|
|
Rejestracja amerykańskiego za szerokiego kampera |
Autor |
Wiadomość |
LoneTux
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: 2002 Winnebago Chieftain
|
Wysłany: 2015-01-28, 10:25 Rejestracja amerykańskiego za szerokiego kampera
|
|
|
Witam,
Mam nietypowe pytanie, może ktoś z Was się orientuje.
Finalizuję zakup amerykańskiego kampera, zastanawiam się tylko czy Polscy urzędnicy nie będą mieli problemu jeżeli byłby za szeroki o centymetr ?
Dopuszczalna szerokość pojazdów w Polsce (i UE) to obecnie 2,55m, a kamper wedle danych producenta ma 101 cali, czyli 2,565 metra.
Czy będzie z tym jakiś problem ? A jeżeli tak, czy da się jakoś załatwić rejestrację czegoś takiego na drodze wyjątku czy czegoś podobnego ?
Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
 |
Mikojaj
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Burnster Privilege 728
Nazwa załogi: Mikołaj Opole
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Cze 2014 Piwa: 5/1 Skąd: Opole - Domecko
|
Wysłany: 2015-01-28, 11:09
|
|
|
Na sto procent urzędnicy będą mieli problemy.
Dla urzędnika 2,56 to nie 2,55. Żaden urzędnik nie puści ci tego bo w razie kontroli a mają często bierze na siebie odpowiedzialność za przepuszczenie tego.
Lepszym rozwiązaniem będzie poważna rozmowa z diagnostą który będzie robił pierwszy przegląd w kraju i "takie zmierzenie" kampera żeby było dobrze w papierach.
Oczywiście ja na publicznym forum nie polecam oszukiwania państwowych urzędów |
_________________ Czysta dusza, silna ręka.
Pamiętaj żelazo nie klęka... |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 320/18 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2015-01-28, 11:16
|
|
|
trochę trudne.
1. użyj przelicznika 2,52.
2. przekonuj że 2565 mm, to w zasadzie 2550 z dopuszczalną tolerancją warsztatową według Polskich Norm (choć ta jest faktycznie przekroczona).
3. możesz przekonywać, że przewozisz towary w okreslonej temperaturze, a dla takich nadwozi (chłodnia) szerokość dopuszczalna jest 2600.
4. wybierz jedno miejsce do mierzenia, gdzie będzie 2550.
5. załącznik.
a tak gwoli wyjaśnienia skąd wzięły się te wartości:
europaleta ma wymiar 1200x800, więc na skrzyni ładunkowej można ułozyć je albo trzy wzdłuż pojazdu lub dwie w poprzek, a zawsze będzie to 2400. jednak aby była jakiś luz szerokości skrzyń ładunkowych mają wewnątrz 2500. w nadwoziach plandekowych na burtę przypada 25 na stronę, natomist chłodnia musi mieć izolację oraz 2500 wewnątrz, więc dopuszczalna szerokośc jest większa i przeznacza sie po 50mm na izolowaną ścianę. |
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 320/18 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2015-01-28, 11:22
|
|
|
ps. skonsultowałem się ze znajomym - diagnostą z okręgowej stacji kontroli pojazdów i jak mi powiedział kilkanaście mm to żaden problem, gorzej jakby było 3-4cm.
więc jeżeli jesteś z Wrocławia i masz kłopoty z pierwszą rejestracja wal do mnie. załatwimy sprawę. |
|
 |
LoneTux
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-01-28, 11:48
|
|
|
Cyryl napisał/a: | ps. skonsultowałem się ze znajomym - diagnostą z okręgowej stacji kontroli pojazdów i jak mi powiedział kilkanaście mm to żaden problem, gorzej jakby było 3-4cm.
więc jeżeli jesteś z Wrocławia i masz kłopoty z pierwszą rejestracja wal do mnie. załatwimy sprawę. | Dzięki za ofertę, pewnie skorzystam jak już kamper przypłynie do portu.
Pozdrawiam.
Mikojaj napisał/a: | "takie zmierzenie" kampera żeby było dobrze w papierach.
Oczywiście ja na publicznym forum nie polecam oszukiwania państwowych urzędów |
Oczywiście, przecież dyskutujemy czysto hipotetycznie. Niekoniecznie z resztą musi być jakiś problem, możliwe że producent wpisał równo 101 cali, a tak naprawdę jest mniej (bo dodał szerokość rolet bocznych czy klamek). |
|
|
|
 |
LoneTux
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-01-28, 11:54
|
|
|
A dobra, to jeszcze jedno mam pytanie:
--Usunięte-- |
Ostatnio zmieniony przez LoneTux 2015-01-28, 12:35, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2015-01-28, 12:16
|
|
|
LoneTux napisał/a: | A dobra, to jeszcze jedno mam pytanie:
|
Wg mnie jest raczej niepotykane... ale im więcej będziesz na ten tu pisał, tym prędzej może jakiś krokodylek to przeczytać.
Pamiętaj, że to forum ogólnodostępne. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|