodatkowy akumulator jednocześnie z głównym zaraz po starcie silnika ktoś wie ? Podejrzewam, że ważniejszy jest główny akumulator i dopiero po naładowaniu głównego doładowywany jest dodatkowy ... ale to tylko moje podejrzenia. |
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

|
Wysłany: 2013-06-23, 21:49
|
|
|
W miarę blisko (chyba ok 90 km) masz do ARCADARCA (to nick naszego Kolegi) on , myślę wszystko wyjaśni i naprawi i nie zedrze skóry
www.arcadarka.pl |
'Lao Tzu' |
| Ostatnio zmieniony przez Mazur 2013-06-23, 22:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2343 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2013-06-23, 22:00
|
|
|
| ResoRak napisał/a: | | Podejrzewam, że ważniejszy jest główny akumulator i dopiero po naładowaniu głównego doładowywany jest dodatkowy ... ale to tylko moje podejrzenia. |
Różnie bywa w różnych typach i modelach, szczególnie tych starszych. Nawet nie podejrzewasz jak różne stosowano rozwiązania na przestrzeni ostatnich 30 lat.
Diagnoza bez oglądania i dotykania pacjenta jest troszkę bez sensu. Radzę udać się do fachowca.
| Mazury napisał/a: | | W miarę blisko masz do ARCADARCA (to nick naszego Kolegi) on , myślę wszystko wyjaśni i naprawi |
Pozdrawiam. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
ResoRak
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-06-24, 13:20
|
|
|
No i problem udało mi się właśnie rozwiązać.....
Jak to mawiał mój ojciec ....włączone lepiej działa...
Okazało się, że pomimo włączonego silnika na złączu nr 9 brak jest prądu. A to właśnie to miejsce włącza lodówkę.. styki dodatkowego 3 amperowego bezpiecznika na kabelku z silnika/stacyjki nie przewodziły .... po wyczyszczeniu lodóweczka wesoło świeci czerwonym guziczkiem .....
Dzięki za podpowiedzi. Teraz muszę wymyślić czemu ciepłej wody nie ma .... a może to był ten sam problem .........
Edit:
Właśnie odkryłem że boiler jest na gaz .... nie dziwne że bez gazu nie działa .... człowiek się uczy całe życie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
|
|
|
 |
ResoRak
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-06-24, 16:36
|
|
|
| eMWu napisał/a: | http://www.camperteam.pl/forum/pafiledb/uploads/ABC%20kampera.pdf
chyba czas przeczytac. |
Przeczytałem i dziękuję. |
|
|
|
 |
|
|