Przesunięty przez: janusz 2014-10-14, 22:01 |
monster X tour w łodzi gdzie stanąc - fajne miejsce |
Autor |
Wiadomość |
ogrodnik
trochę już popisał
Twój sprzęt: Knaus Live Wave 650
Nazwa załogi: Miśki
|
Wysłany: 2014-05-25, 10:19 monster X tour w łodzi gdzie stanąc - fajne miejsce
|
|
|
Witam
Planujemy wyjazd za tydzień do Łodzi na monster X tour. Powiecie - przecież masz we Wrocku. Racja ale jakoś słabo zaplanowali termin u nas bo przecież jest zlot w POZNANIU . Nie postarali się .
Prośba z mojej strony o fajną miejscówkę niedaleko atlas areny i starego miasta. Raczej nie na wielkim parkingu, może coś mniejszego koło parku. Planuje przyjechać późnym wieczorem w piątek, to mysle że parkingi nie będą juz płatne. Choć nie wiem jak jest w łodzi - proszę o info łodzian:) Myślimy przy okazji pojeździć na rowerkach po tym fabrycznym mieście. Może jakieś wskazówki na co warto rzucić okiem i gdzie?
Będę bardzo wdzięczny kolegom i koleżankom
pozdro |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2014-05-25, 10:52
|
|
|
ogrodnik napisał/a: | niedaleko atlas areny i starego miasta. |
W łodzi nie ma starego miasta |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
ogrodnik
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-05-25, 12:11 witam
|
|
|
NIE znam łodzi, ale wiem że nie ma tak długiej historii jak np: Wrocek. A obszar starego miasta wyczytałem z mapy miasta Łodzi, może nie jest to kwartał z zabytkowymi kamieniczkami ale istnieje.
Mam nadzieję że napisze coś o tym temaci rodzimy mieszkaniec
ps
Nie o takie wskazówki mi chodziło ale dzięki kimtop
Nauki nigdy nie za wiele
pozdro |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2014-05-25, 12:58
|
|
|
Łódź znam dobrze ,ale nie jestem mieszkańcem tego miasta i dlatego nie będę się wypowiadał co do miejscówek, gdyż najlepiej te tematy (bezpieczeństwo itd.)znają koledzy z Łodzi.
Łódź, jako miasto młode, nie posiada starówki czy typowego rynku.Od kilku lat funkcję rynku spełnia niejako plac w Manufakturze.Poza tym zawsze wizytówką Łodzi była Piotrkowska.Najdłuższa handlowa ulica w Europie.Chyba wzdłuż niej znajduje się najwięcej łódzkich zabytków.Możesz poczytać chociażby tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Ulica_Piotrkowska
Obecnie Łódź jest chyba najbardziej rozkopanym miastem w Polsce.Ze względu na budowę Dworca Fabrycznego,przebudowę AL.Piłsudskiego i wielu innych ulic jazda po mieście to koszmar.
Mam nadzieję,że mimo wielu utrudnień mile spędzisz tam czas i będziesz się dobrze bawił. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Jawor_ki
doświadczony pisarz

Nazwa załogi: Asia , Adam , Julka i Igor
|
Wysłany: 2014-05-25, 21:26
|
|
|
Tak jak pisze Kimtop w Łodzi jest teraz kilka dużych remontów i miasto wygląda i funkcjonuje teraz tak jak Wrocław 5-7 lat temu. Niedaleko Atlas Areny jest Aquapark Fala i tam są parkingi na których można się zatrzymać (Aleja Unii). Wokół tego miejsca jest park a w nim ZOO lunapark i ogród botaniczny. Przy samej hali sportowej (Atlas Arena) są również parkingi i na nich można się zatrzymać. Nie wiem jak z bezpieczeństwem tych miejsc bo nigdy z nich nie korzystałem. Kilkaset metrów dalej a właściwie jadąc z Wrocławia to bliżej jest Centrum Handlowe z wielkim i bezpiecznym parkingiem (Real aleja Jana Pawła II) lub Castorama po drugiej stronie ulicy. Innym rozwiązaniem jest parking przy Manufakturze czyli centrum handlowo-rozrywkowym zbudowanym na terenach dawnej fabryki Poznańskiego. Stamtąd masz blisko do ul. Piotrkowskiej znanej z dużej ilości PUB-ów i kafejek (niestety część ulicy-deptaka jest w remoncie). Łódź jest miastem dość młodym i rozkwit swój miała w dziewiętnastym wieku za sprawą fabrykantów i ich biznesów. Stąd też najbardziej znane zabytki to fabryki ,pałace i osiedla przyfabryczne dziewiętnastowiecznych biznesmenów. Warto zobaczyć kawałek dawnej Łodzi odtworzony w tzw. Białej Fabryce . Pozdrawiam Adam |
|
|
|
 |
Wojciechu
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2013 Piwa: 159/151 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 2014-05-25, 22:14
|
|
|
Do tego co pisze Jawor_ki - dodaje w centrum - parking na ul. Alei Politechniki przy Hali Sportowej (przy pomniku Mig 21), na jedną noc przy ul Skorupki przy kurii biskupiej lub za katedrą na parkingu przy ul. Piotrkowskiej. Łódź jest makabrycznie rozkopana, ale warto tu przyjechać - dobre muzea i bardzo dobre teatry. Manufaktura jest trochę zjawiskowa i nie wszyscy lubią takie klimaty, ale raz zobaczyć można. Szkoda, że Wasz przyjazd nakłada się z moim zlotem w Baltowie bo gościnę dałbym w Zgierzu. Pozdrowienia |
_________________ prof-os
Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
 |
|
|
|
 |
ogrodnik
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-05-29, 16:43 dzieki
|
|
|
Wielkie dzięki za wskazówki na pewno skorzystamy
pozdro |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/234 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2014-05-31, 09:27
|
|
|
Jeśli masz telefon z Androidem to w Łodzi bardzo się przyda program " Łódź insider".
Można go ściągnąć TUTAJ |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|