|
Jak to dziala i jak obslugiwac? |
| Autor |
Wiadomość |
Maciejj
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Peugeot Boxer
Nazwa załogi: Maciej ,Ola, Malina
|
Wysłany: 2015-03-18, 18:52 Jak to dziala i jak obslugiwac?
|
|
|
Witam. Prosze o wyjasnienie mi jak uzywac i do czego ponizszego urzadzenia. Poprzedni wlasciciel wyjasnil tylko ze zmienia to prad z 230v na 12 lub 24v i moge sobie ladowac tam tablet itp. I z info wiem tylko ze jest to podlaczone bezposrednio do akumulatora.
drugie pytanko to gdzie kupic Taki zamek jak na zdjeciu. jest to zamek boxu dachowego z mojego campera, potrzebne sa tam 2 sztuki. Jak naprawic te ochydne obramowki wokol okna? Co w zamian?
inwerter.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 33 raz(y) 238,62 KB |
zamek.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 27 raz(y) 176,29 KB |
okno 2.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 30 raz(y) 232,76 KB |
|
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 D 87` Zabudowa Dethleffs
Nazwa załogi: Żółwiki :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2015 Piwa: 29/24 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2015-03-18, 19:01
|
|
|
| Napisane input 12V, więc raczej zmienia to 12 V na 230V a służy do używania w kamperze urządzeń na 230V korzystając z 12V zasilania akumulatorowego. Tak najprościej. |
_________________ Czarna i Krzysiek
z dzieciakami
Fiat Ducato 2,5 D Pełnoletni |
|
|
|
 |
Maciejj
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-03-18, 19:10
|
|
|
| Edyta i Krzysiek napisał/a: | | Napisane input 12V, więc raczej zmienia to 12 V na 230V a służy do używania w kamperze urządzeń na 230V korzystając z 12V zasilania akumulatorowego. Tak najprościej. | .
No tak. Ale przy takim przetwarzaniu to pewnie aku padnie po paru godzinach. Czyli np lodowke trzeba tak podlaczyc ,gdy podczad jazdy akumulator jest ladowany, bo na postoju to chybaa aku nie wytrzyma. |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-03-18, 19:12
|
|
|
| Zależy jaki masz aku. Mnóstwo było o tym na forum, ale z pewnością na dłuższą metę bez zasilania aku nie radziłbym używać. |
z dzieciakami
|
|
|
 |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 150/167 Skąd: Westfalia
|
Wysłany: 2015-03-18, 19:38
|
|
|
te obramówki ... komuś sie nie chciało czysto pracę zakonczyć...
Jeżeli panele są na ścianie równo i czysto pod ramą okienną schowane a tylko ta uszczelka przestaje - to ja bym to ostrym nożem do tapetowania równo z ramą przycięła ...
żeby nie narobić przy cięciu na panelach nacięć podlożyc między panel a uszczelke cienką blachę/ listwę i ciąć ...
Dla optyki można takie zakonczenie okleić taśmami laminatowymi którymi można różne niedociągnięcia zamaskować |
_________________ http://vanactiv.blogspot.de/
https://www.facebook.com/...100019297335640 |
|
|
|
 |
Maciejj
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-03-18, 20:00
|
|
|
| izola napisał/a: | te obramówki ... komuś sie nie chciało czysto pracę zakonczyć...
Jeżeli panele są na ścianie równo i czysto pod ramą okienną schowane a tylko ta uszczelka przestaje - to ja bym to ostrym nożem do tapetowania równo z ramą przycięła ...
żeby nie narobić przy cięciu na panelach nacięć podlożyc między panel a uszczelke cienką blachę/ listwę i ciąć ...
Dla optyki można takie zakonczenie okleić taśmami laminatowymi którymi można różne niedociągnięcia zamaskować | .
Wlasnie tak myslalem aby to wyciac rowno z metalowa ramka ale te panele sa h... uciete i jak to odslonie to bedzoe masakra, to wszystko jeszcze silikonem zapaprane. Chyba pozostaje mi to wywalic i cos na Taki sam wzor polozyc. |
|
|
|
 |
Bigos
stary wyga

Twój sprzęt: Ducato Fendt
Nazwa załogi: GRZEŚKI
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sty 2013 Piwa: 37/20 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-03-18, 21:03
|
|
|
| Maciejj napisał/a: | | Edyta i Krzysiek napisał/a: | | Napisane input 12V, więc raczej zmienia to 12 V na 230V a służy do używania w kamperze urządzeń na 230V korzystając z 12V zasilania akumulatorowego. Tak najprościej. | .
No tak. Ale przy takim przetwarzaniu to pewnie aku padnie po paru godzinach. Czyli np lodowke trzeba tak podlaczyc ,gdy podczad jazdy akumulator jest ladowany, bo na postoju to chybaa aku nie wytrzyma. |
czasem się dziwię jak beztrosko kupujecie tego typu auta, rozkminiając problem dopiero po zakupie.
nie wiem o jakiej lodówce piszesz, bo są takie małe turystyczne do gniazdka 12v.
z zasady lodówka duża stacjonarna w kamperze ma
zasilanie 12V
w czasie jazdy
230 V w czasie postoju podpięta pod prąd z sieci
na gaz w czasie postoju na dziko
w żadnym z tych wypadków nie używa się przetwornicy ( czyli tego co pokazałeś na zdjeciu nr1 )
Przetwornica służy, faktycznie do przetwarzania z 12v na 230 V w określonym czasie tylko niektórych przedmiotów znajdujących się w aucie - najczęściej są to tv, laptopy lub suszarki do włosów |
_________________ Zapalony kajakarz
www.splywy.jimdo.com
Szef załogi Grześki |
|
|
|
 |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 150/167 Skąd: Westfalia
|
Wysłany: 2015-03-18, 21:49
|
|
|
| Maciejj napisał/a: |
Wlasnie tak myslalem aby to wyciac rowno z metalowa ramka ale te panele sa h... uciete i jak to odslonie to bedzoe masakra, to wszystko jeszcze silikonem zapaprane. Chyba pozostaje mi to wywalic i cos na Taki sam wzor polozyc. |
wywalić i na nowo położyć?- sporo roboty ! i zawsze możesz to uczynić...
najpierw
wytnij z cieńkiej sklejki albo alu fajną ramkę i przyklej z klejem na gorąco- trzyma bombowo !
tą ramkę dopasuj kolorem do wnętrza i bedzie ok.
albo wintegruj dookoła okna jakieś małe schowki na podrączne pierdółki , jakie sie cząsto po blaszce poniewierają i tak zasłonisz to nieudane dzieło |
_________________ http://vanactiv.blogspot.de/
https://www.facebook.com/...100019297335640 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 333/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2015-03-18, 22:08
|
|
|
Jak siądzie nap. przy przetwarzaniu to przetwornica zagwizda. |
|
|
|
 |
Mikesz
zaawansowany

Twój sprzęt: KNAUS BoxStar 600
Nazwa załogi: a Mi i Go.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lip 2012 Piwa: 16/70 Skąd: Warszawa Praga.poł
|
Wysłany: 2015-03-18, 23:10
|
|
|
Masz markowy sprzęt 50hz zmienne sinusoidalne z napięciem wyjściowym 230v o mocy do 1500wat,z wyjściem USB 5volt,0,5A
Możesz podłączyć także do tego lodówkę kompresorową taką na 230v.Silniki w takich lodówkach ze względu na swoją konstrukcję wymagają napięcia zmiennego 50hz sinusoidalnego. |
|
|
|
 |
Maciejj
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-03-19, 19:16
|
|
|
| Mikesz napisał/a: | Masz markowy sprzęt 50hz zmienne sinusoidalne z napięciem wyjściowym 230v o mocy do 1500wat,z wyjściem USB 5volt,0,5A
Możesz podłączyć także do tego lodówkę kompresorową taką na 230v.Silniki w takich lodówkach ze względu na swoją konstrukcję wymagają napięcia zmiennego 50hz sinusoidalnego. | . O nawet nie wiedzialem ze to markowe. Mam lodowke waeco i na 230v i tez mozna z aku zasilac. Tak mysle do czego mi sie to przyda. |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2015-03-19, 19:27
|
|
|
| Maciejj napisał/a: | | Tak mysle do czego mi sie to przyda. |
A kawę z expressu pijesz? Może lubisz na śniadanie tosty? A żona używa kuchenki mikrofalowej?. Kręci włosy lokówką? Do tego też możesz użyć tej przetwornicy. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
Maciejj
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2015-03-19, 20:27
|
|
|
| krzlac napisał/a: | | Maciejj napisał/a: | | Tak mysle do czego mi sie to przyda. |
A kawę z expressu pijesz? Może lubisz na śniadanie tosty? A żona używa kuchenki mikrofalowej?. Kręci włosy lokówką? Do tego też możesz użyć tej przetwornicy. |
Kawe owszem. Mikrofala dobra rzecz. Czy uzywajac trgo na postoju nie rozladuje akumulatora???? |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-03-19, 20:40
|
|
|
| Z czasem rozladujesz. |
z dzieciakami
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-03-19, 22:28
|
|
|
| Mikesz napisał/a: | Masz markowy sprzęt 50hz zmienne sinusoidalne z napięciem wyjściowym 230v o mocy do 1500wat,z wyjściem USB 5volt,0,5A
Możesz podłączyć także do tego lodówkę kompresorową taką na 230v.Silniki w takich lodówkach ze względu na swoją konstrukcję wymagają napięcia zmiennego 50hz sinusoidalnego. |
Zanim się podłączy lodówkę kompresorową, ekspresy do kawy itp. dobrze by było potwierdzić, że ten model wytwarza pełny sinus (pure sinus), a nie modyfikowany, aproksymowany itp.
Wtedy no różnie. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
|
|