|
|
L300 - 1.8 benzyna |
Autor |
Wiadomość |
stef
zaawansowany

Twój sprzęt: Kamper Hymer BR 598
|
Wysłany: 2013-08-12, 13:11 L300 - 1.8 benzyna
|
|
|
Witam.
Znalazłem kamperka - L300 z silnikiem benzynowym 1.8. I mam prośbę o poradę: - na co zwrócić uwagę w tych modelach z roku 88.
Mam przyczepę więc mniej więcej wiem na co patrzeć jeśli chodzi o zabudowę. bardziej chodzi mi tu o sprawy mechaniczno - blacharskie.
Jak sprawdzić zawieszenie i czy ten silnik - 1.8benz to dobra jednostka do tych aut? I podpowiedzcie czy ten silnik można bez problemu zagazować?
Zastanawiam się tylko czy to na pewno 1.8 - tak mnie poinformował gościu z komisu. Bo chyba w tym autach były tylko montowane motorki 1.6 |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2013-08-15, 18:54 Re: L300 - 1.8 benzyna
|
|
|
stef napisał/a: |
Zastanawiam się tylko czy to na pewno 1.8 - tak mnie poinformował gościu z komisu. Bo chyba w tym autach były tylko montowane motorki 1.6 |
ja słyszałem tylko o 1,6 - dobrze się gazują ,ąle strasznie słabiutkie są - chyba ze trzy lata temu chciałem alkowę kupić na l300 i po jeździe próbnej dałem sobie spokój |
|
|
|
 |
piotr1
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
|
Wysłany: 2013-08-15, 19:09 Re: L300 - 1.8 benzyna
|
|
|
chris_66 napisał/a: | stef napisał/a: |
ja słyszałem tylko o 1,6 - dobrze się gazują ,ąle strasznie słabiutkie są - chyba ze trzy lata temu chciałem alkowę kupić na l300 i po jeździe próbnej dałem sobie spokój |
Moc w kamperze to rzecz wtórna. Generalnie więcej stoisz niż jeździsz. Ja kiedyś miałem kampera na Avi oryginalna zabudowa czeska karosa i ważyła 6 ton. a silnik diesel miał 75 KM. Byliśmy nią nawet w Chorwacji i dała rade. |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
|
Wysłany: 2013-08-15, 19:35 Re: L300 - 1.8 benzyna
|
|
|
piotr1 napisał/a: | Moc w kamperze to rzecz wtórna. Generalnie więcej stoisz niż jeździsz. Ja kiedyś miałem kampera na Avi oryginalna zabudowa czeska karosa i ważyła 6 ton. a silnik diesel miał 75 KM. Byliśmy nią nawet w Chorwacji i dała rade. |
to, że da radę to fakt - mam 80 koników i CRO zaliczam bez problemów , ale lepiej jeździ mi się pożyczanym kamperkiem 180 koników
benzyna z gazem niestety nie spisuje sie dobrze w turystyce - moment obrotowy tez ma znaczenie
a stwierdzenie że więcej stoisz niż jeździsz to troche nieprawda - w tym roku zrobiłem na dwóch wyjazdach 3700 i 3000 km - jeżdzę i zwiedzam , ale sa tacy co siedzą stacjonarnie |
|
|
|
 |
stef
zaawansowany

Twój sprzęt: Kamper Hymer BR 598
|
Wysłany: 2013-08-15, 21:13
|
|
|
Hmm, no i nadal jestem w kropce. I chyba będę zbierał no coś droższego i mocniejszego.
Dziękuje za podpowiedzi. |
_________________ Załoga: Agnieszka, Stefan oraz Piotuś i Gabrysia.
Sprzęt: było: Xsara picasso 1.8 LPG + KIP 42TTZ; i cudowny T4 EuroSky 550
Jest Hymer BR 544
Zdjęcia z wypraw i nie tylko: http://mojuaz.com |
|
|
|
 |
piotr1
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
|
Wysłany: 2013-08-15, 21:25
|
|
|
stef napisał/a: | Hmm, no i nadal jestem w kropce. I chyba będę zbierał no coś droższego i mocniejszego.
Zawsze gotowi do pomocy |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
|
Wysłany: 2013-08-15, 22:22
|
|
|
stef napisał/a: | Hmm, no i nadal jestem w kropce. I chyba będę zbierał no coś droższego i mocniejszego.
z moca nie szalej , 80 konikow w dieslu wystarczy, chociaz od nadmiaru glowa nie boli |
|
|
|
 |
Jacek M
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
|
Wysłany: 2013-08-15, 22:47
|
|
|
chris_66 napisał/a: | z moca nie szalej , 80 konikow w dieslu wystarczy, chociaz od nadmiaru glowa nie boli |
W dieslu - w jakimś sensie - wystarczy. Pamiętaj, że konie "benzynowe" są sporo słabsze od tych dieslowskich w przypadku kamperka równie ważny, czy nawet nie ważniejszy jest moment obrotowy, od którego zależy jak silnik zbiera się z dolnej części zakresu obrotowego Mój ma 70KM/3,5 tony i "wespnie się" na każdą górkę. Jednak przy 100km/h ocieramy się o prędkość maksymalną, a silnik chce wyskoczyć z ramy.
Avię - "Królową Poboczy" - 3500 wagi +3500 ładunku przy silniku 60KM - też kiedyś przerabiałem I - zgoda - też wszędzie zajedzie Jednak o ile w kamperku 70KM/3500kg godzimy się na prędkość 80-90 z opcją krótkotrwałego "piratowania" 100 km/h to w Avii 70km/h było maksymalną prędkością, a to już dzisiaj wymagałoby sporego hartu ducha...
Wracając do L300 - benzyna 80KM prawdopodobnie zapewni nieznacznie gorszą trakcję niż diesel 70KM za to spalić może więcej. O zagazowaniu kamperka poczytaj w odpowiednich wątkach - jest ich na forum kilka. Ma to swoje plusy i minusy. Z tego co wiem ARCADARKA ma zagazowanego transita '84 i nie narzeka.
Pewnie najlepszym ale i najdroższym wyborem przy rocznikach zbliżonych do '90 byłby silnik 2,5 TD (turbodiesel) równie trwały jak wolnossący ale o trochę większej mocy, tak żeby na autostradzie bez trudu wyprzedzać TIRy. Te z turbiną też trochę mniej palą. |
_________________ "Najlepsze są amerykańskie koszule w kratę.
Bierzesz sobie winko, siadasz nad Wisłą, rozpinasz kołnierzyk.
Najlepsze są amerykańskie koszule w kratę"
M. Piwowski vel A. Krost |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
chris_66
weteran
|
Wysłany: 2013-08-16, 10:33
|
|
|
JacekM podsumowal temat mistrzowsko , nic dodac, nic ujac |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|