Bateria umywalkowa |
Autor |
Wiadomość |
grzesk
trochę już popisał
Twój sprzęt: Elliot
Nazwa załogi: Grzesk
|
Wysłany: 2009-04-24, 09:39 Bateria umywalkowa
|
|
|
Mam problem z baterią umywalkową w kamperze. Jest to bateria z wylewką prysznicową stosowana dość powszechnie w latach '96-2000. Problem polega na potrzebie dość mocnego dokręcania kurków by zakręcić wodę. Po rozkręceniu baterii okazało się że wyeksploatowana jest głowica suwakowa ( uszczelka grzybka i cały grzybek), a rozmiar tej głowicy jest nietypowy. W handlu są głowice 3/8 ' i 1/2' , ale głowica 3/8' ma gwint zewnętrzny do wkręcania do baterii 16mm, natomiast originalna głowica ma gwint 18. Głowica 1/2' jet za duża. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z tym zadaniem, bo cięknące krany w domach to normalka. Temat trywialny, ale kupować całą baterię za 400 PLN gdy głowica standartowa kosztuje 8 PLN to trochę szkoda. W sklepach kempingowych nie chcą podejmować tematu. |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2009-04-24, 10:21
|
|
|
MIALEM TEN SAM PROBLEM..
KUPILEM W CASTORAMIE BATERIE ''DOMOWA'' UMYWALKOWA'' z wyciagana wylewka za 90pln...sprawdza sie idealnie..
do gwintow kupilem w ''hydraulicznym'' redukcje..czy jak to tam sie fachowo nazywa.. ;-) |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2009-04-24, 13:58
|
|
|
Tak jak GINO, kupiłem w hurtowni ładną baterię za ok. 90 złotych i do tego dwa przejścia z typowych wężyków do baterii na wężyki 12mm, za około 10 złotych. Estetyka nowej baterii z porównaniu z oryginalną o wiele wyższa. A cena trzykrotnie niższa. |
|
|
|
 |
grzesk
trochę już popisał
Twój sprzęt: Elliot
Nazwa załogi: Grzesk
|
Wysłany: 2009-04-25, 14:38 Bateria umywalkowa
|
|
|
Udało mi się rozwiązać problem inaczej niż koledzy. W sklepach hydraulicznych są zawory kątowe 1/2", 1/2", 3/4" do podłączenia pralek w cenie 13 zł. W nich jest głowica która pasuje do baterii umywalkowej w kamperze. Głowiczka wymaga niewielkiej midyfikacji polegającej na skróceniu suwadła o 2mm ( robota brzeszczotem w 5min). Zawory wyposażone są w ładne kurki, które także przeniosłem do kampera. Całość 26 zł. Głowiczki mają lepiej rozwiązane grzybki zaworu co w zasadzie gwarantuje długie ich życie. |
|
|
|
 |
f68
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
|
Wysłany: 2009-04-27, 08:19
|
|
|
i to się nazywa super naprawa brawo
jeszcze poprosimy o fotki które sa bezcenne |
|
|
|
 |
sławek w.
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
|
Wysłany: 2014-09-10, 10:38
|
|
|
Odświeżam temat.
Właśnie stanąłem przed koniecznością wymiany baterii umywalkowej ponieważ reanimacja niewiele pomogła (wymiana oringu nie pomogła - rozłazi się) a przy okazji wymienić chcę baterię (z wyciąganą wylewką na plastikowym wężu) w łazience dla poprawienia funkcjonalności. I tu pojawia się pytanie, bateria umywalkowa posiada instalację 12V - prawdopodobnie do mikro wyłącznika pompy natomiast bateria łazienkowa nie jest podłączona do instalacji elektrycznej. Obydwie działają bez zastrzeżeń, więc jak to jest - można kupić zwykłe baterie i będą działać czy umywalkowa musi być z mikro wyłącznikiem? |
|
|
|
 |
dulare
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 94/83 Skąd: Zielonki k. Krakowa
|
Wysłany: 2014-09-10, 10:52
|
|
|
A czy jeteś w stanie orzec jaki masz typ instalacji wodnej? Z pompą zanurzeniową czy z pompą ciśnieniową? Fakt że moje doświadczenie nie jest wielkie ale dziwne wydaje mi się posiadanie dwóch różnych rodzajów baterii (z wyłącznikiem lub bez) - chyba że masz dwie osobne instalacje wodne :D |
_________________ "Nie należy wierzyć wszystkiemu co się przeczyta w internecie" - Maria Skłodowska-Curie
Konwerter współrzędnych geograficznych i GPS |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-09-10, 11:06
|
|
|
sławek w. napisał/a: | czy umywalkowa musi być z mikro wyłącznikiem? |
jeśli masz dwa systemy ciśnieniowo zanurzeniowe to tak jak tylko ciśnieniowy to wyłącznik "róża do kożucha . A baterie z ciśnieniową instalacją muszą być szczelne i trzymać ciśnienie ( mikro wyłącznik w tym nie przeszkadza.) .
Chyba ktoś przerobił zanurzeniowy.. ?? Lub zmieniał baterie i miał akurat z mikro włącznikiem . Sprawdź co masz w zbiorniku i za nim (pompki). ?
Jak masz pompe za zbiornikiem to zwykle baterie , lub z mikrowyłącznikami wsio rawno byleby trzymały ciśnienie . Jak masz pompke w środku to prawdopodobnie drugą też masz ciśnieniową na zew . Bo by ci niedziałała ta bateria bez prądu .. itp itd.
Czyli czy tak cz siak były kombinacje . Zupelnie nie groźne .. spoko . |
|
|
|
 |
sławek w.
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
|
Wysłany: 2014-09-10, 11:35
|
|
|
Ano i za Waszą radą poszedłem do kamperka sprawdzić co w trawie piszczy. Pompa jest jedna na zewnątrz i chyba taka już była bo przyłącze do niej jest wyprowadzone na zewnątrz zbiornika. Co najciekawsze to chciałem sprawdzić napięcie na przewodzie do baterii i okazało się, że napięcie wynosi zero V !! a woda leci. Tak więc wychodzi na to, że chyba mogą być baterie zwykłe - poprawcie mnie jeśli się mylę. Dziękuję za pomoc. |
|
|
|
 |
dulare
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 94/83 Skąd: Zielonki k. Krakowa
|
Wysłany: 2014-09-10, 11:38
|
|
|
No więc masz instalację ciśnieniową i możesz użyć zwykłych baterii. Spadek ciśnienia w instalacji po odkręceniu kurka powoduje włącznie pompy - żadne dodatkowe kable nie są potrzebne. |
_________________ "Nie należy wierzyć wszystkiemu co się przeczyta w internecie" - Maria Skłodowska-Curie
Konwerter współrzędnych geograficznych i GPS |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2014-09-10, 11:46
|
|
|
Bumbumbumbumbumbum - pompa ciśnieniowa
BZZZZZZZZZZBZZZZZZZ- pompka zanurzeniowa.
Gdyby ciemno było. |
|
|
|
 |
donald
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Paź 2007 Piwa: 32/46 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-09-10, 12:42
|
|
|
A pśśśśś jak by coś ciekło...ewentualnie kap kap.... |
_________________ “Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach” |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2014-09-10, 12:48
|
|
|
donald napisał/a: | A pśśśśś jak by coś ciekło...ewentualnie kap kap... |
inne dochodzące z campera dźwięki a propos instalacji wodnej ::
KU R.........a M.......a................Ć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a. jak zaleje podłoge
b. jak się namydlisz i awaria lub brak wody
c. Jak sam zreperujesz i jesteś dumny jak fajnie działa.
|
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 189/907 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2014-09-10, 13:38
|
|
|
Bronek napisał/a: | Bumbumbumbumbumbum - pompa ciśnieniowa
BZZZZZZZZZZBZZZZZZZ- pompka zanurzeniowa.
Gdyby ciemno było. | To ja już nie wiem ... bo u mnie pompa ciśnieniowa (? taka zewnętrzna, podłączona kablami do zbiornika z wodą i do takiego małego 'hydroforka') nie robi Bumbumbum tylko brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrtyktyktyk ... |
_________________ Marian
 |
|
|
|
 |
donald
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Paź 2007 Piwa: 32/46 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-09-10, 13:41