|
|
Jak kupić kamper w Danii ? |
Autor |
Wiadomość |
samotny wilk
weteran W podróży jesteśmy zawsze.

Nazwa załogi: Wędrowniczek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Wrz 2013 Piwa: 73/62 Skąd: Stolica
|
Wysłany: 2014-10-16, 18:14 Jak kupić kamper w Danii ?
|
|
|
Jestem zainteresowany i to pilnie zakupem kampera w Danii. Mam już upatrzony sprzęt. Może ktoś z Was już to robił, i znana mu jest procedura zakupu w tym kraju.
Podobno w Danii należy opłacić dość wysoki podatek w urzędzie SKAT ? Z kolei inni twierdzą, że SKAT nie dotyczy aut wyrejestrowanych z przeznaczeniem na eksport ?
A więc jak to jest ?
Zaznaczam, że kampera chcę zakupić od firmy, ale jako osoba indywidualna, nie prowadząca działalności gospodarczej.
Proszę o rzeczową pomoc.
Pozdrawiam.
|
_________________ Andrzej
 |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2014-10-16, 19:07
|
|
|
nie dotyczy exportu oni sobie przy exporcie odbierają wcześniej zapłacony |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
tadek27
zaawansowany

Twój sprzęt: adria coral 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Piwa: 2/3 Skąd: Świecie
|
Wysłany: 2014-10-16, 22:39
|
|
|
sprowadzm auta z Danii i nic nie musisz płacić. tak jak napisał Koko oni odzyskują podatek jeżeli pojazd idzie na export. możesz negocjować nieźle cenę jeśli ta którą podają nie jest już exportowa |
_________________ Pozdrawiam
tadek
 |
|
|
|
 |
samotny wilk

|
Wysłany: 2014-10-17, 08:27
|
|
|
OK, dzięki Panowie. Jednak muszę dopytać.
Ja nie wiem czy podana przez duńską firmę cena jest ceną "eksportową" ? Ot, Duńczyk napisał mi, że mam przelać określoną kwotę i kamper jest mój. To chyba tak jest. Jak to ustalić ?
Sprzedawany kamper powinien być wyrejestrowany z przeznaczeniem na eksport w ichnim urzędzie SKAT, gdzie to sprawdzić ? Czy jest w tym zakresie stosowna adnotacja w duńskim dowodzie rejestracyjnym ?
Chcę być pewny,że po powrocie do Polski nie otrzymam z duńskiego SKAT horrendalnego podatku do zapłaty ?
Jak mam ustalić czy podana jest kwota netto (uden aufgift - bez podatku) czy brutto (z podatkiem) ?
A czy kupując auto muszę mieć z Danii nw. dokumenty (tak dla upewnienia się):
1. Oryginalny dowód rejestracyjny tzw. brief, z adnotacją o wyrejestrowaniu auta z przeznaczeniem na eksport. Z kolei, ktoś w internecie napisał, że taką adnotacje wydaje nie SKAT, ale duńska policja, na oddzielnym druku, a nie w brief-ie ? Jaka jest prawda ?
2. Umowę kupna-sprzedaży.
3. Tablice rejestracyjne duńskie.
4. Jak wrócić tak zakupionym kamperem do Polski tzn. co z jego ubezpieczeniem ? Duńczyk pisze mi, że auto jest ubezpieczone do sierpnia 2015 r. Czy na takim ubezpieczeniu (duńskim) mogę wracać do kraju ?
Proszę o pomoc w doprecyzowaniu procedury zakupu w Danii. Natomiast procedura rejestracyjna i podatkowa w Polsce jest znana i niczym nie różni się od zakupu auta w innym kraju unijnym.
tadek27 - pomóż mi krok po kroku. co mam zrobić, aby nie popełnić błędu i dobrze kupić kamperka. Kupujesz tam w Danii, to wszystko znasz na tip - top. |
 |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2014-10-17, 09:08
|
|
|
Podejrzane z tym przelewaniem... |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-10-17, 09:50
|
|
|
też tak uważam ,.
Kolega kupowal kamperka , od handlarza , nieścislości językowe , że jedzie kupić, nie obejżeć , wywołały niemal proces sadowy . A to tylko mail był .
Musial kupić , handlarz ŁĄSKAWIE pozwolił mu wziąć inny pojazd. !!!! Inaczej straszył sadem , po konsultacja z prawnikami niestety miał racje .. |
|
|
|
 |
wojtek0
zaawansowany

Twój sprzęt: AUTOSTAR
Nazwa załogi: Wojtki
|
Wysłany: 2014-10-17, 09:59
|
|
|
Kupiłem kiedyś samochód z Dani i największemu wrogowi nie polecam ,miał 5 lat a gnił jak 10 letni polonez ,przemyśl zakup dobrze |
|
|
|
 |
samotny wilk

|
Wysłany: 2014-10-17, 10:07
|
|
|
Bronek,
Co Ty wypisujesz ?
Ja nic nie muszę. Aktualnie znam jedynie jego (sprzedającego) ofertę. Czegokolwiek nie deklarowałem, kropka. Jak pojadę, obejrzę, to dopiero zdecyduję, tam w Danii, na miejscu. Prze internet z pewnością nie kupię kampera !
Zdałem konkretne pytania dot. procedury zakupu w Danii. Głównie chodzi mi o kwestie związane z ichnim SKAT-em. Musze płacić, czy nie. A w tej kwestii zdania są podzielone. Stąd moje wątpliwości.
Nie interesuje mnie trolowanie wokół tematu. To tylko zwykłe wytapianie czasu, szkoda zachodu. Jak nie wiesz jak pomóc - nie pisz, byle czego. |
 |
|
|
|
 |
samotny wilk

|
Wysłany: 2014-10-17, 10:14
|
|
|
wojtek0, co tu przemyśleć ? Przecież na miejscu będzie dokładne sprawdzenie. Jak będzie syf, to go nie kupię. Ot wszystko.
Ale mnie nie chodzi o ocenę stanu technicznego kampera. Pytałem o procedurę zakupy, wyrejestrowania, ubezpieczenia i ewentualnego płacenia lub nie podatku w SKAT w Danii ?
Natomiast wiem co należy i gdzie zrobić już w Polsce. |
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2014-10-17, 10:20
|
|
|
Andrzej5707 napisał/a: | Ot, Duńczyk napisał mi, że mam przelać określoną kwotę i kamper jest mój. |
To nas zmyliło. tak napisałes jakbyś był zdecydowany na ten egzemplarz .
Nerwy ... rozumiem ale .....odrobinę dobrego .. tez byś mógł wykazać. |
|
|
|
 |
samotny wilk

|
Wysłany: 2014-10-17, 12:14
|
|
|
tadek27
Piszesz: "możesz negocjować nieźle cenę jeśli ta którą podają nie jest już exportowa"
A jak, ja mogę ustalić, że jego cena nie jest exportowa ?
Odpisał mi, że pojazd został wyrejestrowany na export. To co to oznacza dla mnie ? |
 |
|
|
|
 |
samotny wilk

|
Wysłany: 2014-10-17, 12:28
|
|
|
Bronek, sorry Bronek fajny z Ciebie chłop, ale ja nie chcę klikać, ot tak, aby sobie poklikać po klawiaturze. Potrzebuję rzeczowej, konkretnej pomocy. Inaczej nic nie kupię. Postanowiłem, że jeżeli nie będę pewny w 100% procedury zakupu w Danii, to nigdzie się nie wybiorę. Szkoda czasu i pieniędzy na bezproduktywną przejażdżkę.
A w Danii jest jednak nieco inaczej, niż w pozostałych państwach UE przy zakupie aut. Jest tam taki, niezbyt ciekawy urząd o nazwie SKAT, który b.lubi pobierać pieniążki.
W necie wyczytałem coś takiego: "Przy zakupie samochodów w Danii pobierane są bardzo wysokie opłaty rejestracyjne, których wartość wynosi 105 proc. od pierwszych 79 tys. koron ceny samochodu z podatkiem VAT łącznie oraz 180 proc. od pozostałej części jego wartości. Opłaty te na szczęście nie dotyczą używanych pojazdów przeznaczonych na eksport".
Musze wszystko dokładnie wiedzieć, tak na całe 100%. Jak widzisz podatki małe, to u nich nie są. W internecie są rożne stanowiska, tych co kupowali auta w Danii: jedni piszą, że płacili w SKAT, inni, że nie.
Sorry za uniesienie, ale czas nagli. |
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2014-10-17, 12:34
|
|
|
Andrzej5707 napisał/a: | Sorry za uniesienie, ale czas nagli. |
Dlatego Cie ostrzegaliśmy.
Oczy Ci się świecą ... tak to wynikało ,że już masz pozamiatane
I wszystko co burzy Twój obraz Cie denerwuje.
Napalenie to normalka , ale...
Życzę ci POWODZENIA i zazdroszczę emocji. .
Myśle ,ze czytałeś takie m.in teksty
http://moto.onet.pl/aktua...-do-danii/sek4m |
|
|
|
 |
samotny wilk

|
Wysłany: 2014-10-17, 12:41
|
|
|
Bronek,
Ten artykuł i wiele innych znam. Zapoznałem się też z forum duńskim, dla Polaków mieszkających właśnie w Danii. Gdyby wszystko było jasne,o nic bym nie pytał ! Ale tak nie jest.
Ale za ostrzeżenie d z i ę k i. |
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2014-10-17, 13:38
|
|
|
Napisaleś : Cytat: | Zaznaczam, że kampera chcę zakupić od firmy, |
czyli Handlarza .
zadałeś konkretne pytanie .
Ale to forum i ............
Nie dalo mi spokoju , bo tka historie i to z pierwszych ust.. Nie lipa czy plotka.
Historia , na którą się powoływałem to nie takie trolowanie . Sprawa omawiana 3 m-ce temu, więc świeża
Kolega uzgadniał zakup kampera mailowo na wiosnę i telefonicznie , fakt że w Niemczech, ale na odległość..
Z racji nieprecyzyjnego określenia czy przyjeżdża oglądać, czy kupić , powstała trudna sytuacja.
Po przyjeździe na miejsce , tak jak Ty myślał ,że ma wybór... Niestety w mailu napisał po niemiecku ,że przyjeżdża kupić .
Sprzedawca podstępnie wysłał mu maila zwrotnego czy na pewno przyjedzie ?? . Mała nieścisłość z naszego pkt widzenia . Urosła do problemu .
Kamper był nie do końca taki jak w opisie i kolega chciał zrezygnować . I wtedy się zaczęło . Cwany handlarz wezwał prawnika itd.. ,pokazano maile jako przyrzeczenie zakupu itd . Na ile to było poważne , wg kumpla bardzo , bo konsultował to z naszymi prawnikami .
W końcu kupił kamperka , którego ma do dziś innego niemniej jednak pod przymusem . Bo od tego sprzedawcy / łaskawcy.
[/quote] |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|