Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca 2,8 JTD
Nazwa załogi: bryzby
Wysłany: 2014-01-17, 10:09 Echosonda na Bałtyk
Mam już ponton z silnikiem i teraz zastanawiam się nad zakupem echosondy.Nie planuję na razie dalekich wypraw ale w przypadku mgły nie wiem czy nie jest konieczny GPS.Jak Koledzy sądzicie na podstawie własnych doświadczeń?
Twój sprzęt: W budowie
Wysłany: 2014-01-17, 20:11
Zgadzam się z Darkiem, na morzu obowiązkowo GPS, a na rybki echosonda, bez niej to można sobie ..... Ja używam echosondę z GPS, przed wypłynięciem zaznaczam pozycje i w drogę. Posiadam model Lowrance Elite 4 z kolorowym wyświetlaczem jest bardziej czytelny od monochromatycznego.
Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992 Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Wrz 2009 Piwa: 47/53 Skąd: z nad morza
Wysłany: 2014-01-18, 10:39
bryzby napisał/a:
krzysztofCz napisał/a:
. ile chcesz wydać
krzysztofCz napisał/a:
. ile chcesz wydać
I to jest problem,czy wydać mało a za rok kupować drugi lepszy sprzęt,czy teraz wydać więcej kasy i mieć sprzęt z wyższej półki?
Ideałem byłaby sonda z nawigacją i aktualnymi mapami, tylko... cena będzie wyższa od pontonu z silnikiem
Ja dodatkowo mam również zwykły kompas magnetyczny, za kilka złotych... tak na wszelki wypadek
_________________ I NIE ŻAL NIC...
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/
Nabyłem wraz z nową łodzia kompletna oddam tanio 400.- Explorer 443d stan idealny.
http://www.sailforum.pl/download.php?id=30270
Osobiście mam sprzęt bardziej wypasiony z mapami ale i silnik który produkuje duzo V .
Do nawigacji polecam chociażby smartfona i darmowy program Navionicsa.
Twój sprzęt: C-line SUPERIOR z gwiazdką
Nazwa załogi: EDIR Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Gru 2009 Piwa: 24/7 Skąd: Kłodzko
Wysłany: 2014-01-29, 18:34
Ja wedkuje tylko na polskich jeziorach , bo sa najpiekniejsze ,. ale bez sady, bo choc ich troche obejrzalem to sie na nich nieznam. jaka bylaby dobra na ponton i nasze jeziora.
Twój sprzęt: Tymczasowo nic ale ....... coś na rzeczy jest
Nazwa załogi: MajTeam z kamperem Stefano ;-) Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lip 2008 Piwa: 13/2 Skąd: Radom
Wysłany: 2014-01-29, 23:56
Sam osobiście mam echosondę humminbird 717 i do tego nawigację ręczną Garmin jaka zaleta ? Garminy ręczniaki mają wyjście NMEA dzięki któremu można połączyć z kilkoma echosondami. Można je też wykorzystać jako zwykła nawigacja. Do garminów można wgrać mapy zwykłe, TOPO jak i mapy morskie. Więc na nasze wyprawy bajka.
Twój sprzęt: Fiat Ducato 91 Dethleffs
Nazwa załogi: moczykije
Wysłany: 2014-04-15, 13:10
Witam kolegów wędkarzy. Niedawno otrzymałem w prezencie sondę Lowrance Elite-5. Jestem już po pierwszym pływaniu. Liczyłem, że z pomocą instrukcji dowiem się, jak ona pracuje, jak należy interpretować obraz itd. Niestety, ale się zawiodłem. Sprzedawca ustawił mi sonde w podziale na dwa obrazy. Na jednym widać ukształtowanie dna i dźwięczące symbole ryb a na dolnym obraz którego mam się uczyć porównując z górnym. Przeszukałem internet i znalazłem sporo informacji, jednak nie takich jakich potrzebuję. Prosiłbym kolegów o krótką informację w następujących kwestiach:
1. Pojawia się ryba na ekranie i przesuwa w lewo. W którym miejscu stożka może znajdować się ona w wodzie?
2. Na niektórych odcinkach dna jest łąka roślinności podwodnej o miąższości do 1m. W roślinności i na dnie lubią kryć się szczupaki. Na dolnym pasku widziałem tę roślinność i mogłem określić jej grubość ale nie dostrzegłem żadnych ryb. Czy sonda nie wykrywa ryb w gęstej roślinności? Jakie są Wasze spostrzeżenia w tej kwestii? Pozdrawiam kolegów i liczę na Wasze porady.
Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992 Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Wrz 2009 Piwa: 47/53 Skąd: z nad morza
Wysłany: 2014-04-15, 15:48
Jeżeli ikonka ryby przesuwa się w lewo to znaczy, że na nią napływasz. Sonda pokazuje obraz przestrzeni ((toni wody) nad którą przepływasz. Czyli obraz przesuwający się w lewo na ekranie - to obraz Twojej drogi do przodu.
Jeżeli chodzi o ryby w roślinach to powinna je pokazywać... jeżeli są oczywiście. Niektóre sondy o ostrym stożku sygnału nie pokażą ryb tuż po powierzchnią(np. belona). Te mniej czułe mogą też nie pokazać ryb "leżących" na dnie(np. tzw flądra).
_________________ I NIE ŻAL NIC...
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum