Twój sprzęt: VW LT 35 02r Sam zrobiłem
Wysłany: 2014-05-24, 10:56 butla 11 kg
Witam, przed sezonem kupiłem butle propan-butan 11kg, i sprzedawca powiedział mi ze jeśli auto stoi w słońcu to lepiej zabezpieczyć butle przed przegrzaniem, ale jak? czy są jakieś pokrowce na butle chroniące przed przegrzaniem?
Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
Wysłany: 2014-05-24, 11:15
fakt że ze wzrostem temperatury rośnie ciśnienienie
ale żeby pokrowce zakładać, - bez przesady,
podobny efekt uzyskasz odstawiając butlę w cień lub pod auto
na placach składowych często widziałem butle stojące w pełnym słońcu
Twój sprzęt: FIAT DUCATO II
Wysłany: 2014-05-24, 11:55
Z tego powodu butle gazowe nie są napełniane w 100% do pełna zawsze zostawiana jest wolna przestrzeń aby gaz się zmieścił po zwiększeniu swojej objętości pod wpływem temperatury.
Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1602/2335 Skąd: Otwock
Wysłany: 2014-05-24, 12:03
Michale, butle są przecież ukryte przed bezpośrednią insolacją w schowku. Przegrzanie im nie grozi.
Niebezpieczeństwo grozi gdy butle w ciemnym kolorze wystawi się na bezpośrednie działanie słońca w upalny i bezwietrzny dzień, bez możliwości schładzania i tylko wtedy gdy są napełnione bez poduszki gazowej, zatem wadliwie.
Rozpatrując wpływ rozszerzalności na bezpieczeństwo zauważmy, że tak długo jak nad zwierciadłem znajduje się poduszka gazowa, ciśnienie panujące w butli odpowiada wartości ciśnienia nasycenia dla danej temperatury. Przy wzroście temperatury wzrasta również ciśnienie i równocześnie następuje wzrost objętości cieczy.
Może się zdarzyć, w przypadku zbyt małej objętości poduszki gazowej (co może mieć miejsce w trakcie napełniania butli na stacjach autogazu), że faza ciekła wypełni całkowicie wnętrze butli. Od tej chwili wzrost ciśnienia cieczy przy wzrastającej temperaturze jest znacznie szybszy niż wynikałoby to z krzywej parowania. Najlepiej zjawisko to obrazuje wykres.
W przypadku, gdy przepełniony zbiornik osiągnie temperaturę 40°C ciśnienie w zbiorniku wyniesie ponad 30MPa i w konsekwencji musi dojść do rozerwania butli. Przy wzroście temperatury o 1°C, przyrost ciśnienia wynosi 0,7-0,8 MPa, i tak np. jeżeli butla została napełniona całkowicie propanem-butanem w fazie ciekłej przy temperaturze 5°C, a następnie zostaje wstawiona do pomieszczenia o temperaturze 25°C, to rzeczywiste ciśnienie jakie może wystąpić obliczymy ze wzoru:
P = P -At
P = 0J5-20 = 15 MPa
gdzie:
Pw - współczynnik wzrostu ciśnienia w odniesieniu do 1°C (dla mieszaniny propanu-butanu
można przyjąć 0,75 MPa),
At - rzeczywisty przyrost temperatury.
W analizowanym przypadku, rzeczywiste ciśnienie w butli może wynieść 15 MPa.
W tego typu zbiornikach (zaprojektowanych zgodnie z wymaganiami UDT) rozerwanie butli następuje przy ciśnieniu powyżej 9 MPa dla butli o pojemności 27 dm3 i 11 MPa dla butli turystycznych.
Butla 27 dm3 to jest właśnie ta nasza 11-kilowa. Nie należy jej zatem napełniać ilością gazu większą niż 24 dm3.
Z butlami turystycznymi jest o tyle łatwo, że przy ich napełnianiu korzystamy z odpowietrznika będącego zarazem wskaźnikiem poziomu cieczy.
Michale, rozpisałem się troszkę ale to dlatego, że poruszony przez Ciebie problem interesuje wielu Kolegów.
Skorzystałem z wykresu opublikowanego przez st. kpt. mgr inż. Tomasza Wiśniewskiego,
wykładowcy w Szkole Aspirantów PSP w Poznaniu .
Pozdrawiam.
Temperatura i ciśnienie.jpg
Plik ściągnięto 6260 raz(y) 54,39 KB
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze. Ks. Jan Twardowski.
Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
Wysłany: 2014-05-26, 08:38
Nie całą ilość czyli ile mniej więcej? Np. ile się da przetoczyć do butli kompozytowej, w której łatwo widać bezpieczny poziom? Ciekawe czy ktoś to próbował?
Ciekawą alternatywą są butle aluminiowe w RFN w wersji posiadającej zawór umożliwiający tankowanie. Gdzieś je widziałem. Wadą jest to że się ich nie da pomalować. No chyba że amelinową farbą.
Co Wy z tym gazem ???
Gdyby tak wybuchały to .....
Częściej dachówki na łeb spadają.
Jedynym zagrożeniem to jesteśmy my . Wadliwe stare niesprawdzone instalacje oraz złe podłączenie .
Testy butli wykazują ,że sa bezpieczniejsze od paliwa ciekłego .
Samo przelewanie więcej zagrożeń od zardzewiałej butli z pkt na zapadłej wsi niesie.
Ja mam komplet uszczelek i te wymieniam .!!!! Ot wszystko . Metalowe zawsze śmierdzą tak mają .
Kompozytowe , fajne o ile są !!!! . Mam jedne i drugie . Od 10 lat używam też parasolach grzewczych . ZYJĘ>
Napisal: "Samo przelewanie więcej zagrożeń od zardzewiałej butli z pkt na zapadłej wsi niesie.
Ja mam komplet uszczelek i te wymieniam .!!!! Ot wszystko . " Koniec cytowania
Popieram... Proponuję zakup kompletu nowych uszczelek - co prawda, do butli turystycznej, ale nie tylko...
W pakiecie także malutki komplecik bezpieczników do ladowarek, przetykacz dyszy palnika do gotowania, oraz wtyczka zapalniczki - nie wymaga lutownicy, wystarczy srubokręcik, albo nożyk.
Pozdrawiam
Malgorzata Ofiara.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum