Transit 2,5 TD vs Ducato 2,5 TD (95-99) |
Autor |
Wiadomość |
pabloski
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-11-07, 22:13 Transit 2,5 TD vs Ducato 2,5 TD (95-99)
|
|
|
99 % kamperów to Ducato mam zamiar kupić "coś" (1995-1999) ze stajni Forda. Czy można je porównać pomijając oś napędzaną? Słyszałem że Transit jest głośniejszy
Proszę o merytoryczne odpowiedzi.
Pozdrawiam nowicjusz. |
|
|
|
 |
Cykada
weteran
Twój sprzęt: Sprinter 2.9TD
Nazwa załogi: RodzinkaPL
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Lip 2009 Piwa: 12/9 Skąd: Dzierżoniów
|
Wysłany: 2013-11-07, 22:32
|
|
|
Transit jest glosny ale 2.5D . Turbo diesel jest w miarę cichy. Jednak silnik w transicie TD ma wadliwa pompe wtryskowa i nie wiadomo kiedy może auto stanąć. A naprawa za granicą takiej pompy to masakra.
Fiat TD jest pewnym autem i mocniejszym od tranzola.No i wajchę od biegów dukaciak ma lepiej położoną bo nie przeszkadza.
Legia - Trabzonspor 0-1 72min |
_________________ Nie wolno pić alkoholu , bo potem człowiek jest z siebie za bardzo zadowolony |
|
|
|
 |
pabloski
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-11-08, 01:49
|
|
|
Jeżeli chodzi o pompę czy można zaradzić ewentualnej awarii i zrobić jej przegląd na miejscu przed wyjazdem?
Może wystarczy wymienić jakieś podzespoły |
|
|
|
 |
Cykada
weteran
|
Wysłany: 2013-11-08, 07:35
|
|
|
pabloski napisał/a: | Jeżeli chodzi o pompę czy można zaradzić ewentualnej awarii i zrobić jej przegląd na miejscu przed wyjazdem?
Może wystarczy wymienić jakieś podzespoły |
Można zaradzić wymieniając pompe lucas na bosch. Kosz to ok. 1500zł. Tylko musi to zrobić ktoś kto w tym temacie jest dobry bo można spaprać robotę.
Miałem transita 2.5D 80KM i dawał radę. Trochę klekotał. Ale bardzo przyjemnie się jezdziło.
Napęd na tył w przypadku kampera jest lepszy niż na przód bo tył jest bardziej dociążony niż przód i koła nie boksują jak np. teraz u mnie w peguocie J5. |
_________________ Nie wolno pić alkoholu , bo potem człowiek jest z siebie za bardzo zadowolony |
|
|
|
 |
pabloski
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-11-08, 13:12
|
|
|
Silnik Transita o którym myślę ma przebieg ok 100 000 km i widać po elementach których nie da się zamaskować, że tyle ma. Czy to jest przebieg, który obliguje do wymiany pompy A może przebieg nie ma znaczenia Przypominam, że jest to TD o mocy 101 KM |
|
|
|
 |
Cykada
weteran
|
Wysłany: 2013-11-08, 18:26
|
|
|
pabloski napisał/a: | Silnik Transita o którym myślę ma przebieg ok 100 000 km i widać po elementach których nie da się zamaskować, że tyle ma. Czy to jest przebieg, który obliguje do wymiany pompy A może przebieg nie ma znaczenia Przypominam, że jest to TD o mocy 101 KM |
najlepiej poczytaj sobie o fordzie na forum forda. Tam temat z pompą jest szczegółowo opisany.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
pabloski
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-11-08, 23:54
|
|
|
dzieki, znalazłem na forach duzo info, nie jest tak źle z tą pompą |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2013-11-09, 10:27
|
|
|
wracając tego lata z Chorwacji kilka kilometrów zmuszony byłem jechać za starym kamperem fordem tylna oś na bliżniakach i muszę powiedzieć że dobrze sobie radził prędkoś powyżej 100 km/h
podejrzewam że był to TD zwykły D raczej nie dał by rady z taką prędkością się poruszać |
|
|
|
 |
Cykada
weteran
|
Wysłany: 2013-11-09, 15:03
|
|
|
pabloski napisał/a: | dzieki, znalazłem na forach duzo info, nie jest tak źle z tą pompą |
to nie jest tak , że za każdym razem jak wyjedziesz to ci auto stanie. Mój kolega miał takiego forda 5 lat i tylko dwa razy robił popsutą pompę a za trzecim wymienił na boscha. Ale on jezdził po polsce a Ty jak pojedziesz np. do Włoch czy Norwegi i jak akurat padnie to taka naprawa pompy może przekroczyć połowę wartości auta. Ja nie piszę , że taki silnik jest najgorszy na świecie ale osobiście wolę jechać bez stresu za granicę na spokojne wakacje.
Dopóki masz kasę w ręku możesz dokonać dobrego wyboru. Potem jak kupisz to już za dużego wyboru mieć nie będziesz. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2013-11-09, 18:10
|
|
|
mobili napisał/a: | czy Norwegi i jak akurat padnie to taka naprawa pompy może przekroczyć połowę wartości auta. |
Jak masz pompę ze sobą, bo oni do starszych jak 10-latki części nie mają.
Roboczogodzina kosztuje ok. 1000 koron. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Cykada
weteran
|
Wysłany: 2013-11-09, 18:52
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | mobili napisał/a: | czy Norwegi i jak akurat padnie to taka naprawa pompy może przekroczyć połowę wartości auta. |
Jak masz pompę ze sobą, bo oni do starszych jak 10-latki części nie mają.
Roboczogodzina kosztuje ok. 1000 koron. |
Zapasowa pompa to jest dobre rozwiązanie. Jeszcze jakby nauczyć się ją wymieniać...
W 5 godzin można by to zrobić? co? |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2013-11-09, 19:48
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Jak masz pompę ze sobą, |
I chyba inny pedał gazu |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Cykada
weteran
|
Wysłany: 2013-11-09, 20:13
|
|
|
kimtop napisał/a: | SlawekEwa napisał/a: | Jak masz pompę ze sobą, |
I chyba inny pedał gazu |
chodzi o to , żeby mieć taką samą pompę lucasa na wymianę. A o ten pedał gazu to chodzi o to ,że gaz w pompie boscha jest na linkę a w lucasa elektroniczny. |
|
|
|
 |
Ami [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-11-09, 21:17
|
|
|
0000 |
Ostatnio zmieniony przez Ami 2015-09-14, 10:24, w całości zmieniany 1 raz |