Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak z solarów uzyskać 230V w gniazdkach kampera?
Autor Wiadomość
Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2014-07-26, 10:11   Jak z solarów uzyskać 230V w gniazdkach kampera?

Jak z solarów uzyskać 230V w gniazdkach kampera? Ma zasilić ladowarkę golarki, szczoteczki notebooka, telewizor. Nie jednocześnie. Maks pobór 200 W / 16 A.

Będą solary i regulator 20A MPPT Tracer. Jest Schaudt EBL29 i akumulator 95Ah. I tak sobie kombinuję...
1 Solar tylko do przetwornicy. Jeżeli wepnę zasilaną solarem przetwornicę między zewnętrzne gniazdo 230V w ścianie kampera, to będę miał 230 w gniazdkach, ale akumulator i instalacja 12 V będzie zasilana z niepotrzebnymi stratami na przetwornicy. Pod wieczór moc spadnie i instalacja chyba zwariuje? Na czas jesiennego używania agregatu przetwornicy odłączona.
2 Solar standardowo do akumulatora. Przetwornica do akumulatora. Gniazdka 230 rozłączone od elektrobloku i podłączone do przetwornicy. Wejście 230V będzie używane jesienią z agregatem i wtedy gniazdka podłączone do elektrobloku.
3 Solar do elektrobloku, przetwornica do drugiego wyjścia w regulatorze i 230V. Zaleta że póki jest słońce, to mam 230 V, ale wieczorem problem lub przepinanie.
4 Olać gniazdka i wpinać przetwornicę do gniazda zapalniczki. ;)

Jak by nie było, to nie obejdzie się bez instalacji 20A przełącznika lub przekaźnika.
Postaw piwo autorowi tego posta

Rowerek 
weteran

Twój sprzęt: FIAT DUCATO KNAUS SUN-TRAVELLER 658 LG
Nazwa załogi: Marek i MałgoŻata
Piwa: 28/4
Wysłany: 2014-07-26, 13:21   

ja na akumulatorze mam zamontowaną przetwornicę z 12v na 230v 1500w i w taki sposób mam prąd do ładowania laptopa szczoteczek i innych rzeczy

Rowerek 
weteran

Wysłany: 2014-07-26, 13:27   

mam zrobioną oddzielną instalację jedno gniazdko w kuchni drugie w łazience a trzecie na środku kampera akumulator mam 100A a solar 120w i prądu mi starcza

Johny_Walker 
Kombatant

Wysłany: 2014-07-26, 14:17   

1500W to niezła elektrownia. Pewnie ma duże straty własne?
Nie planuję klimy i na razie coś mniejszego.
Gdybym poszedł Twoim śladem, to przełącznik dwubiegunowy przed gniazdami i wykorzystanie oryginalnych, które mam tak jak Ty.

Rowerek 
weteran

Wysłany: 2014-07-26, 15:00   

ja taką miałem więc zamontowałem możesz założyć mniejszą klimy nie mam ale żona suszy włosy nieraz z nadmiaru mocy głowa nie boli pozdrawiam :spoko

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2014-07-26, 15:13   

Johny, bezpośrednio z solara żadna przetwornica ci nie ruszy, chyba że małej mocy.
Energia musi być zgromadzona w akumulatorze i to on zapewnia dostateczną ilość Amperów do poprawnej pracy przetwornicy.
Przetwornice podłącza się jak najbliżej akumulatora im grubsze kable tym lepiej.
Wyjście z przetwornicy 230V możesz sobie puścić nawet długim przedłużaczem, straty nie będą wielkie.
Ostatnio zmieniony przez Socale 2014-07-26, 15:39, w całości zmieniany 1 raz  

Rowerek 
weteran

Wysłany: 2014-07-26, 15:27   

zamontowałem przetwornicę na ściance koło akumulatora połączyłem kawałkami przewodów rozruchowych i nie mam strat

Rowerek 
weteran

Wysłany: 2014-07-26, 15:42   

Johny musisz zamontować akumulator do niego solar żeby go ładował akumulator będzie magazynem prądu i do akumulatora przetwornice i masz prąd

Johny_Walker 
Kombatant

Wysłany: 2014-07-26, 16:30   

Nie potrzebuję dużej mocy. Maks 200W, a w praktyce 15-70W. Wolę sinus. Dlaczego taka przetwornica nie ruszy z 300 W solarów? Nie rozumiem.

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2014-07-26, 16:55   

Johny_Walker, bo musi na początek dostać kopa,a poza tym chyba nie będziesz czekał na słońce by podłączyć odbiornik.Z 300 W w najlepszym wypadku będziesz miał 200,bo na idealne warunki nie licz,chyba że Grecja itp.

mwservice 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato
Piwa: 7/10
Wysłany: 2014-07-26, 19:47   

Musisz niestety założyć, że przetwornica musi być podłączona do akumulatora i to jest jej podstawowe źródło energii. Solar tylko ma doładować akumulator. Przetwornica 200W będzie brała prąd 16A z 12V, więc kable łączące przetwornicę z akumulatorem powinny być krótkie i grube. Przy starcie przetwornicy, pobierany jest duży impuls prądu, z którym akumulator sobie poradzi.
Potem 230V z przetwornicy możesz już rozprowadzić cieńszymi przewodami.
Można rozważyć przekaźnik przełączający instalację 230V kampera pomiędzy zasilaniem z gniazda zewnętrznego a z przetwornicy. Ma to taką wadę, że przy braku 230V przetwornica będzie pracować stałe, aby działały gniazda w ścianach, a to jest zużycie prądu. Zaletą jest wygoda rozprowadzania zasilania w kamperze.
Ja zrezygnowałem z wygody i podłączyłem przetwornicę do akumulatora i mam jedno gniazdko 230V w przetwornicy pod łóżkiem i jeśli chcę z niego skorzystać to wtedy włączam przetwornicę. Dzięki temu minimalizuję straty energii z akumulatora. Przelicz sobie ile wynosi prąd jałowy przetwornicy i na ile rozładuje Ci akumulator w ciagu doby.

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 132/5
Wysłany: 2014-07-27, 17:00   

Przetwornicę włącza się tylko wtedy kiedy potrzebujesz pobrać z gniazd 230V. Dobre modele
mają złącze do zdalnego sterowania włączaniem (niektóre mają nawet pilot) z wyłącznikiem umieszczonym w wygodnym miejscu (tak aby nie "nurkować" np. pod łóżkiem). Tak jak piszą poprzednicy - krótkie i grube kable (najlepiej ułożyć po dwa), przetwornica blisko akumulatora. Polecam pełen sinus bo modyfikowany szybko się zemści. Jest coraz więcej urządzeń 230V sterowanych małym procesorem i bez sinusa nie zadziałają. Moc jesli kasa pozwoli lepiej założyć na zapas, mamy wszak coraz to nowe pomysły na ulepszanie kamperowego życia (mikrofala, ekspress do kawy itp.)

JaWa 
Kombatant
Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Piwa: 367/235
Wysłany: 2014-07-27, 17:16   

krzlac napisał/a:
Jest coraz więcej urządzeń 230V sterowanych małym procesorem i bez sinusa nie zadziałają

Tak dla ciekawości, jakie to urządzenia ?
Kilka lat stosujemy przetwornicę bez sinusa i odpukać wszystko chodzi bez problemu. :?:

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 132/5
Wysłany: 2014-07-27, 17:18   

Ostatnio ekspress do kawy Krups Pixi do kapsułek Nespresso.

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 315/16
Wysłany: 2014-07-27, 21:43   

Johny_Walker napisał/a:
Nie potrzebuję dużej mocy. Maks 200W, a w praktyce 15-70W. Wolę sinus. Dlaczego taka przetwornica nie ruszy z 300 W solarów? Nie rozumiem.

spróbuj spłukać muszlę za przeproszeniem klozetową z sporym klocem bez rezerwuara.

Odpowiedz do tematu