|
|
Parkowanie w Neapolu |
Autor |
Wiadomość |
Santa
weteran

Twój sprzęt: dreamliner
Nazwa załogi: ROMULUSI
|
Wysłany: 2015-02-03, 13:49 Parkowanie w Neapolu
|
|
|
[edit] Przeniesione z tematu "Parking we Florencji?????".WB
Załoga G napisał/a: | ... od Rzymu do Neapolu i jestem przerażony cenami, za moją rodzinkę chcą w lipcu około 60 EURO a czasem więcej! i do tego prądu dają 3A, czy tak jest w Italii bo zastanawiam się po co jadę swoim domem i płacę jak za hotel.
Bardzo prosze jak ktoś ma doświadczenie niech coś napisze. |
Ostatnio poszukiwałam miejsca dla kamperka, z którego można zaplanować nocne buszowanie po Neapolu. Napisałam do "źródła" i polecili mi coś takiego:
http://www.areasostaitali...h.ExrsTJgd.dpbs
Jest wszystko co potrzebne, autobus do centrum Neapolu odjeżdża spod bramy kamperparku, a cena niższa od parkingu.
Dzielę się tym namiarem i mam nadzieję przetestować go jeszcze przed Waszym wyjazdem |
Ostatnio zmieniony przez wbobowski 2015-02-08, 13:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kropka
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Złomek
Nazwa załogi: nayerbani
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 04 Lis 2013 Piwa: 27/10 Skąd: Szkocja/Bieszczady
|
Wysłany: 2015-02-03, 15:49
|
|
|
Santa napisał/a: |
Jest wszystko co potrzebne, autobus do centrum Neapolu odjeżdża spod bramy kamperparku, a cena niższa od parkingu.
Dzielę się tym namiarem i mam nadzieję przetestować go jeszcze przed Waszym wyjazdem |
Podpowiem ci Santo co nie co, bo tak się składa, że tamtejszą okolicę trochę znam. Okolica ogólnie dobra i spokojna, a przynajmniej taka była jeszcze kilka lat temu
Głównie to chciałam Ci podpowiedzieć, że może i autobus do Neapolu odjeżdża spod bramy, ale uwierz, że jedzie baaardzo długo (nie pamiętam dokładnie, ale z okolic Portici via Liberta pod stację na placu Garibaldi zajmowało mu to ok godziny - bez korków). A całkiem niedaleko macie stację circumvesuviana, czyli takiego powiedzmy podmiejskiego metro, z której pociąg do centrum jedzie ok. 15 min - cena biletu i w ogóle bilety te same. Najbliższa stacja z kempingu to Portici Bellavista. Pierwszy pociąg do Napoli masz w okol. 7 ostatni z Neapolu gdzieś przed 22 - wystarczy sprawdzić (dla zainteresowanych mogę to zrobić). W nocy zostają Ci tylko autobusy nocne, które jeżdżą w tylko sobie znany sposób |
_________________ Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje. |
|
|
|
 |
Santa
weteran

|
Wysłany: 2015-02-04, 19:10
|
|
|
Kropka napisał/a: | ... tak się składa, że tamtejszą okolicę trochę znam. Okolica ogólnie dobra i spokojna, a przynajmniej taka była jeszcze kilka lat temu ... |
Kropka - dziękuję Jesteś dowodem na to, że nasze forum nie zna granic
Tak się składa, że już się trochę sponiewierałam tą kolejką Circumwesuviana - z kempingu w Pompejach do Sorrento i Neapolu. Jest to opcja szybka, tania i niezawodna.
Ale teraz zależy mi, żeby "posmakować" Neapolu również w późnych godzinach wieczornych i nocnych, bo podobno dopiero wtedy można go "poczuć"
Dlatego właśnie szukam takiej opcji zaparkowania kampera, żeby do niego wrócić o każdej porze, a w razie potrzeby nawet na piechotę
Z mapy wynika, że to tylko nieco ponad 10 kilometrów
Interesują mnie te autobusy nocne, czy istnieją jakieś rozkłady jazdy i gdzie ich szukać. Będę wdzięczna za każdą sugestię. Przesyłam pozdrowienia z Przemyśla |
|
|
|
 |
Kropka
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-02-04, 20:41
|
|
|
Santa, sprawdziłam i niestety zmieniło się trochę w Napoli odkąd tam nie mieszkam - nie ma podmiejskich nocnych autobusów na trasie, która Cię interesuje. Pierwszy do/z Napoli odjeżdża 5:30, ostatni 23:00. Mogę ewentualnie zorientować się jeszcze (jak znajdę chwilę czasu) jakby to pokombinować żebyście na nogach mieli jak najmniej do zrobienia.
Rozumiem, że chcecie "poczuć" Napoli nocą, ale ja bym z tym była ostrożna (wiem, wiem, pewnie zaraz ktoś napisze "byłem i nic mi się nie stało" - mieszkałam tam kilka lat i swoje widziałam). Temat nie na forum i długi, ale tak ku przestrodze - jest to dość specyficzne miasto i są miejsca gdzie obcy po 22 nie mają prawa bytu, to tak w skrócie.
Powrót na nogach z Napoli do Portici... Hmm, rozumiem że niektórzy lubią hard-core, ale ja nawet jakby mi płacili, to nie poszłabym ani przez Barra, a tym bardziej przez San Giovanni a Teduccio w nocy na nogach
Jak chcesz jakieś szczegóły to pisz na pw. |
_________________ Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Santa
weteran

|
Wysłany: 2015-02-05, 17:10
|
|
|
Kropka napisał/a: |
Rozumiem, że chcecie "poczuć" Napoli nocą, ale ja bym z tym była ostrożna (wiem, wiem, pewnie zaraz ktoś napisze "byłem i nic mi się nie stało" - mieszkałam tam kilka lat i swoje widziałam). Temat nie na forum i długi, ale tak ku przestrodze - jest to dość specyficzne miasto i są miejsca gdzie obcy po 22 nie mają prawa bytu, to tak w skrócie.
|
Kropka - dziękuję za urealnienie moich planów
W Italii też już kilka wątpliwie miłych przygód przerobiłam na własnej skórze i nie zamierzam kusić losu.
Zdarzyło nam się np. wracać nocą do kamperka w Rzymie - w okolicy, w której w dzień strach autobusem jechać. Tak wyszło
Może znajdę jeszcze coś bliżej centrum. Na razie to tylko marzenia
Przesyłam pozdrowienia |
|
|
|
 |
Kropka
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-02-05, 21:39
|
|
|
Santa, dzięki za piwko
Często słyszę, że podcinam ludziom skrzydła, ale sorry - po prostu jestem realistką.
Jak chcesz to w wolnej chwili rzucę okiem na włoskie fora gdzie oni stają i ewent mogę zapytać znajomych - pamiętam, że będąc w tamtym roku w Napoli, stali gdzieś na Poggioreale ale jakoś nie dopytywałam gdzie dokładnie. |
|
|
|
 |
Santa
weteran

|
Wysłany: 2015-02-05, 23:28
|
|
|
Kropka napisał/a: | ... podcinam ludziom skrzydła... | I bardzo dobrze robisz, bo z dwojga złego lepiej mieć podcięte skrzydła, niż podcięte gardło
Kropka napisał/a: | ...
Jak chcesz to w wolnej chwili rzucę okiem na włoskie fora gdzie oni stają i ewent mogę zapytać znajomych - pamiętam, że będąc w tamtym roku w Napoli, stali gdzieś na Poggioreale ale jakoś nie dopytywałam gdzie dokładnie. |
Będę Ci dozgonnie wdzięczna |
|
|
|
 |
Kropka
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-02-07, 23:37 Namiary na pewne parkingi w Neapolu
|
|
|
Santa, znalazłam Ci 2 namiary, gdzie w Napoli bezpiecznie porzucić kampera (przynajmniej wg włoskich opinii) + 3 to info od moich znajomych (jesteś dosłownie przysłowiowy rzut beretem od centrum, ok 1 km od piazza Garibaldi). Ogólnie podam ci namiary na wszystkie 3, aczkolwiek polecam (bo i mnie polecono) 3 opcję.
1. Garage Gelsomino, Via Ventotene, 28, 80026 Casoria (Napoli) - troszkę poza Neapolem, ale niewiele i w nocy nie powinno być problemu z dojazdem.
Coordinate: N 40.89888, E 14.32697
Cena, którą znalazłam to ponoć 10E/24h
Jest prąd, woda, możliwość wyprowadzenia kota, asfaltowy parking, z kamerami, otwarty 24h (w Neapolu normalka, żadna nowość ).
2. Parcheggio IPM via Colli Aminei 27 Napoli (quartiere Capodimonte)
GPS: N 40.87001, E 14.24607
Cena za dzień 20E
Jest prąd, woda, zrzut kota, brudnej, czysta woda, asfaltowy parking, 24h/7 otwarte + personel pilnujący. Może super tanio nie jest, ale jesteście w mieście, czyli masz opcję nocnych autobusów, ewent. wycieczek pieszo, bo okolica raczej bardzo straszna nie jest (nie polecam niektórych dzielnic, ale to wiadome - zależy gdzie i co chcecie zwiedzić). Jesteście na Capodimonte - piękna dzielnica, dużo drzew, parków, Reggia, Museo di Capodimonte, obserwatorium etc.
3. Patry Garage via Poggioreale 120 Napoli (1 km od piazza Garibaldi)
Posizione GPS: Lat: 40.867843 - Long: 14.294424
Cena w środku lata 24E/doba
Posiada wszystko - prąd, wodę, zrzut brudnej, kota, ok dla zwierząt, ochrona 24/7, przystanek prawie pod bramą (ale po co, skoro na nogach to 5 min od centrum). Z tego co wiem, jest to pewne miejsce - znajomi zostawili tam nówkę Carthago i dalej polecają
Santa, gdybyś potrzebowała więcej info to daj znać.
P.S. Może jakiś moderator wyciąłby Neapol z tematu o Florencji? |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2015-02-08, 13:03
|
|
|
Kropka napisał/a: | P.S. Może jakiś moderator wyciąłby Neapol z tematu o Florencji? |
Mówisz i masz |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
Santa
weteran

|
Wysłany: 2015-02-09, 23:00
|
|
|
Włodku - dziękuję Ci, że przeniosłeś ten neapolitański wątek rozmowy do nowego tematu i że uczyniłeś mnie jego autorką. Dzięki temu - jak mi kiedyś wyjaśniłeś - mogłam Kropce kliknąć w opcję "pomógł".
Kropka - dzięki serdeczne
Mając taką wygodną bazę, można posiedzieć w Neapolu kilka dni i wreszcie nacieszyć się nim do syta
Mam też nadzieję, że upowszechnienie przez Ciebie tych namiarów, zainteresuje i ośmieli również inne osoby z naszego forum i mając gwarancję bezpieczeństwa swoich kamperków, zaczną odwiedzać i poznawać to niezwykłe miasto
Pozdrawiam Cię serdecznie a jak przyjdą mi do głowy jakieś mądre pytania, to odezwę się na PW |
|
|
|
 |
Kropka
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-02-13, 14:53
|
|
|
Santa, proszę bardzo i polecam się na przyszłość
Jak masz jakiekolwiek pytania to pisz - odpowiem na pewno. Znam wiele ciekawych miejsc i realia neapolitańskie, bo raz że mieszkałam tam kilka lat, a dwa - kocham to miasto
Są 2 miasta włoskie, które wspominać będę zawsze i które naprawdę w moim sercu mają swoje miejsce. Jest to właśnie Neapol i toskańska Volterra.
P.S. Na głupie pytania też odpowiadam |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|