|
|
uszczelnienie pompy wtryskowej ducato II przedlift |
Autor |
Wiadomość |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2015-02-12, 23:01 uszczelnienie pompy wtryskowej ducato II przedlift
|
|
|
Kilka pytan panowie-niestety dopadla mnie nieszczelnosc pompy wtryskowej,zagadal,dodalem gazu zadusil sie i zgasl.Doszedlem ,leje sie z pod miejsca ,gdzie wchodzi trzpien od ciegna linki gazu,mechanik sie juz za to zabral,rozbiera pompe,mowil,ze sie jakis pierscien mosiezny wyrobil,juz dokupiony,tylko dzwonil,ze dziwne ze zgasl bo pompa byla pelna ropy,zreszta dzien wczesniej przyjechalem ze slowacji.Imo nie ma ,zdjete z pompy,podlaczone na krotko po stacyjce 12v,poskladali ale cos palic nie chce.Pytanie,czy paliwo to z baku zabiera podcisnieniem pompy wtryskowej,czy powinna byc pompka elektryczna.Niby prosto by sie dostac i zobaczyc,ale niestety mam przerabiane fotele i jakis debil przedemna tak wyspawal rame fotela kierowcy(mam fotel z amortyzatorami gazowymi z ciezarowki),ze nie da sie dojsc do miejsca w baku.na moje oko powinna zaciagac podcisnieniem,ale potrzebuje potwierdzenia,ze w ducato2 rocznik 99 nie ma pompy w baku.No co jeszcze mam sprawdzic,czy na filtrze powinno byc na tych 2 wtyczkach jakies napiecie?
edit:zeby jasnosc byla ducato 2,8d bez turbo 87 koni |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 223/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2015-02-12, 23:57
|
|
|
Tam nie ma żadnej dodatkowej pompy. Pompy były dopiero w JTD. Manetką gazu, nie zapowietrzy się. Będzie tylko ciekło. Sprawdzić czy fizycznie "klika" zawór w pompie(na ucho). Jak klika, to wyluzować wtryski, gaz w podłogę i kręcimy aż poleci czyste paliwo. Niech przed odpalaniem sprawdzą rozrząd. Mógł przeskoczyć pasek, dlatego zgasł. Tak poza tematem, zmień mechaników. Coś im słabo robota idzie, skoro Ty pytasz na forum
Edit: Wtyczki przy filtrze, do palenia są nie istotne. Jedna to czujnik wody w filtrze, a druga to grzałka filtra. Możesz je odpiąć i też zapali. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2015-02-13, 07:16
|
|
|
Układ został zapowietrzony.Daj mu plaka i odpali. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
erikson
stary wyga Przyjaciel Billa W
Twój sprzęt: MB T1 ARNOLD,85r. N126E
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Maj 2008 Piwa: 11/1 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2015-02-13, 07:34
|
|
|
a mi przeskoczyła pompa na pasku i tez nie moglem odpalic, ustawiłem ponownie rozrzad i pali normalnie |
_________________ Poloniści nie poprawiajcie mnie,ja i tak się nie nauczę,dysleksja.
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2015-02-13, 07:59
|
|
|
Mechanicy raczej sa ok,znaczy mechanik,w tym typie pompa połaczona jest z kołem rozrzadu przez wieloklin,do wyciągnięcia pompy nie rozpina się rozrządu,i tu raczej zastanawiam sie ,czy jaki babol im nie wyszedł.Pewnie se poradzą,bo wczoraj po prostu miała być robótka na 5 godzin a wyszedł cały dzień i nie gada,zrezstą zaraz jade na warsztat to to pewnie ruszymy,a wczorej tak dla pewności podpytałem na forum. Rozrzad zapewne sprawdził,to jest dośc dobry mechanik,ale mimo wszystko powiem mu,zeby zerknął,więc mam nadzieje ,że dzisiaj zaklekota |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2015-02-13, 10:51
|
|
|
I jak zwykle okaże się to jakaś pierdoła. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2015-02-13, 13:10
|
|
|
Piwo dla Gewehr-a i Eriksona poszło-mieliście racje pasek na pompie przestawiony o 5 zebów,dzień wczesniej była odwilż,pewnie sporo wody się tam wlało,zamarzło i zblokowało pompe-tak na moje oko,w nieziele rano był mróz,pokręciłem rozrusznikiem,zapalił i zgasł,potem krecił słabo,wyładował sie,a z pompy kapało być może już wczesniej.I dlatego się tym sugerowali,jak im powiedziałem.Na tym wieloklinie włożyć pompy inaczej sie nie da ,jeden ząb jest wyższy i wchodzi tylko w jednej pozycji.No ale jak zajechałem to rozrząd mieli już ustawiony,właśnie ustawiali kąt na srube manometryczną.Także pompa całe nowe uszczelnienia,pierścień mosięzny pod trzepień też nowy,na nowo ustawiony rozrząd,koszt z częściami 540zeta- myslałem że bedzie sporo więcej,częśći dostałem fakturke 235 zł,więc obyło się strachem,a teraz jak pompa wytzrymała 400tysi(Adam mówi,że raczej nierozbierana jeszcze była)to nastepne 300 powinna wytrzymac. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2015-02-13, 13:38
|
|
|
tom-cio napisał/a: | dzień wczesniej była odwilż,pewnie sporo wody się tam wlało,zamarzło i zblokowało pompe-tak na moje oko,w nieziele rano był mróz,pokręciłem rozrusznikiem,. |
Któredy ta woda tam sie wlała? Pytam na przyszlość, bo jeszcze się zima nie skończyła. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
erikson
stary wyga Przyjaciel Billa W
Twój sprzęt: MB T1 ARNOLD,85r. N126E
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Maj 2008 Piwa: 11/1 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2015-02-13, 13:41
|
|
|
to musi byc jakiś feler w tym modelu,bo mi tez w takich warunkach przeskoczyło,zrobiłem i w sumie nie dociekałem czemu tak sie w tym silniku dzieje. |
_________________ Poloniści nie poprawiajcie mnie,ja i tak się nie nauczę,dysleksja.
 |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

|
Wysłany: 2015-02-13, 13:46
|
|
|
jak jest sporo sniegu,który się topi ,to mi wlewa się w okolicach akumulatora na blok silnika,po prostu odciek z podszybia chyba sobie nie radzi.I to taki mój domysł ,ale kilka razy tam sople widziałem,tylko że ja tym autem jeżdze codziennie i on tak sie rozmraża i w nocy zamarza(w okolicach silnika,bo zabudowa grzana non stop) i rano zapalam ,odmraża i tak w koło macieju.Teraz musze jakoś to zabezpieczyć,no bo jak zabudowa grzana ,pomimo tych mat aluminiowych na oknach,to jednak jak grzany a pada snieg to rozmarza i se wpływa |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

|
Wysłany: 2015-02-13, 17:05
|
|
|
tom-cio napisał/a: | Piwo dla Gewehr-a i Eriksona poszło-mieliście racje pasek na pompie przestawiony o 5 zebów,dzień wczesniej była odwilż,pewnie sporo wody się tam wlało,zamarzło i zblokowało pompe-tak na moje oko,w nieziele rano był mróz,pokręciłem rozrusznikiem,zapalił i zgasł,potem krecił słabo,wyładował sie,a z pompy kapało być może już wczesniej.I dlatego się tym sugerowali,jak im powiedziałem.Na tym wieloklinie włożyć pompy inaczej sie nie da ,jeden ząb jest wyższy i wchodzi tylko w jednej pozycji.No ale jak zajechałem to rozrząd mieli już ustawiony,właśnie ustawiali kąt na srube manometryczną.Także pompa całe nowe uszczelnienia,pierścień mosięzny pod trzepień też nowy,na nowo ustawiony rozrząd,koszt z częściami 540zeta- myslałem że bedzie sporo więcej,częśći dostałem fakturke 235 zł,więc obyło się strachem,a teraz jak pompa wytzrymała 400tysi(Adam mówi,że raczej nierozbierana jeszcze była)to nastepne 300 powinna wytrzymac. |
Pasek założyli nowy? Pasek rozrządu jak rozpinasz, zawsze musi iść nowy! Nawet po przebiegu 100 km. Tym bardziej że przeskoczył już. Pasek w Sofimach 2,5 i 2,8 wymieniamy nie później niż 60 tyś kilometrów, albo nie rzadziej niż 5 lat. |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2015-02-13, 17:51
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Układ został zapowietrzony.Daj mu plaka i odpali. |
...to najmniej profesjonalna rada jaką ostatnio przeczytałem na tym forum . Nigdy nie można na siłę zmuszać silnika do obrotów jeśli się nie jest pewnym ustawienia rozrządu a ten , jak widać , potrafi się przestawiać, szczególnie w zimie ...
|
|
|
|
 |
yaro 65
zaawansowany

Twój sprzęt: Sprinter 212D
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Gru 2013 Piwa: 10/9 Skąd: Chełmek / Kraków
|
Wysłany: 2015-02-13, 18:48
|
|
|
Gewehr napisał/a: |
Pasek założyli nowy? |
W tych pięciu stówkach nie bardzo to widzę . |
_________________ Życie zaczyna się po pięćdziesiątce,
czasami po dwóch .
pozdr. Jarek |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

|
Wysłany: 2015-02-13, 19:36
|
|
|
BIORCA napisał/a: | SlawekEwa napisał/a: | Układ został zapowietrzony.Daj mu plaka i odpali. |
...to najmniej profesjonalna rada jaką ostatnio przeczytałem na tym forum . Nigdy nie można na siłę zmuszać silnika do obrotów jeśli się nie jest pewnym ustawienia rozrządu a ten , jak widać , potrafi się przestawiać, szczególnie w zimie ...
|
Mi takie rady pasują. Dzięki nim, mam nie tylko na chleb, ale i bułki mogę kupić |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2015-02-13, 20:01
|
|
|
Wiochą wali jak byk najpierw znawcy piszą że sprawny rozrząd może se tak poprostu przeskoczyć , jakby zapomnieli że jeżdzą na 5cio letniej gumce od majtek , a na to jeszcze spory czy sie da odpalić czy nie.
Lipa na maxa , ludzie , paski trzeba zmieniać , pompy wody trzeba zmieniać i wtedy jedzie bez zmartwień
Ja sie ma dzika nie samochód i tak sie o niego dba to proszę bardzo |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|