Otwór nawiewu |
Autor |
Wiadomość |
rigg
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lis 2014 Piwa: 26/14 Skąd: Kaszubowo
|
Wysłany: 2015-01-04, 16:36 Otwór nawiewu
|
|
|
Witam
Zauważyłem, że nie trzyma się drewniana zaślepka pod lodówką.
Po wyjęciu zauważyłem, że wąż nawiewu nie jest wyprowadzony na kabinę, tylko "jakby" zaślepiony od wewnątrz dodatkową deską.
Czy w tym miejscu powinien być, lub może być nawiew?
went1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 2951 raz(y) 75,8 KB |
went.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 59 raz(y) 133,1 KB |
|
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Wrz 2009 Piwa: 47/53 Skąd: z nad morza
|
Wysłany: 2015-01-04, 16:57
|
|
|
Najczęściej otwory nawiewu są w alkowie, pod stolikami, w łazience, w okolicach drzwi wejściowych oraz mogą być wewnątrz szafek, bakist pod kanapami itp. U Ciebie wygląda jakby ktoś nie wyprowadził tego na zewnątrz. Gdyby miała się tam kończyć to powinna mieć inne zakończenie, chyba że ta zaślepka z płyty nie jest szczelna i wentylowana jest przestrzeń pod lodówką i jednocześnie nawiewa przez szczeliny na część mieszkalną. Jednak miałaby chyba wtedy inne zakończenie. |
_________________ I NIE ŻAL NIC...
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

|
Wysłany: 2015-01-16, 09:28
|
|
|
Witam
Już wszystko jasne, ale od początku.
Napisałem maila do dwóch krajowych "dilerów" Hobby, ale jak to w Polsce nikt mi nie odpisał....
Napisałem więc do fabryki w Niemczech. Jako, że pisałem na ich formularzu zdjęć załączyć nie mogłem.
Pierwsza odpowiedz po kilku dniach, od nich była odsyłająca do krajowego dilera.... Napisałem im, że ich Polscy dilerzy mają mnie w d... i załączyłem zdjęcia, po kilku dniach otrzymałem odpowiedz.
Thank you for your feedback.
After consultation with the relevant department, we inform you that no other has been possible positioning of the hot-air nozzle in this area due to the construction of furniture in this caravan.
The execution - as shown in the pictures - has been so completed at the factory and is done by design.
We hope that we have thus helped.
Jak sie komuś tłumaczyć nie chce , to podpowiem, że tam nawiewu być nie powinno. |
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 28/12 Skąd: Nieokreślone
|
Wysłany: 2015-01-20, 23:09 kolego rigg
|
|
|
Nie wiem co ci napisali bo nie znam angielskiego ale znam średnio niemiecki
Takiego rodzaju zakończenia można spotkać w wielu pojazdach , a mianowicie jest to jak gdyby zaślepiony lecz nie w 100 procentach trujnik. Służy on do tego, żeby te puste miejsce pod lodówką było delikatnie podgrzewane jak chodzi piec. Takie rozwiązania są standardem np. w CARTCHAGO w okolicach zbiorników wodnych , skrytek w podwójnej podłodze i innych zakamarkach.Gdyby to było całkiem otwarte tak jak jest naprzykład w części pasażerskiej to tam by był ukrop..a tego nie chcemy.. a inne wyjścia słabiej by grzały. Tak samo okolice zbiorników potrzebują jedynie ,żeby woda nie zamarzła a nie podgrzewania wody ...przynajmniej nie tu.. |
_________________ nikita55 |
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

|
Wysłany: 2015-01-21, 06:14
|
|
|
Wczoraj, przyszło mi też do głowy, że może podczas "pierwszego" nagrzewania części mieszkalnej, można tę deseczkę odsłonić i tym samym, wpuszczamy więcej ciepłego powietrza i buda się szybciej nagrzeje... |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2015-01-21, 06:43
|
|
|
Jako "pomysłowy Dobromir" proponuję nie bać się własnej inwencji.
Niekoniecznie musisz otwierac lub zostawić zamknięte.
Może mniejszy wylot? Lub wyprowadzić..
Ja np. Ponakłuwałem rury w miejscach gdzie dobrze by był by był ruch powietrza. Przynajmniej pająki z tamtąd wieją.
Producenci nie mają monopolu na jedną jedyną prawdę.
Ps. Na zdjęciu wygląda to tak jakby im się nie chciaOł.
Ten półkolisty profil wymagał by pracy.
Konstruktor przewidział prostą a zrobili łuk. To olali.
kłopot z osadzeniem typowego wylotu.. Dziady na100% |
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

|
Wysłany: 2015-01-21, 07:11
|
|
|
U mnie, pierwszy właściciel narobił dziur w rurze w alkowie. Od strony "nóg" aż po "głowę" co pięć centymetrów mam dziurkę... Może ciepłe powietrze lepiej się rozprowadza, ale przez taką ilość otworów przy "głowie" w ogóle nie czuć podmuchu...
Generalnie chyba nie będę się bawił w rezanie dodatkowego otworu, bo na bank bym to zje....
W mrozach raczej nie będę jezdził więc póki co niech jest jak jest.
Zastanawia mnie jeszcze, dlaczego z tyłu, na piętrusach nie ma żadnego nawiewu...
Może dlatego, że kocioł jest tuż obok dolnego koja? |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-01-21, 07:18
|
|
|
Widocznie mu oczy wysychały.
Sprawdzisz bojem. |
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

|
Wysłany: 2015-01-21, 07:28
|
|
|
[quote="Bronek"]Widocznie mu oczy wysychały.
Dobre |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/602 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2015-01-21, 07:55
|
|
|
rigg napisał/a: | U mnie, pierwszy właściciel narobił dziur w rurze w alkowie. Od strony "nóg" aż po "głowę" co pięć centymetrów mam dziurkę...
|
Podejrzewam, że te dziurki wykonał producent zabudowy. W mojej alkowie też leci taka dziurkowana rura i wygląda na originalną. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-01-21, 08:13
|
|
|
W czepce specjalnie pod okna dokupiłem listwy Trumy perforowane . trzeba poglądac w katalogu patenty orginalne .
Lepiej jak nie wieje.
Na 100% + 100% lenie śmierdzące. Ja bym zrobił dziurę w ładna krateczkę od kominka np. wstawił a ten wylot po prostu otworzył i przedłużył rurkę do wylotu .
Lepiej by ciepłym nie owiewało tylu lodówki o ile jest tam przewiew.
Nie zostawił bym tego tak , sumienie by mi nie pozwoliło ... |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/151 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2015-01-21, 09:18
|
|
|
Też mam w koło tylnego koja orginalną rurę fi 25 z otworkami . Ale trzeba zaznaczyć ,że nie wystarczy porobić otwory te otwory są wykonane pod kątem ~ 130 stopni |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
ferguson
zaawansowany

Twój sprzęt: Nissan Urvan 4x4
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Sty 2014 Piwa: 5/1 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2015-01-21, 12:27
|
|
|
rigg napisał/a: | Witam
Już wszystko jasne, ale od początku.
Napisałem maila do dwóch krajowych "dilerów" Hobby, ale jak to w Polsce nikt mi nie odpisał....
Napisałem więc do fabryki w Niemczech. Jako, że pisałem na ich formularzu zdjęć załączyć nie mogłem.
Pierwsza odpowiedz po kilku dniach, od nich była odsyłająca do krajowego dilera.... Napisałem im, że ich Polscy dilerzy mają mnie w d... i załączyłem zdjęcia, po kilku dniach otrzymałem odpowiedz.
Thank you for your feedback.
After consultation with the relevant department, we inform you that no other has been possible
positioning of the hot-air nozzle in this area due to the construction of furniture in this caravan.
The execution - as shown in the pictures - has been so completed at the factory and is done by design.
We hope that we have thus helped.
Jak sie komuś tłumaczyć nie chce , to podpowiem, że tam nawiewu być nie powinno. |
Kiepsko przetłumaczyłeś. Tak zrobiono, ze względu na konstrukcję mebli i dlatego dyszę tak umiejscowiono. Tak jest fabrycznie. (W tym wyjaśnieniu nic nie ma na temat, że tam nawiewu być nie powinno). |
_________________ Pozdrawia Krzysztof |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-01-21, 12:46
|
|
|
Czyli dmucha ale szparami między łkowatą płytą. I ok.
Nie kombinkwali, taniej, ładniej ale skutecznie.
Tylko czy nie wali ciepło też za lodówkę?
Nie głupio.
Lepiej nawet |
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 28/12 Skąd: Nieokreślone
|
Wysłany: 2015-01-21, 18:50
|
|
|
kolego rigg
napisałem przecież do czego i poco jest ta rurka i moje zdanie nie ma co z tym kombinować.
Producent przed wypuszczeniem każdego modelu robi testy i uwież mi , a mam do czynienia cały czas w 90 procentach z nowyni samochodami ,że jak by mieli zaoszczędzić metr rury i trujnik końcowy to by go nie dali ,bo każdy detal mniej to jest i waga i oszczędnośc.
A musi to być tak jak jest w celu jakim opisałem poprzednio
Co do ponakłuwanej rurki to od ogrzewania ..to wiadomo , że producent .... tak zrobił , żeby było równomiernie rozprowadzone inaczej mijało by się to z celem.
Co do piętrowej alkowy to faktycznie czasem z winy odległości , lub zbyt małej wydajności jak piec był z tyłu auta to nie było dociągane ogrzewanko. |
_________________ nikita55 |
|
|
|
 |
|