Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Vin Campera na Fiacie ducato.Proszę o pomoc
Autor Wiadomość
lrjasiek 
doświadczony pisarz

Piwa: 2/2
Wysłany: 2014-11-07, 21:26   Vin Campera na Fiacie ducato.Proszę o pomoc

Witam wszystkich forumowiczów.Spotkałem się z następującym problemem.Otóż wypatrzyłem takie oto autko
http://otomoto.pl/fiat-ducato-T4628373.html
Według danych z ogłoszenia jest to integral na Fiacie Dukato II wyprodukowany w roku 1997.Ogłoszeniodawca podał mi numer VIN i po jego zdekodowaniu okazało się ,że ten samochód Fiat Ducato został wyprodukowany w styczniu 1994 roku. Stąd moje pytania.Czy w styczniu 1994 roku był już produkowany model Dukato II ?Po drugie czy istnieje możliwość aby takie podwozie wyprodukowane w 1994 roku oczekiwało na zabudowę do 1997 roku.
Początkowo myślałem że to pomyłka netowych vin decoderów ..ale dzisiaj zadzwoniłem do Fiat Auto Poland i oni potwierdzili ,że VIN który otrzymałem jest przypisany do samochodu z 1994 roku. Co o tym myśleć? Czy w przypadku kamperów numery VIN są miarodajne?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
Postaw piwo autorowi tego posta

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2014-11-07, 21:41   

Początek produkcji Ducato 1994rok - przecież Fiat potwierdził ze taki wyprodukowano - tylko jako co?
Dostawczaka, podwozie do kampera itp?
Ja bym stawiał, że to przeszczep podwozia albo zabudowy raczej a podwozie jest od innego Ducato.
Zapytaj sprzedawce jaka kategoria jest w dowodzi rejestracyjnym - powinno być "specjalny kempingowy" i na ile osób jest zarejestrowany i dopytaj o DMC i masy.

lrjasiek 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2014-11-07, 21:46   

..autko nie jest jeszcze zarejestrowane w Polsce :(Nie ma zatem dowodu rejestracyjnego.

eMKa 
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Piwa: 297/156
Wysłany: 2014-11-08, 08:39   

lrjasiek napisał/a:
czy istnieje możliwość aby takie podwozie wyprodukowane w 1994 roku oczekiwało na zabudowę do 1997 roku

Największe różnice jakie spotkałem to 3 lata tak jak w tym przypadku, podaj vin na pw,

Wyświetl szczegóły
lrjasiek 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2014-11-08, 09:19   

Dzięki eMKa numer poszedł na priv. :)
Twoje doświadczenia wyjaśniałyby różnicę w dacie produkcji nośnika i całego pojazdu. Teraz tylko pytanie z jakiego rocznika jest ten samochód:):).???W dowodzie wpiszą dane zgodne z VIN..Fiacika?

IAAN 
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Piwa: 31/9
Wysłany: 2014-11-08, 09:49   

lrjasiek napisał/a:
..autko nie jest jeszcze zarejestrowane w Polsce :(Nie ma zatem dowodu rejestracyjnego.

to na jakiej podstawie go zarejestrujesz ,nie ma żadnych dokumentów brifu?przecież tam jest wszystko na moje to masa własna ok 3300 a dmc 3850

McGali 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
Piwa: 17/9
Wysłany: 2014-11-08, 09:56   

dziwaczek napisał/a:
Początek produkcji Ducato 1994rok - przecież Fiat potwierdził ze taki wyprodukowano - tylko jako co?
Ja bym stawiał, że to przeszczep podwozia albo zabudowy raczej a podwozie jest od innego Ducato.
Zapytaj sprzedawce jaka kategoria jest w dowodzi rejestracyjnym - powinno być "specjalny kempingowy" i na ile osób jest zarejestrowany i dopytaj o DMC i masy.

Twoje podwozie podejrzewam, że jest z rocznika 1987 a w integralach różnice są większe. Nic podejrzanego.

lrjasiek 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2014-11-08, 11:47   

Briefu jeszcze nie widziałem ..ale dzięki pomocy kolegi eMKa..już wiem ,że nośnik został wyprodukowany w 1994 roku.Ta informacja jest pewna.Ale to rzeczywiście może nie być problemem ,bo podwozie mogło oczekiwać na zabudowę:)
Ale nie pomyślałem o DMC bo jeśli to rzeczywiście 3800 kg to odpada ..dzięki za sugestię:)

Krystian 
weteran

Twój sprzęt: SEA na Peugeot Boxer
Nazwa załogi: Krystian i Helena
Piwa: 13/21
Wysłany: 2014-11-08, 15:42   

Podobno z nr VIN można się dowiedzieć kiedy wydano gwarancję na fiata ("nośnika" jak go nazywasz) powinna być identyczna z wyprodukowaniem kampera.

eMKa 
Kombatant

Wysłany: 2014-11-08, 23:45   

Krystian napisał/a:
Podobno z nr VIN można się dowiedzieć kiedy wydano gwarancję na fiata ("nośnika" jak go nazywasz) powinna być identyczna z wyprodukowaniem kampera.

VIn informuje m/i o zejściu samochodu z taśmy produkcyjnej. Do salonu trafia za kilka dni,lub... miesięcy, zależy od zapotrzebowania na wersje. Gwarancja zaczyna się od dnia sprzedaży
Vin już nie wystarcza. Wprowadzono Sincom, następną “baba-jagę” Tak na nasze to jak pesel a potem nip. (w uproszczeniu oczywiście)

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2014-11-09, 10:00   

McGali napisał/a:
dziwaczek napisał/a:

Twoje podwozie podejrzewam, że jest z rocznika 1987 a w integralach różnice są większe. Nic podejrzanego.

Może ja jestem upierdliwy, ale bym sprawdził co tam jest w brifie (powtarzam DMC, ilość osób, i przeznaczenie) w brifie od mojego jest to wszytko wpisane. W VIN-ie fita nie ma zakodowanego roku produkcji - aby go określić musi to zrobić producent.
A jakie było przeznaczenie ramy pojazdu - wiadomo?

eMKa 
Kombatant

Wysłany: 2014-11-09, 20:07   

dziwaczek napisał/a:
A jakie było przeznaczenie ramy pojazdu - wiadomo?

Wiadomo, fabrykę opuścił jako tzw.widelec czyli kabina i rama przeznaczona pod zabudowę,
również wiadomo że nie jest to 18 czyli MAXi (18 – ładowność w q, koła 16”) a standard czyli 14 (14q ładowności,koła 15”) Ładowność 18q należy traktować umownie, bo gdyby Ducato miał ładowności 1800 kg, to przekroczyłby DMC 3500 kg.Taki marketing - przystosowany do obciążenia.

Mikojaj 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Burnster Privilege 728
Nazwa załogi: Mikołaj Opole
Piwa: 5/1
Wysłany: 2014-11-10, 08:58   

Jak kupowałem swojego Jumperka w ogłoszeniu stało że 2005 rok. Po nr VIN wychodziło mi na decoderze że jest to 2003. Szok, panika, podejrzenie oszustwa przy poprzedniej rejestracji (autko miało polski dowód rej). Dopiero wizyta w ASO Citroena rozwiała moje obawy.
Miły pan po wpisaniu VIN-u do systemu, podał mi wszystkie wyczerpujące dane dotyczące dnia zejścia z taśmy, miejscowości fabryki, wyposażenia, dnia rozpoczęcia gwarancji i pierwszych przeglądów do bodajże 115 tys. Potem ślad się urywał... Ale mniej więcej to się zgrywało ze ściągnięciem auta do Polski. Tak że u mnie jest dwa lata różnicy w zejściu podwozia z taśmy a sprzedaniem gotowego kampera.

lrjasiek 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2014-11-10, 10:10   

Bardzo dziękuję wszystkim kolegom za wyczerpujące informacje.Ogromnie mi pomogły:)
Miłego dnia wszystkim życzę
Janusz

Odpowiedz do tematu