|
|
Bojler Truma Cd....... |
Autor |
Wiadomość |
Czarna i Krzysiek
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 D 87` Zabudowa Dethleffs
Nazwa załogi: Żółwiki :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2015 Piwa: 29/24 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2015-03-31, 14:46 Bojler Truma Cd.......
|
|
|
Zakładam nowy temat, bo jak podpiąłem się pod stary temat, praktycznie nikt mi nie odpisał, a chciałem się dzisiaj za to zabrać :-(
Do rzeczy. Dobrałem się do bojlera, który mi nie działa, jak już kiedyś wcześniej pytałem. Otworzyłem miejsce, gdzie jest płytka i cała elektronika. Tam jest taki biały element, ze zdjęcia, który jak mniemam odpowiada za zapalarkę albo zawór gazu. Są tam dwa kabelki kolorowe + i -. Jak mniemam, powinno na nich być napięcie a nie ma. Ani na wyłączonym, ani po włączeniu sterownika, napięcie na tych kabelkach nawet na chwilę się nie pojawia. Czy to pomoże w zdiagnozowaniu usterki ?
Poczytalem jeszcze w temacie, w nocy czas sie dłuży i wnioskuje, że za brak napięcia może być odpowiedzialny bezpiecznik na płytce. Poowiedzcie mi, jak ja mam sie do niego dbrac? Plytke widzę"plecami" i nie wiem jak mam ja wyjąć To co jest na zdjęciu zasila zawór czy zapalnik? Jakie napięcie powinno być na tych kolorowych kabelkach ? |
_________________ Czarna i Krzysiek
z dzieciakami
Fiat Ducato 2,5 D Pełnoletni |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-03-31, 16:53
|
|
|
Czy naprawdę nikt mi nie podpowie ? Obraziliście się na Nas czy co ? |
z dzieciakami
|
|
|
 |
Doktor
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato Eura Mobil
Nazwa załogi: KaMaRaNa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Paź 2013 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2015-03-31, 17:20
|
|
|
Cześć
według mnie to jest generator iskry na bojler. Domniemam tylko, ale logicznie rzecz biorąc na kablach powinieneś mieć 12v. Kojarzę że u mnie jest coś podobnego. Jedno wyjście z generatora jest na ogrzewanie, drugie właśnie na bojler. |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-03-31, 17:41
|
|
|
Też mi się tak wydawało, a napięcia tam nie ma. Dlatego chcę się dobrać do bezpiecznika, ale za cholerę nie wiem jak tam się dostać |
z dzieciakami
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-04-01, 12:36
|
|
|
maszakow napisał/a: | martini44, W sterowaniu na laminacie NIE MA NIC co by kontrolowało poziom wody. nie sądzę by było coś w zestawie termistor-bezpiecznik termiczny (które jest wewnątrz boilera zdaje się - NIE oglądałem tego dokładnie bo z tym Valec problemu nie miał).
mogę się mylić ale nadal wszystkie objawy wymienione wskazuja na wyłacznik - a może byc jeszcze potencjometr od regulacji napięcia.
a teraz diagnostyka . Multimetr na stanie jest ?? jak jest to jedziemy
Na stronie 13 masz zdjęcie dużego złącza. od lewej do prawej piny 1 do 10.
Wyłacznik w pozycji OFF.
Multimetr - na pomiar napięcia.
czarny przewód multimetru do masy gdziekolwiek do blachy - albo do pinów 3,4
czerwonym - dajesz po stykach.
pin 1 - 12,5V zasilanie
pin 2 - 12,5 po bezpieczniku i zabezpieczeniach elektrycznych - wyjście na bezpiecznik termiczny. jeśli jest zero - walnieta cewka zabezpieczająca, dalej nie trzeba mierzyć. Problem z kondensatorem skończyłby się tu spaleniem bezpiecznika.
pin 5 - powrót z bezpiecznika termicznego powinieneś mieć 12,5V - jak jest 0 masz walniety bezpiecznik - dalej nie trzeba mierzyć.
Teraz przechodzimy na małe złącze kontrolera.
pin 5 - (żółto różowy) to to samo co pin nr 5 dużego złacza - powinieneś mieć 12,5V.
pin 4 - 0V - jak właczysz wyłącznik powinnieneś mieć 12,5V - jak nie masz tu napięcia to masz zrąbany wyłącznik i dalej nie trzeba mierzyć.
jak na pinie 4 masz jakieś dziwne rzeczy np 6 7 lub 10V - cos jest nie tak z elektronika. Gdzieś coś zwiera.
dla potwierdzenia - wypnij przewód zasilania ze złaczki boilera.
Multimetr na omomierz (pomiar przejścia z brzęczkiem)
między pinami 5 i 4 na małym złączu w pozycji OFF masz nieskończoność, a jak WŁĄCZYSZ urządzenie - powinieneś mieć zwarcie, miernik piszczy. jak miernik nie reaguje - wyłacznik do wymiany.
przy okazji wyjmij płytkę sterownika sprawdź czy nie spalił ci się rezystor od zielonej diody.
Na dziś tyle sugestii. |
No dobra Panowie, będę pisał w tym wątku, żeby nie robić śmietnika. Bezpiecznik termiczny okazał się jednak sprawny. Pomierzyłem wszystko według tego, co napisano powyżej i wszystko jest ok a bojler dalej nie działa.
Po właczeniu bojlera, zapala się zielona dioda i koniec, nic się nie dzieje, nic więcej się nie zapala. Taki sam objaw jest z podłączoną butlą jak i bez butli, z wodą w bojlerze jak i bez wody w bojlerze :-(
Czy ktoś może mi podpowiedzieć, co sprawdzać dalej, albo ewentualnie gdzie i do kogo pojechać bo ja zaczynam się już poddawać w tym temacie :-( Proszę o pomoc |
z dzieciakami
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-04-01, 13:00
|
|
|
maszakow napisał/a: | odepnij małe złącze od płytki ( zdjęcie) i zmierz multimetrem (omomierzem) wartość między białozielonym a szarym kablem.
Dla pewności dla różnych położeń gałki temperatury. Jak coś pokaże i wartość będzie zmieniać się przy kręceniu gałką - jest ok. jak będzie nieskończoność ( OL, OVL w zależności od miernika) - potencjometr do wymiany. |
Sprawdziłem i to przed chwilą. Wartości na omomierzu zmieniają się podczas kręcenie regulacją temperatury, więc wniosek, potencjometr dobry/ |
z dzieciakami
|
|
|
 |
Valec
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Peugeot J5 2,5D 1990 Burstner A570
|
Wysłany: 2015-04-01, 14:54
|
|
|
Musisz podejść do tematu na spokojnie. Coś Ci walnęło w elektronice, włącznik bojlera działa, potencjometr działa, czyli coś walnęło pomiędzy sterownikiem/zasilaniem, a aparatem zapłonowym. Ewentualnie coś się mogło jeszcze stać z czujnikiem temperatury (czujnik "myśli", że masz ciepłą wodę w bojlerze). Skontaktuj się z kolegą maszakow, ale miej na uwadze, że zbliżają się święta i ludzie są zabiegani. I nie martw się, nikt się na Ciebie nie obraził. Jednak do ogarnięcia tematu płytki sterowania trzeba fachowca. A większość z nas nim nie jest, więc siedzimy cicho, jeśli nie mamy nic mądrego do napisania |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-04-01, 18:53
|
|
|
Valec napisał/a: | czyli coś walnęło pomiędzy sterownikiem/zasilaniem, a aparatem zapłonowym. Ewentualnie coś się mogło jeszcze stać z czujnikiem temperatury (czujnik "myśli", że masz ciepłą wodę w bojlerze) |
Też tak myślałem, ale nie bardzo wiem, jak mam się do niego dostać, albo jak go pominąć na chwilę, żeby to sprawdzić.
Valec napisał/a: | Skontaktuj się z kolegą maszakow, |
Pisałem do kolegi na prw, jeszcze nie odpisał, czekam cierpliwie
Valec napisał/a: | I nie martw się, nikt się na Ciebie nie obraził. |
Cieszę się i dziękuję Aż mi głupio teraz |
z dzieciakami
|
|
|
 |
Valec
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Peugeot J5 2,5D 1990 Burstner A570
|
Wysłany: 2015-04-01, 21:58
|
|
|
Edyta i Krzysiek napisał/a: | Też tak myślałem, ale nie bardzo wiem, jak mam się do niego dostać, albo jak go pominąć na chwilę, żeby to sprawdzić. |
Z tego co pamiętam, to czujnik jest pomiędzy wejściem a wyjściem wody z bojlera. W otulinie jest rozcięcie, w wersjach z grzałką elektryczną wchodzi tam grzałka, w wersjach bez grzałki jest zaślepka. A pod nią wsunięty jest do bojlera czujnik temperatury. Prowadzą do niego bodajże 2 czerwone i 2 szare kable. To tyle namiarów na czujnik, co dalej Ci nie napiszę, bo nie znam się na elektronice. Czekaj cierpliwie, podejrzewam, że jeszcze się nigdzie w trasę nie wybierasz Jeśli walnęła elektronika to maszakow Ci z pewnością pomoże |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-04-01, 22:11
|
|
|
Czekam. Wybieram się do Częstochowy i chciałbym mieć ciepła wodę, ale jakby co, bez niej tez pojadę. U mnie nie ma żadnego rozcięcia. Otworzyłem bojler od góry, wyjąłem ocieplinę i widzę tylko piękny, srebrny, wyglądający jak nowy zbiornik i nic więcej. Musiałbym go całego wyciągać, a to wiąże się z demontażem całego bojlera, bo nie da się wyciągnąć samego zbiornika, przeszkadza szafka łazienkowa, a to z kolei, chyba wykracza już poza moje zdolności ;-) Ale jutro jeszcze dokładnie popatrzę ;-) Dzięki za trop |
z dzieciakami
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2015-04-01, 22:55
|
|
|
Edyta i Krzysiek napisał/a: | Czekam. |
Nawet jest Pogotowie do Twojej Trumy http://pogotowie.xn--kp-y...ostojowego.html |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Maj 2009 Piwa: 102/26 Skąd: Poznan
|
|
|
|
 |
miciurin
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato S.E.A A640
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Sie 2011 Piwa: 17/83 Skąd: ja to wiem?
|
Wysłany: 2015-04-01, 23:35
|
|
|
Edyta i Krzysiek napisał/a: | Po właczeniu bojlera, zapala się zielona dioda i koniec, nic się nie dzieje, nic więcej się nie zapala. |
U mnie był taki sam objaw, okazało się że uszkodzony był czujnik temperatury.
Wystarczyło odączyć jeden z dwóch przewodów czujnika od płytki i bojler odpalał, jednak się nie wyłączał. Po wymianie czujnika wszystko było już dobrze. Sprawdź to |
_________________ Fiat Ducato 1,9 TD, 1989r, zabudowa Fendt 560 SK - był
Fiat Ducato 2,2 MultiJet, 2007r, zabudowa S.E.A A640 - był
Na pewno będzie kolejny kamper
 |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2015-04-02, 12:20
|
|
|
Kolego Krzysio ,weź sobie poważnie rade Sławka .Warto !!! Możesz liczyć na jakieś drobne porady ,co najwyżej.Na forum są ludzie którzy z tego żyją .Np: MIREK MAT czy ARKADARKA. ale musisz liczyć się z tym że to jest ich sposób na zarabianie pieniędzy na chleb. Uwierz mi ,że pewnie każdy z nich do Cie na miejsce podjedzie Ci to ponaprawia .Ja tak robię ,A sam jestem automatykiem.Tak jest świat.
Nie bierz do siebie i nie obrażaj się za to co Ci piszę ,bo nie mam do Ciebie nic ,ale sam wież .że twój rumak nie pochodzi świeżo z salony i pewnie nie jeden już tam cos kombinował i wprowadzał swoje patenty .Teraz musisz zgadnąć co miał na myśli i to odszukać .A do tego potrzebne jest doświadczenie . |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
Ostatnio zmieniony przez MAWI 2015-04-02, 12:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-04-02, 12:21
|
|
|
miciurin napisał/a: | Wystarczyło odączyć jeden z dwóch przewodów czujnika od płytki |
A jesteś w stanie mi powiedzieć, które to są przewody, która wtyczka (mała czy duża, domyślam się, że duża) i który pin mam odlutować ? |
z dzieciakami
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|