Zakup winka |
Autor |
Wiadomość |
DI STEFANO
weteran
Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Pomógł: 14 razy Dołączył: 26 Paź 2008 Piwa: 76/72 Skąd: tam gdzie lepiej
|
Wysłany: 2014-07-03, 11:19 Zakup winka
|
|
|
W tym roku będę przejeżdzał przez kraj Bratanków chciałbym zwiedzić m.Tokaj i oczywista tam zakupić odpowiednią ilość winka.
Proszę o niezbędne wskazówki gdzie znajdę dobrą piwniczkę z super winkiem. |
|
|
|
 |
Benior
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2014-07-03, 13:55
|
|
|
Jakieś 5km przed Tokajem po prawej jest jedna ale ciut drożej niż w samym tokaju.
A na przeciwko tej piwniczki jest fajne miejsce i można przenocować (my to zrobiliśmy) nad samą rzeką. Obok piwniczki jest restauracja.
To chyba to miejsce
https://www.google.pl/map...2!1m0!1m0?hl=pl
W centrum jest duży wybór ale próbować trzeba np. klient wychodził z ok. 10 butelkami więc zasugerowaliśmy iż gość już zasmakował i jest dobre.
Kupiliśmy na szczęście 1 butelkę bo nam w ogóle nie podchodziło. Morał taki, że samemu trzeba próbować |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
zibikruk
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.8 JTD - LAIKA Kreos 3009
Nazwa załogi: Kruczki
Pomógł: 13 razy Dołączył: 24 Cze 2010 Piwa: 93/116 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2014-07-03, 14:49
|
|
|
Jeśli chodzi o zakup winka, mam pytanie, gdzie można nabyć kierując sie do Hajduboszormeny. |
_________________ Retirement is the time of your life ... to have the time of your life!
 |
|
|
|
 |
Benior
doświadczony pisarz
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Benior
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2014-07-03, 15:12
|
|
|
DI STEFANO, jeśli będziecie tam chwilkę to polecam Ci podjechać do Ratka obok Madu
https://www.google.com/ma...f6ec94016?hl=hu
Wina mają rewelacyjne My się strasznie oszukaliśmy tego bo mieliśmy tylko adres domowy ale jakoś po ok. 3godz daliśmy radę. Pani właścicelka pięknie mówi po angielsku więc nie ma problemu z komunikacją. Poświęciła nam ok. 2 godz donosząc ciągle to nowe rodzaje wina i opowiadając o nich. Wytłumaczyła wszystko co i jak, skąd taki a nie inny smak. Polecam gorąco bo warto a po drodze do tej piwniczki jest ogromna winnica z fantastycznym wzgórzem widokowym i ogromnymi piwnicami.
Tylko jadąc tam warto się wcześniej umówić
http://www.arvay.eu/index-pl.html
widok z góry
 |
Ostatnio zmieniony przez Benior 2014-07-03, 20:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zibikruk
weteran

|
Wysłany: 2014-07-03, 20:34
|
|
|
Benior, dziękuję za namaiary.
Bardzo dziękuję za info od Krystiana.
Na pewno skorzystam. |
_________________ Retirement is the time of your life ... to have the time of your life!
 |
|
|
|
 |
Fordek
stary wyga
Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2014 Piwa: 14/5 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: 2014-07-03, 20:38
|
|
|
DI STEFANO,
Wina w Tokaju są -piwnice dla turystów sprzedają plastikową butlę 1.5 l. po 1000HUF -kupowałem i byłem zadowolony ,że mi smakują. Pewnego dnia na kempingu w Tym mieście poznałem rodowitego starszego Węgra - (miał przyczepkę -chciał obejrzeć kampera ) człowiek bardzo miły więc zaprosiłem go z żoną wieczorem do stoliczka na długie pogaduchy. Poczęstowałem zakupionym Tokajem. Widać było ,że cierpi jak pije. Jego żona też nie była zachwycona. Powiedział ,że w Tokaju wszędzie sprzedaje się wino "turystyczne" i jak chcemy napić się prawdziwego Tokaju to zabierze nas rano do prywatnej domowej piwniczki. Nie podam Ci adresu bo nie pamiętam - miejscowość Sarospatok . Dom prywatny wiejski .Pod nim garaż i piwnica. W piwnicystały drewniane beczki - nie z kwasówki. Gospodarz robił wino tylko na własne potrzeby -2700 l i dla rodziny. Gdy się spytałem jakiej mocy jest Ten tokaj napisał na kartce 20-22%.
Może tyle nie miał . Ale żona po spróbowaniu z każdej beczki była bardzo wesoła. Zatankowałem w butelki po napojach 8 l. - z każdej smacznej po dwa litry - zapłaciłem - 1500 HUF za butelkę /2l.
Pojechaliśmy po następnych kempingach lecz w drodze powrotnej już bez tłumacza Węgra zajechałem tam jeszcze raz - zakupiłem jeszcze 15 litrów do kraju.
Morał taki ,że w okresie letnim wino dla turystów jest wyprzedawane pośledniej jakości. Węgier sam mi to powiedział. Jeżeli dasz radę skręć do jakiejś wsi pod Tokajem - może pod sklepem spróbuj dopytać się gdzie ktoś sprzedaje Bor. Uważaj -pełno wsi romskich. Popróbujesz może kupisz. Gra warta zachodu. Polecam
W tym roku chyba będę musiał również zajechać do znajomej piwniczki. Pojawi się wino 2013. Węgrzy podają rok zlania z beczki wina po pierwszej fermentacji a nie rok zbiorów.
sarospatok.JPG sarospatok na mapie |
 |
Plik ściągnięto 5946 raz(y) 46,51 KB |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Benior
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2014-07-03, 22:21
|
|
|
Coś w tym jest my jak chodziliśmy po piwniczkach to szukaliśmy takiej gdzie siedzi wielu Węgrów |
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 85/420 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2014-07-03, 23:32
|
|
|
Dobrze pisze SOK tak jest na Bałkanach, pierwszy sort to Domaszne Wino, są w tym dobrzy |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
zibikruk
weteran

|
Wysłany: 2014-07-07, 18:36
|
|
|
Dalej w temacie.
Bywalcy, podajcie proszę namiary na winniczki w Egerze, ewentualnie gdzie przenocować.
Traska trochę uległa zmianie i będę jechał do Hajduboszormeny od strony Budapesztu. |
 |
|
|
|
 |
Benior
doświadczony pisarz
|
|
|
|
 |
Benior
doświadczony pisarz
|
|
|
|
 |
Fordek
stary wyga
Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2014 Piwa: 14/5 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: 2014-07-07, 19:53
|
|
|
Polecam ten kemping - termalny basenik i sauna w cenie kempingu. Strzałki pokazują piwniczki -najlepsza w kółeczku.
Przechwytywanie.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 98 raz(y) 86,81 KB |
|
|
|
|
 |
DI STEFANO
weteran
Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Pomógł: 14 razy Dołączył: 26 Paź 2008 Piwa: 76/72 Skąd: tam gdzie lepiej
|
Wysłany: 2014-07-14, 13:56
|
|
|
Serdeczne dzięki za bardzo dobre namiary.
Szczególne podziękowania dla Benior-a,stawiam Ci - na razie - dwa piwka.
Jak się w przyszłości trafimy na trasie wypijemy coś mocniejszego.
Sok dla Ciebie tez poleciało piwko.
Pozdrawiam
Stefan |
|
|
|
 |
Benior
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2014-07-14, 14:37
|