|
|
No to czas zacząć przebudowę kolejnego DUCATO H2L3 2009r |
Autor |
Wiadomość |
greg_31
trochę już popisał
Twój sprzęt: Fiat Ducato H2L3 jeszcze blaszak
|
Wysłany: 2015-06-29, 22:34 No to czas zacząć przebudowę kolejnego DUCATO H2L3 2009r
|
|
|
Witam i pozdrawiam z miasta Łodzi wszystkich "starych wyjadaczy" tego forum
Tak jak w tytule, zaczynam swoją przygodę z metamorfozą "blaszaka" na "turystyka"
i oczywiście jak wielu z Was już wcześniej, proszę o pomoc kolegów z większym i jakże
cennym doświadczeniem w tym temacie.
Obecnie zaczynam kompletować wyposażenie części elektrycznej dla założeń:
- zasilanie lodówki sprężarkowej BEKO BK 7725 o parametrach wg producenta
Klasa energetyczna A+
Zużycie energii [kWh/rok] 106
Zużycie energii [kWh/24h] 0.29
- zasilanie ładowarek do laptopa, tabletu i 3 telefonów
- oświetlenie ledowe łącznie ok 40W
Planuję poza instalacją zewnętrzną 230V, przygotować auto do możliwości korzystania
z w/w urządzeń przez kilka dni wędrówki "na dziko", czyli:
- panel fotowoltaiczny o mocy ok 260W
- akumulator głębokiego rozładowania ok 150-200Ah
- układ sterujący i przetwornica do obsługi w/w urządzeń
I tu pierwsze pytanie, co wybrać do sterowania układem off-gridowym takiej instalacji
fotowoltaicznej?
Rozważam produkt z oferty VOLT Polska np SinusPro serii S, co sądzicie o takim rozwiązaniu?
A może ktoś z Was ma już doświadczenie z takimi instalacjami i sprawdzone rozwiązanie.
Kolejny temat to "nieśmiertelne" rozważania na temat wyższości instalacji ciśnieniowej nad instalacją z pompą zanurzeniową (lub na odwrót) i co będzie lepsze?
Ponieważ ogrzewanie planuję z użyciem mokrego Webasta, to zastanawiałem się również
nad wykorzystaniem go do grzania cwu, czyli jakąś formą zbiornika wody z zanurzoną w nim wężownicą, która byłaby podłączona do układu glikolowego Webasta.
Ale mocno zaczyna to komplikować całą instalację i zaczyna się ona rozbudowywać, a sam układ przy takim założeniu:
- zbiornik główny wody ok 70 litrów
- zasobnik z wężownicą ok 40 litrów
- pompa ciśnieniowa
- naczynie przeponowe
- zawór bezpieczeństwa, zawory zwrotne, odcinające, filtry itp
zaczyna mocno przypominać układ budynku z pompą hydroforową, tyle tylko, że zamiast studni
mam zbiornik główny 70L.
Rozwiązanie z pompą zanurzeniową wydaje się być dużo prostsze, otwarta pozostaje tylko kwestia jak i czym grzać w tym układzie wodę?
Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły i doświadczenie w tematach podanych powyżej, i chciałby się ze mną podzielić swoją wiedzą to bardzo chętnie skorzystam, a w rewanżu już wstawiam piwko
do lodóweczki, BEKO już jest i chłodzi trunki na "budowie" |
|
|
|
 |
Karas
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 3.0 Blaszak L3H2
|
Wysłany: 2015-06-29, 22:42
|
|
|
powodzenia
moim zdaniem 260W będzie trochę mało, postaraj się o więcej miejsca, jeśli zamontujesz na płasko to nie uzyskasz więcej jak 180W. |
|
|
|
|
 |
vIrek
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 3.0 L3H2 automat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lut 2012 Piwa: 17/10 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: 2015-06-30, 07:57
|
|
|
Witaj
Mam prawie to samo, to znaczy L3H2 z 2009 r i pozostałe rzeczy też.
Założyłem 3 panele elastyczne po 100W, regulatro MPPT, lodówka sprężarkowa na 12V novox, mikrofalówka, przetwornica sinus 3000. Ogrzewanie mam gazowe piecykiem Carve (nie potrzebuje prądu do pracy a jedynie do nadmuchu), a ciepłą wodę z bojlera 10l z wężownicą zasilaną przez mokre webasto i dodatkowo z silnika w czasie jazdy (po 20km jazdy mam cały bojler gorącej wody).
Na czystą wodę mam 2 zbiorniki po 54l pod spodem i 70l w środku, na szarą 90l pod autem. Pompka ciśnieniowa 3,1 atmosfery bo o wiele łatwiej dobrać i zainstalować osprzęt (mam panel prysznicowy z baterią termostatyczną). W poprzednim autku (MB Vito) miałem pompki zanurzeniowe i nie byłem zadowolony - duża awaryjność, mały wydatek i ciśnienie chociaż kupiłem największą jaka była na rynku no i ten osprzęt, drogi i kiepski wybór.
Jeśli miałbym doradzać to:
Jeżeli planujesz "chłodne wyjazdy" to ogrzewanie webastem pobiera za dużo prądu, a dodatkowo w porze jesienno-zimowej z solarów nie będzie dużo prądu.
- 40 litrów zasobnika na ciepłą wodę to dużo - mam 10l (minus 3m wężownicy w środku) i po zagrzaniu do 80 st to spokojnie 2 osoby biorą prysznic. Poza tym dogrzanie bojlera wody przez webasto zajmuje ok. 5 minut.
- Przetwornica Volta z regulatorem solarnym ma dość duży prąd jałowy, a w układzie z solarami będzie musiała być włączona non stop. Może lepiej osobny regulator i przetwornica włączana w razie potrzeby (sinus 3000 ma tylko 0,3A jałowego).
Tutaj Kod: | http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=20576 |
jest kawałek mojej relacji, tyle że nie uaktualnionej od dawna - za 2 dni wyjeżdżam na 1,5 miesiąca do Turcji, a jeszcze sporo mam do zrobienia, więc nie ma czasu na wstawianie fotek
Pozdrawiam |
_________________ vIrek |
|
|
|
 |
greg_31
trochę już popisał
|
Wysłany: 2015-06-30, 17:21
|
|
|
Dzięki bardzo za odpowiedzi
Co do mocy panela to wybór padł na moc 260W ze względu na wymiary pojedynczego modułu, niestety ale okna dachowe skutecznie ograniczają dostępna powierzchnię dachu
vIrku czytałem już wcześniej relację z Twojej zabudowy, naprawdę szacun, kawał dobrej roboty
obawiam się tylko, że moja nie będzie tak dopracowana
Co do ogrzewania i ewentualnie grzania cwu rozważam montaż Hydronica firmy Eberspacher o mocy 5kW
z info producenta wynika, że pobór po stronie elektrycznej to 50W, myślę że jest to do przyjęcia
Co do sterowania regulatora MPPT i przetwornicy to ma ktoś może jakieś sprawdzone urządzenia? |
|
|
|
 |
greg_31
trochę już popisał
|
Wysłany: 2015-06-30, 17:29
|
|
|
A to zdjęcia mojej bazy do zabudowy
100_4717.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 10172 raz(y) 67,21 KB |
100_4714.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 10172 raz(y) 69,87 KB |
100_4712.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 10172 raz(y) 65,27 KB |
|
|
|
|
 |
greg_31
trochę już popisał
|
Wysłany: 2015-06-30, 17:36
|
|
|
Dane Hydronica
hydronic_specyfikacja.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 79 raz(y) 186,54 KB |
|
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-07-01, 10:05
|
|
|
Greg czy przerobiłeś/nie przerobiłeś inne budowy na CT?
Nasz kamper: 240Ah, 260W, 1500/3000W sinus, kompresorowa lodówka, trochę więcej klamotów typu laptopy, komórki, drukarka, router, nagłośnienie 8.1, ogrzewanie webasto.
Wszystko u mnie w temacie budowy, a nawet na przedostatniej karcie masz porównanie przetwornic, w tym VOLT.
Aktualnie jesteśmy w trasie 6-ty miesiąc - kamperujemy od stycznia (zima do -4C, teraz do +38C).
Sporo informacji praktycznych już o wadach i zaletach takich rozwiązań umieszczam w relacji "na dziko po Europie". Albo pytaj po prostu, jak będę w zasięgu neta to podpowiem.
Oczywiście witam również w gronie budujących i loguję się jako obserwator budowy. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
|
 |
greg_31
trochę już popisał
|
Wysłany: 2015-07-01, 12:22
|
|
|
Toscaner dzięki bardzo za dobre słowo na początek
Oczywiście, że "przerabiałem" relację z budowy Waszych camperów dostępne na tym forum
i dla wszystkich, którzy podjęli się tego "trudu" duże
Twoja relacja jest bardzo bogata w różne porady i cenne szczegóły, super materiał poglądowy,
nie ukrywam, że to właśnie czytając Twój wątek, Kodiego i innych stwierdziłem ostatecznie
"Jak to, chłopaki już śmigają swoimi "furami" po świecie, a ja nie dam rady?"
Na początek, za nim kupiliśmy Ducato, wypożyczyliśmy na kilka dni rodzinnego wyjazdu auto w takiej samej wersji H2L3, żeby się przekonać czy damy radę funkcjonować w czwórkę w takiej (mocno ograniczonej) przestrzeni i się przy tym nie "pogryziemy", efekt, daliśmy radę, mało tego Wszyscy byli zadowoleni
I tak rodzinie została podjęta decyzja "budujemy"
Budżet max określiłem na 50k i mam nadzieję, że się w nim zmieścimy, dlatego pomimo, że w Waszych wątkach jest wiele cennych informacji i gotowych odpowiedzi, to i tak pewnie czasem będę dopytywał na forum o opinie i propozycje konkretnych rozwiązań, niby 50K to sporo kasy, ale na pewno nie wystarczy, aby robić dwa razy zakupy gratów dla tego samego rozwiązania.
Dlatego też proszę o cierpliwość i wyrozumiałość jeżeli czasem zapytam o jakieś wg Was banalne i proste kwestie, przy których pojawią mi się wątpliwości, po prostu prawie każdy temat, ma na tym forum podanych kilka możliwych rozwiązań, a ty człowieku bądź teraz mądry i wybierz to jedyne słuszne i praktyczne rozwiązanie
Toscaner z lektury Twojego wątku wiem, że zawodowo zajmujesz się tematem, który dla mnie jest częściowo tylko znany, czyli czymś co jest, płynie, a w normalnych warunkach tego nie widać - PRĄD.
Pytanko jakie elementy są potrzebne dla układu:
- akumulator podstawowy/rozruchowy auta
- akumulator dodatkowy dla części "mieszkalnej" 1 x 200-240Ah lub 2 x 100-120Ah
- panel fotowoltaiczny o mocy 260W (jak zamontuję drugie okno w dach i dam radę upchnąć to może 2 x 260W)
- lodówka sprężarkowa 230V
- ładowanie laptopó, tabletów itp
- oświetlenie max 40W
- webasto mokre Hydronic pobór 50W
Jeżeli można, to poproszę wersję łopatologiczną, gdyż prostym człowiekiem jestem |
|
|
|
 |
CAPOMAN
weteran

Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Maj 2014 Piwa: 37/34 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2015-07-05, 22:33
|
|
|
greg_31 trzymam kciuki
o porady się nie martw- jest tutaj sporo życzliwych osób, które bezinteresowanie pomogą- zapewniam |
|
 |
greg_31
trochę już popisał
|
Wysłany: 2015-07-07, 08:12
|
|
|
Bardzo na to liczę bo aktualne moje doświadczenie w tym temacie jest mizerne ...... |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2015-07-12, 18:06
|
|
|
Loguje sie do tematu,też szukam takiej bazy.
Jak sie uda, pewnie równolegle będziemy "rzeźbić" |
|
|
|
 |
voice
weteran Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Gru 2012 Piwa: 20/21 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 2015-07-12, 19:27
|
|
|
wlodo napisał/a: | Loguje sie do tematu,też szukam takiej bazy.
Jak sie uda, pewnie równolegle będziemy "rzeźbić" |
Włodek czyżbyś tez sprzedał swojego fordzika ?? A miałes przyjechac mnie odwiedzić |
|
|
|
 |
greg_31
trochę już popisał
|
Wysłany: 2015-07-12, 21:12
|
|
|
No to zaczynamy "rzeźbę"
100_4724.JPG Na typ etapie są wstawione okna boczne i trwa montaż izolacji |
 |
Plik ściągnięto 114 raz(y) 193,21 KB |
100_4727.JPG Wstawione okno dachowe Heki Mini Plus 40x40, w tej części zabudowy będzie "aneks kuchenny" a w nocy sypialnia "gospodarzy" |
 |
Plik ściągnięto 133 raz(y) 220,42 KB |
100_4728.JPG W tej części ma być łazienka, a w niej drugie okno dachowe |
 |
Plik ściągnięto 70 raz(y) 148,44 KB |
100_4729.JPG I dalej izolacja zabudowy |
 |
Plik ściągnięto 71 raz(y) 185,37 KB |
100_4743.JPG No i otwór wycięty |
 |
Plik ściągnięto 84 raz(y) 194,78 KB |
100_4746.JPG Izolacja "pawlacza" |
 |
Plik ściągnięto 88 raz(y) 178,08 KB |
100_4759.JPG Rozpoczynamy izolację podłogi, na początek niwelujemy różnicę wysokości w przetłoczeniach blachy |
 |
Plik ściągnięto 86 raz(y) 247,94 KB |
|
|
|
|
 |
greg_31
trochę już popisał
|
Wysłany: 2015-07-12, 21:19
|
|
|
I kolejne zdjęcia z tego etapu
100_4763.JPG Pomoc syna - bezcenna !!! |
 |
Plik ściągnięto 9592 raz(y) 72,2 KB |
100_4762.JPG No i drugie okno Heki Mini PLus 40x40 wstawione |
 |
Plik ściągnięto 74 raz(y) 194,85 KB |
|
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2015-07-12, 21:37
|
|
|
voice,
Tak,szukam bazy...
Znajomi mnie ,że jak wszystko porobiłem to
No, ale tak sobie wymarzyłem,wasze zabudowy mi spać nie daja |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|