Akumulator rozruchowy |
Autor |
Wiadomość |
Gośka
stary wyga

Twój sprzęt: Citroen Jumper
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 31 Paź 2012 Piwa: 139/14 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2015-12-13, 17:57 Akumulator rozruchowy
|
|
|
Witam Wszystkich !
W moim kamperze m-ki Citroen Jumper z silnikiem 2,2 HDI (Puma) mam co roku podczas zimowania (postoju) problem z akumulatorem rozruchowym. Po pełnym naładowaniu wystarcza na 3-4 tygodni postoju; raz w tygodniu odpalam auto na 10-15 minut. Radio na zimę wyciągam z samochodu, pozostaje tylko antena z zasilaniem oraz autoalarm. Do instalacji rozruchowej włączony jest elektryczny stopień wejściowy (automatyczne chowanie przy rozruchu silnika) oraz antena TV Sat ( automatyczne składanie przy rozruchu silnika). Sprawdzałem miernikiem pobór prądu i jest dość wysoki tj. 0,5 A. Akumulator rozruchowy kupiłem nowy (kwasowy 100 Ah Centra Futura z podwyższoną mocą rozruchową). Dwa akumulatory żelowe, kabinowe Buttner Elektronik po 95 Ah każdy wyciągam na zimę. Czy macie podobne problemy, czy to w kamperach normalne ? Jest trochę frustrujące to ciągłe wyciąganie i ładowanie akumulatora oraz pilnowanie, aby nie uległ zasiarczeniu przy nadmiernym rozładowaniu. Kiedyś słyszałem, że przy współczesnych kamperach jest to normalne. Pozdrawiam wszystkich i czekam na fachowe rady. SŁAWEK. |
_________________ Pozdrawiam
Gosia i Sławek |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-12-13, 18:01
|
|
|
Skoro masz miernik, to technika izolacji problemu jest bardzo prosta: podłączasz go do akumulatora i wyciągasz bezpieczniki jeden po drugim. W ten sposób dojdziesz do tego, co pobiera Ci te 0.5A i z tą informacją możemy już coś konkretnego poradzić. |
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2015-12-13, 18:28
|
|
|
koder napisał/a: | wyciągasz bezpieczniki jeden po drugim |
|
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-12-13, 18:35
|
|
|
Martini44, rozwiń proszę, bo nie rozumiem, co cię dziwi. Któryś obwód w samochodzie pobiera 0.5A. Najprostszym sposobem wyłączenia jakiegoś obwodu w samochodzie jest wyciągnięcie jego bezpiecznika. Jeśli wyciągniesz np. bezpiecznik od radia i pobór spadnie, to znaczy, że właśnie radio brało to 0.5A (lub coś innego w tym układzie). |
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2015-12-13, 19:54
|
|
|
Lub jakiś obwód niezabezpieczony bezpiecznikiem . |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1595/2326 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2015-12-13, 20:12
|
|
|
Gośka napisał/a: | W moim kamperze m-ki Citroen Jumper z silnikiem 2,2 HDI (Puma) mam co roku podczas zimowania (postoju) problem z akumulatorem rozruchowym. Po pełnym naładowaniu wystarcza na 3-4 tygodni postoju; raz w tygodniu odpalam auto na 10-15 minut. Radio na zimę wyciągam z samochodu, pozostaje tylko antena z zasilaniem oraz autoalarm. |
Na czerwono podświetliłem przyczynę rozładowywania akumulatora.
Nie mam żadnej wątpliwości.
Jeśli musisz włączać alarm, to musisz również doładowywać akumulator. Pobór 0,5 A daje połowiczne rozładowanie akumulatora 100Ah już po 100 godzinach, praktycznie po 4 dobach.
Być może jest jeszcze inny "udziałowiec" w pożeraniu energii, ale zdecydowanie winowajcą głównym jest autoalarm. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2015-12-13, 20:22
|
|
|
Jeszcze może żreć centralny zamek. |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2015-12-13, 20:29
|
|
|
Nie łatwiej odłączyć aku i zamknąć auto kluczykiem ?
Nie zawsze wyciąganie bezpieczników lokalizuje przyczynę , obwody bywają wspólne z np. komputerem silnika a i na ten czasami nie jeden z obwodów jest przydzielony ... do tego po załączeniu aku komputery się wzbudzają jakiś czas potrzebując więcej prądu niż w pozycji spoczynku .... nowsze konstrukcyjnie auta maja wiele tajemnic , odłączenie klemy często jest jedynym wyjściem na dłuższy postój ... |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2015-12-13, 21:29
|
|
|
koder, ooo właśnie BIORCA, odpowiedział..... |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
Gośka
stary wyga

Twój sprzęt: Citroen Jumper
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 31 Paź 2012 Piwa: 139/14 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2015-12-14, 18:48
|
|
|
Dziękuję Wam za rady !!! Będę musiał posprawdzać wszystkie urządzenia, ale stawiam najbardziej na antenę SAT lub na elektryczny stopień wejściowy. One mają dwa obwody zasilania: pierwszy to akumulatory pokładowe, a drugi to akumulator rozruchowy (automatyczne składanie podczas uruchamiania silnika , czyli są ciągle w stanie czuwania). Dawno bym je sprawdził, ale nie mogę znaleźć ich bezpieczników !
Pozdrawiam |
_________________ Pozdrawiam
Gosia i Sławek |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2015-12-15, 14:01
|
|
|
Ja wyłączyłem pokładowy i schody stanęły. |
|
|
|
 |
NIL
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-12-20, 20:18
|
|
|
Jeżeli dobrze pamiętam to autoalarm ( centrala z czujnikiem ) pobór prądu w granicach 25- 35 mA , jednak zmierzenie poboru prądu poszczególnych obwodów da odpowiedz |
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 189/890 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2015-12-20, 23:13
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: | Ja wyłączyłem pokładowy i schody stanęły. | Ufff ... Sprawdziłem: mój stołek z Juli za 30 zł nie pobiera prądu ! |
_________________ Marian
 |
|
|
|
 |
|