Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolejne pytanie o bezpieczeństwo
Autor Wiadomość
flor12ek 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Eura Mobile Terrestra 690
Nazwa załogi: Śniegole
Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2015-08-03, 12:44   Kolejne pytanie o bezpieczeństwo

Pytanie już raz zadałem ale niestety nie uzyskałem odpowiedzi więc próbuje jeszcze raz.
Jade 14 sierpień Garda-Florencja-trochę po toskanii-wenecja i kierunek chorwacja.
Normalne zasady bezpieczeństwa już wyczytałem ale nurtuje mnie sprawa nowych uchodzców z afryki i czy w tych rejonach już jest z tym problem czy spoko ?
Postaw piwo autorowi tego posta

izola 
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy
Piwa: 231/168
Wysłany: 2015-08-03, 20:49   

100% bezpieczenstwa nie masz nigdzie,
bylam w drodze ...
wiele swietnych tygodni spedzilam w Polsce, w ostatnim tygodniu mi samochod ostro podrapali, jak wrocilam do domu przywital mnie brak starego zardzewialego roweru , ktory skradziono mi z przed drzwi - w bardzo spokojnej dzielicy...
ale to nie odstrasza mnie od kamperowania :ok

Ruda 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hymer 694 Sl
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2015-08-04, 10:17   

Cześć .My również wybieramy się na Gargano ok 10 sierpnia . To już nasza trzecia wyprawa w tym okresie do Włoch .W zeszłym roku byliśmy na Gargano,było bezpiecznie i pięknie. Nie było tłumu. W tym roku może być różnie ze względu na gwałtowny wzrost emigrantów.Pozdrawiam :

Załoga G 
stary wyga

Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Piwa: 20/3
Wysłany: 2015-08-04, 11:28   

Wróciłem z Gargano, nie ma tam żadnych emigrantów. Normalne życie turystyczne. Byłem najpierw u Ojca Pio w San Giovani Rotondo a potem w Vieste

stander 
zaawansowany

Twój sprzęt: LMC LIBERTY EXPLORER I 720 G
Nazwa załogi: STANDER
Otrzymał 24 piw(a)
Wysłany: 2015-08-08, 09:06   

Właśnie wróciłem z 17 dniowej wyprawy Austria ,Włochy -Toskania ,Elba ,Jez Garda ,następnie Jez Bodeńskie, Ga-Pa, Monachium i nie zauważyłem problemu emigrantów,wag w Austrii,czy łobuzerii w miejscach postoju.Jak nie kusisz losu parkowaniem w krzakach to jest ok.Spaliśmy cztery noce na stacjach przy autostradach przystosowanych do postoju kamperów ,pozostałe na kampingach ,podczas zwiedzania na strzeżonych parkingach.To nie jest aż tak drogie .Nad Garda polecam Riva del Garda i niżej Lezise bardzo klimatyczne miasteczko,Toskania cała jest bajeczna poza (moim zdaniem) Florencją o tej porze roku ale szczególnie polecam Lukkę,Montecatini Terme z wyjazdem starą kolejką do Alto starego miasta na górze,Sienę no i San Gimignano z najlepszymi lodami .Powodzenia :spoko

PS Jak potrzebujesz więcej wiedzy pytaj .

Wyświetl szczegóły
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-08-08, 13:54   

My od 7 mies stajemy i śpimy na tylko darmowych "camper parkingach". Nieraz są w krzakach i nieraz okna pootwierane i jakoś nikt nas nie napadł ani nie zamordował. Jak ktoś ma pecha, to mu cegła w drewnianym kościele spadnie na łeb.

Info.
Uchodźcy praktycznie nigdzie nie czepiają się kamperów we Włoszech. Żadnych takich informacji od policji nie czytamy. Są z nimi problemy, ale to są głównie kradzieże na ulicy lub mieszkań. Dość często coś demolują. Np. hotele. W regionach, gdzie jest ich dużo zaczepiają kobiety i dziewczyny piep...ąc coś żeby się ubrała bo allach patrzy a ona goła. Wystarczy kazać mu spie.. albo zapytać czy jest tu legalnie i czy mam zadzwonić na carabinieri, żeby go sprawdzili. Większych problemów jako turyści z nimi nie ma.
Stawanie na kempingu jest w miarę bezpieczne, tak samo na wszelkich miejscach darmowych typu camper parking. Teraz w sezonie wszystko okupowane przez turystów, i darmowe i płatne. Jest sierpień, szczyt sezonu.

Ciekawostką jest to, że spadły kradzieże niemal do zera w miastach i miasteczkach wgłąb lądu. Policja alarmuje, że wzrosły w przymorskich miejscowościach i miastach turystycznych. Po prostu złodzieje przenieśli się tam, gdzie mają żniwa. Proponuję nie afiszować się po ulicach "bogactwem", to bez względu gdzie parkujecie, nie będziecie przyciągać do siebie złodziei.
Na darmowych widujemy niemal co dziennie również nówki kampery i z tego roku. Widać teoria, że bezpiecznie tylko na płatnych działa tylko w Polsce. Wszędzie może być bezpiecznie, jeśli ktoś ma odrobinę zdrowego rozsądku.
Budowa domka ze złomka

Wyświetl szczegóły
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-08-12, 14:21   

I znowu cyrk, ale turyści bezpieczni:
http://pikio.pl/wlochy-im...i-imigracyjnej/