|
|
Dlaczego termy, dlaczego w Buku. |
Autor |
Wiadomość |
Beta
weteran

Nazwa załogi: Beata i Grzegorz
|
Wysłany: 2014-07-21, 19:14 Dlaczego termy, dlaczego w Buku.
|
|
|
Obiecałam popisać w tym temacie, więc biorę się do roboty
Na termy jeździmy dwa razy do roku na ok. dwa tygodnie. Po tak długim moczeniu efekt terapeutyczny jest mocno zauważalny.
Będąc na różnych basenach termalnych stwierdziliśmy jednogłośnie z Grzegorzem, że te w Buku najbardziej nam odpowiadają. W internecie znalazłam informację, że Bukfurdo to drugie co do wielkości kąpielisko lecznicze na Węgrzech. W ogóle w necie jest sporo informacji na temat leczniczego działania wód , położenia, cen itp. Ja mam zamiar opisać głównie swoje wrażenia oraz napisać o tym, czego nie znajdziecie w żadnym przewodniku. |
_________________ Nihil est ab omni parte beatum.
Nie ma rzeczy ze wszystkich stron szczęśliwej. |
Ostatnio zmieniony przez Beta 2014-07-23, 00:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Beta
weteran

|
Wysłany: 2014-07-21, 22:00
|
|
|
W tym roku było otwarcie Term Cieplickich. Tylko 14 km. od Karpacza. Miało być blisko i fajnie. Chciałam organizować zloty w Karpaczu z atrakcją wyjazdu na termy lecznicze do Cieplic. Niestety , ale okazało się, że to raczej baseny rekreacyjne, bo wody leczniczej jest tam ok.1%. Porażka
Dlatego będę reklamować moje ukochane termy w Buku.
Na szczęście na Węgry mamy " tylko "480km. Nie jest to aż tak daleko.
W zależności od pogody pierwszy wyjazd organizujemy w marcu albo kwietniu, kiedy jeszcze za wcześnie na camperowanie do ciepłych krajów. Wielką przyjemnością jest siedzenie w gorącej wodzie, gdy na dworze jest jeszcze dość chłodno. W tamtych okolicach klimat jest łagodniejszy niż u nas w Karpaczu i z reguły łapiemy pierwsze wiosenne słońce. |
|
|
|
 |
andreas p
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2008 Piwa: 15/43 Skąd: Bad Driburg
|
Wysłany: 2014-07-21, 22:42
|
|
|
Tak wlasnie sie zaczyna sezon od wizyty w Bük my to robimy od lat i polecamy wszystkim znajomym ten Camping.
Wam tez kiedys polecilismy ten Camping i knajpe ze wspanialym jedzonkiem.
Ciesze sie ze Wam odpowiada. |
_________________ Nadszedl czas .
zabawy i wypoczynku
 |
|
|
|
 |
Beta
weteran

|
Wysłany: 2014-07-21, 23:32
|
|
|
Wyjazd na termy traktujemy tak trochę jak sanatorium. Kiedyś to moczenie niezbyt mi się podobało, więcej czasu spędzałam w basenach pływackich zastanawiając się , co ja tutaj robię? Minęło kilka lat i jakoś takoś zaczęło mi się to podobać Cały sukces polega na tym, aby dobrze zorganizować sobie czas czyli zapewnić sobie dobre towarzystwo
Ale o tem potem |
|
|
|
 |
Beta
weteran

|
Wysłany: 2014-07-27, 15:58
|
|
|
Minął kolejny miesiąc od powrotu z Buku , a ja czuję się nadal fantastycznie. Bolał mnie bardzo bark. Lekarz dał mi skierowanie na rehabilitację ( termin mam dopiero na październik) a tu zero bólu. Jestem święcie przekonana , że wody termalne w Buku działają naprawdę leczniczo
Źródła te zalecane są dla osób z problemami reumatologicznymi, ginekologicznymi oraz ze schorzeniami kręgosłupa i narządów ruchu. Kiedyś doczytałam się, , że można również zastosować kurację pitną w terapi zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Jest tam przygotowane miejsce, gdzie można sobie nalać wody np. do butelki.
Spróbowałam i choć byłam bardzo dzielna , to udało mi się wypić tylko dwa łyki .Słone paskudztwo śmierdzące siarką.Więcej nie dałam rady. Terapia dla bardziej zdesperowanych |
|
|
|
 |
Beta
weteran

|
Wysłany: 2014-07-27, 19:25
|
|
|
Miasteczko Buk to typowa miejscowość uzdrowiskowa. Nie ma tam żadnych zabytków do zwiedzania. Natomiast nie brakuje knajpek i restauracji z węgierskimi potrawami i napitkami .
W weekendy w wielu lokalach jest muzyka i można potańczyć.
Najważniejsze - są aż trzy campingi do wyboru. Camping Termal bezpośrednio połączony z terenem termali, następny Eva blisko głównego wejścia i Romantik , z dużymi parcelami wśród zieleni , ale najdalej od term.
My wyłącznie zatrzymujemy się na campingu Termal, ponieważ tylko na nim jest możliwość dowolnego przemieszczania się z basenów na camping i na odwrót.
Nasi znajomi z Karpacza nie zawsze korzystają z campingu, ponieważ w miasteczku jest sporo miejsc do parkowania za free. Można sobie na to pozwolić przy krótkich pobytach, jedyny mankament jest taki, , że w cenie biletu jest tylko jedno wejście w ciągu dnia na termy. |
|
|
|
 |
Beta
weteran

|
Wysłany: 2014-07-28, 21:42
|
|
|
Widzę, że czytacie , więc napiszę teraz coś więcej o basenach.
Termy w Buku są dość stare , bo mają już ponad 50 lat. Jeśli chodzi o wrażenia estetyczne , to szału nie ma. Kilka lat temu otrzymali dotacje unijne. Porobili remonty , zmodernizowali i rozbudowali obiekt.
Jest nowa część rekreacyjna na niezłym poziomie polecana głównie dla rodzin z dziećmi. Niestety można korzystać z tych atrakcji wyłącznie za dopłatą. Ta część jest pod dachem ,więc dostępna jest przez cały rok. Sporo basenów rekreacyjnych , pływackich ze zwykłą wodą oraz zjeżdżalnie są usytuowane na wolnym powietrzu wśród zieleni. Baseny napełniane są wodą dopiero na sezon letni. W ogrodzie jest również spory plac zabaw. Te wszystkie atrakcje są świetne , ale tylko wtedy , gdy jest pogoda.
Natomiast my możemy korzystać z term leczniczych przez cały rok , ponieważ baseny te na wolnym powietrzu częściowo są zadaszone i spora ich część jest w budynku pod dachem. Nie wiem , czy jest zakaz , ale dzieci w tych basenach nie ma. |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2014-07-28, 23:13
|
|
|
Beta napisał/a: | .Słone paskudztwo śmierdzące siarką.Więcej nie dałam rady. Terapia dla bardziej zdesperowanych |
mała korekta - woda kiedyś była niepijalna , w tym roku coś chyba oszukują bo da się normalnie pić bez ograniczeń , moje chłopaki poili się nią (ale chyba nic im nie pomogło , ani nie zaszkodziło)
jeszcze możemy uściślić - źródełko lecznicze to "rzygający wąż" - tak nazwali ją moje chłopaki , a kawałek dalej (idąc wzdłuż kanałku) jest kranik z musującą wodą której rzeczywiście nie da się pić
Cytat: | Nie wiem , czy jest zakaz , ale dzieci w tych basenach nie ma. |
źle obserwujesz - we wszystkich termalnych dzieciaki normalnie siedzą
Cytat: | Najważniejsze - są aż trzy campingi do wyboru |
ale do mieszkania nadaje się tylko termalcamping - pozostałe można potraktować jako przechowalnię gdyby nie było miejsca na termalu |
|
|
|
 |
andreas p
Kombatant

|
Wysłany: 2014-07-29, 07:17
|
|
|
Jeszcze pare lat temu caly obiekt byl zasypany ulotkami w roznych jezykach gdzie byly informacje na temat kapieli dzieci. bylo tam wyraznie napisane ze baseny lecznicze nie sa dla dzieci do lat 7 ale teraz nie ma takich info. |
zabawy i wypoczynku
 |
|
|
|
 |
Beta
weteran

|
Wysłany: 2014-07-29, 10:30
|
|
|
Chris 66. My , jak wcześniej pisałam jeździmy na termy przed i po sezonie letnim. Czasem się zdarza , , że jakieś dziecko w wodzie grzecznie siedzi przy rodzicach, ale też byliśmy świadkami , jak personel wypraszał z basenów leczniczych rodziców z maluszkami. Może w wakacje jest inaczej .Nie mnie to oceniać. Ja osobiście bardzo sobie to cenię , że w tych termach nie ma szalejących dzieci . Bardziej mi odpowiada sanatoryjny charakter wypoczynku
Może kiedyś jak będę babcią zmienię zdanie . |
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 189/890 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2014-07-29, 13:06
|
|
|
Hej BETA ! Zaczęłaś ciekawie ... Interesują mnie te termy. Napisz coś więcej o stronie praktycznej pobytu tam, kosztów, ew. problemów językowych etc. Ze wstydem przyznaję, że nigdy nie byliśmy na Węgrzech a ciepłe wody też nam dobrze robią ... stąd też tak lubimy Uniejów.
Jak wygląda infrastruktura termach, tzn. z jakich urządzeń się składa ? Jakieś bicze wodne, yakuzi, coś jeszcze ? Personel mówi po angielsku? Przyjazny ?
Wskazówki praktyczne ?
Oczywiście znalazłem stronę internetową http://bukfurdo.hu/pl/ (po polsku nawet ) ale to typowa reklamówka. Bardziej mnie interesują doświadczenia praktyczne ...
Piwo- zadatek ! |
_________________ Marian
 |
|
|
|
 |
Beta
weteran

|
Wysłany: 2014-07-29, 16:06
|
|
|
Witaj Brat. Chętnie odpowiem na twoje pytania
Choć od tylu lat jeździmy na Węgry ,to po węgiersku ni hu... hu.Grzegorz z nimi porozumiewa się po niemiecku. Czasem po angielsku rozmawiamy , ale wyłącznie z kimś młodym.
W odróżnieniu od term w Uniejowie głównym strojem campingowo- termalnym jest płaszcz... kąpielowy. Ponieważ byliśmy również na basenach w Uniejowie , to powiem krótko - dwa światy!
W BUKU - olbrzymi teren zielony , , można koce rozkładać na trawnikach, sporo basenów o różnej temperaturze wody i różnej wielkości. Zewnętrzne częściowo zadaszone. W budynku głównym dwa baseny duże, dwa baseny małe.W każdym basenie są ławeczki na których się siedzi i nic nie robi, bo nie ma żadnych bąbelków , dlatego tak bardzo potrzebne jest dobre towarzystwo do pogadania .
Baseny ze wszystkimi atrakcjami wodnymi są w nowodobudowanej części za dodatkową opłatą .
Ceny na Węgrzech w sklepach i restauracjach są bardzo zbliżone do polskich, czasem wyższe tylko o kilka złotych.
Ogólnie węgierskie" klimaty"często przypominają mi PRL (wystrój lokali czy obsługa kelnerska), jednak tam też się to zmienia w szybkim tempie na plus .
W temacie termy w Buku chcę jeszcze dużo więcej informacji przekazać. Przygotowałam też sporo zdjęć, które będę sukcesywnie wrzucać.Zachęcam do zaglądania na tę stronę po kolejne info |
Ostatnio zmieniony przez Beta 2014-07-30, 14:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Beta
weteran

|
Wysłany: 2014-07-29, 17:27
|
|
|
Baseny z wodą termalną w Buku nie są ani nowe, ani ładne czy luksusowe. Jednak skoro o nich tyle piszę , to muszą być wyjątkowe Skład wody jest unikatowy na skalę europejską!
W budynku na samym końcu są dwa małe baseny. W tym po prawej stronie jest zazwyczaj bardzo gorąca woda. Od niego zaczynamy W nim da się wysiedzieć kilka (twardziele kilkanaście) minut.Wypacamy toksyny na zasadzie sauny i przechodzimy do baseniku obok , z wodą zimną. Schładzamy ciałka i jak robi nam się chłodno , to idziemy do dużego basenu (tego drugiego) , bo tam jest dość gorąca woda. Po ok 30 min. ma się dość ciepełka , więc przenosimy się do drugiego dużego basenu. Tam woda ma idealną temperaturę i jest bosko. Można tam siedzieć i siedzieć |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
brams
Kombatant

Twój sprzęt: DajLaika Kreos 5010
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Piwa: 172/171 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-07-29, 18:26
|
|
|
Beatko - piffko!
Co do "term" w Cieplicach pełna zgoda, czyli...porażka |
_________________ www.wesolepodroze.pl
 |
|
|
|
 |
andreas p
Kombatant

|
Wysłany: 2014-07-29, 20:03
|
|
|
Lekarze zalecaja a nawet nakazuja w jednym basenie nie wiecej jak 15 minut i pauza. |
zabawy i wypoczynku
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|