Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Smród w czasie jazdy.
Autor Wiadomość
flor12ek 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Eura Mobile Terrestra 690
Nazwa załogi: Śniegole
Postawił 3 piw(a)
  Wysłany: 2011-08-21, 22:16   Smród w czasie jazdy.

Kłopocik mam taki że jak wracam z kilkudniowego pobytu i nie uda mi się nigdzie zrzucić szarej wody to musze jechać z zamkniętymi oknami dzwi kierowcy i pasażera.Smród jest tak makabryczny jak najgorsze szambo a przecież tylko woda od mycia naczyń czy prysznica.
Zastanawiam się czy mam cos nieszczelne czy co ?, wycieków nie widze a smród jest.Zbiornik szary ma na samym tyle a śmierdzi z przodu za każdym razem jak w domu spuszcze wode to jeszcze nalewam zaworem spustowy kilkadziesiąt litrów w celu płukania ,lałem też różne środki odkażające ale nie pomaga.Jak w domu spuszczam wode to capi że szok. Napiszcie czy to normalne czy może jednak mam jakiś wyciek ,ale żeby aż takie zawirowanie z tyłu do przodu szło?
Postaw piwo autorowi tego posta

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/86
Wysłany: 2011-08-21, 22:24   

Ano idzie i jak sie nie leje środków odkażających to capi.Jedna rada spuszczać zanim sie zaśmierdnie,ja dodaje troche płynu niebieskiego do toalet blu....coś tam i mniej cuchnie.Sprawdzony jest też system kropelkowy,jak go stosuje to pachną tylko okoliczne łąki :haha: :haha: :spoko

OMEGA 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Piwa: 40/52
Wysłany: 2011-08-21, 22:25   

Proste , prawdopodobnie masz nieszczelność na syfonach lub korkach zatykających te syfony , tz zlewozmywak, lub umywalka .

to jest normalne szara woda też śmierdzi szczególnie kiedy jest ciepło na zewnątrz.

za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2011-08-21, 22:26   

ja raz na jakis czas, dolewam kupiony w biedronce za 5zeta srodek do czyszczenia ...łazienek ;)
taki żel..nazywa sie chyba mr.agent....
wlać 1/3 butelki..dolac z 4-5l wody..
i tak ''zatankowany'' jade na wyjazd...
pozniej..jak zbiornik sie zapełni,wszytsko razem wypuszczam...
to samo robie z WC , tylko wody mniej dolewam :szeroki_usmiech

Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 16/9
Wysłany: 2011-08-21, 22:30   

Jest też specjalny płyn do wody szarej.
LINK

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2011-08-21, 22:42   

Omega słusznie prawi.
Względnie syfon albo coś a'la syfon ci się wyprostował - czyli nie masz syfonu - albo w czasie jazdy wychlapuje ci wodę z syfonu no i smód się przedostaje. Zlokalizuj źródło - dużo ich nie ma :) (brodzik prysznicow, umywalka, zlew...) Sprawdź kanalizę i zrób głębsze kolanko.

Co do smrodu - nasz kolega f68 coś kiedyś robił na takie okoliczności :) nie wiem tylko czy ma to jeszcze w profilu działalności... :edit: - ma - link o tym świadczy. :)
Czyszczenie zbiornika wody szarej - Sama woda do płukania to IMHO mało. Chyba było to przerabiane - był taki wątek na forum... po prostu poszukaj.

Winniczku, nie próbuj tego na Wybrzeżu to cię dorwę po śladzie i wyślę na francuskie stoły... :box

Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 16/9
Wysłany: 2011-08-21, 22:48   

maszakow napisał/a:
Względnie syfon albo coś a'la syfon ci się wyprostował - czyli nie masz syfonu - albo w czasie jazdy wychlapuje ci wodę z syfonu no i smód się przedostaje.

Niekoniecznie. W czasie procesów gnilnych powstaje gaz, któremu łatwiej jest się wysdostać przez te mini syfony zastosowane w naszych kamperach niż przez zawór spustowy. Poza tym syfony są tak małe, że w czasie jazdy żaden problem aby wychalpać w nich wodę z pomocą gazów gnilnych. Zresztą w czasie jazdy woda szara przemieszcza się w zbiorniku zmieniając w nim ciśnienie.

maszakow napisał/a:
Co do smrodu - nasz kolega f68 coś kiedyś robił na takie okoliczności :) nie wiem tylko czy ma to jeszcze w profilu działalności....

Link podany w poprzednim poście prowadz właśnie do aukcji z produktem kolegi @f68

MAZUREK 
stary wyga
gitarzysta-chałturnik, wędkarz

Twój sprzęt: CARTHAGO T 40 CHIC 2,8 JTD
Nazwa załogi: LECH i GRAŻYNA
Piwa: 23/175
Wysłany: 2011-08-22, 11:35   

Ja stosuję środek DOMESTOS. Przestrzegam również zasady zamykania wszystkich wylewek w zlewie, prysznicu, umywalce itd. korkami - nie dowierzam działaniu syfonów w czasie jazdy.

Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 279/1356
Wysłany: 2011-08-22, 12:05   

Krzys f68 robi taka miksture do tego aby nie capilo z instalacji wody szarej , ja uzywam tego preparatu i zdaje to egzamin. Zalewam po troszku w kazdy otwor odplywowy czyli w zlewozmywaku w umywalce i prysznicu .I nic niema prawa caspic i tak robie przed kazdym napelnieniem zbiornika szarej wody.

Tadeusz
Byle do przodu

flor12ek 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Eura Mobile Terrestra 690
Nazwa załogi: Śniegole
Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2011-08-22, 12:13   

Nie rozumiemy się troche:(( Mi śmierdzi nie w środku tylko zapach pochodzi z zewnątrz w czasie jazdy jak otworze okno w drzwiach kierowcy czy pasażera są jakieś zawirowania powietrza czy coś.

Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 279/1356
Wysłany: 2011-08-22, 12:23   

Sprawdz jeszcze dokladnie wszystkie polaczenia instalacji wodnej konczacych sie w zbiorniku wody szarej ,moga byc troszku sparciale gumki uszczelniajace.

Tadeusz
Byle do przodu

martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2011-08-22, 13:23   

Ja bez wymyślania uzywam tego i nigdy nie mam problemów z zapachem, raz zapomniałem nalać i faktycznie po stracie czuć było co nieco.....

thtankfre_bg.jpg
Plik ściągnięto 3630 raz(y) 26,39 KB

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2011-08-22, 13:38   

Mi też capiło z zbiornika szarej wody. Był domestos. preparat do zmywarek itp. trochę się poczyściło ale popachniwało. Zastosowałem środek jak ten pokazany przez martini44 tj. Tornado lemon tzw. żółty (sprzedawany przez jednego z forumowiczów) jest naprawdę rewelacyjny i przy tem wydajny i tani. Polecam lać profilaktycznie.

http://edenchemicals.pl/camping_04.php

camping_04_str.png
Plik ściągnięto 3587 raz(y) 161,91 KB

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2011-08-22, 20:21   

flor12ek - większość z nas skupiła się na głównym problemie - czyli źródle smrodu. Jak zlikwidujemy głównego winowajcę to problem albo zniknie albo będzie znacznie mniej uciążliwy prawda ? tak więc póki co masz:
Thetford vs Tornado 1:3 (jak na razie) + domestosy i inne płyny do mycia łazienek :) .

Skorpion jako jedyny doradził doradził ci sprawdzenie "kanalizy" i uszczelek, co nie zmienia faktu że jeśli w ten sposób rozwiążesz problem smrodu na zewnątrz to zrzut wody zawsze będzie traumatycznym przeżyciem.
Ponadto - oba rozwiązania przecież się nie wykluczają.
smód z zewnątrz może być odczuwalny również wewnątrz. Przykład - jazda z urwanym tłumikiem. niby pod wozem ale speliny w środku czuć...

dominik 
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Piwa: 12/18
Wysłany: 2011-08-22, 20:28   

flor12ek napisał/a:
Nie rozumiemy się troche:(( Mi śmierdzi nie w środku tylko zapach pochodzi z zewnątrz w czasie jazdy jak otworze okno w drzwiach kierowcy czy pasażera są jakieś zawirowania powietrza czy coś.

przyczyną
jest podciśnienie w aucie jakie się robi po uchyleniu szyby, moja sprawdzona propozycja pod zamknięty wywietrznik dachowy podkładam z przodu klamerkę od bielizny powoduje to nawiew powietrza do auta i temat sam znika

Odpowiedz do tematu