|
|
Przesunięty przez: janusz 2011-02-11, 14:20 |
A round the Europe |
| Autor |
Wiadomość |
jasiel
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ducato 89` 2,5 D
|
Wysłany: 2008-04-20, 15:15 A round the Europe
|
|
|
Witam wszystkich, w tym roku postanowiłem camperem zwiedzić trochę Europy. Moja planowana trasa to: Warszawa - Monachium - Genua - NIcea - Marsylia - Barcelona a potem powrót przez Bordeaux Paryż Amsterdam Berlin - Warszawa.
Proszę doświadczonych Camperowiczów o jakies rady dla mnie nowicjusza, planuje w 3 tyg przejechać tę trasę. Pozdrawiam wszystich. |
|
|
|
 |
Kamperfan
stary wyga

Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Piwa: 8/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-04-20, 17:29
|
|
|
Program ambitny ... jak na 3. tygodnie podróży. Sama trasa to około 6 - 7 tys. km (do przejechania dziennie średnio ponad 300 km) i zostaje niewiele czasu na zwiedzanie. A jest co zwiedzać - większość z wymienionych miast to "perły" europejskiej cywilizacji na które wypada przeznaczyć co najmniej po kilka dni... Jeśli nie jest możliwe przedłużenie czasu trwania wyprawy, to może spróbuj skoncentrować się na wybranych miastach i ograniczyć trasę podróży. Nie podałeś, w którym miesiącu planujesz wyjazd - najbardziej zatłoczone drogi są na przełomie lipiec/sierpień (sierpień jest tradycyjnym miesiącem urlopów w większości krajów Europy zachodniej) i w końcu sierpnia (powroty). Jest to tzw. "wysoki" sezon, opłaty np. na na kempingach - według najwyższej taryfy. Skonkretyzuj pytania - łatwiej będzie Kamperowiczom Ci doradzić |
_________________ Prawa autorskie zastrzeżone zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. z późn. zm. |
|
|
|
 |
jasiel
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-04-20, 18:39
|
|
|
Wiem, że ambitny oczywiście nie wszystkie miaasta chce dokładnie zwiedzić, najbardziej zależy nam na Monachium, Barcelonie, Paryżu. Planuje wyjazd w któryś z pierwszych czwartków czerwca np 5. Wyjechać z Warszawy o 22 i jechać prosto do Monachium. Tam posiedzieć 2 dni sobotę i niedzielę i w niedzielę wyruszyć w nocy, żeby rano dojechać do Mediolanu, tam z dzień dwa pobyć a Genue i NIcee to tylko przejazdem. Naszym docelowym miejscem jest Barcelona. Tam chcemy pobyć ze 4 dni , potem odrazu do Paryża tam ze 3 dni, potem w Amsterdamie też ze 3 no i w Berlinie ze 2. Razem wychodzi ok 20 dni. Ja jakimś miłośnikiem zwiedzania nie jestem ale te najważniejsze rzeczy chciałbym zobaczyć. Z uwagi na to że jedziemy w 5 osob ( 5 kierowców) podróż nie będzie dla nas męcząca aż tak bardzo. A mam takie pyt jeszcze ile czasu potrzeba Kamperem na przejechanie od Warszawy do Monachium, bo my liczyliśmy ok 18 godzin a to jest 1100 km. I pyt odnośnie spania w czasie podróży bo podobno oficjalnie nie wolno spać ale jak my chcemy non stop jechać to dobrze byłoby gdyby można było spać a nie wiem jak z policją.
Upatrzyliśmy sobie Kampera Ducato z 89 roku z alkową na 5 osob, facet chce 200 zł więc nie jest to drogo, a myślę że będzie to niezapomniana przygoda. |
|
|
|
 |
tadek
weteran

Twój sprzęt: Carthago C-line Ducato 3.0 4,5DMC
|
Wysłany: 2008-04-20, 23:59
|
|
|
Nie chciałbym ingerować w Twoje plany. Ale ja jestem od niedawna właścicielem kampera. Kupiłem go po to by nie śmigać obok pięknych miejsc, i nie mijać atrakcji. Znajduję teraz przyjemność w statecznej jeździe umożliwiającej mi zauważenie pięknej okolicy. Myślę, że trasę, którą planujesz powinno się rozłożyć na 4 wyprawy, chyba że głównym celem jest zrobienie największej możliwej ilości kilometrów.
Podam Ci moje dotychczasowe wyniki z Poznania (nie kamperem)
Hannover 3godz 55 minut
Paryż 9 godzin 50 minut (Ok. 1400 km)
Monaco 19 godzin (ok. 2000 km)
I wcale nie jestem z tego dumny. Dopiero teraz widzę ile straciłem po drodze.
Jeśli chcesz zrobić wynik, wypożycz szybszy samochód. |
_________________ Jem polskie jabłka i piję grecką metaxę do popołudniowej kawy. |
|
|
|
 |
Jerzy
weteran
Twój sprzęt: Adria Sun Living
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sty 2007 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2008-04-21, 06:16
|
|
|
| jasiel napisał/a: | | ...odnośnie spania w czasie podróży bo podobno oficjalnie nie wolno spać ale jak my chcemy non stop jechać to dobrze byłoby gdyby można było spać a nie wiem jak z policją. | Podczas jazdy zapomnij o legalnym spaniu na miejscach innych niż siedzące, z zapiętymi pasami.
Program wyprawy wskazuje na typową zaliczeniówkę, jeżeli wręcz nie na rajd... Przypomina to trochę sposób wykorzystania czarterowanego jachtu - maksymalna ilość osób i zaliczonych portów... niestety, rezultatem tego jest tylko świadomość, że "tam" byłem i właściwie nic więcej. Kamperowanie nie na tym polega... |
|
|
|
 |
pabloo
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Bez przydziału :(
Nazwa załogi: Pabloo
|
Wysłany: 2008-04-21, 07:37 Re: A round the Europe
|
|
|
| jasiel napisał/a: | Witam wszystkich, w tym roku postanowiłem camperem zwiedzić trochę Europy. Moja planowana trasa to: Warszawa - Monachium - Genua - NIcea - Marsylia - Barcelona a potem powrót przez Bordeaux Paryż Amsterdam Berlin - Warszawa.
Proszę doświadczonych Camperowiczów o jakies rady dla mnie nowicjusza, planuje w 3 tyg przejechać tę trasę. Pozdrawiam wszystich. |
Witam
Jeśli chcesz zwiedzić te wszystkie miasta jak piszesz 20 dni +przejazdy nie ma siły żebyś się zmieścił w 3 tygodniach. Ja lecę teraz do Portugalii i zakładam zwiedzenie po drodze tylko Montserrat 1 dzień - Madryt 1 dzień (sprawy do załatwienia a nie zwiedzanie) i dalej do Portugalii +przejazdy co już da mi tydzień- potem na południe i tam może zalegnę w jednym miejscu na 2 dni ewentualnie jazda luzem przez wybrzeże na wschód na co przyjmuję drugi tydzień. Przyjmując zwiedzanie nie masz szans wyrobić się w 21 dni. Moja rada - rozłóż sobie na 2 wyprawy (południe i północ) bo wycieczka "objazdowa" czyli w nocy jazda w dzień zwiedzanie (jeździłem z takimi wycieczkami autokarem) to masakra - uwierz... Widziałem jak rano wyglądali pasażerowie i jakie mieli nastawienie do "zwiedzania" a po "obowiązkowym" zwiedzaniu wszyscy mi zalegali w autokarze odsypiając...
Pozdrawiam
Pabloo |
|
|
|
 |
jasiel
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-04-21, 13:25
|
|
|
| W takim razie dzięki za rady, myślę że zrezygnuje z paru miast i jakoś sobie to rozłożę, faktycznie 3 tyg to trochę mało, a znowu nie chcę tylko jeżdzić i "zaliczać" poszczególnych miast. |
|
|
|
 |
MirekM
weteran Piękny inaczej

Twój sprzęt: Bürstner Quadro IT674G
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lis 2007 Piwa: 20/9 Skąd: Stettin
|
Wysłany: 2008-04-21, 13:33
|
|
|
jasiel,
Nie poddawaj się. Nagadali Tobie i widzę, że się załamałeś. Po prostu jedni lubią jeździć, drudzy siedzieć, a jeszcze inni leżeć. Rób, co uważasz za słuszne i nie oglądaj się na innych. Twój plan ma na pewno jakieś szanse powodzenia. Zależy od charakteru uprawianej przez Ciebie turystyki. Jak będziesz oglądał się na innych, to zostaniesz w domu, a o wymarzonych miastach poczytasz w internecie. No to szable w dłoń i w drogę. A jak wrócisz, to zdasz relację. |
_________________ Mirek ze Szczecina
I znowu jeden post więcej
Nie kłóć się z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swego poziomu, a później pokona doświadczeniem.
www.shippol.pl www.uszczelki-cnc.pl
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|