Czy kamper musi być biały ? |
Autor |
Wiadomość |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2013-08-08, 22:52 Czy kamper musi być biały ?
|
|
|
Pytanie trochę przewrotne, bo wiadomo, że biały ze względu na mniejsze nagrzewanie powierzchni, trwalszy lakier, etc.etc......
Poza tym np. czarny kamper mógłby być uznany za pojazd specjalny o nieco innym przeznaczeniu
Chodzi mi o co innego, mianowicie planuję dać swojego kampera do oklejenia folią z nadrukowaną odpowiednio zaprojektowaną grafiką, aby poprawić jego wygląd, a przy okazji przemycić tam odrobinę reklamy mojej firmy, tak aby podczas wyjazdów trochę na siebie zarobił
Ponieważ folia pójdzie na kabinę i ściany zabudowy i pozostanie dach, to przyszło mi do głowy czy folia lustrzana naklejona na dach nie sprawdziła by się nawet lepiej jak biała powierzchnia (w temacie odbijania promieni słonecznych).
W ten sposób prawie cały kamperek byłby w kondonku i z głowy problem zabrudzeń, uszkodzeń lakieru itp.
Po 2,3,4 latach jak się to sponiewiera to się ściągnie, a pod spodem będzie lakier i laminat jak nówka
Temat foli z grafiką nie wymaga dyskusji bo sprawa oczywista, natomiast nurtuje mnie ta folia lustrzana na dach. Czy ktoś się z czymś takim spotkał i czy czasami nie ma jakichś dziwnych ograniczeń prawnych co do takich patentów (bo np. oślepia kierowców piętrowych autobusów , pilotów nisko latających samolotów, albo zakłóca pracę dronów podsłuchujących ważne osoby w państwie, albo nie daj Boże satelity telekomunikacyjne z nazwy |
|
|
|
 |
Track222
weteran

Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Piwa: 89/10 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 2013-08-08, 23:17 Re: Czy kamper musi być biały ?
|
|
|
joko napisał/a: | ..........................
Po 2,3,4 latach jak się to sponiewiera to się ściągnie, a pod spodem będzie lakier i laminat jak nówka .................................. |
Życzę powodzenia przy ściąganiu folii i czyszczeniu kleju!!! |
_________________ „Panie, daj mi siłę, abym zmienił to, co zmienić mogę; daj mi cierpliwość, abym zniósł to, czego zmienić nie mogę, i daj mi mądrość, abym odróżnił jedno od drugiego.” - Marek Aureliusz
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2013-08-08, 23:39
|
|
|
bo ściągać trzeba tak samo jak się klei .... profesjonalnie
Mam już za sobą dwie takie operacje na jednej mojej zabawce i najmniejszych problemów, uszkodzeń i śladów kleju.
Generalna zasada jest taka - folia odpowiedniej jakości i ściąga ten co kleił. |
|
|
|
 |
piotr1
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
|
Wysłany: 2013-08-08, 23:43
|
|
|
ja mam granatowego i myślę o białym dachu |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2013-08-08, 23:51
|
|
|
Na blaszkę to nawet lepiej jak na laminat. Folia biały połysk i będzie to nawet fajnie wyglądało
Do tego pobawić się w jakieś białe motywy na boki i będzie super .
Jak będziesz to dawał komuś do klejenia to w sumie nic więcej Cię nie interesuje, a jak samemu to najłatwiej jest chyba kleić biały Carbon (najlepszy z firmy 3M) bo jest dość gruby i ciężko to zepsuć na takiej powierzchni nawet jak się to robi pierwszy raz |
|
|
|
 |
piotr1
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
|
Wysłany: 2013-08-08, 23:54
|
|
|
Dziękuje za rade |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2013-08-09, 10:27 Re: Czy kamper musi być biały ?
|
|
|
joko napisał/a: | Pytanie trochę przewrotne, bo wiadomo, że biały ze względu na mniejsze nagrzewanie powierzchni, trwalszy lakier, etc.etc......
Poza tym np. czarny kamper mógłby być uznany za pojazd specjalny o nieco innym przeznaczeniu
|
Kamper nie musi byc biały, poza sprawą (b. Ważną) nagrzewania kampery sa zwyczajowo białe dlatego ze firmy produkujace elementy potrzebne do kampera robią je w kolorze białym, rzadziej czarnym i czaaaasami grafitowym. Mówię o ramach okien, wszelkich drzwiczkach rewizyjnych, przylaczach, klapkach itd. Wtedy na białym te rzeczy sie nie rzucają w oczy. |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 278/1300 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-08-09, 11:00
|
|
|
Sa takie folie do zmiany koloru i przy jej zdjęciu na lakierze nie pozostaje slad po kleju. |
|
|
|
 |
elmo78
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2013-08-09, 12:01
|
|
|
Ja jak najbardziej jestem za kolorowymi kamperami. Wiele pojazdów jest białych, gdyż taki kolor jest najtańszy. Dlatego 90% dostawczaków i samochodów 'flotowych' ma biały kolor.
Faktycznie biały kamper się mniej nagrzewa, ale udowodniono, że różnica nie jest aż tak drastyczna, jak początkowo przypuszczano. Jedynie kolor niebieski/granatowy się mocniej nagrzewa, gdyż pochłania promieniowanie podczerwone (odpowiedzialne za ciepło) no i oczywiście czarny mat się nagrzewa, bo pochłania co na niego padnie. |
_________________ camper 4x4 |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/18 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-08-10, 06:14
|
|
|
widziałem czarne kampery, ale one mają tylko jedno miejsce leżące, bez miejsc do siedzenia. |
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2013-08-10, 19:28
|
|
|
elmo78 napisał/a: | ale udowodniono, że różnica nie jest aż tak drastyczna, jak początkowo przypuszczano |
Mogę prosić o jakiegoś linka do tego "udowodniono"? Chętnie poczytam. |
|
 |
elmo78
doświadczony pisarz

|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2013-08-11, 07:06
|
|
|
ciekawe ze bialy jest goretszy niz bialy perlowy
jak bede malowal swojego to ide w perlowy |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
kodi
weteran
Nazwa załogi: kodin@poczta.onet.pl
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lis 2011 Piwa: 35/9 Skąd: Miszewko, k. 3city
|
Wysłany: 2013-08-11, 09:15
|
|
|
Teraz mi się przypomniała taka anegdota jak spytali Enzo Ferrari o kolor jego aut. Powiedział wtedy, że "Ferrari mogą mieć różne kolory byle by był to czerwony". Coś w tym jest, zapewne też wśród kamperów. Osobiście podobają mi się pewne urozmaicenia, więc swoją blaszankę, chcę trochę okleić by nadać jej odpowiedniego sznytu. Chętnie zatem posłucham z uwagą co kupić, gdzie kupić, co się sprawdza itp.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2013-08-11, 10:31
|