Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Remont Łazienki - dulare
Autor Wiadomość
dulare 
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Piwa: 94/83
Wysłany: 2014-09-05, 15:17   Remont Łazienki - dulare

Ponieważ dla nas praktycznie sezon się skończył (z wyboru i z powodów różnych innych) a z kampera wypakowaliśmy już chyba wszystko co się dało, przyszedł czas na roboty we wnętrzu. Podczas naszych tegorocznych wyjazdów staliśmy niemal co drugą noc na dziko i w związku z tym łazienka była przez nas mocno używana. Przy tej okazji zdarzyło nam się nie raz i nie dwa psioczyć na jej układ i marnotrawstwo miejsca. Oryginalna zabudowa z prefabrykowanych plastikowych kształtek ma wiele miejsc w których pod nią marnuje się strasznie dużo miejsca a tym samym jest ono zabierane z kubatury łazienki nie dając nic w zamian. Brodzik jest może i dość długi ale bardzo wąski, niewygodny w użytkowaniu. Druga część podłogi (druga niecka) nie ma odpływu więc kiedy bierze się prysznic i naleje wody do tej drugiej części (co jest niemal nieuniknione) to trzeba ją wybrać gąbką. Kiedy we cztery osoby kąpiemy się wieczorem to łazienka (podłoga) schnie całą noc, a ponieważ toaleta jest umieszczona "w najdalszym kącie" to ciągle się po tej mokrej podłodze chodzi. Tak czy siak przyszła pora na zmiany.

Od Krzyśka (poprzedniego właściciela) wiedzieliśmy że tylna ściana była już naprawiana, ale przy okazji wożenia rowerów zauważyliśmy że jej część niepokojąco pracuje podczas jazdy szczególnie po wybojach - będą więc potrzebne wzmocnienia także tutaj. Oryginalna zabudowa łazienki jest już bardzo zniszczona (pożółkła, miejscami wygląda na to że ktoś ją próbował malować), zawiasy drzwiczek się sypią... Zamierzamy zatem wymienić całość wnętrza. Roboty już w toku, tymczasem wrzucam parę zdjęć jak łazienka wyglądała przed remontem.

DSC01314_DxO.jpg
Plik ściągnięto 91 raz(y) 82,42 KB

DSC01315_DxO.jpg
Plik ściągnięto 96 raz(y) 88,89 KB

DSC01316_DxO.jpg
Plik ściągnięto 79 raz(y) 84,36 KB

DSC01317_DxO.jpg
Plik ściągnięto 75 raz(y) 63,68 KB

DSC01318_DxO.jpg
Plik ściągnięto 178 raz(y) 70,49 KB

DSC01319_DxO.jpg
Plik ściągnięto 167 raz(y) 85,5 KB

dulare 
weteran

Wysłany: 2014-09-08, 11:12   

Pierwszy etap demolki - oryginalna zabudowa odcięta delikatnie nożykiem od ścian (klejona na czymś podobnym do Sikaflex) - największy element był dodatkowo w kilku miejscach zamontowany śrubkami. Po zdemontowaniu plastików w narożu przy panelu prysznicowym - bez niespodzianek, za głównym modułem - ściana naprawiana przez Krzyśka na tyle na ile był w stanie bez demontażu całości. Tylna ściana nadal ma przeciek na uszczelce okna - uszczelnienie do poprawki. Dodatkowo do poprawki drewniana konstrukcja - obecna z trudem utrzymuje ciężar trzech rowerów na bagażniku (ściana pracuje).

Wymontowanie toalety bezproblemowe, kwestia znalezienia wszystkich tych śrubek które trzeba odkręcić, potem już tylko nożykiem ciach po uszczelnieniu i całość wyszła.

Najwięcej zabawy z podłogą - moduł podłogowy dokładnie odciąłem od ścian - częściowo zaczął pracować ale w swojej największej części trzymał się podłogi strasznie mocno. Okazało się że ta duża środkowa część (w której nie było odpływu i strasznie nas to denerwowało) już kiedyś komuś pękła - została wycięta (do gołej sklejki podłogowej) i wylaminowana. W związku z tym oderwanie tego ustrojstwa od podłogi kosztowało sporo pracy - na szczęście dało się dojść przez klapę serwisową w odpowiednie miejsce i za pomocą klinów, łomu i młotka oddzieliliśmy plastikową wkładkę od podłogi. Przy okazji okazało się że to co brałem za farbę na podłodze to po prostu żelkot. Znalazł się też drugi odpływ - został zalaminowany więc nie było go ani widać ani nie było z niego żadnego użytku.

DSC01320_DxO.jpg
Plik ściągnięto 80 raz(y) 88 KB

DSC01327_DxO.jpg
Plik ściągnięto 70 raz(y) 107,01 KB

DSC01328_DxO.jpg
Plik ściągnięto 89 raz(y) 109,16 KB

DSC01329_DxO.jpg
Plik ściągnięto 87 raz(y) 86,89 KB

DSC01330_DxO.jpg
Plik ściągnięto 82 raz(y) 107,71 KB

CAPOMAN 
weteran

Piwa: 37/34
Wysłany: 2014-09-10, 20:30   

dularebędę tobie kibicował i przyglądał się :ok pisz jak najwięcej- wszystko może się przydać (porady) ja startuję za miesiąc i też mam w planie demolkę łazienki :diabelski_usmiech
Postaw piwo autorowi tego posta

Kuba L. 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
Piwa: 19/47
Wysłany: 2014-09-10, 21:12   

tak mi się zdawało, że chyba musiał być oryginalnie odpływ z tej drugiej części... życzę ci powodzenia w odbudowie i widzę, że ci szybko robota idzie :bigok możesz nam zdradzić plany co do nowej podłogi? naprawiasz starą czy robisz coś nowego? :spoko

dulare 
weteran

Wysłany: 2014-09-10, 21:23   

Roboty wyraźnie zwolniły bo rok szkolny się zaczął i trzeba różne rzeczy pogodzić ze sobą - zostają mi więc głównie soboty do pracy przy kamperze - między innymi dlatego zacząłem już teraz żeby zdążyć przed sezonem przyszłego roku.

Ostatnio przyłożyłem się jeszcze do wyczyszczenia tylnej ściany z resztek styropianu i klejów. Będę musiał też rozebrać część obecnego drewnianego stelażu i wykonać nowy żeby tylna ściana była bardziej sztywna w momencie przewożenia rowerów. Przy okazji oczyszczania tylnej ściany wykryłem przeciek na drzwiach serwisowych - wygląda na to że będę musiał zrobić nową ramkę bo stara jest na rogu przegnita.

Co do podłogi - zerwałem linoleum bo na obecnym i tak bym nic nie zrobił - miejscami zerwane dawało straszne góry i doliny. Sklejka jest w większości w dobrym stanie, była wilgotna w okolicach odpływu z brodzika (był nieszczelny), przejścia węża odprowadzającego wodę z umywalki (ściekała po nim woda) i na rogu obok klapy serwisowej. Przy nadkolu (widać jego fragment w rogu w którym wychodzą rury) jest poczerniała ale od jakiegoś środka izolującego (tłuste coś). Nie zamierzam wymieniać całej podłogi - zamierzam położyć dodatkową warstwę 6mm sklejki i na to nowe linoleum. Wynika to głównie z wymyślonego przeze mnie nowego układu łazienki oraz z tego że oryginalna sklejka trzyma się bardzo dobrze (nie jest jeszcze zetlała ani przegniła) a po robotach w głównej części wiem że ciężko usztywnić całkiem nową podłogę.

tylna sciana w trakcie oczyszczania z resztek styropianu i klejow.jpg
Plik ściągnięto 160 raz(y) 126,09 KB

widac ze okno przecieka trzeba bedzie uszczelnic.jpg
Plik ściągnięto 157 raz(y) 120,35 KB

Sklejka po lewej od okna niedokladnie docieta, trzeba bedzie poprawic.jpg
Plik ściągnięto 77 raz(y) 119,37 KB

juz lepiej docieta a przy okazji w rogu obok drzwi serwisowych wyszedl swiezy zaciek.jpg
Plik ściągnięto 77 raz(y) 117,69 KB

Podloga przed zdzieraniem linoleum - prog juz odkrecony.jpg
Plik ściągnięto 71 raz(y) 129,99 KB

Podloga juz ze zdartym linoleum zamokla w okolicach odplywow i w rogu obok klapy serwisowej.jpg
Plik ściągnięto 97 raz(y) 121,28 KB

dulare 
weteran

Wysłany: 2014-09-10, 22:18   

No to teraz parę słów na temat moich planów.

Zamierzam użyć standardowego brodzika 70x70 ze ściętym rogiem. Już go nawet kupiłem tylko z braku transportu nie mam go jak przewieźć z biura do kampera. Trzeba będzie na dno kłaść jakąś matę bo jest śliski i nie ma żadnych ryflowań czy przetłoczeń.

Toaleta zostanie przeniesiona z rogu w głębi do rogu na przeciwko drzwi wejściowych. Nie trzeba będzie na niej siedzieć z nogami w brodziku ale trzeba będzie w związku z tym dorobić nową klapę serwisową. Nowa klapa będzie ułożona w poziomie bo musi zmieścić się pod bagażnikiem rowerowym (sprawdzałem - kaseta wyjdzie bez problemu). Będę więc też musiał zmienić trochę układ drewnianych wzmocnień na tylnej ścianie. Ponieważ nasza toaleta ma miejsce na nadbudówkę (której nie mamy bo pozbyliśmy się tylnej plastikowej części zabudowy) zamierzam w tym miejscu zrobić szafkę do samego sufitu. Płytką (12cm) ale szeroką, z dużą ilością półeczek bo tego nam najbardziej brakowało w "starej" łazience.

W rogu pod oknem zostanie zbudowana szafka pod umywalkę. Rolę umywalki będzie pełnił standardowy mały zlew kuchenny (stalowy) 40x50cm. W tym zlewie będzie też zamontowana bateria z odboczką do prysznica (tzw. bidetka). Zobaczymy czy takie rozwiązanie się sprawdzi bo drugą baterię (dla prysznica) mogę później dodać a może uda się użyć jednej baterii do zlewu i do prysznica - w tym wypadku będzie mniej rzeczy do montażu na szafce i mniej punktów które mogą się zepsuć. Stare drzwi serwisowe będą prowadziły od zewnątrz do tej szafki i dzięki temu mogę tam trzymać np. wąż do napełniania zbiorników albo kliny. Okaże się.

Na ściany mam dwa pomysły - albo położę tam linoleum na kleju, albo wykonam całość ścian z PCW spienionego docinanego na wymiar. Niestety firma z Krakowa która się tym zajmuje jeszcze nie odpowiedziała na mój email i chyba będę tam musiał zadzwonić albo podjechać - robią wycinanki obrabiarką CNC i chciałem wiedzieć ile to kosztuje bo w ten sposób mógłbym sobie od razu przygotować właściwe panele na całe ściany.

Meble początkowo chciałem wykonać ze sklejki i okleić linoleum tak jak ściany, ale jeśli ściany będę pokrywał spienionym PCW to może z tego samego materiały wykonam szafki - tyle że o ile na ściany poszło by PCW o grubości 2mm to na meble użył bym 10mm. Czekam tylko na odpowiedź z firmy czy tego typu konstrukcja będzie miała odpowiednią sztywność.

Tyle pomysłów a co się uda w praktyce to się okaże :)

projekt zabudowy.jpg
Plik ściągnięto 158 raz(y) 68,66 KB

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2014-09-10, 23:12   

No czytam, oglądam fotki i podziwiam, bo też dużo roboty przed Tobą.
Brodzik 70x70 ze ścięciem, też mam taki, i jest kawałek miejsca. Chociaż w vanie to jeszcze przy górze jest mniej, bo skosy, ale to wg mnie dobre rozwiązanie.
Będziesz wstawiał kabinę, czy jakąś zasłonkę?
Chyba kabina byłaby lepsza. Może coś takiego jak ja mam. Może w Polsce też da się kupić.
Jutro pstryknę fotki jak teraz prawie na gotowo to wygląda jeśli chcesz.
Budowa domka ze złomka

dulare 
weteran

Wysłany: 2014-09-11, 06:44   

Na razie idę w zwykłą zasłonkę ze względu na pomysł współdzielonej baterii umywalkowo - prysznicowej oraz ze względu na to że dołożyć kabinę prysznicową jest łatwiej niż demontować kabinę jeśli się nie sprawdzi :) A poza tym mam już w suficie otwory po szynie od poprzedniej zasłonki i pewnikiem w te same otwory tą samą szynę wkręcę. Na razie muszę tak poplanować żeby się wyrobić z czasem i żeby rodzina nie była poszkodowana przez moją pracę przy kamperze.

eMWu 
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Piwa: 11/23
Wysłany: 2014-09-11, 09:39   

dulare napisał/a:
ale jeśli ściany będę pokrywał spienionym PCW to może z tego samego materiały wykonam szafki - tyle że o ile na ściany poszło by PCW o grubości 2mm to na meble użył bym 10mm. Czekam tylko na odpowiedź z firmy czy tego typu konstrukcja będzie miała odpowiednią sztywność

ostatnio szklane drzwiczki zastąpilem płytą 8mm i moim skromnym zdaniem 10 mm na szafki nie nie nadaje. Moze lepiej sklejka plus z zewnątrz plyta 2 mm?

A co do firmy - w bielsku jest firemka, mają praktycznie wszystkie grubości na stanie i kolory, plus kleje i silikony do tych płyt. Nie reklamuje, namiar na priv. Nie tną CNC a mimo to tak ladnie docieli ze nie trzeba bylo poprawiac.

dulare 
weteran

Wysłany: 2014-09-11, 10:25   

Pomysł na sklejkę + płyta też przyszedł mi do głowy i chyba będzie to najsensowniejsze... szafka za ubikacją ma być jednocześnie wzmocnieniem tylnej ściany (konstrukcja szkieletu tylnej ściany ma być mocowana do głównej pionowej płyty szafki na kątownikach) a tego już PCW spienione nie przeniesie... Wszystko rozbija się o to że nie chcę rezygnować z bagażnika rowerowego na tylnej ścianie a nawet chętnie bym go powiększył z 3 na 4 rowery. Przy obecnej konstrukcji tylnej ściany to nawet 3 rowery strach na nim wozić (woziłem, ale przestałem jak zobaczyłem jak się to wygina).

Płyta z PCW 2mm o tyle bardziej mi pasuje niż linoleum na ściany że łatwiej ją będzie w całości umocować i raczej nie będzie miała tendencji do odklejania się np. w rogu i zwijania pod własnym ciężarem :) Miałem przez chwilę nadzieję że położę sobie linoleum wokół całej łazienki w jednym kawałku (bez cięcia na narożnikach) ale to prawie 8 m2 czyli jakieś 16 kilogramów które trzeba by jakoś utrzymać w czasie klejenia a dodatkowo ciężko było by poprawnie wyciąć wszystkie zakamarki w jednym dużym kawałku takiej wykładziny. Zostaje więc tylko krycie każdej ściany osobno czyli to samo co przy PCW spienionym.

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2014-09-11, 13:23   

Z pamiętnika mlodego racjonalizatora........ Będąc młodym......
Powiem tak :

Zasłonka niby daje więcej ruchu i przestrzeni... teoretycznie . ale klei sie do tyłka i jest nieprzyjemnie.... i tym samym do małej kabiny sie nie nadaje lepiej niskie przepierzenie takie drzwiczki do wys kl piersiowej .
Do mycia głowy kucasz ..
Sprawdzone .... lepsze niż wysoka wąska kabina.

dulare 
weteran

Wysłany: 2014-09-11, 13:27   

No właśnie myślałem o takim parawanie jaki mamy w łazience w domu:

http://www.aquaform.com.p...wannowy-novum-5

Jest pięcioczęściowy więc składa sie w małą ładną paczkę na ścianie. Tyle tylko że cenę ma zabójczą i na razie nie mam ochoty go kupować :mrgreen: jak mi coś zostanie w kieszeni po zakończeniu prac to się zastanowię nad wymianą zasłonki.

Sznurek 
zaawansowany

Twój sprzęt: McLouis 49 Tandy Plus
Piwa: 42/9
Wysłany: 2014-09-11, 13:35   

dulare napisał/a:

Płyta z PCW 2mm o tyle bardziej mi pasuje niż linoleum na ściany że łatwiej ją będzie w całości umocować i raczej nie będzie miała tendencji do odklejania się np. w rogu i zwijania pod własnym ciężarem :) Miałem przez chwilę nadzieję że położę sobie linoleum wokół całej łazienki w jednym kawałku (bez cięcia na narożnikach) ale to prawie 8 m2 czyli jakieś 16 kilogramów które trzeba by jakoś utrzymać w czasie klejenia a dodatkowo ciężko było by poprawnie wyciąć wszystkie zakamarki w jednym dużym kawałku takiej wykładziny. Zostaje więc tylko krycie każdej ściany osobno czyli to samo co przy PCW spienionym.

Polecam płytę Hips do wyłożenia ścian a szczególnie kabiny. Jest rewelacyjna a przy tym estetyczna - gładka i błyszcząca.
Można to kupić w sklepach z artykułami do reklamy.
W necie znalazłem np tu: LINK
Wstawiłem to do siebie gdy naprawiałem swoją kabinę - 2 sezon sprawuje się idealnie a przy tym wygląda jak oryginał :)

dulare 
weteran

Wysłany: 2014-09-11, 14:02   

Dzięki Sznurek, przyglądnę się płytom Hips, wygląda na to że tutaj w Krakowie też jest kilka firm które tym handlują i może nawet taniej by to wyszło niż PCW spienione...

Czy kurz osadza się na tych płytach elektrostatycznie?

Sznurek 
zaawansowany

Twój sprzęt: McLouis 49 Tandy Plus
Piwa: 42/9
Wysłany: 2014-09-11, 14:07   

Nie bardziej niż na oryginale. Wg mnie i tego co czytałem oryginalna kabina też jest z tego robiona. A przynajmniej wygląda identycznie.
Tu masz mój temat z remontu kabiny: LINK

Odpowiedz do tematu