|
|
kamper 4x4 na bazie ciezarowki |
Autor |
Wiadomość |
dexterek
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: w poszukiwaniu...
|
Wysłany: 2014-10-22, 00:08 kamper 4x4 na bazie ciezarowki
|
|
|
odgrzejmy kolejny raz kotleta:) od jakiegoś roku mam stara 266 z zabudowa sarna-2 (ukosnie ustawione okna), wymiary: 2,1x4,5m. mialem robic mobilny warsztat, ale postanowilem, ze tak sie jednak nie stanie, z roznych powodow. postanowilem wiec zbudowac wyprawowego kamperka, jak juz planowalem wczesniej. jesli chodzi o baze czyli 266 to nie oszukujmy sie, do "latania" w granicach powiedzmy... powiatu, wystarczy. 150 koni, silnik w kabinie, przez co kur...ski halas, skrzynia 5-cio biegowa na papierze jest OK, ale jedynka tak krotka, ze ruszajac nawet pod pionowa sciane startuje sie bez problemow z 2-ki, a 5-ke mozna wrzucic dopiero przy 60ciu kmh, kiedy obroty silnika dochodza do maksymalnych. w przeciwnym razie auto zwalnia, zamiast sie rozpedzac. poza tym, jak juz tu pisano, vmax= 80kmh. wstawienie silnika od mana razem ze skrzynia nie stanowi problemu, ale rowniez mosty trzeba zmienic, a to juz grubsza sprawa. na szczescie mojego 266 chetnie wezmie moj kolega, jednak sarenke zostawiam. mysle, ze to fajna, gotowa konstrukcja, ogolocilem juz ja z wszelkich izolacji, pianek, kabli, ocieplen i sklejek. zostala mi golusienka blaszana buda, na solidnej ramie. auto, na jakie chce ja wrzucic to MAN KAT 1 5t GL. pojazd bardzo fajny, silnik v8 12,5litra chlodzony wiaterm, bez turba, jest wieczny, polautomatyczna skrzynka biegow, vmax ponad 100kmh, zawieszenie na sprezynach swietne, spalanie? sprzedawcy mowia ze 20, ale pewnie 30 lyknie, choc zobaczymy jak bedzie.
w zwiazku z powyzszym mam dwa pytania:
1. co Ekipa mysli o KAT 1?
2. jak odpowiednio ocieplic i wygluszyc sarne? |
Ostatnio zmieniony przez Pawcio 2014-10-30, 07:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2014-10-22, 20:13
|
|
|
O rany .... to je to ?
Ja nie myślę ale takiej fury w cywilu jeszcze nie widziałem ... da się toto zarejestrować ? Kamper w stylu Monster garage - może być ciekawie.
Co do ocieplenia - ilu budowniczych tyle opinii. Metod i materiałów jest mnóstwo, dlatego na dzień dobry radziłbym ci przekopać forum. Nie ma złotego środka, każdy czyta, myśli kombinuje i kładzie to, na co go stać .
Osobiście uważam że jak masz całkowicie pustą skorupę, to fajną metodą byłby natrysk pianki poliuretanowej. Świstak miał szkolenie i gdzieś na forum to opisał....Odpowiednio gruba warstwa i ogrzejesz budę zapałką - to pamiętam
Poza tym ... Wszytkie inne metody bazujące na prostych wypełnieniach - Styrodur (bardzo dużo osób), kilka warstw pianki "zamkniętej" z beli (Kodi), pianki poliuretanowe izolacyjne, Pianka ALU-PE-ALU ( Misio, ja względnie Alu-folia bąbelkowa-Alu (toscaner bodajże).
No i rzecz jasna nikt ci nie broni mieszać rozwiązań np ja mam 1cm pianke poliuretanową+ + Alu-PE-Alu.
To moim zdaniem najbardziej stosowne rozwiązania. poczytaj popytaj przelicz kasę i .. ci wyjdzie
Do tego wydaje mi się że warto by było pomyśłeć i innych oknach, tamtędy będziesz tracił wszystko co zyskałeś...
Jeśli można prosić jakieś fotki ... 1 fotka czasem warta 100 słów, poza tym obrazki i stary i młody zrozumie |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
|
|
|
 |
dexterek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-10-22, 22:24
|
|
|
@maszakow:tak jest! wlasnie taki! zwalam pake i dorzucam koledze do 266, a w jej miejsce wskakuje sarna. z rejestracja nie ma problemow, sa dwa pomysly: 1. rejestracja jako zabytek, ale wtedy nie wiem jak bedzie wygladala sprawa zalozenia budy, raczej te forme odrzucam. 2. wsadzam bude i rejestruje jako specjalny-warsztat mobilny. tak mam zarejestrowanego 266, podatku nie place, tacho nie mam, a OC na poziomie 300zl.
co do ocieplenia/ wygluszenia sarny, faktycznie styrodur jest fajnym rozwiazaniem. nie chcialbym, by sciany byly grubsze niz 65mm,wtedy 40mm styrodur, 10mm pianka wygluszajaca: http://hurtowniatapicersk...a-pur-30-m.html i 10mm sklejka np taka: http://www.centrum.meble....-23-brzoza.html badz podobna, do tego blacha budy z 1,5mm. do sklejki bylyby montowane juz wszelkie graty, szafki itp. co o tym myslicie? mam troche obaw w zwiazku z tym, ze 266 przez to ze jest na 3 osiach, zupelnie inaczej wybiera nierownosci jak auto 4x4, rama w 266 ugina sie w duzo mniejszym stopniu. rama w kat 1 jest solidniejsza niz w 266, jednak mam pewne obawy co do jej zachowan, czy w zwiazku z tym mozna jakos powiedzmy "uelastycznic" badz wzmocnic sciany? blaszana buda podda sie bez problemow, jednak moze sie okazac, ze sklejke porozrywa jak papier. zawsze moge zalozyc bude na 3-punktowym ukladzie, ale to dodatkowe 10-15cm wysokosci, a rama w kat 1 ma 135cm, do tego 180cm sarna, to juz 315cm, a jak chce z wysokosci maksymalnie uciekac. zdjecia ogoloconej sarny jeszcze na 266 wrzuce jutro:) |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2014-10-22, 23:53
|
|
|
10mm sklejki to moim zdaniem za mało... za mało żeby utrzymać cokolwiek podczas jazdy po wertepach. Sama zabudowa lekka nie będzie a do tego jeszcze ich zawartość... kilka większych dziur, trochę mazurskich dróg (malowniczych a jakże ale ...poszatkowanych dziurami jak księżyc kraterami...) i masz po zabudowie. Ilość wkrętów sprawy nie załatwi - osobiście uważam ze lepiej dać 3 porządne mocowania niż dziesięć wkrętów do drewna.
Uważam że stelaż jest niezbędny - rama jakakolwiek do której będziesz mocował krytyczne elementy i ona będzie spełniała funkcję nośną. Jak ją zrobisz - stal, aluminium czy drewno - to już twój problem MOcowanie też do przemyślenia. Masz przynajmniej 50mm grubości ściany do dyspozycji więc w materiale na szkielet masz spory wybór.
żeby nie było że tylko teoretyzuję -
1)Mam ja ci szafke wysoką na 180cm i wąską. Dość ciężką bo z płyty wiórowej . Postawiłem ją na podłodze a zamocowałem na kątowniki tylko 2ma wkrętami dośc grubymi do sklejki na burcie prawie na samej górze. I tak sobie jeżdziłem po normalnych drogach (NASZYCH drogach). Po 3 tygodniach szafka odeszła od ściany, wkręty wyszarpały sobie całkiem spore dziury.
2) Łóżko dla dzieciaków na wysokości 120cm. z jednej strony oparte na 4cm łatce przykręconej do sklejki burtowej ... konfirmatami. Niby wariactwo - 40mm łata, 8mm sklejka - a konfirmat 70mm ... ALE z drugiej strony sklejki jest taka sama łata która wzmacnia całość. Docelowo ma być płaskownik wspawany lub przykręcony do ram budy - a póki co 3 lata jeżdżę z taką tymczasówką a dzieciaki jeszcze nie spadły.
Przydało by się wsparcie jak to jest w oryginalnych kamperkach zrobione - może ktoś podrzuci foty Jakby przeszukac forum to znajdziesz - parę tematów niżej/wyżej kolega Capoman właśnie rozbiera swojego kamperka do remontu można podpatrzyć
osobną sprawą jest to że zabudowy kamperów są z lekkich materiąłów i to sa dość komplesowe konstrukcje więc to się wszystko rozkłada na dość dużej powierzchni - niemniej jedak wszystko musi być być gdzieś mocowane... |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2014-10-23, 07:01
|
|
|
Powieś pakę na poduszkach. Coś zbliżonego, jak kabiny ciężarówek. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2014-10-23, 07:48
|
|
|
dexterek, silnik deutza- bardzo fajny łatwy w naprawie i długowieczny. Wielkość spalania wysokoobciążonej jednostki to ponad 30l na godzinę.. w samochodzie podejrzewam nie przekroczy 60% tej wartości.
Co do mocowania ramy na twoim miejscu użyłbym szpilek z dociskami sprężynowymi. Rozwiązanie typowe proste pozwalające na przenoszenie dużych obciążeń. Nie musisz nic wzmacniać w ramie Mana i pomocniczej zabudowy .
sprez.jpg Mocowanie ramy |
 |
Plik ściągnięto 12625 raz(y) 83,85 KB |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
dexterek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-10-23, 13:24
|
|
|
@fux: poduszki powietrzne sa klopotliwym rozwiazaniem, chocby ze wzgledu na obowiazek dostarczenia powietrza, poza tym trudniej taka bude umocowac i mimo wszystko bedzie ona musiala byc nad rama. duzo lepsze rozwiazanie zaproponowal kolega @pawcio, czyli szpilek ze sprezynowym dociskiem. buda lezy na ramie, a kiedy rama zechce sie powiedzmy ugiac, sprezyna zareaguje we wlasciwy sposob.
co do wypowiedzi kolegi @maszakowa, to jestem zmuszony sie z nim zgodzic, faktycznie 10mm to bedzie za malo, i to duzo za malo. moze niekoniecznie chodzi o grubosc samej sklejki, co o jej wlasciwe umocowanie. wymyslilem wiec, ze bedzie musial byc przykrecony jakis albo profil, katownik, czy sklejkowy element, przez sklejke do profilu bedacego rowniez stelazem calej budy, i wtedy do takiego elementu krecic szafki. a lepiej i chyba najestetyczniej bedzie przykrecic szafke przez sklejke do profilu ramy budy. a juz najlepiej byloby wpuscic sruby zamkowe w profil ramy budy, i takie rozwiazanie byloby na wieki, tylko ze takie rozwiazanie jest oczywiscie najtrudniejsze...
na koniec 4 zdjecia budy:
DSC_0012.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 221 raz(y) 132,95 KB |
DSC_0013.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 205 raz(y) 112,09 KB |
DSC_0014.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 209 raz(y) 109,63 KB |
DSC_0015.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 170 raz(y) 146,94 KB |
|
|
|
|
 |
inhalt
zaawansowany

Twój sprzęt: znowu tylko namiot
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Piwa: 9/3 Skąd: Kaszuby
|
Wysłany: 2014-10-23, 15:10
|
|
|
Dobrze, że dałeś zdjęcie budy. Ona ma wewnątrz bardzo fajne profile usztywniające konstrukcję. Uważam, że są idealne do nawiercenia otworów i zanitowania w nich nitonakrętek. Wówczas będziesz sobie meble przykręcał śrubami przelotowo przez sklejkę, ale oczywiście nieprzelotowo przez poszycie budy. Na każdą śrubę dasz kapkę kleju na gwint, żeby podczas jazdy się nie luzowało i będziesz miał szafki zamocowane na lata. To zupełnie nie ta liga w mocowaniu co wkręty do drewna. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
dexterek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-10-24, 17:57
|
|
|
@inhalt: faktycznie swietnym rozwiazaniem sa te nitonakretki, wczesniej sie nie spotkalem z czyms takim.
zdjalem dzis bude, teraz 266 to rakieta:) mysle wiec, ze ogolocona buda wazy ok 1500kg, moze troche wiecej.
ogladalem kilka tych manow kat 1, i jedni sprzedawcy chwalili sie, ze jest nowe webasto, inni z miejsca schodzili z ceny, kiedy mowilem ze nie ma zadnego, dzis rano sie obudzielm z pytaniem: a po cholere im webasta, skoro ani nie spia w tych autach, ani nawet lozek nie maja? odpowiedz, do ktorej po chwili doszedlem zmrozila mi krew w zylach, otoz webasto jest potrzebne, poniewaz nie ma w tych autach standardowego ogrzewania, bo przeciez silnik jest chlodzony powietrzem!! wiec bezwzglednie jakies ogrzewanie postojowe (ktore w tym wypadku bedzie rowniez ogrzewaniem podroznym) z powietrzem jako medium musi byc. ile tak naprawde potrzeba mocy w piecyku na ON zeby ogrzac powiedzmy o 15 stopni zarowno moja sarne, jak i kabine mana? 5kW wystarczy? jakie paliwo do takiego piecyka jest najlepsze? ON? propan-butan? i jeszcze jedno pytanie: w jaki sposob grzac wode do mycia? boiler na 24/230V? czy moze lepiej kompletny zestaw ogrzewania postojowego wraz z grzaniem wody? |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
|
Wysłany: 2014-10-24, 18:01
|
|
|
Jest taki wątek budowa domku z cytrynka. Forumowicz Toscaner.
Kopalnia pomysłów. |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2014-10-24, 18:49
|
|
|
Po piwerwsze: Wow. Chciałbym taką furę. Zazdroszczę.
Ja mam rady takie:
Załóż nowy temat, albo poproś administrację o wydzielenie postów. Zapowiada się ciekawie, a szkoda, żeby leżało w takim pobocznym.
Ile mocy potrzebujesz do ogrzewania to głównie zależy od tego, jaka jest izolacja. Jeśli dobrze rozumiem, to "sarna" jest stalową budą. Jako taka izoluje w zasadzie wcale; metal świetnie przewodzi ciepło w obie strony. Masz za to proste ściany, więc można je bez problemu ocieplić np. polistyrenem ekstrudowany, (ang. XPS, potocznie styrodur - polecam wśród rozwiązań na proste ściany). Dając warstwę 5cm "webasto" 5kW będzie aż nadto.
Webasto w cudzysłowach, bo to "adidasy". Tj. jest to nazwa firmy, która produkuje ogrzewanie postojowe. Są również inne firmy i są inne produkty tej firmy. Dla Twoich potrzeb najlepsze byłoby chyba ogrzewanie mokre (wodne, grzejące płyn). W samochodach się zwykle je wykorzystuje do ogrzewania silnika, ale przy tej masie można puścić obieg do ogrzewania kabiny, części mieszkalnej i wody. Używane w dobrym stanie dostaniesz za ~1500zł. Weź na natywne paliwo samochodu, bo mam wrażenie, że pali on sporo, i te 0.7l/h nie będzie zauważalne. |
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
dexterek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-10-25, 09:42
|
|
|
@Fux: faktycznie fajny watek o tej cytrynie, mozna znalezc duzo ciekawych informacji.
@koder: wiem, ze ilosc ciepla zalezy od izolacji sarny, kilka postow wczesniej dyskutowalismy z kolega @maszakowem o ociepleciu, bedzie wiec 40mm styroduru, 10mm maty wygluszajacej i 10-15mm sklejki, i o tak ocieplona bude pytam:)
co do "webasta" to w swoim poscie traktuje je wlasnie jako "adidasy", bo nad firma sie nie zastanawialem. nawiasem mowiac: w manie fabrycznie jest akurat eberspaecher.
mysle, ze mokre bedzie wymagalo wiecej zachodu, bo trzeba rozprowadzic przewody wodne grzewcze po budzie i manie, a w wersji powietrzenej nie trzeba. |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2014-10-25, 09:53
|
|
|
Tak, ale wersja powietrzna nie zagrzeje Ci wody użytkowej, a mokra owszem. Będziesz więc potrzebował osobnego boilera.
Jeśli masz zamiar jeździć w miejsca, gdzie gaz jest dostępny bez problemu, to niezłym rozwiązaniem może być Truma z serii Combi; to ogrzewanie gazowe nadmuchowe zintegrowane z boilerem. Wadą jest potrzeba wożenia dodatkowego paliwa. |
|
 |
Fux
Kombatant
|
Wysłany: 2014-10-25, 10:02
|
|
|
Przy tym zapasie DMC, to może sobie sobie gazu z 500l zabrać... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|