|
|
|
Kupno kampera - trudne polskie realia. |
| Autor |
Wiadomość |
gimi123
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ducato II FL 2.8, Hobby 585AK
|
Wysłany: 2013-07-23, 11:49 Kupno kampera - trudne polskie realia.
|
|
|
Witam.
Jestem nowym forumowiczem.
Zaczynam ten nieśmiertelny wątek powielając i wałkując temat "kupuję kampera".
Wiele lat podróżowaliśmy z przyczepą, nadszedł czas na kampera.
Żeby się upewnić, że na pewno tego chcemy, wypożyczyłem kampera na kilka dni - pojeździliśmy nad Bałtykiem i... tak chcemy kampera - to jest to o co nam chodzi.
Ponadto mam określony budżet (z możliwością podparcia się kredytem) oraz wiem dokładnie jakiego kampera chcę i co musi on posiadać, co powinien, a co jest dla nas zbędne.
Wyposażony w miernik grubości lakieru, wilgotnościomierz do drewna, pełen werwy i zapału, w okolicach maja na poważnie usiadłem do ogłoszeń z myślą - no teraz to już będzie ok. (rok wcześniej nie miałem określonego budżetu) - no i co ? lipiec się kończy a ja "nie umiem" kupić kampera.
Wydało mi się, że jestem prawie normalnym człowiekiem, no ale chyba nie, ponieważ warunkiem koniecznym dla mnie przy kupnie kampera jest wiedza o jego przeszłości.
Świadom jestem, że auta w większości są powypadkowe, że nie mogą być w super stanie - zgadzam się z tym, ale nie zgadzam się na to, żeby ktoś za moje pieniądze (moje paliwo i mój czas) robił ze mnie idiotę.
Nie będę opisywał poszczególnych przypadków w tym wątku, ale coś w dziale "odradzam" dopiszę.
Oczywiście w żadnym wypadku nie chcę generalizować, jednakże jeśli ktoś ma się obrazić to trudno.
Oczywistym jest to, że sprzedający chce sprzedać jak najdrożej i w wielu przypadkach coś przemilczeć lub ukryć - tak, jest to rynek aut używanych i ok niech będzie.
Ale z drugiej strony kupujący chce mieć poczucie przyzwoicie wydanych pieniędzy i cieszyć się z zakupu, częstokroć (tak jak w moim przypadku) wydając wszystkie pieniądze.
Przepraszam za długawy i chyba zbędny wstęp, ale chciałem się troszku wyżalić
Do rzeczy:
Bardzo proszę o linki, komentarze, uwagi i wszelką pomoc przy wyborze, zakupie.
Niby wszystkie portale codziennie przeglądam, ale na pewno coś przeoczyłem, może ktoś z Was zna jakiś samochód i wie, że jest godny polecenia.
Może trochę idę na łatwiznę, ale zmarnowane dni na czcze wycieczki dalsze i bliższe po prostu zaczęły mnie zniechęcać.
Założenia:
0. Generalnie Fiat Ducato, najlepiej IIFL (możliwe odstępstwa), klasyczny kamper, ściany wielowarstwowe.
1. Budżet do ok. 80000zł, z możliwością kredytu, max 110000, ale tylko jeśli chodziłoby o Dukato III. (mocny optymizm )
2. Samochód dla dwóch osób, ale powinien być czteroosobowy. Wygoda i fizyczne oddzielenie sypialni od reszty. Nie mam problemów z wielkością auta, może być duże.
3. Układ wnętrza:
a). jeśli z alkową to koniecznie z boczną wersalką, kuchnia z tyłu przy drzwiach,
b). bez alkowy lub w pełni zintegrowany musi mieć łóżko francuskie lub poprzeczne z tyłu.
4. Koniecznie musi posiadać oddzielny prysznic lub składane wnętrze w celu uzyskania prysznica (tak jak w niektórych Hymerach).
5. Klimatyzacja silnikowa bardzo mile widziana, wnętrza - nie.
6. Zabudowa musi być szczelna (!), czysta a wnętrze nie zniszczone (wypożyczanie).
7. Przebieg musi być prawdziwy, nie mówię, że niski.
8. Kamper ma służyć do jazdy, nie będzie stał trzy tygodnie na kampingu.
Rozważam również w "planie B" starsze modele Ducato II, lub inne kampery.
Stanąłem przed faktem dokonanym, że "nie idzie mi ta robota", a presja ze strony rodziny niebezpiecznie rośnie
pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc
ps.
moglibyście ocenić tak całkowicie subiektywnie firmy produkujące zabudowy kamperowe, tak od najlepszej w dół, w tym temacie nie mam pełnej wiedzy (np. Hymer, Knaus, firma x, firma y), albo które firmy omijać. |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|