Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaką spawarkę kupić
Autor Wiadomość
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2013-11-09, 23:53   Jaką spawarkę kupić

Kompletuję narzędzia do realizacji planowanej budowy swojego M1. Od trochę tego nazbierałem, ale brakuje mi spawarki i pojawił się problem. Przydział mocy w domach we Włoszech to 3,3kW, a spawarka nie będzie jedynym urządzeniem które na czas pracy będzie włączone do sieci.
Musi to być coś na 230V, nie wywalające bezpiecznika co chwilę i relatywnie niedrogie bo budżet musi jej zakup niestety wchłonąć pod swoje skrzydełka.

Jaka? Inwerterowa? Migomat? Transformatorowa raczej odpada.

Spawałem dosłownie kilka razy transormatorową z 20 lat temu i później jeszcze miałem okazję parę dni pobawić się w spawanie migomatem. Inwerterową widziałem tylko w sklepie.
Sprzęt potrzebny będzie głównie do jakiś zmian i adaptacji. Doczytałem w temaci u kodi'ego, że kupił inwerterową (jestem w połowie jego opisu budowy, więc nie wkleję się tam teraz z pytaniem) i widzę, że ładnie się nią da spawać.

Doradźcie coś. Może migomat? Spawało mi się nim bardzo wygodnie. Te wersje bez gazu nie są drogie. Praktycznie cena porównywalna z inwerterową.
Najważniejsze i tak musi to być sprzęt, któremu wystarczy domowy prąd.
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta

kodi 
weteran

Nazwa załogi: kodin@poczta.onet.pl
Piwa: 35/9
Wysłany: 2013-11-10, 08:24   

Toscaner - przed praca nad swoim autem, kupiłem jakieś pół roku temu coś takiego.
http://www.castorama.pl/s...edra-180-a.html
Koszt 550zł no ze 135erosów. :lol:
Jest to raczej chińska robota, ale zaeuropejczyka trzeba dać 2 razy tyle.

Jest to spawarka inwertorowa. Możesz lecieć nawet elektrodami 4. Osobiście spawałem cieńszymi, ale moje ulubione to 3,2. Tak jak pisałem nigdy nie spawałem, ale tą udało mi się wszystko zrobić. Do majsterkowania do domu, dla początkującego jest super.
Też nie mam elektrowni w domu, ale spokojnie daje radę.
Jak rozmawiałem w Castoramie - to bardzo udane spawarki. Sprzedali ich w jednym sklepie jak mówił ponad 200szt i miałe jeden zwrot. Mogę szczerze polecić, bo w stosunku cena do jakości to jest naprawdę niezły towar.

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2013-11-10, 09:03   

Super, w takim razie dziś odwiedzę jeszcze Liroy'a i Obi. Castoramy nie mam, ale to podobne sieci.
Czyli i tak inwerterowa, lub opcjonalnie migomat. Ile migomat może prądu ciągnąć?
Zrobiłem w życiu może z 50cm długości spawy jakby zebrać do kupy. Migomatem pamiętam, że nie trzeba było używać jakiegoś młoteczka, a przy inwerterowej piszą o młoteczku :mrgreen:
Gdzie ja mam sobie stukać tym młoteczkiem??
Mam nadzieję, że nie w celu wybicia pomysłu budowy kamperka. :haha:
Budowa domka ze złomka

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2013-11-10, 10:00   

Do tej pory, amatorsko używałem spawarki transformatorowej. Ale w tym roku,przy okazji spawania przyczepki pod skuter,postanowiłem zamienić ją na inwertorową.
Kupiłem Magnum Snake 200p.Cena 590 zł.
Spawarka jest bardzo lekka,poręczna,ma wyświetlacz prądu spawania i świetnie spawa.
Czy jest lepsza od migomatu? Nie wiem. Na pewno lżejsza i poręczniejsza.

toscaner napisał/a:
Migomatem pamiętam, że nie trzeba było używać jakiegoś młoteczka, a przy inwerterowej piszą o młoteczku

Przy spawaniu elektrodą i migomatem z drutem samoosłonowym(bez gazu) wytwarza się żużel, który obijamy właśnie tym młoteczkiem.

Może poczytaj na początek tutaj http://forum.spawacz.pl/ lub http://www.forumspawalnicze.fora.pl/spawacze,4/

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 533/44
Wysłany: 2013-11-10, 10:07   

Też uważam , że inwertorowa to najlepsze rozwiązanie. Jest mała i praktyczna (w porównaniu do zwykłej transformatorówki o podobnej mocy to przepaść), ale co najważniejsze można nią spawać kilkoma metodami (przy użyciu odpowiednich przystawek i końcówek). Standardowo taką spawarką spawasz jak zwykłą transformatorówka (elektrody topliwe) ale ze względu na sterowanie łukiem, jest o wiele łatwiej (zwłaszcza dla osób które nie umieją dobrze spawać , bo nie "chwyta" elektrody ) i jakość spawu jest dużo lepsza.
Warto przy wyborze konkretnego modelu zwrócić uwagę na możliwość dokupienia do niej przystawek do spawania MIG/MAG i TIG (elektroda nie topliwa). W ten sposób zakup jednego urządzenia i potem w miarę potrzeby przystawek, daje takie możliwość spawania trzema metodami.
Pamiętam jak kiedyś potrzebowałem pospawać stalowe uchwyty na wysokości 7 metrów (dostęp z długiej segmentowej drabiny) i taka zabawka uratowała sprawę :wyszczerzony:
Spawareczka na pasku , na plecy , długi przedłużacz i po 15-stu minutach temat rozwiązany :spoko

kodi 
weteran

Wysłany: 2013-11-10, 13:27   

To co koledzy mówią jest bardzo ważne - spawarka inwertorowa wiele wybacza. Dla początkującego to świetna sprawa. Zwykłe 230V z sieci i jazda. Powodzenia

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2013-11-10, 18:40   

Dzięki za linki kimtop, na pewno przeglądnę. Już otwarte w kolejnych kartach.

Jak planowałem tak pojechałem. Było kilkugodzinne łażenie po marketach i budowanie wizji co z czym z dostępnych produktów, a przy okazji spawareczki :)

Jednak skłaniam się ku inwerterowej - obciążenie i tak biednego przyłącza energetycznego i niestety poszaleć się nie da. No chyba, że załatwię dużo droższy przydział niż 3,3kW co na kilka spawań nie miałoby sensu. No i ta biurokracja by człowieka wykończyła. Koło wiosny pewnie by uruchomili.
Koniec kropka, spawareczce musi wystarczyć 3,3kW - powyłączam w domu wszystko oprócz lodówki z piwem na czas spawania i będzie ok.
Takie dwa modeliki sobie wypatrzyłem. "Pśtryknąłem" fotki coby nie musieć zapamiętywać cen, modeli i parametrów.
Niby markowe i cena też niczego sobie przynajmniej ta malutka. Ta mniejsza potrzebuje 2,3kVA (lodówki nie musiałbym wyłączać i nawet wifi zostaje online :) ale .... prąd max 80A i :( czy to wystarczy do jakiegoś spawania czy raczej zabawka?
Waży to maleństwo na oko z 2-3 kg mniejsze niż torebka mojej kobiety :) No i cena 140ojro.
A elektrody 1,6 - 2,5, więc "kodi" 3,2-ek ona chyba nawet nie pociągnie :(

Większa elektrody 1,6 - 3,2 :) prądzik od 5A - 130A no ale żre to trochę za dużo .... 4,3kVA i tu obawiam się, że musiałbym biegać 150m od domu włączać co chwilę główny bezpiecznik. No i cena ... przyznam, że planowałem coś w przeliczeniu na zetówki w cenie 400-500, a tu już 200ojro to daje nieco ponad 800zł.
Nie mogę ciągle podnosić budżetu, bo nie będzie klopa w kamperze :? I co to za kamper wtedy :-P
Inne modele jakie były to chińskie coś za 150E 90A, pozostałe to już drożyzna. Ehh ten zachodni "dobrobyt" :gwm
Jeśli ta mała za mała będzie to chyba pozostanie Alle...tanio.

1.jpg
Plik ściągnięto 139 raz(y) 226,49 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 149 raz(y) 180,01 KB

3.jpg
Plik ściągnięto 146 raz(y) 229,05 KB

Budowa domka ze złomka

marekoliva 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter Rimor Sailer 700
Piwa: 40/19
Wysłany: 2013-11-10, 19:23   

kodi napisał/a:
spawarka inwertorowa wiele wybacza. Dla początkującego to świetna sprawa.

to prawda taką nawet ja potrafę spawać, kupiłem dla zabawy a wiele razy się przydała.

"Ty możesz zwlekać ale czas nie będzie "

kodi 
weteran

Wysłany: 2013-11-10, 19:29   

Toscaner - prądem 80A, śmiało pociągniesz elektrodą 2,5. Wystarczy. Nie jestem specem, ale uważam, że to co chcesz pospawać to dasz radę. Na 3,2 potrzebny jest większy amperomierz - min. 100A tak by nie kleiło elektrody.

Nie wiem co masz zamiar spawać, ale u mnie podst. spawanie to koziołki pod fotele. Spokojnie 2,5 dasz radę.

Poszukaj jeszcze - może coś się trafi. Stanley - przynajmniej w Polsce to już markowy sprzęt. Może wyszukasz coś tańszego z lepszymi parametrami.

Pozdr

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2013-11-10, 19:38   

toscaner napisał/a:
Przydział mocy w domach we Włoszech to 3,3kW
ale jakie są zabezpieczenia w Amperach czy topikowe lub nadmiaro-prądowe o jakiej charakterystyce. Pytam bo u nas w PL przydział moc nie bardzo odzwierciedla moc rzeczywistą w kW :gwm

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2013-11-10, 20:32   

W Polsce jest całkiem inna bajka.

Tu są te "ynteligentne" liczniki z wbudowanymi bezpiecznikami i to je wyje..lalala. Licznik ma wyświetlacz - czasem działa, nasz nie. W poprzednim domu działał i przy włączeniu np. czajnika 2kW + kuchenka 1500W i światło router (wiadomo) to na wyświetlaczu pokazywało np. że jest przykładowo 25% przekroczone i przy chyba 30% czy 35% trach! licznik odłączał bezpiecznik i tylko mój UPS pikał, a w domu ciemności egipskie jeśli był to wieczór i żadnej latarki pod ręką.
Pól biedy jeśli licznik mieliśmy w domu, teraz tu są dla wszystkich przy bramie wjazdowej na osiedle :haha: :haha: :haha:
...ale czasem ten w domu pierwszy wywali. Czasem :)

ps. Zrobiłem kiedyś zdjęcie w skrzynce podłączeń kabli przez certyfikowanego włoskiego elektryka. Jeśli chcecie to wrzucę, może ktoś na demoty coś dopisze i wrzuci :haha: :haha:
Budowa domka ze złomka

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2013-11-10, 20:58   

3,3 KW czy to się da żyć ,pralka czajnik odkurzacz , a jak jest potrzeba wyprasować.Ale wracając do tematu,transformator na pewno odpada bezpiecznik wywali przy samym załączeniu,te inwerterowe działają na innej zasadzie ale czy 3,3 KW wystarczy nie wiem.Jak się sprawdzi napisz.

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2013-11-10, 22:00   

Jak widać 60 mln naród jakoś z tym żyje i nie protestuje. :haha: :haha:
Można wykupić większy przydział, ale to kosztuje i za kW więcej i te wszystkie pozycje na rach i za podłaczenie i przełaczenie i wszystko co się da.
Lub się nauczyć tak żyć. OT: Ale ładne krajobrazy są naokoło i w miarę zdrowe jedzenie :bajer

3,3kW to taki "najtańszy" standard, co ma większość i oni są nauczeni przed włączeniem np. suszarki do włosów krzyczeć żeby nie włączać czajnika :gwm
Ciężko mi to było zrozumieć przez pierwsze miesiące i kląłem jak szewc. Podejrzewałem przebicia, zwarcia, ale później w kolejnym domu, gdzie był licznik w domu i działał mu wyświetlacz, poobserwowałem to trochę i się wyjaśniło :roll:

Może dlatego na kempingach mają podział na miejsca z "małym" prądem, a za większy pobór trzeba dopłacać i mają do tego osobne miejsca, bo tu prąd to luksus.

Zanim kupię spawareczkę na pewno przepytam sprzedawców (min trzech) o ten problem.
Budowa domka ze złomka

łoś 
Kombatant
szary stary łoś

Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
Piwa: 79/24
Wysłany: 2013-11-10, 22:08   

A to było tak, że miałem w firmie spawacza z uprawnieniami. Kupiłem migomat do grubych robót. Super sprawa. Ostatnio migomat został skradziony i muszę kupić nowy. Teraz mogę kupić mniejszy z zastosowaniem cienkiego drutu spawalniczego.
Zabawa z taką spawarką polega na potrzebie jej wykorzystania.
Mała spawarka to cienki drut i to wystarcza do małych spawań. Taką polecam.
Większe to większa możliwość spawania przy grubszych drutach.
Specjalistom początkującym w spawaniu polecam poznać zasady spawania. :spoko

ciru 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato Eura Mobil
Wysłany: 2013-11-11, 14:23   

Zobacz sobie spawarki Kemppi, cena może nie marketowa ale sprzęt najwyższych lotów. Używamy takich w firmie i naprawdę działają.

Odpowiedz do tematu