Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiat Ducato camper 1989 2,5D problem z elektryką
Autor Wiadomość
camelart 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: fiat ducato miller 2.8
Postawił 7 piw(a)
  Wysłany: 2014-01-02, 22:49   Fiat Ducato camper 1989 2,5D problem z elektryką

witam Wszystkich serdecznie .
pierwszy raz w życiu piszę na forum.
Mam problem z moim domkiem na kołach.Kupiłem go kilka tygodni temu .
Na początku wszystko było ok,ale po paru dniach akumulatory (są dwa)padły .Najperw naładowałem 1 ten większy z lewej strony .samochód odpalił.Następnego dnia już nie udało mi się wystartować.
Podłączyłem camperka pod 220v /specjalne gniazdo na boku samochodu/,poprzedni właściciel powiedział mi że on w ten sposób zawsze ładuje akumulatory /logiczne na pokładzie jest prostownik i instalacja 220v oraz converter na 12v/. po 24 godzinach akumulatory się nie naładowały /tak jakby prostownik nie działał :( .220v dochodziło sprawdzałem lampką)/.wyjełem oba i naładowałem w domu ,sprawdziłem akumulator trzymają prąd (po 3 dniach 12.67v). Wstawiłem do samochodu i tu niespodzianka (kontrolka pokładowa pokazuje stopień naładowania obu na 75% jest ok.
kolejna tym razem przykra niespodzianka :( kontrolka podgrzewu świec nie świeci, światła nie działają wycieraczki też, a jak naciskam klakson zapala się kontrolka hamulca ręcznego . Wygląda to komicznie ale takie nie jest.
Bezpieczniki w schowku wyglądają normalnie .
moje podejrzenie wzbudzają takie kostki koło bezpieczników po prawej stronie(niewiem jak się to nazywa),przy przekręceniu kluczyka któraś zaczyna wydawać dzwięk podobny do tykania (tyk-tyk-tyk).Ja podejrzewam że dostała się tam woda z pod uszczelki przedniej szyby (nadkole było mokre ipodłoga też)
Gdzie szukać jakiejś wskazówki co wymienić gdzie sprawdzić ,proszę o jakiekolwiek sugestje .
Z góry dziękuję za odpowiedzi. :)
Postaw piwo autorowi tego posta

Bigos 
stary wyga

Twój sprzęt: Ducato Fendt
Nazwa załogi: GRZEŚKI
Piwa: 37/20
Wysłany: 2014-01-03, 01:13   

tak , może to być wilgoć . Co do prostownika to może nie ładuje dlatego, iz przewody nie kontaktują. Przeczyśc zatem oba przy wejściu do prostownika i zobacz ponownie ładowanie. Zimową porą (acz zimy nie widać) słabsze/starsze akumulatory nie mają takiej mocy jak w lato.
A bez elektryka się zapewne nie obejdzie.

Wyświetl szczegóły
Bronek 
Kombatant

Piwa: 477/990
Wysłany: 2014-01-03, 08:06   

Kostki to przekaźniki.
Tykanie kojarzy mi sie z przekaźnikiem regulatora napiecia w motocyklu gdy słaby jest akumulator. SŁABY PRĄD lub przerywa i przekaźnik tyka jak dzwonek do drzwi.
Sprawdź klemy akumulatora . Bo często sa " zasyfiiiałe""
Bezpieczniki bezpiecznikami , ale może konektory - podłączenia są jw. patrz klemy.
Wilgoć , śniedź , rdza , wibracje.... U mnie w niemal nowym kamperze, po zakupie tez prąd padł. Rozebrałem całą tablicę rozdzielczą i takiego bałaganu to sam nie mam w szufladzie z skarpetami.
Wszystko trzeba było pospinać , docisnąć , poukładać . W stałym kontakcie z dilerem / sprzedawca , który mi zdjęcia z innego kampera przesyłał + schematy. Drogą dedukcji z miernikem z biedronki zrobiłem porządek.

Wyświetl szczegóły
kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2014-01-03, 08:35   

Nie ma masy.
Sprawdź przewód masowy silnika z ramą.
Potem jedź do elektryka

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Wyświetl szczegóły
MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 193/150
Wysłany: 2014-01-03, 09:35   

100% to brak masy.W ducato z tego okresu najczęściej śniedzieją plecionki masy z silnika i skrzyni biegów. Zdemontuj ,wyczyść ewentualnie wymień .Przerabiałem to w poprzednim kamperku :mrgreen:

:spoko

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Wyświetl szczegóły
eMWu 
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Piwa: 11/23
Wysłany: 2014-01-03, 16:44   

plus "osmiorniczka" od masy w komorze silnikowej po stronie kierowcy na nadkolu. Przekazniki masz od swiatel i wentylatorów reszta głupieje od czegos innego.

Wyświetl szczegóły
krzysztofCz 
weteran

Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Piwa: 47/53
Wysłany: 2014-01-03, 17:09   

Ja w poprzedniku miałem to samo. Tak jak piszą koledzy wyżej, sprawdź wszystkie możliwe miejsca połączeń, szczególnie masy. Ta taśma masy do silnika potrafi zgnić. Trzeba po prostu odkręcać każdą śrubę, czyścić i dokręcić. To samo ze złączkami konektorowymi, klika razy ruszyć. Wszystkie styki przekonserwować. Gniazda bezpieczników tak samo. Przy okazji przeczyść styki wentylatorów. Ja tego nie zrobiłem i kiedyś chciał mi się ugotować motor :lol:

Wyświetl szczegóły
Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1595/2326
Wysłany: 2014-01-03, 17:22   

Opisane objawy to tpowa "dyskoteka" spowodowana brakiem masy.

Proponuję zacząć od tego co najczęściej jest przyczyną.

Wyjmij akumulator trakcyjny i za nim na bocznej ściance komory silnikowej masz dużą kostkę połączeń elektrycznych. Oczyść wszystkie styki i spryskaj płynem do styków po ponownym dokręceniu srub.

Drugim miejscem do poprawki jest taka kostka na boku kabiny przy nogach pasażera. Po prostu oczyść styki i poskręcaj na nowo.

Gwarantuję efekt.

Wyświetl szczegóły
camelart 
początkujący forumowicz

Postawił 7 piw(a)
Wysłany: 2014-01-04, 00:26   

wielkie dzięki wszystkim za pomoc. w poniedziałek mam wolne (jesli pogoda pozwoli "irlandia i deszcz nonstop")posprawdzam wszystki zasugerowane miejsca i obowiązkowo napiszę o efektach :) wielkie pozdrowienia dla wszystkich :) :pifko

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2014-01-04, 07:51   

A jak już ochłoniesz to napisz coś o sobie :spoko :spoko :spoko

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 274/76
Wysłany: 2014-01-04, 08:45   

camelart napisał/a:
(jesli pogoda pozwoli "irlandia i deszcz nonstop"

No i wyjaśniło się dlaczego masz problem z elektryką. Duża ilość wilgoci i styki śniedzieją.
Oczyść styki oraz zakup sobie preparat o styków. Pryskając na styki za jednym zamachem czyścisz i konserwujesz.
:spoko

camelart 
początkujący forumowicz

Postawił 7 piw(a)
Wysłany: 2014-02-13, 22:50   

witam wszystkich :) mineło wiele czasu od mojej bytności na forum :(
znalazłem trochę czasu i możliwości aby zajrzeć do kamperka .
najpierw o tym co udało mi się osiągnąć . sprawdziłem całą instalację styk po styku poczyściłem wysuszyłem spryskałem sprejem i........ zadziałało :) :lol: .znalazłem podłączony odwrotnie wentylator ogrzewania (gazowego) był zamieniony + z - :(
i robił zwarcie . kilka kabelków było w strasznym stanie (wymieniłem na nowe).
akumulatory naładowane i wszystko wydawało się super .....
niestety przy jednym z uruchomien rozrusznik odmówił posłuszeństwa (już wczesniej wydawał dziwne dzwięki i pracował bardzo ciężko )delikatna persfazja młotkiem zreanimowała go chwilowo .:( ale i tak czeka go wymiana......a to znów czekanie na dobrą pogodę i zakupy na ebayu :( ......... :( .
a ostatnimi czasy pogoda nas tu nie rozpieszcza wiatry sztormy coś strasznego
wczorajszy sztorm Darwin zniszczył wiele w tralee i okolicy ... przez moment widziałem swego camperka jak stoi na dwóch kołach ...... serce miałem w gardle ...ale na całe szczęści się uspokoiło .....choć na jutro znowu zapowiadają że coś będzie ......chyba czas wracać do kraju.

camelart 
początkujący forumowicz

Postawił 7 piw(a)
Wysłany: 2014-02-13, 23:09   

ok a teraz coś o mnie jak prosił MAWI.
mam 39 lat urodzony w suwałkach woj.podlaskie.od 2006 mieszkam w irlandji w TRALEE chrabstwo Kerry (najpiękniejszy rejon irlandji)sout west.Z wykształcenia jestem ratownikiem medycznym .pracuję jako kucharz w jednej z popularniejszych restauracji w tralee.planuję powrót do swojego wyuczonego zawodu ale.... to nie takie proste..mam nadzieję że w tym roku mi się uda .
sytuacja rodzinna 2ga żona Mila (nie polka)3ka dzieci syn 13 córka 12 i najmłodszy owoc miłości syn 20 miesięcy. :lol: .
zainteresownia : wędkarstwo morskie żeglarstwo ,turystyka górska , i od jakiegoś czasu (dzięki żonie)carawaning (żona panicznie boi się głębokiej wody i żadną siłą jej na pokład jachtu nie można wciągnąć).
a camper jest jakąś alternatywą dla jachtu no i jest tańszy (na jacht mnie nie stać )
to z grubsza tyle ... :roll:

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2014-02-14, 05:35   

Nie kupuj rozrusznika bo jesli po opukaniu mlotkiem zadzialal to winne sa szczotki , a te nawet u was powinny byc tansze niz caly rozrusznik, a di tego nie wiesz co kupisz :spoko

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

zdzineks 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato SEA
Wysłany: 2014-04-23, 21:03   

witam,mam podobny problem jak camelart;po zakupie campera,po 3 miesiącach postoju( a może już wcześniej) zniknął całkowicie prąd w acu ale zmuszony wyjazdem kupiłem nowy myśląc ,że to już jego żywot dobiegł końca.Teraz po miesięcznym postoju sytuacja powtórzyła się,wszystko w camperze było wyłączone,panel z radia nawet zdjęty(chociaż jakaś dioda tam cyklicznie mruga)-czy to jest jakaś taka uroda Fiatów ,że akumulatory same się rozładowują?(żona ma Fiata Marea i codziennie zdejmuje klemę z akumulatora żebym nie musiał odwozić ją do pracy

Odpowiedz do tematu