Przesunięty przez: janusz 2014-10-14, 22:01 |
RedBull Air Race Gdynia |
Autor |
Wiadomość |
KamperLech
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: FORSTER A699 VB
|
Wysłany: 2014-07-01, 20:29 RedBull Air Race Gdynia
|
|
|
Czy wybiera się ktoś na AirRace do Gdyni 25-27.07?
Ewentualnie czy ktoś zna jakąś miejscówkę w Gdyni? |
|
|
|
 |
Pawel_MASZ-BUD
trochę już popisał

Twój sprzęt: Dethleffs A5250 '95 Ducato 1.9td
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Maj 2013 Piwa: 2/3 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2014-07-01, 22:44
|
|
|
Z wielką ochotą. Byłem kiedyś na takiej imprezie nad Tamizą. Widowiskowo
Zresztą jak by moja czteroletnia córka, która jest teraz na etapie bajki "Samoloty", dowiedziała się, że taka impreza odbyła się gdzieś blisko, a ja jej nie zabrałem tam, to bym miał karnego jeżyka |
|
|
|
 |
KamperLech
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-07-01, 23:26
|
|
|
Na razie nikt nie wie, czy i jakie ew. będą ograniczenia w ruchu i parkingach. Napisałem do U.M. Gdyni i czekam na odpowiedź. |
|
|
|
 |
KamperLech
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-07-04, 19:02
|
|
|
Taką odpowiedź dostałem z Urzędu Miasta:
"Szanowny Panie,
w odpowiedzi na pytanie, przekazuję informacje, że parking przy Skwerze Arki będzie zamknięty i niedostępny dla ruchu samochodowego w dniach Mistrzostw Świata Red Bull Air Race.
Dodatkowo pragnę poinformować, że zgodnie z Ustawą – Prawo o Ruchu Drogowym, w Gdyni nie ma parkingu publicznego, który zgodnie z polskim prawem jest dostępny dla samochodów kempingowych (nawet parking przy Skwerze Arki Gdynia), dlatego niestety nie mogę pomóc przy wskazaniu takiego miejsca.
W tej sytuacji jedyną możliwością, którą mogę Panu polecić jest kontakt z prywatnymi właścicielami przestrzeni parkingowych.
Pozdrawiam serdecznie
Natalia Syryca"
Najbardziej ubawił mnie fragment o niedostępności parkingów dla kamperów |
|
|
|
 |
ADom78
trochę już popisał

Twój sprzęt: Mitsubishi L300 z 1983r. - Mercator?
Nazwa załogi: Maga i Andrzej + Franek
|
Wysłany: 2014-07-05, 13:45
|
|
|
Czyli trzeba zabrać rowery. Zostawiać campera w Sopocie skoro w Gdyni nie wolno parkować nawet przy Skwerze Arki Gdynia. Licząc, że w Sopocie nie znają polskiego prawa wzbraniającego dostępu dla samochodów kempingowych
Tak się zastanawiam czy można parkować gdzieś w Gdyni samochody dostawcze.
Jeżeli tak to założę na budę plandekę i będę udawał, że to dostawczak. |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2014-07-05, 14:54
|
|
|
Jaki znak zabrania parkowania? |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2014-07-13, 02:16
|
|
|
można próbować zakampić sie na Armii krajowej przy Muzeum marynarki wojennej - ale jak parking Arki będzie zamknięty to ten tym bardziej wyłączą z ruchu.
Na P.Skargi/Mickiewicza na Kamiennej Górze jest pusty plac - kiedyś był tam parking strzeżony z którego korzystałem teraz stoi to otwarte już od ładnych kilku lat i nawet dłużej... Prywatne raczej nie jest ... bo by było wykorzystane.
Zapytam się rodzinki czy nadal tak jest. Jak prywatne - poproszę o kontakt i zapytam czy Minizlot da sie tam urządzić.
Wadą jest to że na górce więc trochę będzie skośnie.
Górka spora ale wdrapać się tam wdrapią nawet wiekowe autka.
No i nie wiem czy inni miejscowi nie wyczają tego samego... obcy na pewno nie chyba ze dobrze studiują mapki google.
zaletą - miejscówka genialna bo do skweru macie kilkaset metrów z górki, do pkt widokowego i małego parku - 150m...
współrzędne w google maps - 54.51283,18.546389
Ja na pewno postawię się w okolicy - rodzina to rodzina
Polanka Redłowska - google 54.502458,18.557539 - tu też może być bardzo ciasno. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
ADom78
trochę już popisał

Twój sprzęt: Mitsubishi L300 z 1983r. - Mercator?
Nazwa załogi: Maga i Andrzej + Franek
|
Wysłany: 2014-07-13, 22:11
|
|
|
maszakow napisał/a: | Na P.Skargi/Mickiewicza na Kamiennej Górze jest pusty plac - kiedyś był tam parking strzeżony z którego korzystałem teraz stoi to otwarte już od ładnych kilku lat i nawet dłużej... Prywatne raczej nie jest ... bo by było wykorzystane.
Zapytam się rodzinki czy nadal tak jest. Jak prywatne - poproszę o kontakt i zapytam czy Minizlot da sie tam urządzić.
współrzędne w google maps - 54.51283,18.546389
Ja na pewno postawię się w okolicy - rodzina to rodzina
|
Fajny pomysł ze zlotem. Piszę się od piątku wieczorem. |
|
|
|
 |
KamperLech
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-07-14, 11:02
|
|
|
Przebieram nogami, żeby wbić się do Gdyni, ale mam obawy z parkowaniem. Hotele w Gdyni też WSZYSTKIE (!) zajęte już od dawna. Może być gęsto. |
|
|
|
 |
Funio
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Już nie Karman Gipsy na T4 - "Cygan"
Nazwa załogi: Kat&Fun czyli Kasia i Funio
|
Wysłany: 2014-07-14, 14:02
|
|
|
Centrum Gdyni objęte jest strefą płatnego parkowania.
Mapa tej strefy jest dostępna tutaj: http://www.sppgdynia.pl/mapa.php
Jeżeli skwer Arki ma być faktycznie wyłączony z ruchu, to nie ma innego parkingu (free) nad samą zatoką. Możesz spróbować kawałek dalej na bezpłatnym parkingu przy Polance Redłowskiej albo w Orłowie na parkingu przy ulicy prowadzącej do mola (Orłowskiej). Często widuję tam kamperki. Kamienna Góra od jakichś 2 lat jest już objęta SPP. Duży bezpłatny parking naziemny jest przy CH Riwiera (ul. Droga Gdyńska, bardziej znana jako Różowa, między CH a halą Arena). Od Riwiery do skweru Arki dojdziesz w 10-15 minut. Płatne parkingi (SPP) są na drugim końcu bulwaru, przy Teatrze Muzycznym i na końcu Skweru Kościuszki, przy Oceanarium. Podejrzewam jednak, że jak zwykle przy okazji takich imprez będą zatkane.
A tak swoją drogą warto by poprosić p. Natalię z UM Gdynia o przywołanie stosownego przepisu "o parkingach dla kamperów". |
_________________ Jeżeli osiągnięcie czegoś wymaga czasu nie rezygnuj, czas i tak płynie. |
|
|
|
 |
KamperLech
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-07-15, 16:27
|
|
|
Oczywiście, nie omieszkałem wysłać zapytania do UM Gdynia co do zakazu parkowania. Oto co dostałem:
"Mówi o tym art. § 52. 1. Rozporządzenia Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych. , Dz.U. 2002 nr 170 poz. 1393
W Gdyni nie ma niestety publicznych parkingów oznaczonych dodatkowym znakiem T -23e, który pozwoliłoby na parkowanie samochodów kempingowych, stąd moja odpowiedź w temacie takowych możliwości."
Więc znowu wysłałem, że tabliczka T-23e, mówi o "Tabliczka wskazuje, że znak dotyczy tylko pojazdów z przyczepą kempingową. Stosowana analogicznie, jak wszystkie tabliczki T-23a - T-23j", a więc nie o samochodach kempingowych. Czekam na odpowiedź... |
|
|
|
 |
maszakow

|
Wysłany: 2014-07-15, 23:34
|
|
|
2 obrazy związane z lokalizacją.
i drugi ..
Jeśli nawet tamta miejscówka na Kamiennej Górze jest płatna - to i tak będzie się tam opłacało zaparkować - O ile należy do Miasta.
SPP obowiązuje od poniedziałku do piątku od 9-18 - wedle
TEJ UCHWAŁY
Nie ma mowy o weekendzie... |
 |
|
|
|
 |
Funio
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Już nie Karman Gipsy na T4 - "Cygan"
Nazwa załogi: Kat&Fun czyli Kasia i Funio
|
Wysłany: 2014-07-16, 08:21
|
|
|
maszakow napisał/a: |
SPP obowiązuje od poniedziałku do piątku od 9-18 - wedle
TEJ UCHWAŁY
Nie ma mowy o weekendzie... |
Zgadza się, napisałem o SPP ponieważ zająć sensowne miejsce trzeba będzie raczej w piątek 25 lipca. Sobota i niedziela mają być powtórką z 11 i 12 lipca, kiedy to obwodnicą 3miasta przejechało w żółwim tempie ponad 90 tysięcy samochodów. Przyczyną była ponoć zmiana turnusu. A teraz będzie kumulacja:
1. zmiana turnusu,
2. początek Jarmarku Dominikańskiego w Gdańsku,
3. AirRace w Gdyni.
Na parkingu przy Skwerze Arki częstym gościem jest kamperek na wejherowskich blaszkach. Od kilku dni również drugi z Gorlic. I nie czepiają się ich ani policjanci, ani strażnicy miejscy. Pani z UM Gdynia winszuję kompetencji. Ciekawe co tym razem odpisze. |
_________________ Jeżeli osiągnięcie czegoś wymaga czasu nie rezygnuj, czas i tak płynie. |
|
|
|
 |
maszakow

|
Wysłany: 2014-07-16, 22:48
|
|
|
Funio - tylko spokojnie, nie przeginaj - pamiętaj że urzędnik nawet niekompetentny(chwilowo) może więcej... żeby na nas Straż Miejska parolu nie zagięła. Po imprezie porozmawiamy o kompetencjach
A przy okazji... znalazłem harmonogram imprezy to wrzucam, chyba się przyda:)
Piątek, 25 lipca 2014
19.00 Zalef - koncert Red Bull Tour Bus
20.30 Brodka - koncert Red Bull Tour Bus
Sobota, 26 lipca 2014
13.00 Otwarcie imprezy
13.50 Treningi - klasa Masters
15.55 Wyścig - klasa Challengers
17.05 Kwalifikacje - klasa Masters
19.00 Ifi Ude - koncert Red Bull Tour Bus
20.30 Kamp! - koncert Red Bull Tour Bus
Niedziela, 27 lipca 2014
13.00 Rozpoczęcie imprezy
13.15 Atrakcje otwierające imprezę
15.20 Wyścig klasa Masters - TOP 12
16.25 Wyścig klasa Masters - SUPER 8
17.10 Wyścig klasa Masters - FINAL 4 |
 |
|
|
|
 |
maszakow

|
Wysłany: 2014-07-18, 22:43
|
|
|
Wg informacji któe dostałem - plac na Kamiennej Górze nie jest ogrodzony, przestrzeń otwarta jest wykorzystywana jako parking przez pracujących w Śródmieściu. Trochę aut staje tam do popołudnia, potem robi się pusto. Nikt tego nie pilnuje, nie ściga... Tak więc można spróbować. Zapraszam. miejsca naprawde sporo.
Funio - miałbyś możliwość sprawdzić jeszcze przed imprezą jak to wygląda w realu ? W tygodniu albo w ten weekend jeszcze masz bliżej
W razie czego upatrzcie sobie jeszcze jakieś miejsce awaryjne. Przy ulicy Jana z Kolna są jakieś spore parkingi... I w sumie tylko tyle mogę podwiedzieć bo nie znam na tyle Gdyni, a miasto zmieniło się bardzo przez te 15 lat które minęły jak się stamtąd wyprowadziłem.
Inna miejscówka... Parking na Redłowie za szpitalem - Współrzędne google
54.489626, 18.556747. |
 |
|
|
|
 |
|